Self-tests: Σοβαρά προβλήματα στη διάθεση και δήλωση των αποτελεσμάτων. 1.600.000 τεστ μέσα σε μία ημέρα

395
3
(1)

Με «αρρυθμίες» στη διάθεση των δωρεάν self-tests αλλά και στη δήλωση των αποτελεσμάτων τους γίνονται τα σταδιακά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο πολύ μεγάλος αριθμός όσων είναι πλέον δικαιούχοι των δωρεάν οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ προκάλεσε νέες αλλαγές στις ημερομηνίες κατά τις οποίες γίνεται η διάθεσή τους από τα φαρμακεία, για τις οποίες πολλοί δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως.

Η δε πλατφόρμα self-testing.gov.gr στην οποία δηλώνονται τα αποτελέσματα των τεστ δεν ανταποκρινόταν προχθές και για κάποιες ώρες, λόγω της μαζικής εισόδου πολλών γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών και οι οποίοι χρειάστηκε τελικά να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση για το αποτέλεσμά του. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν πολλές καταγγελίες πολιτών και για προβληματικά κιτ των αυτοδιαγνωστικών τεστ με άδεια δοχεία ορού.

Το Σάββατο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι από χθες έως και αύριο θα γίνεται δωρεάν διάθεση των δύο self tests στους δικαιούχους μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι δικαιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν τα τεστ από την Πέμπτη 13/5 έως και την Τετάρτη 19/5. Για την αλλαγή αυτή ωστόσο δεν ήταν ενήμεροι πολλοί υπάλληλοι, με αποτέλεσμα κάποιοι να απευθυνθούν στα φαρμακεία για να παραλάβουν τα τεστ.

«Σχεδόν το 80% των ατόμων που ήρθαν σήμερα στο φαρμακείο μου να πάρουν τεστ δεν το δικαιούνταν», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος. «Το πρωί όταν έφτασα στο φαρμακείο περίμεναν ήδη 6-7 άτομα για να πάρουν το τεστ. Οταν τους είπα ότι δεν δικαιούνται, δυσανασχέτησαν. Αναγκάστηκα και τους έδειξα ότι στο ΑΜΚΑ τους η πλατφόρμα είναι κλειδωμένη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες 6-7 ημέρες έχει παρατηρηθεί κάποια κιτ των self tests να είναι προβληματικά, καθώς το δοχείο με το υγρό που χρησιμοποιείται για τη διενέργειά τους είναι άδειο. Και δεν προβλέπεται δυνατότητα αλλαγής τους, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να πληρώνουν ιδιωτικά για να προμηθευτούν κάποιο rapid test και να μπορούν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αυξήσεις στα ενοίκια από 10-30% σε τέσσερα χρόνια. Τι σκέφτεται η κυβέρνηση για τα νέα ζευγάρια

Οι φαρμακοποιοί έχουν απευθυνθεί σχετικά στις αρμόδιες αρχές που τους έχουν ενημερώσει ότι στις νέες παρτίδες που θα λάβουν θα υπάρχουν επιπλέον δοχεία με υγρά. Σημειώνεται ότι χθες τα φαρμακεία θα παραλάμβαναν 240 κιτ για self tests έκαστο με 60 επιπλέον δοχεία υγρών. Ο κ. Λουράντος χαρακτηρίζει την κατάσταση «τραγική». «Εχουμε σηκώσει ένα μαρτύριο άνευ προηγουμένου. Τόσο με τα self tests, όσο και με τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα εμβόλια που και αυτό είναι πολύ χρονοβόρο. Και όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα μεγαλώνει».

Την Κυριακή στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, καταγράφηκαν ηλεκτρονικά 977.390 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 3.000 θετικές δηλώσεις.

Επιστροφή στα θρανία με διαμαρτυρίες

Επέστρεψαν χθες στα θρανία τους οι μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους έπειτα από μακρά απουσία λόγω πανδημίας. Ως όρος για την επιστροφή ήταν το αρνητικό self test για όλους.

Βέβαια, ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκομένων οδήγησε το απόγευμα της Κυριακής σε υπερφόρτωση της ειδικής πλατφόρμας self-testing.gov.gr για την υποβολή των αποτελεσμάτων. Ετσι, υπήρξαν διαμαρτυρίες, ενώ χθες σε μεμονωμένα σχολεία γονείς ανέφεραν ότι οι διευθυντές δεν δέχθηκαν τη χειρόγραφη διαβεβαίωσή τους περί αρνητικού τεστ.

Επίσης, υπήρξαν καταγγελίες για ελαττωματικά self tests και ότι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν ήταν καταχωρισμένοι για να πάρουν τεστ. Οσο για τον αριθμό των θετικών τεστ, δεν ανακοινώθηκε χθες, ενώ το υπ. Παιδείας παρέπεμπε στον ΕΟΔΥ.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την επίσκεψή της χθες σε σχολεία της Εύβοιας υπογράμμισε τη σημασία των self tests τα οποία, όπως είπε, «από κοινού με την πρόοδο των εμβολιασμών χτίζουν ισχυρό τείχος ανοσίας και στην εκπαιδευτική κοινότητα».

Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την διαδικασία της Κυριακής, με την διενέργεια self test από τους μαθητές και την δήλωση του αποτελέσματος στην σελίδα self-testing.gov.gr, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Εξώδικο στο Υπουργείο Παιδείας απέστειλε η ΟΛΜΕ. Γνωστοποιεί αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση

Όπως είπε σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιήθηκε κανονικά η διαδικασία και μόνο σε μερικές περιπτώσεις υπήρξαν κάποια προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά 1.600.000 άνθρωποι ανίχνευσαν αν έχουν η όχι τον ιό, όπως είπε είναι «ο μεγαλύτερος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος από την αρχή της πανδημίας» στην χώρα.

Σχετικά με τις περιπτώσεις με τα ψευδή αποτελέσματα στα self test μαθητών, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι υπάρχει «1% η πιθανότητα ψευδούς αποτελέσματος», ωστόσο σημείωσε ότι «η βεβαίωση του αποτελέσματος μπορεί να γίνει δωρεάν σε δημόσια δομή».

Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ακόμα ότι «θα ομαλοποιηθεί πλήρως όλη η διαδικασία της παράδοσης των self test» και σημείωσε ότι «τις Κυριακές τα φαρμακεία που εφημερεύουν είναι πολύ λίγα και γι’ αυτό τα self test δίνονταν μέχρι το Σάββατο».

Ρεκόρ εμβολιασμών τη Δευτέρα

Σχετικά με τα εμβόλια και την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα ο κ. Γεωργαντάς τόνισε, στον ΑΝΤ1, ότι χθες Δευτέρα σημειώθηκε «νέο ρεκόρ με 113.000 εμβολιασμούς».

Τόνισε, επίσης, ότι στις ηλικιακές ομάδες 30-44 δίνεται η δυνατότητα από το τέλος Μαΐου να συμμετέχουν σε όλα τα εμβόλια, σημειώνοντας πως πρώτα θα ξεκινήσει η ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα είναι διασφαλισμένα τα εμβόλια της δεύτερης δόσης με το AstraZeneca.

Αναφερόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι είναι διαθέσιμο τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ενώ, όπως είπε, για αυτούς που έχουν νοσήσει με κορονοϊό θα μπορούν να πάρουν το ενιαίο πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα είναι προς χρήση προς τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά.

Τέλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι σε 48 ώρες θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για την περαιτέρω άρση περιορισμών.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 3 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ