836.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. 1.840 έχουν έρθει στην Ελλάδα. Ξεκίνησε Ελληνικό κονβόι.

66
0
(0)

Τουλάχιστον 836.000 Ουκρανοί αναγκάστηκαν να αφήσουν την χώρα τους αναζητώντας πιο ασφαλής προορισμούς μετά το ρωσικό σφυροκόπημα.

Στην πλειοψηφία τους οι Ουκρανοί πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, ενώ μέχρι στιγμής η Πολωνία φαίνεται να φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος τους, αγγίζοντας τις 450.000.

Στα πολωνικά σύνορα, το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι οι ουρά επεκτείνονταν για μίλια, ενώ στη Ρουμανία οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να περιμένουν για τουλάχιστον 20 ώρες.

Το ταξίδι μήκους 37 μιλίων από την πόλη της Οδησσού της Ουκρανίας μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία χρειάστηκε μερικούς πρόσφυγες 24 ώρες για να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Σημειώνεται ωστόσο όπως αναφέρει ο επίτροπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι και που επιβεβαιώνουν μαρτυρίες προσφύγων από την Ουκρανία στο in, πολλοί Ουκρανοί αναγκάζονται να αναζητήσουν καταφύγια σε πιο ασφαλείς περιοχές εντός της χώρας.

Όσοι έχουν συγγενείς σε άλλα μέρη της Ευρώπης προσπαθούν να φτάσουν σε άλλους προορισμούς σε όλη την ΕΕ και πέρα από αυτήν. 

Οι περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Κουβαλούν τα υπάρχοντά τους σε σακίδια, πλαστικές σακούλες και βαλίτσες, τα παιδιά κρατούν αγκαλιά με παιχνίδια και μερικά έχουν κατοικίδια κάτω από την αγκαλιά τους.

Οι αναφορές από τις συνοριακές διελεύσεις αναφέρουν ιστορίες για θερμές υποδοχές, καθώς οι άνθρωποι φτάνουν συχνά εξουθενωμένοι, κάποιοι ενθουσιασμένοι που είναι ασφαλείς και ξαναβρίσκονται με συγγενείς, άλλοι στεναχωρημένοι για όσα έχουν αφήσει πίσω τους.

Στην Πολωνία καταφεύγουν χιλιάδες Ουκρανοί προσπαθώντας να αποφύγουν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Πάβελ Ζεφερνάκερ οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη χώρα από την Πολωνία ξεπερνούν τους 450.000.

Ο υφυπουργός δήλωσε πως ο αριθμός των προσφύγων που εισήλθε από την Ουκρανία στην Πολωνία μειώθηκε ελαφρά την Τρίτη, καθώς εισήλθαν 98.000, ενώ τη Δευτέρα στη χώρα μπήκαν 100.000.

Σημειώνεται πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία μαίνεται για έβδομη μέρα, ενώ εκατοντάδες άμαχοι και στρατιώτες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με τους κατοίκους να βρίσκουν καταφύγιο σε υπόγειες εγκαταστάσεις και αρκετοί από αυτούς να επιλέγουν το δρόμο της προσφυγιάς για να γλιτώσουν από τη μανία του πολέμου.

Πόσοι έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του in 1.841 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα, από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα τους, πολλοί από τους οποίους ήρθαν καθώς έχουν συγγενείς στη χώρα μας.

Υπολογίζεται άλλωστε πως οι Ουκρανοί με άδεια διαμονής σε ισχύ στην Ελλάδα ανέρχονταν τον Ιανουάριο του 2022 σε 21.390.

«Η Ευρώπη θα εφαρμόσει για πρώτη φορά μία οδηγία που θεσπίστηκε προ εικοσαετίας αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ για μία ταχεία διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζικά εκτοπισμένων αλλοδαπών», έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Περιγράφοντας τη διαδικασία εξήγησε: «Φτάνουν στα σύνορα και λαμβάνουν μία έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο, τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας, πολλοί από αυτούς που θα έρθουν θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική, ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο το οποίο μπορεί να παραταθεί διότι η Ευρώπη θεωρεί ότι αυτό είναι το κατάλληλο εργαλείο».

Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες που ζουν στην Μαριούπολη καθώς πριν λίγη ώρα ξεκίνησε η απομάκρυνση των Ελλήνων πολιτών.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής όλα εξελίσσεται ομαλά. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα παραμείνει στην πόλη, καθώς το γενικό προξενείο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η πομπή θα μετακινηθεί από Μαριούπολη προς Ζαπορίζια και από εκεί εν συνεχεία προς τα σύνορα με τη Μολδαβία.

H πομπή κατά πληροφορίες, αποτελείται από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα.

To σχέδιο

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα θα γίνει άνοιγμα ενός ειρηνευτικού «διαδρόμου» διαφυγής από την Μαριούπολη προς την πόλη Ζαπορίζια μια απόσταση 227 χιλιομέτρων.

Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώθηκαν νωρίτερα από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει η πομπή να μετακινηθεί δυτικά προς την πόλη Ζαπορίζια και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

«Η απόφαση ελήφθη διότι υπάρχει ανακοίνωση από την Ρωσική πλευρά ότι ανοίγει έως αύριο ανθρωπιστικός διάδρομος, το οποίο σημαίνει τουλάχιστον από την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα κατά την αυτοκινητοπομπή», τόνισε νωρίτερα ο Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο Έλληνας πρέσβης από την Μαριούπολη ενώ όπως είπε η απόφαση πάρθηκε αστραπιαία σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και με αρμόδιες αρχές σε άλλες χώρες.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί

Έχουν ληφθεί μέτρα έτσι ώστε να υπάρχει επαφή των αυτοκινήτων μεταξύ τους για να μην συμβεί κάποιο απρόοπτο. Υπάρχει νέα διαβεβαίωση από το υπουργείο Εξωτερικών ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι ενήμερες για το κομβόι από τη Μαριούπολη

«Η απόφαση ελήφθη διότι υπάρχει ανακοίνωση από την Ρωσική πλευρά ότι ανοίγει έως αύριο ανθρωπιστικός διάδρομος, το οποίο σημαίνει τουλάχιστον από την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα κατά την αυτοκινητοπομπή», τόνισε ο Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο Έλληνας πρέσβης από την Μαριούπολη ενώ όπως είπε η απόφαση πάρθηκε αστραπιαία σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και με αρμόδιες αρχές σε άλλες χώρες.

«Έχει ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα για να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να μετακινήσουμε όσο δυνατόν περισσότερους πολίτες», συμπλήρωσε.

12 μήνες προσωρινή άδεια παραμονής και εργασίας

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία 1.500 πρόσφυγες, δήλωσε στον Realfm 97,8 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης

Όπως είπε, μιλώντας στην εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη, Γιάννη Μιχελάκη και Ιωσήφ Καλαμαράκη, θα λάβουν 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας. “Αύριο το συμβούλιο υπουργών θα ενεργοποιήσει μια ειδική διαδικασία για την προστασία των Ουκρανών στην Ε.Ε.. Θα πάρουν αυτόματα 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία. Άρα όσοι θα εισέρχονται στη χώρα μας, θα μπουν σε καθεστώς 12μηνης προσωρινής προστασίας”.

“Πέντε χιλιόμετρα από τον Προμαχώνα, στη δομή στο Κλειδί, θα δημιουργηθεί τις επόμενες μέρες ένα σημείο πρώτης υποδοχής για όσους Ουκρανούς χρειάζονται βοήθεια. Άρα μια δομή που έχουμε εκεί θα την χρησιμοποιήσουμε για πρώτο σημείο υποδοχής. Όσοι έχουν μπει στη χώρα μας, αν χρειάζονται διαμονή προσωρινή, εμείς έχουμε ήδη έτοιμα κρεβάτια, αλλά μέχρι στιγμής όσοι έχουν έρθει δεν έχουν ζητήσει στήριξη – πλην 15-20 ανθρώπων τους οποίους φιλοξενούμε. Θεωρούμε ότι οι περισσότεροι που θα έρθουν στην Ελλάδα θα φιλοξενηθούν από ομοεθνείς τους. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει” ανέφερε o κ. Μηταράκης.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ