
Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT που εξασφαλίζει τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές, στο πλαίσιο των κυρώσεών της για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι τράπεζες, στις οποίες θα δοθεί προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, η VTB, καθώς και οι Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, Bank Rossiya, Sovkomank και VEB.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε ότι οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επελέγησαν βάσει των διασυνδέσεών τους με το ρωσικό κράτος, καθώς οι δημόσιες τράπεζες τελούσαν ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
«Όλες αυτές οι τράπεζες που περιλάβαμε στον κατάλογο για το SWIFT … βασίζονται όλες στη διασύνδεσή τους με το κράτος και την έμμεση διασύνδεσή τους με την πολεμική προσπάθεια. Δεν επιβάλαμε καθολική απαγόρευση σε όλο το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και η Gazprombank δεν περιλήφθηκαν στον κατάλογο επειδή είναι οι κύριοι δίαυλοι για τις πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, που οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αγοράζουν παρά τη σύγκρουση.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό απλώς να επιτραπούν οι συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια και να αποκλεισθούν άλλες, καθώς το SWIFT δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε τύπους πληρωμών. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως σε βάρος αυτών των δύο τραπεζών έχουν ωστόσο επιβληθεί άλλα μέτρα.
Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, αυξήθηκε σήμερα στο ιστορικό ρεκόρ των 194,715 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός και εξαγωγός αερίου.
Η τιμή του βρετανικού αερίου παραδοτέου τον ερχόμενο μήνα έφθασε τις 463,83 πένες ανά θερμική μονάδα (th, μονάδα μέτρησης της θερμότητας), πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγράψει τον περασμένο Δεκέμβριο, στις 470,83 πένες.
Εκτός ελέγχου οι τιμές στο φυσικό αέριο, προάγγελος ότι τα χειρότερα έρχονται.
Πριν από λίγο η τιμή του ξεπέρασε τα 190 ευρώ την μεγαβατώρα (193,95 για την ακρίβεια), σημειώνοντας αύξηση 55,34%. Να σημειωθεί από την ημέρα που έκανε εισβολή η Ρωσία στην Ουκρανία η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί.
Όλα αυτά στις 11:00. Γιατί λίγη ώρα μετά, η τιμή του φυσικού αερίου άρχισε να υποχωρεί και έφτασε σχεδόν στα 160 ευρώ.
Την ίδια ώρα κούρσα πραγματοποιεί και η τιμή του πετρελαίου, με την τιμή του Brent να υπερβαίνει τα 110 δολάρια το βαρέλι.
Αυτή την στιγμή έχει φτάσει τα 111,07 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 5,81%. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα είχε ξεπεράσει και τα 113 δολάρια το βαρέλι.
Μετά τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ευρώπη κατά της Ρωσίας στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Airbus γνωστοποίησε σήμερα ότι σταμάτησε να στέλνει ανταλλακτικά στη Ρωσία και να υποστηρίζει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, αλλά αναλύει αν το κέντρο μηχανολογίας, που διατηρεί στη Μόσχα, μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες σε τοπικούς πελάτες με δεδομένες τις δυτικές κυρώσεις.
«Η Airbus ανέστειλε τις υπηρεσίες παροχής υποστήριξης σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, καθώς και την προμήθεια ανταλλακτικών στη Ρωσία», ανέφερε εκπρόσωπος της Airbus σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Το Μηχανολογικό Κέντρο της Airbus στη Ρωσία (ECAR) ανέστειλε όλες τις επιχειρήσεις του ευθυγραμμιζόμενο με τις κυρώσεις», αναφέρεται επίσης στη δήλωση.
«Αναφορικά με τις υπηρεσίες μηχανολογίας που παρέχει το ECAR στους ρώσους πελάτες του, το ECAR αναλύει τις κυρώσεις ελέγχου εξαγωγών για να καθορίσει αν η δραστηριότητα αυτή μπορεί να διατηρηθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων», ανέφερε η Airbus υπογραμμίζοντας ότι υπακούει σε όλους τους νόμους.
Το Μηχανολογικό Κέντρο της Airbus στη Ρωσία (Airbus Engineering Centre in Russia, ECAR), σύμφωνα με το ΑΠΕ, ιδρύθηκε το 2003 στο πλαίσιο μιας κοινής επιχείρησης ανάμεσα στις Airbus, Systema Invest και Kaskol και απασχολεί 200 ρώσους μηχανικούς, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.
Νέα υποχώρηση για το ρούβλι
Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, καθώς το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Το ρούβλι σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,3% στα 108,60 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα, έχοντας υποχωρήσει σήμερα το πρωί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110,0. Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές τους έτους. Έναντι του ευρώ, σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,1% στα 120,50.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών EBS, το ρούβλι κινείτο στο επίπεδο των 115 έναντι του δολαρίου αν και απέχει από το ιστορικό χαμηλό των 120 στο οποίο υποχώρησε τη Δευτέρα.
Η εξασθένιση του ρωσικού νομίσματος θα πλήξει το επίπεδο διαβίωσης στη Ρωσία και θα τροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ενώ οι κυρώσεις της Δύσης αναμένεται να προκαλέσουν ελλείψεις βασικών προϊόντων αλλά και προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών, όπως στις αεροπορικές πτήσεις.
Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Στα 664 εκατ. ευρώ υπολογίζει το Ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Μόσχας το απόθεμα των άμεσων ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα στα τέλη του 2020, επικαλούμενο στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Το ίδιο έτος, ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ με τα 2,9 δισεκατομμύρια εξ αυτών να αφορούν ελληνικές εξαγωγές, κυρίως υδρογονανθράκων. Το διμερές εμπόριο είναι, ωστόσο, σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με μία οκταετία πριν και συγκεκριμένα το 2013, οπότε βρισκόταν στα επίπεδα των 7 δισεκατομμυρίων.
Το ίδιο ισχύει και για τους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι το 2013 είχαν φτάσει το 1,3 εκατ. επισκέπτες έναντι 583.000 το 2019 και μόλις 26.000 το 2020.
Οι ρωσικές επενδύσεις περιλαμβάνουν και τις αγορές ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος της «χρυσής βίζας» βάσει του οποίου σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης έχουν χορηγηθεί από την αρχή του προγράμματος 596 άδειες σε Ρώσους επενδυτές ακίνητων. Αριθμός που αντιστοιχεί σε επενδύσεις της τάξης των 150 εκατομμυρίων, αν συνυπολογιστεί ότι άδειες παίρνουν και συγγενικά πρόσωπα του επενδυτή, αλλά πολλοί αγοράζουν και ακίνητα αξίας σημαντικά υψηλότερης των 250.000 που είναι το ελάχιστο όριο.
Εκ των μεγαλύτερων ρωσικής προέλευσης επενδυτών στην Ελλάδα είναι ασφαλώς ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ελέγχει το 71,8% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς, το Μακεδονία Παλλάς, την εταιρεία παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας του μεταλλικού νερού Σουρωτή, όπως και άλλα ακίνητα, καθώς και την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ.
Στους Ρώσους αξιόλογους ξένους επενδυτές περιλαμβάνονται και οι βασικοί μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, που πρόσφατα έκλεισαν συμφωνία με την οποία εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετοχών τους με μειοψηφικό ποσοστό το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital.
Στο λιανικό εμπόριο, πρόσφατα η ρωσική αλυσίδα λιανεμπορίου Μere ξεκίνησε την ανάπτυξη δικτύου σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.
Και στον τουρισμό υπάρχουν, όμως, σε εξέλιξη σημαντικές ρωσικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων αυτή της Mirum Hellas και του επενδυτή Βιτάλι Μπορίσοφ στην Ελούντα. Υπενθυμίζεται πως η Mirum αναπτύσσει το Elounda Hill σε έκταση 700 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζει να κτίσει ξενοδοχεία, κατοικίες και μαρίνα. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης σε πλήρη ανάπτυξη, που δεν έχει βεβαίως ακόμη υλοποιηθεί, αναφέρεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Πιο προβεβλημένη ίσως επένδυση, ωστόσο, μετά αυτές του Ιβάν Σαββίδη είναι εκείνη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό με προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ και αντικείμενο την ανάπλαση του νησιού των 830 στρεμμάτων σε θέρετρο, την οποία προσφάτως ανακοίνωσε πως προτίθεται να αυξήσει περίπου κατά 230 εκατ. Βέβαια, από το 2013, οπότε απέκτησε το νησί, μέχρι σήμερα εκτιμάται πως δεν έχει επενδύσει πάνω από σχεδόν 30 εκατ. ευρώ.
Στους Ρώσους επενδυτές η αγορά λoγίζει και την Gazprom, η οποία από το 1991 έχει συστήσει σε συνεργασία 50%-50% με τον όμιλο Κοπελούζου την Προμηθέας Gas Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας και έχει στόχο της την προμήθεια φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία ενεργειακών έργων.