600.000 άτομα θα κάνουν δωρεάν διακοπές για έως και 10 νύχτες. 300.000 φετινά voucher και 300.000 περσινά

120
0
()

Συνολικά, «300.000 πολίτες θα πάνε δωρεάν διακοπές», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που σχεδιάζεται από τον ΟΑΕΔ.

Το χρονικό διάστημα που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές θα είναι από 1/8/2021- 31/7/2022 και οι αιτήσεις θα γίνουν μέσα Ιουνίου.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-Επιδότηση διαμονής σε ξενοδοχεία με πρωινό + ακτοπλοϊκής μετάβαση

-1 – 6 διανυκτευρεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα

-Ως 10 διανυκτερεύσεις σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Έβρο

Τι θα γίνει με τα περσινά αδιάθετα voucher

Tα 300.000 αδιάθετα voucher του 2020 θα έχουν ισχύ έως το τέλος Ιουλίου

Οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού πρέπει να έχουν:

-50 ημέρες εργασίας

-Τουλάχιστον 2 μήνες επίδομα ανεργίας

-Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ ΟΑΕΔ

-Εισοδηματικά κριτήρια: έως 30.000 ευρώ (οικογενειακό).

Από τις αρχές Ιουλίου αναμένονται οι πιο ουσιαστικές τουριστικές ροές στη χώρα μας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της ελληνικής τουριστικής αγοράς.

Παρασκευή και Σάββατο έγιναν οι πρώτες αεροπορικές πτήσεις προς την Αθήνα και άλλους κυρίως νησιωτικούς προορισμούς, μετά το επίσημο άνοιγμα της σεζόν ωστόσο η ουσιαστική τουριστική περίοδος αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, και αν όλα πάνε καλά η σεζόν θα επεκταθεί μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Λόγω και της επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλη την Ευρώπη αλλά και τη σταδιακή υλοποίηση του «πράσινου πιστοποιητικού» καταγράφεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η φετινή σεζόν όχι μόνο θα είναι καλύτερη αλλά τα μεγέθη της (έσοδα και αφίξεις) θα είναι σχεδόν διπλάσια από της περυσινής και θα προσεγγίσει το 40-50% του 2019.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει αποφύγει βέβαια μέχρι στιγμής να αναφερθεί σε νούμερα εκτιμά όμως ότι θα έχουμε μια καλύτερη σεζόν από πέρυσι αλλά πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα για να είναι πολύ καλύτερα και τα επόμενα χρόνια για τον ελληνικό τουρισμό.

Ωστόσο επικαλείται μία σειρά παραδειγμάτων για να δικαιολογήσει την αισιοδοξία.

Οι επτά πτήσεις από τις ΗΠΑ περισσότερες ακόμη και από το 2019, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία λόγω του ότι η χώρα μας βρέθηκε στην «πορτοκαλί» λίστα είναι όντως δυο στοιχεία που αποδεικνύουν την δυναμική της Ελλάδας ως προορισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Έβρος - Τουρκικά ΜΜΕ "βαφτίζουν" ελληνικά χωριά "τουρκικά" και παραπονιούνται για στρατιωτικοποίηση

Ο υπουργός Τουρισμού σημειώνει ότι σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί», η χώρα μας είναι η 3η χώρα σε κρατήσεις, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχουν οι Βρετανοί για διακοπές στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα νέα από τις ΗΠΑ, όπου η Ελλάδα είναι η 1η ευρωπαϊκή χώρα σε κρατήσεις.

Εικόνα για την ζήτηση που εμφανίζει η Ελλάδα σε μεγάλες αγορές έδωσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος μιλώντας και αυτός στο Φόρουμ των Δελφών.

Αφού εκτίμησε ότι η τουριστική κίνηση αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου επεσήμανε ότι «έχουμε κρατήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε κινητικότητα από Γαλλία και Ισραήλ-αν και εκεί με τις πρόσφατες συρράξεις ίσως έχουμε εξελίξεις.

Η θετική εισήγηση του CDC των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη ζήτηση από την Αμερική, αν και οι κρατήσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς δεν υπάρχουν ακυρωτικά.

Περιμένουμε 7 πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, νούμερο αυξημένο σε σχέση με το 2019. Η Ρωσία παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό καθώς, ενώ υπάρχει μεγάλη βούληση από Ρώσους ταξιδιώτες, η ρωσική κυβέρνηση κωλυσιεργεί να δώσει πρόγραμμα επανέναρξης ταξιδιών, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι Ευρώπης-Ρωσίας»

Κάπως έτσι καταγράφεται η κατάσταση σε αυτή τη φωτογραφία αυτής της στιγμής όπως είπε χαρακτηριστικά και ο κ. Ρέτσος, όμως πολύ καλύτερη θα είναι η εικόνα στο τέλος Ιουνίου καθώς σύμφωνα με τον ίδιο το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα έχει προχωρήσει πολύ σε Ευρώπη και Ελλάδα και ο κόσμος δεδομένου ότι έχει κουραστεί και θα προγραμματίσει ταξίδια και την τελευταία στιγμή.

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τον κ. Ρέτσο είναι ο στόχος του 40% των εσόδων και αφίξεων του 2019, αρκεί να μην υπάρξει πισωγύρισμα με την πανδημία.

«Αν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο, τότε θα έχουμε και ένα καλό φθινόπωρο», τόνισε. Να σημειώσουμε εδώ ότι η σεζόν με βάση τα παραπάνω μπορεί να επεκταθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου ίσως και τις αρχές Νοεμβρίου εάν βοηθήσει και ο καιρός και δεν έχουμε αρνητικές εξελίξεις λόγω της πανδημίας.

Ο φόβος δηλαδή είναι να επαναληφθεί αρχες Οκτωβρίου το περυσινό φαινόμενο της έξαρσης της πανδημίας. Ωστόσο αυτό το αρνητικό σενάριο φαίνεται προς το παρόν λιγότερο πιθανό φέτος καθώς υπάρχει σε εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Υποχρεωτικός πλέον ο εμβολιασμός στους άνω των 60. Πρόστιμο αν δεν κλείσουν ραντεβού. Έρχονται και νέα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση ο υπόλοιπος Μάιος είναι ένα μήνας προετοιμασίας ακόμη άλλωστε θα έχει ανοίγει μόλις το 10% των ξενοδοχείων, ενώ η κίνηση θα αρχίσει να δυναμώνει από τις αρχές Ιουνίου ένα διάστημα που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες και θα μιλάμε πλέον για μια «κανονική τουριστική σεζόν» από τις αρχές Ιουλίου, που θα ανοίξουν για τα καλά οι αγορές της Βορείου Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Πάντως οι πρώτοι τουρίστες κατέφθασαν στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά.

Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του ανοίγματος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχαμε 16 πτήσεις από το εξωτερικό.

Στο Ηράκλειο Κρήτης είχαμε 14 πτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο τετραήμερο στο νησί θα έχουν φτάσει οι πρώτοι 10.000 επισκέπτες από χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ελβετία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, μέχρι αυτή την ώρα έχει ανοίξει ένα ποσοστό 10-15% των ξενοδοχείων του Ηρακλείου, ενώ στο Λασίθι σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Μανώλη Βαρκαράκη μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να έχουν ανοίξει τις πύλες τους όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Επίσης την Παρασκευή στη Ζάκυνθο έφτασαν πέντε πτήσεις από την Πολωνία, και μία πτήση από το Βέλγιο με την TUI.

Μια πτήση είχε την ίδια ημέρα η Tui και στην Κέρκυρα από τις Βρυξέλες, ενώ για το Σάββατο ήταν προγραμματισμένες περισσότερες πτήσεις από Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Άμστερνταμ, Ζυρίχη, Αμβούργο και Λουξεμβούργο.

Η Κως υποδέχθηκε το Σάββατο πτήσεις από το Μόναχο, την Φρανκφούρτη, το Κατοβίτσε, την Λιλ, το Ντίσελντορφ, την Ζυρίχη, το Ανόβερο τη Βαρσοβία και την Ντοβιλ του Βελγίου.

Η Μύκονος την Παρασκευή υποδέχθηκε την πρώτη πτήση της QATAR Airways, με «τιμητικές αψίδες νερού» και σειρήνες πυροσβεστικών οχημάτων ενώ το Σάββατο δέχθηκε πτήσεις από Ντόχα, Ζυρίχη και Γενεύη.

Στη Ρόδο είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο 18 πτήσεις από το εξωτερικό μεταξύ των οποίων και οι πρώτες της Tui από Γερμανία και Σκανδιναβία.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ