508 νέα κρούσματα σήμερα. 8 νέοι θάνατοι. 40 θετικά κρούσματα σε περίπου 1000 ελέγχους (4%) στην πλατεία Βικτωρίας.

70
0
()

508 νέα κρούσματα σήμερα. 8 νέοι θάνατοι. 40 θετικά κρούσματα σε περίπου 1000 ελέγχους (4%) στην πλατεία Βικτωρίας.

Σε 508 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Όπως ανακοινώσε ο λοιμοξιολόγος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης:

Από τα 508 νέα κρούσματα τα 227 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 63 στην Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα:

– 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 6 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.

– 490 είναι εγχώρια κρούσματα,

Συγκεκριμένα:

• 227 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

• 63 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας

• 7 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας

• 5 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου

• 2 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Ηλείας

• 3 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας

• 5 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Θεσπρωτίας

• 31 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

• 5 κρούσματα από Π.Ε. Καβάλας

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Καλύμνου

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Καρδίτσας

20 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς

• 5 κρούσματα από Π.Ε. Κέρκυρας

24 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Κορινθίας

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Κω

14 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας

• 2 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Λήμνου

8 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας

• 3 κρούσματα από Π.Ε. Μεσσηνίας

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Μήλου

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Μυκόνου

• 3 κρούσματα από Π.Ε. Νάξου

• 4 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Πρεβέζης

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου

• 2 κρούσματα από Π.Ε. Ροδόπης

9 κρούσματα από Π.Ε. Ρόδου

• 8 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Σποράδων

• 5 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Φωκίδας

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Χαλκιδικής

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Χανίων

• 3 κρούσματα από Π.Ε. Χίου

• 15 κρούσματα υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24.450, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες. Οι 3.454 (14,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.893 (40,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 81 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 24 (29,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95,1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 255 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα, 184 (37,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκαν τα τεστ του ΕΟΔΥ στην πλατεία Βικτωρίας.

Από τις 10 η ώρα οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ μετά από παραίνεση του υπουργείου Υγείας βρέθηκαν στην πλατεία για να πραγματοποιήσουν και σήμερα εκατοντάδες τεστ.

Συνολικά, σήμερα πραγματοποιήθηκαν 516 έλεγχοι, εκ των οποίων βρέθηκαν 19 θετικά δείγματα, από τα οποία οκτώ αφορούν σε Έλληνες και 11 σε αλλοδαπούς (συνολικά 11 άνδρες και οκτώ γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 28 έτη.
test

Χθες έγιναν συνολικά 496 τεστ από τα οποία τα 21 βγήκαν θετικά στον κορωνοιο.

Όλα αυτά την ώρα που το κέντρο της Αθηνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και τα κρούσματα κάθε μέρα είναι παρά πολλά.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Δένδιας "Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα". Πρόταση για παραχώρηση του ναυστάθμου της Λέρου στη Γαλλία

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 753 έλεγχοι και βρέθηκαν ένδεκα θετικά δείγματα, τα οποία αφορούν σε Έλληνες (επτά άνδρες και τέσσερις γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Αυξάνονται επικίνδυνα οι θάνατοι

την Ελλάδα καταγράφεται σχεδόν διπλάσιος αριθμός θανάτων φορέων του Covid-19 το τελευταίο 50ήμερο σε σχέση με το χρονικό διάστημα 15 Μαρτίου έως 5 Μαΐου (περίοδος «καραντίνας»), τότε που η χώρα ήταν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Tην περίοδο, της πρώτης φάσης της πανδημίας,  απεβίωναν ημερησίως κατά μέσο όρο 2-3 άτομα. Ο αριθμός αυτός από τα τέλη Αυγούστου έχει ανέλθει στους πέντε νεκρούς την ημέρα, με περαιτέρω αυξητικές τάσεις.

Η χθεσινή καταγραφή 13 θανάτων σε μία ημέρα δείχνει τη βαρύτητα πλέον της νόσου στη χώρα μας και μια τάση σύντομα ο μέσος ημερήσιος όρος των ασθενών που χάνουν την ζωή τους από κοροναϊό να υπερβεί σταθερά τους 10.

Το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας στην χώρα μας είναι πολύ πιο οδυνηρό από την εξάπλωση του ιού στην πρώτη φάση, με σημαντικά μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Κι αυτό φαίνεται από τη μεταβολή των δεδομένων το τελευταίο 15νθημερο όχι μόνο σε σύγκριση με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ισπανία κλπ., αλλά και συγκριτικά με χώρες αντίστοιχου πληθυσμού με την Ελλάδα, όπως Πορτογαλία, Βελγιο και Ολλανδία, από τις οποίες έχουμε πλέον διπλάσιο έως πενταπλάσιο αριθμό θανάτων αναλογικά με τα κρούσματα.

Οι νοσούντες σε αυτές τις χώρες είναι πολλαπλάσιοι των νοσούντων της χώρα μας, όμως ο ποσοστιαίος αριθμός ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, εντυπωσιακά -ευτυχώς- μικρότερος.

Χθες κυβερνητικοί παράγοντες -σχετική ενημέρωση και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα– που εμφάνισαν συγκριτικά επιδημιολογικά δεδομένα με αυτές τις χώρες, ανέφεραν ότι οι θάνατοι στη χώρα μας αντιστοιχούν στο 5-20% των απωλειών των εν λόγω χωρών, ξεκινώντας όμως την καταμέτρηση από την αρχή της πανδημίας όταν πράγματι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν μεγάλους αριθμούς θυμάτων και θνησιμότητα περίπου 120 νεκρούς στα 1.000 κρούσματα.

Κι όχι «απομονώνοντας» τα δεδομένα του τελευταίου χρονικού διαστήματος στο οποίο η Ελλάδα παρουσιάζει αντίστοιχες ή σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερες θνησιμότητες με αυτές πολλών ευρωπαϊκών χωρών και οι «καμπύλες» του θανάτου από covid-19 παρουσιάζουν (σύμφωνα με τα γραφήματα που παρουσιάζουμε) ενδεικτικές διαφοροποιήσεις.

Ανησυχία επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν υπερ-τετραπλασιαστεί τα κρούσματα κορονοϊού.

Πριν από δύο εβδομάδες σε καθημερινή βάση καταγράφονταν κυρίως μονοψήφια νούμερα, και στη χειρότερη περίπτωση έφταναν τα 11. Ηχηρό “καμπανάκι” έχει χτυπήσει τις τελευταίες ημέρες και είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη, εντοπίστηκαν 56 κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή που δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται εκρηκτική αύξηση της τάξης του 290% στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με βάση τις τελευταίες αναλύσεις, που πραγματοποίησε η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορονοϊού με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.

Μία σταδιακά επιδεινούμενη εικόνα των κρουσμάτων στην πόλη είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αν και η συγκέντρωση του ιού καταγραφόταν τότε λίγο πάνω από το όριο ανίχνευσης. Ερωτηθείς αν η απότομη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, προκύπτει ως επιδημιολογική εικόνα της πόλης και στην έρευνα του ΑΠΘ, η οποία σε σχεδόν πραγματικό χρόνο λαμβάνει υπόψη όλους τους φορείς του ιού -νοσούντες και ασυμπτωματικούς- ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Καταγγελία για σχολείο που δεν δηλώνει κρούσματα για να μην κλείσει

«Οι τιμές ανίχνευσης, με την εφαρμογή της πρωτοποριακής και συνάμα ευαίσθητης μεθόδου της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ, κατέδειξαν τη χαρακτηριστική αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα περίπου τρεις φορές, μέσα σε δύο ημέρες ή μία αύξηση της τάξης του 290%».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, η αύξηση αυτή συμφωνεί ποιοτικά και ποσοτικά με την επιδημιολογική εικόνα αυτών των ημερών. «Επειδή η επιδημιολογική εικόνα είναι δυναμική και όχι στατική στο χρόνο, επισημαίνεται η μεγάλη προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί από όλους, με κύριο μέλημα την εφαρμογή των κανόνων προφύλαξης με έμφαση την αποφυγή του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι ώστε να μην εκτιναχθεί η διασπορά του ιού», τόνισε.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Απαντήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αναζητούνται από τους επιδημιολόγους -με βάση και τις ιχνηλατήσεις των επιβεβαιωμένων φορέων του ιού- σε φαινόμενα υψηλού συγχρωτισμού, αλλαγών στην πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης, γειτνίασης με όμορους νομούς με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και στην αύξηση των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, ως αποτέλεσμα της αλλαγής των καιρικών συνθηκών.

Κοζάνη 227 ενεργά κρούσματα

Στο lockdown οδηγήθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μετά την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα δεκάδες μικρά clusters που υπάρχουν σε όλη την περιοχή. Πρόκειται για την πρώτη περιφέρεια που τίθεται με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4- Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Η απόφαση έδειχνε προδιαγεγραμμένη. Ήδη από χθες, κατά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν 29 νέα κρούσματα στην Κοζάνη, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μετρά 227 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες ενώ σήμερα Πέμπτη εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η απόφαση ελήφθη μετά τα πάνω από 220 ενεργά κρούσματα και τις 554 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ σε όλη την περιοχή, υπάρχουν «δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή».

Το lockdown θα ισχύσει από τις 6 το πρωί της Παρασκευής και για 14 ημέρες.

Το απόγευμα έλαβε χώρα έκτακτη σύσκεψη στο κτίριο περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, υπό τον περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, υπηρεσιακούς παράγοντες και δημάρχους της περιοχής.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα νέα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ από αύριο και πώς αυτά θα εφαρμοστούν.

Τι γράφει το μήνυμα του «112»

Λίγο μετά τις 19:30, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με μήνυμά της στο 112, προειδοποίησε τους πολίτες της περιοχής για αυξημένο κίνδυνο Covid-19.

«Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα, κρατάτε αποστάσεις, πλένετε τα χέρια σας. Αναστολή λειτουργίας δραστηριοτήτων και προληπτικά μέτρα», αναφέρει το μήνυμα, που παραπέμπει τους κατοίκους αναλυτικά στα μέτρα που θα ισχύσουν στην περιοχή, όπως δημοσιεύει το kozanimedia.gr.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ