463 ιδιοκτησίες του Δήμου Μαρκοπούλου 920 στρεμμάτων κινδυνεύουν να χαθούν από λάθος στο Κτηματολόγιο

357
5
(1)

463 ιδιοκτησίες του Δήμου Μαρκοπούλου

920 στρεμμάτων κινδυνεύουν να χαθούν

από λάθος στο Κτηματολόγιο

Εννιακόσια είκοσι στρέμματα χάνουν από ένα λάθος οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, 463 ιδιοκτήτες ακινήτων βλέπουν την περιουσία τους να χάνεται μέσα από τα χέρια τους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Κώστα Αλλαγιάννη οι ιδιοκτήτες δήλωσαν κανονικά το 2008 τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο Μαρκόπουλου αλλά λίγο αργότερα οι δηλωθείσες ιδιοκτησίες είχαν εσφαλμένα εγγραφεί στο κτηματολογικό γραφείο Σπάτων – Αρτέμιδος ως “αγνώστων ιδιοκτητών “.

Πρόκειται για 264 ιδιοκτησίες που καλύπτουν μια έκταση 920 στρεμμάτων στα βόρεια όριο του Δήμου Μαρκόπουλου οι οποίες πλέον αν δεν αλλάξει κάτι έως το τέλος του χρόνου, κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά και να περιέλθουν στο Δημόσιο.

Η αποκάλυψη όπως λένε από τον Δήμο Μαρκόπουλο έγινε τυχαία το 2019 και χωρίς να έχει να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση από το Κτηματολόγιο.

Κατά τον Δήμο η αρχική δικαιολογία από το Κτηματολόγιο ήταν πως οι περιουσίες διεγράφησαν από τις αρχικές εγγραφές Μαρκόπουλου “λόγω αγωγών που είχαν κατατεθεί στο κτηματολόγιο Σπατών- Αρτέμιδας για τις οποίες επρόκειτο να χορηγηθούν στοιχεία για να τις αναζητήσουν στα δικαστήρια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το ΚΕΠ Μαρκοπούλου στο πρόγραμμα myKEPlive

Ωστόσο σύμφωνα με τον δήμο, δεν δόθηκε ποτέ κανένα στοιχείο από το Κτηματολόγιο.

Έτσι όλη η έρευνα έγινε από τη δημοτική αρχή εν μέσω κορονοϊού με συνέπεια να εντοπιστούν μόλις 6 αγωγές που αφορούν μια έκταση μόλις ενός στρέμματος σε σύνολο όπως προαναφέρθηκε 920 στρεμμάτων.

Η εικόνα σε όλη την Ελλάδα

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα με τα “αγνώστου ιδιοκτήτη” ακίνητα. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί πως η περίπτωση των 463 ιδιοκτητών στο Μαρκόπουλο δεν είναι η μοναδική. Και αυτό διότι έως περιθώριο έως το τέλος του χρόνου έχουν ιδιοκτήτες σε 298 περιοχές σε όλη την χώρα προκειμένου να διεκδικήσουν δικαστικά 299.174 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αυτοί οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταθέσουν στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης των λανθασμένων αρχικών εγγράφων προκειμένου η περιουσία τους να μην πέσει στα χέρια του Δημοσίου.

Διαφορετικά, την 31 Δεκεμβρίου χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν να προσφύγουν στα δικαστήρια- αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο , εκτός κι αν το Δημόσιο προκρίνει και μπορεί να τους το επιστρέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το ΚΕΠ Μαρκοπούλου στο πρόγραμμα myKEPlive

Σημειώνεται πως ήδη σε 35 περιοχές της χώρας ( στην Αττική είναι τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα) ξεκίνησε η περιέλευση 13.156 ακινήτων – που έχουν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη –προς το Δημόσιο. Μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των ακινήτων “αγνώστου ιδιοκτήτη ”μαζί με τις 35 περιοχές ανέρχεται σε 312.330.Εδώ υπάγονται και ακίνητα που ανήκουν στο κράτος ή τους Δήμους αλλά δεν δηλώθηκαν.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ