
Τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς στη χώρα μας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 36.246 , εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.294.741 (ημερήσια μεταβολή +2.9%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.000 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
«Βράζει» η Αττική καθώς από τα 36.246 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 13.104 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 1/3 των κρουσμάτων καταγράφονται στην πρωτεύουσα.
Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι νέες μολύνσεις από κορωνοϊό ανέρχονται στις 3.856.
Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
Ανατολική Αττική: 1.782 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 2.058 κρούσματα
Δυτική Αττική: 463 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 1.792 κρούσματα
Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 3.582 κρούσματα
Νήσων: 138 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 1.533 κρούσματα
Πειραιώς: 1.756 κρούσματα
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.990 θάνατοι.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 615 (58.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 522 (84.88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 93 (15.12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.780 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 437 (ημερήσια μεταβολή +9.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 413 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μίλησε στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή του MEGA Live News για την εξέλιξη της πανδημίας.
Εξήγησε ότι «η αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία είναι περίπου στο 8-10%. Σχετικά με τα κρούσματα μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι μεγάλη. Ο τρόμος ο δικός μας είναι να μην νοσήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το 71% που είναι το ποσοστό της Όμικρον, το υπόλοιπο είναι της Δέλτα. Στις ΜΕΘ έχουμε μόνο ασθενείς με Δέλτα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα περιστατικά και συγχρόνως την αύξηση της Όμικρον».
Η κυρία Παγώνη τόνισε ότι: «Η τρίτη δόση είναι αυτή που βοηθάει στην αντιμετώπιση της Όμικρον. Ο εμβολιασμός είναι ο πιο σημαντικός. Απλά τα συμπτώματα της Όμικρον στους εμβολιασμένους και κρατάει περίπου πέντε μέρες.
Στους ανεμβολίαστους δεν είναι το ίδιο. Πρέπει όλοι να τρέξουν να εμβολιαστούν. Όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, πρέπει να την κάνουν αμέσως. Ελπίζουμε μετά τα μέσα του μήνα να έχουμε μείωση της Όμικρον και συγχρόνως θα αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά της Δέλτα. Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν νοσήσει 1-2 άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μας ανησυχούν όμως τα δεδομένα αυτών των ημερών».
Κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται.
Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) , με αφορμή, όπως αναφέρει δημοσιεύματα, όπου γίνεται αναφορά πως το πλαφόν των 60 ευρώ ανά PCR test θεσπίστηκε μετά από εισήγηση και του ΙΣΑ.
Ο σύλλογος εξηγεί ότι ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων είναι καθαρά συμβουλευτικός και εισηγητικός και η απόφαση να μη συνταγογραφούνται τα τεστ μοριακού ελέγχου από την έναρξη της πανδημίας πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Όσον αφορά την τιμή τους, «η εισήγησή μας έλαβε υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η τιμή προμήθειας του προϊόντος την περίοδο εκείνη, το κόστος της προσφερόμενης υπηρεσίας, η εύλογη αμοιβή κ.λπ. Από τότε όμως που αποφάσισε το κράτος να μη συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ και καθόρισε και την τιμή διεξαγωγής τους μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά», σημειώνει ο ΙΣΑ.
Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και «υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back. Να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας και να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη».