300.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα λάβουν πρόστιμο 100 ευρώ. 30.000.000 ευρώ τον μήνα έσοδα

82
5
(1)

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία προσδιορισμού των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών, στους οποίους θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ.

Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τόνισε ότι «είμαστε στην τελική φάση της επεξεργασίας των στοιχείων και θα γίνει και η βεβαίωση (σ.σ.: του προστίμου) τις επόμενες ημέρες».

Όπως εκτίμησε, «γύρω στους 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών θα επιβαρυνθούν με το πρόστιμο για τον μη εμβολιασμό τους».

Οι εξαιρέσεις

Ο κ. Αναγνωστόπουλος υπενθύμισε ότι έχει εκδοθεί σχετική ΚΥΑ για την επιβολή του προστίμου και τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις και κατηγορίες πολιτών που θα το «γλιτώσουν».

«Έχει ληφθεί μέριμνα για όσους έχουν υποβάλει αίτηση έως τις 16 Ιανουαρίου στις αρμόδιες επιτροπές για εξαίρεση από τον εμβολιασμό και σε αυτούς δεν θα επιβληθεί το πρόστιμο» είπε και συνέχισε:

«Όσοι είναι άνω των 96 ετών θα εξαιρεθούν από το πρόστιμο, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ εξαίρεση υπάρχει και για όσους τα τελευταία 3 χρόνια δεν είναι φορολογικά ενεργοί και δεν συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα στη φορολογία».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε πως υποχρέωση για να μην υπάρχει το πρόστιμο, είναι να έχουν κάνει οι πολίτες τουλάχιστον την πρώτη δόση. «Εάν έως τις 15 του μηνός, θα έχουν το μισό πρόστιμο για τον μήνα αυτόν και εάν κάνουν την πρώτη δόση μετά τις 15 του μηνός θα επιβληθεί πλήρως το πρόστιμο» ξεκαθάρισε.

Τέλος, εξήγησε ότι «συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο εξωτερικό, χωρίς να είναι μόνιμοι κάτοικοι, ρώτησαν πως θα μπορέσουν να καταγράψουν τον εμβολιασμό τους. Έχει βγει μια νέα υπηρεσία στο gov.gr, μέσω της οποίας μπορούν να δηλώσουν τον εμβολιασμό τους. Εάν αυτός έχει γίνει σε προηγούμενο μήνα, δεν θα υπάρξει πρόστιμο από την ημέρα του εμβολιασμού και τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί θα αφαιρεθούν».

Με 21.412 νέα κρούσματα εξελίσσεται η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα, αριθμός που παρά το μέγεθός του δεν «αγγίζει» τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παραμένει σε τροχιά σταδιακής αποσυμφόρησης. Αρκεί η αντιπαραβολή της περασμένης Τρίτης, 8 Φεβρουαρίου, με τη σημερινή: οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 μειώθηκαν κατά περισσότερους από 400 και κατά 35 οι διασωληνωμένοι.

Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται περί του 4.100 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ τις 515 νέες εισαγωγές του περασμένου 24ώρου υπεραντισταθμίζουν τα 545 εξιτήρια. Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στο 73,54% και στις απλές κλίνες στο 54,88%. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 489 και στους 77 οι νέοι θάνατοι, υψηλός αριθμός αλλά χαμηλότερος συγκριτικά με όσους προηγήθηκαν έως και την περασμένη εβδομάδα. Η κυριαρχία της Όμικρον στις νέες νοσηλείες και η εν εξελίξει αποπληρωμή του σκληρού φορτίου της Δέλτα, διαμορφώνουν το πρόσφορο έδαφος για τα μεγαλύτερα ανοίγματα προς την κανονικότητα.

«Είναι προφανές, βέβαια, ότι περνάμε σε μία φάση όπου θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, και που ο καθένας από εμάς θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με το πόσο αποδέχεται την έκθεσή του σε αυτόν», είχε αναφέρει κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στις 10 του μήνα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, μήνυμα που επανέλαβε με δηλώσεις της νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 και 105,8) η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μεταξύ των οποίων η έκκληση για προσοχή, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας -ιδίως σε συγχρωτισμένους χώρους-, καθώς και η υπενθύμιση ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 προφυλάσσει.

Ποιοι επιμένουν στον μη εμβολιασμό

Η αντίσταση κατά του εμβολιασμού καλά κρατεί, παρά το ότι επτά στους δέκα πολίτες στη χώρα που έχουν θωρακιστεί με τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού θα αποτελέσουν τους μοναδικούς δικαιούχους των επικείμενων διευρυμένων ελευθεριών.

Πρόκειται για περίπου 326.000 πολίτες που δεν μερίμνησαν για την ενισχυτική δόση και προτίμησαν το «ληγμένο» πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά την πάροδο των επτά μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό για διδοσικά εμβόλια και τριών για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, και 310.000 ηλικιωμένους άνω των 60 ετών πλήρως ανεμβολίαστων. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα για τους τελευταίους αναμένονται αύριο, μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών κ.λπ. με τους ΑΦΜ των υπόχρεων.

Παράλληλα, οι εμβολιασμοί φαίνεται πως «σέρνονται» σε εννέα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει αγγίξει ούτε το 60%. Συγκεκριμένα, έως και τις 8 Φεβρουαρίου βάσει του επιδημιολογικού χάρτη, στο 59% βρίσκονται οι ΠΕ Έβρου και Σερρών, στο 58% οι ΠΕ Αρκαδίας και Ηλείας, στο 56% οι ΠΕ Δράμας και Κιλκίς, στο 55% η ΠΕ Πιερίας, στο 53% οι ΠΕ Δυτικής Αττικής και Φωκίδας και στο 46% η κατεξοχήν ανεμβολίαστη ΠΕ Ευρυτανίας.

Όπως και χθες με 25.229, οι σημερινοί εμβολιασμοί παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα με μόλις 3.738 πολίτες να προσέρχονται σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο για να λάβουν την πρώτη δόση εμβολίου και άλλους 18.575 για τη χορήγηση της ενισχυτικής ([τρίτης») δόσης. Συνολικά, μαζί με όσους ολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό τους, η 15η Φεβρουαρίου «έκλεισε» με 28.392 εμβολιασμούς.

Εκτόξευση του ιικού φορτίου στην Κέρκυρα

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα για την εβδομάδα 7 – 13 Φεβρουαρίου 2022, αποτυπώνουν την έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα της Κέρκυρας (+454%) και καθαρά αυξητικές τάσεις στη Ξάνθη (+42%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Αλεξανδρούπολη (+17%) και στα Ιωάννινα (+20%).

Τέλος, πτωτικές τάσεις παρουσίασε το ιικό φορτίο η Αττική (-33%) και οριακά πτωτικές η Πάτρα (-24%), με το φορτίο να παραμένει σταθερό στον Βόλο (-9%), στη Λάρισα (+7%) και στη Θεσσαλονίκη (-14%).

Με την πανδημία να βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης για ένα ακόμη 24ωρο, συνεδριάζει στις 14:00, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για την άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν κατά την έξαρση του πέμπτου επιδημικού κύματος, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ως εκ τούτου, το απόγευμα, θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τα καρναβάλια, τους όρθιους στη διασκέδαση, την πληρότητα στα γήπεδα και τις σχολικές εκδρομές.

Όλα αυτά, αν δοθεί το πράσινο φως θα ισχύσουν από την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Όπως όλα δείχνουν, ο Φεβρουάριος, θα είναι ο μήνας που θα σηματοδοτήσει το τέλος των περιορισμών για τους εμβολιασμένους.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας φαίνεται να έχει παγιωθεί κάτω από τις 18.000. Η μείωση των νέων διαγνώσεων οι οποίες κατά βάση αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, μειώνουν και τις νέες νοσηλείες οι οποίες έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 400 την ημέρα σημειώνοντας μείωση 15% σε επίπεδο βδομάδας.

Παράλληλα και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων μειώνεται και με βάση τα χθεσινά στοιχεία έπεσε στους 80 έναντι περίπου 97 μία εβδομάδα πριν.

Κάτι που επιτρέπει στους ειδικούς να δώσουν το σήμα χαλάρωσης των μέτρων, όπως άλλωστε επιθυμεί και η κυβέρνηση.

Ποια μέτρα οδεύουν προς το τέλος τους

Η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τους ειδικούς, ότι επιθυμεί να επιτραπούν οι όρθιοι στην διασκέδαση, οι σχολικές εκδρομές, τα συνέδρια, καθώς και την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα.

Με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ειδικοί ενδέχεται να δώσουν έγκριση ώστε η πληρότητα στα γήπεδα να φτάσει κάτι παραπάνω από το 50%.

Επίσης αναμένεται να καταργηθεί και η απαγόρευση για τις σχολικές εκδρομές, οι οποίες όμως θα γίνονται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και αυξημένο έλεγχο. Διαπιστώνεται πως έτσι κι αλλιώς η διασπορά στους μαθητές είναι πολύ συγκεκριμένη με πολλά παιδιά να έχουν ήδη νοσήσει.

Ενδεχομένως να εγκριθεί επίσης, η επαναφορά των ορθίων πελατών.

Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου, ότι όχι στην σημερινή αλλά στην επόμενη συνεδρίαση των ειδικών θα αποφασιστεί και το αν προχωρήσει η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Μόνο για εμβολιασμένους

Ενδεικτικά είναι όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Και οι ειδικοί θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση» δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους ανεμβολίαστους και ότι αυτό θα συνεχιστεί.

«Το 90% των νοσηλειών και των σοβαρών νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέχουν «και να μην είναι “χύμα”».

Τι θα γίνει με τα Καρναβάλια

Για τις απόκριες όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι πρέπει να θυσιαστούν για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το Πάσχα στο χωριό αλλά και για να είναι ομαλή η εκκίνηση της τουριστικής περιόδου από τον Μάρτιο, αρχής γενομένης από τις κρουαζιέρες.

Σχεδόν βέβαιο είναι ότι δεν θα επιτραπούν οι παρελάσεις το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Τριωδίου, καθώς θεωρούνται ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις με μεγάλο συγχρωτισμό που δεν μπορούν να ελεγχθούν και να περιχαρακωθούν μόνο για εμβολιασμένους. Ετσι υπάρχει ο φόβος ότι θα οδηγήσουν σε αλυσίδες μετάδοσης του ιού. Είναι αρκετά πιθανό να επιτραπούν συγκεκριμένες εκδηλώσεις με ελεγχόμενη πρόσβαση.

Σε συνδυασμό με την πιθανολογούμενη, άρση της απαγόρευσης των ορθίων στη διασκέδαση, αντί των παρελάσεων θα επιτρέπεται η διοργάνωση ενός αποκριάτικου πάρτι, επί παραδείγματι, αλλά μόνο για εμβολιασμένους.

Πιο ευάλωτοι στην Omicron είναι όσοι έχουν ήδη νοσήσει με κορωνοϊό, δείχνει ανάλυση δεδομένων από επιστήμονες του Κατάρ.

Η προηγούμενη φυσική λοίμωξη προστατεύει έναντι επαναλοίμωξης με Omicron μόλις κατά 56%. Αντίθετα, η προηγούμενη λοίμωξη προστατεύει το 90,2% των επαναλοιμώξεων από τη μετάλλαξη Άλφα, το 85,7% από τη Βήτα και το 92% των επαναλοιμώξεων λόγω Δέλτα, αναφέρουν οι επιστήμονες σε μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Ωστόσο, «η προστασία που προσφέρει η προηγούμενη λοίμωξη έναντι της νοσηλείας και του θανάτου δείχνει να παραμένει ισχυρή» γράφουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κατάρ και άλλων ιδρυμάτων.

Όπως υποστηρίζουν, άτομα που είχαν προσβληθεί από άλλα στελέχη του κορωνοϊού έχουν κατά 87,8% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν λόγω της Omicron, η οποία διαφεύγει πιο εύκολα από την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός. Όμως, και σε αυτή την περίπτωση όμως η πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης και θανάτου είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στους ανεμβολίαστους.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ