27,7 εκ. ευρώ δωρεές στη “Κιβωτό” σε 4 χρόνια! Εξαφανισμένος ο Αντώνιος και η Πρεσβυτέρα. 86χρονη στο Δ.Σ.

102
1
(1)

Συνεχίζονται  οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου». Εκτός από τις καταγγελίες που έρχονται «βροχή» για τις κακοποιήσεις, τόσο από πρώην τρόφιμους της οργάνωσης, όσο και από εργαζομένους, το ίδιο αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Οργάνωση έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά, την ώρα που η «Κιβωτός» στο site της ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών που ζητούσε από τους δωρητές να τις καλύψουν.

Στο όνομα της πρεσβυτέρας και της 86χρονης μητέρας του Αντώνιου η Κιβωτός

Εντωμεταξύ τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας  έδειξαν πως πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), με την πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, ή αλλιώς  «Μαμα-πρες», όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά τα παιδιά συγκόπτοντας τον τίτλο «πρεσβυτέρα», να κατέχει το 50%, και το υπόλοιπο 50% να είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντώνιου. Μάλιστα οι δύο γυναίκες ήταν και οι μόνες που μπορούσαν να σηκώνουν χρήματα από τους λογαριασμού της Κιβωτού.

Την ίδια ώρα οι έλεγχοι από την Οικονομική Αστυνομία συνεχίζονται, καθώς ερευνάται και η διαδρομή που ακολούθησαν τα χρηματικά ποσά που λάμβανε η Κιβωτός του Κόσμου από χορηγίες και δωρεές. Μάλιστα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αναμένεται να ερευνήσει τόσο τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου όσο και της πρεσβυτέρας.

Οικονομικος έλεγχος στην Κιβωτό του Κόσμου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες το μεσημέρι λίγο πριν τις 15:00 ολοκληρώθηκε για σήμερα ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου με τα ευρύματα κατά τις πρώτες αναφορές να είναι σημαντικά. Αντίστοιχα σύμφωνα με τις πληροφορίες σήμερα βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία της Κιβωτού του Κόσμου και η νέα πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της περασμένης Δευτέρας και μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στα αρμόδια υπουργεία, μπήκαν σε εφαρμογή οι έλεγχοι για τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και για το πού διατέθηκαν τα χρηματικά ποσά που λάμβανε ο πατήρ Αντώνιος από χορηγίες, δωρεές κι άλλες πηγές ρευστότητας.

Οι πρώτοι που ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» λογιστικά βιβλία, λογαριασμούς κι εμβάσματα προς και από την Κιβωτό του Κόσμου ήταν οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο της συγκεκριμένης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες 24 ώρες κάνει «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, αρχής γενομένης από την ίδια την Κιβωτό του Κόσμου, το νέο υπηρεσιακό Δ.Σ. που ανέλαβε χθες με απόφαση του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες σε διαχειριστικό έλεγχο. Αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση της νέας προέδρου, Αλεξάνδρας Μαρτίνου, η οποία ανέλαβε τα ηνία του ιδρύματος, έχοντας την εμπειρία από τον οργανισμό «Μαζί για το Παιδί».

Η κυρία Μαρτίνου, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έκανε χθες πριν και μετά την επισημοποίηση της ανάληψης των ηνίων της Κιβωτού, είχε επαφές με μια από τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες της χώρας, αλλά και με ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο που θα αναλάβει χωρίς χρέωση. Ο στόχος είναι να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος, προκειμένου τα μέλη του νέου Δ.Σ. να ξέρουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Ήδη, ως το τέλος της εβδομάδας και πιθανώς την Πέμπτη το νέο επταμελές Δ.Σ. της Κιβωτού θα συναντηθεί για να προγραμματίσει τα επόμενα βήματά του.

Επόμενο βήμα θα είναι η οργάνωση της νέας καθημερινότητας της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς προτεραιότητα είναι να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών ανά την Ελλάδα. Γι’ αυτό θα επιστρατευτούν τις επόμενες μέρες έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με τα οποία αρκετά μέλη του Δ.Σ. διαθέτουν επαφή λόγω της πρότερης ενασχόλησής τους με κοινωφελή ιδρύματα. Παράλληλα και με δεδομένο ότι η χρονιά τελειώνει, το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να δει τι μέλλει γενέσθαι και με τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της Κιβωτού, οι οποίοι προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ιδιωτικές χορηγίες.

Στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου που θα γίνει με τη βοήθεια των ορκωτών ελεγκτών και των δικηγόρων το νέο Δ.Σ. θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα ερωτήματα που πλανώνται στη δημόσια σφαίρα. Για παράδειγμα, πόσα από τα περίπου 5 εκατομμύρια που είχε ως έσοδα η Κιβωτός διατέθηκαν σε σκοπούς του ιδρύματος, ενώ θα επανεξεταστούν και οι ισολογισμοί του ιδρύματος που υπάρχουν μεν, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί. Μένει, επίσης, να διασταυρωθούν οι πληροφορίες κατά πόσο οι προηγούμενες χρήσεις της Κιβωτού είχαν πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τι απέγιναν αυτά τα ποσά.

«Εξαφανισμένοι» πατέρας Αντώνιος και πρεσβυτέρα μετά τις καταγγελίες

Την ώρα που το Πανελλήνιο παρακολουθεί τις αποκαλύψεις που λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας γύρω από την Κιβωτό του Κόσμου τόσο ο πατέρας Αντώνιος όσο και η πρεσβυτέρα εδώ και λίγα 24ωρα  είναι άφαντοι καθώς κανένας δεν γνωρίζει που βρίσκονται.

Σε φιλικό σπίτι φιλοξενούνται, τις τελευταίες μέρες, ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου και η σύζυγός του, Σταματία Γεωργαντή, σύμφωνα με φιλικό τους πρόσωπο που μίλησε στο ekklisiaonline.gr. Μετά τις καταγγελίες εναντίον του, για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ο επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου» και η σύζυγός του βρίσκονται, σύμφωνα με την πηγή, σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.

«Δεν ξέρω γιατί μού το κάνουν αυτό»

Ο άνθρωπος που μίλησε στην ιστοσελίδα, φίλος και πνευματικός του ιερέα, ισχυρίστηκε ότι ο τελευταίος αναφέρει σε άτομα του περιβάλλοντός του: «δεν ξέρω γιατί μου το κάνουν αυτό, δε γνωρίζω τίποτα από όλα αυτά, δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Είναι μια στημένη ιστορία». Από το περιβάλλον του επικεφαλής της ΜΚΟ, πάντως, σημειώνεται ότι, «φοβόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα».

Υπάλληλοι της «Κιβωτού του Κόσμου», από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι δε γνωρίζουν πού βρίσκονται ο ιερέας με την πρεσβυτέρα οι οποίοι, μέχρι πρότινος, έμεναν σε μία από τις δομές της ΜΚΟ. Κανείς από τους εργαζόμενους και τους εθελοντές δεν γνωρίζει αν, με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ο ίδιος θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στο συγκεκριμένο κτίριο και αν θα επιτρέπεται να βλέπει τα παιδιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά τις συνεντεύξεις που είχε δώσει το ζευγάρι τις πρώτες ημέρες των αποκαλύψεων, χωρίς ωστόσο να δίνουν απαντήσεις για τις καταγγελίες, ουδείς φαίνεται να γνωρίζει πού βρίσκονται αλλά και να έχει επικοινωνήσει μαζί τους. Οι ίδιοι αλλά και οι συγγενείς τους δεν απαντούν πλέον στα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων με αποτέλεσμα από την πλευρά τους να επικρατεί ένα πέπλο μυστηρίου αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις τους.

Βόλτες με πανάκριβα αυτοκίνητα, διαμονή σε μεζονέτες και ταξίδια που έβαζαν σε σκέψεις, είναι η αθέατη ζωή του πατέρα Αντωνίου.

Εκτός από τις καταγγελίες που έρχονται «βροχή» για τις κακοποιήσεις τόσο από πρώην τρόφιμους της οργάνωσης όσο και από εργαζομένους, το ίδιο αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017-2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Οργάνωση έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Εθελοντές και πρώην εργαζόμενοι σε δομές της «Κιβωτού» περιέγραψαν στο Live News σκηνές που τους είχαν προβληματίσει, με τον πατέρα Αντώνιο να οδηγεί κατά διαστήματα μια Porsche Cayenne και την πρεσβυτέρα ένα εξίσου πολυτελές τζιπ με φιμέ τζάμια που κοστίζει πάνω από 100.000 ευρώ, σύμφωνα με το Mega. «Ερχόντουσαν και ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα με πανάκριβα αυτοκίνητα στη δομή στην Πωγωνιανή. Porsche Cayenne με φιμέ τζάμια».

Μάλιστα, μετά από 7μερη κρουαζιέρα με παιδιά της «Κιβωτού», ο πατέρας Αντώνιος αποβιβάστηκε στο λιμάνι του Πειραιά και ορισμένοι από τους επιβάτες τον είδαν να κατευθύνεται σε σημείο που τον περίμενε οδηγός, μπροστά από ένα άλλο πολυτελές τζιπ.

«Όταν αποβιβάστηκαν, μπήκε αυτός σε ένα μεγάλο τζιπ Mercedes, με σκούρα τζάμια για να μην φαίνεται, με οδηγό» δήλωσε επιβάτης κρουαζιερόπλοιου στο Live News.

Οι μεζονέτες σε Ραφήνα και Βραυρώνα

antonios-presvytera-m

Επίσης, στις κρουαζιέρες δεν πήγαιναν όλα τα παιδιά, αλλά λίγα και εκλεκτά, όπως καταγγέλλουν πρώην εργαζόμενοι της οργάνωσης. Η επιστροφή στην Αθήνα, έβρισκε τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα είτε στη Ραφήνα είτε στην περιοχή της Βραυρώνας όπου βρίσκονταν οι δύο μεζονέτες τους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για τις αγορές των ακινήτων αλλά και για τα πανάκριβα αυτοκίνητα, με την έρευνα να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ακολούθως και ενώ είχαν μεσολαβήσει οι αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» σχετικά με την μαρτυρία του 19χρονου ο οποίος αποκάλυψε όσα βίωσε, ο πατέρας Αντώνιος και η Σταματία Γεωργαντή εξέδωσαν μία ανακοίνωση μέσω της οποίας διέψευσαν όσα καταγγέλει ο νεαρός. Στο μεταξύ σύμφωνα με την εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου στον Alpha πλέον κανένας δεν γνωρίζει που είναι το ζεύγος. Πάντως μέχρι και λίγο πριν ξεσπάσει το τσουνάμι αποκαλύψεων ο πατέρας Αντώνιος διέμενε σε μία δομή της ΜΚΟ.

«Ασ’ τα αυτά, λεφτά θέλουμε»

Επιπλέον, το φως της δημοσιότητας «βλέπουν» και καταγγελίες για τον τρόπο που οι υπεύθυνοι ζητούσαν χρήματα. Καταγγέλλουν ότι όποτε πήγαιναν στη δομή της Καλαμάτας υλικά αγαθά, η απάντηση που λάμβαναν είναι «ασ’ τα αυτά, λεφτά θέλουμε».

Συγκεκριμένη γυναίκα, που όπως δηλώνει ασχολείται με τα κοινά, αποκάλυψε πως μόλις ήρθε σε επαφή με τη δομή της Καλαμάτας, προκειμένου να δηλώσει την επιθυμία της να βοηθήσει και να στηρίξει το έργο, της ζήτησαν χρήματα και δεν δέχτηκαν τα υλικά αγαθά που είχε να προσφέρει.

«Μόλις επικοινωνήσαμε σε στέλεχος που βρισκόταν σε θέση ευθύνης μας ανέφερε πως δεν έχουν ανάγκη από υλικά αγαθά αλλά από χρήματα. Μας έκανε εντύπωση… Μας φάνηκε εντελώς άκομψο και περίεργο», αναφέρει η καταγγέλλουσα.

Μιχαηλίδου: Έλεγχος σε μία δομή που λειτουργεί με χρηματοδότηση από το υστέρημα των Ελλήνων

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι άμεση προτεραιότητα είναι «η διοίκηση του φορέα να μπορεί να διασφαλίζει το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών».

«Η Κιβωτός είναι τα παιδιά της» τόνισε η υφυπουργός μιλώντας στο OPEN και συνέχισε: «Είναι τα 135 παιδιά που ζουν στις έξι αυτές δομές. Γι’ αυτό και ευτυχώς είχαμε προνοήσει, και δικαιωθήκαμε, ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μόνο προσωρινά, μπορεί στις κοινωνικές δομές να έρχεται το κράτος και να αλλάζει τη διοίκηση έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να έχουν μία ασφαλή καθημερινότητα».

Αναφορικά με τους οικονομικούς ελέγχους που γίνονται στη ΜΚΟ, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι «η νέα διοίκηση ξεκινά με αυτό. Η προτεραιότητα που θέσαμε είναι πρωτίστως να δούμε πως οι υπηρεσίες που παρέχονται στα παιδιά είναι οι σωστές, ότι απασχολούνται και τα φροντίζουν οι σωστοί άνθρωποι».

«Παράλληλα με αυτό, οικονομικός έλεγχος για να δούμε τι γίνεται σε μία δομή η οποία λειτουργεί 100% με ιδιωτική χρηματοδότηση από το υστέρημα των Ελλήνων που προσπαθούν να βοηθήσουν παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από τη βιολογική τους οικογένεια», σημείωσε η ίδια.

«Ανάγκη για αποϊδρυματοποίηση»

Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για αποϊδρυματοποίηση και ότι τα παιδιά θα πρέπει να τα αναλαμβάνουν ανάδοχες οικογένειες και όχι δομές και σημείωσε ότι είναι η πρώτη που έφερε έλεγχο και προδιαγραφές στις δομές αυτές.

«Μέχρι και τον Μάιο του 2022 τα ορφανοτροφεία όπως τα λέγαμε παλιά, ήταν οι μόνες κοινωνικές δομές οι οποίες δεν είχαν κανόνες», τόνισε η υφυπουργός.

Μιλώντας για τους ελέγχους στις δομές, εξήγησε ότι «ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι της αποκεντρωμένης διοίκησης των περιφερειών και μέχρι το τέλος του 2021 που άλλαξε η αρμοδιότητα του ελεγκτικού μηχανισμού, ήταν κάτι μη εξειδικευμένο που δεν μπορούσε να κάμνει τους σωστούς ελέγχους».

Επεσήμανε δε ότι οι κοινωνικοί σύμβουλοι των περιφερειών θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να πηγαίνουν τουλάχιστον δύο φορές στις κοινωνικές δομές για να πραγματοποιούν ελέγχους. «Δεν ήλεγχαν κάτι ουσιαστικό, δεν είχαν πρόσβαση τους φακέλους των παιδιών, δεν μπορούσαν να δουν τα παιδιά έναν ένα, δεν μιλούσαν με τους εργαζομένους. Ήταν ένας διεκπεραιωτικός έλεγχος τον οποίο και αλλάξαμε», σημείωσε η ίδια.

Κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μήνας Καραμήτρου στο OPEN, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, τοποθετείται κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου προκειμένου να ερευνήσει σε βάθος τα οικονομικά στοιχεία των δομών.

Η έρευνα της Αρχής για ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Η έρευνα που διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής, ε.τ αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης αφορά την προσπάθεια των αρχών να εντοπίσουν τυχόν πλουτισμό των μελών της οργάνωσης σε βάρος της. Οι αρμόδιοι δηλαδή προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν έχουν γίνει οικονομικές διαχειρίσεις που δεν είναι σύμφωνες με το νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Καταδικάστηκε γυμναστής Λυκείου για σεξουαλική παρενόχληση σε ανήλικες μαθήτριες. Σε εξέλιξη άλλη μία δίκη

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική έρευνα, καθώς η Κιβωτός του Κόσμου λάμβανε πολλές δωρεές και εκτιμάται ότι με το άνοιγμα των λογαριασμών (και εταιρικών και προσώπων) θα βγουν στο φως όλες οι λεπτομέρειες για την οικονομική διαχείριση διότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το απόρρητο.

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Κιβωτός του Κόσμου, ο πρώην επικεφαλής της πατήρ Αντώνιος αλλά και μεγαλοστελέχη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με εντολή δική του παρενέβη η οικονομική αστυνομία για να κάνει γενικευμένο έλεγχο σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση στην ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μεσημέρι λίγο πριν τις 15:00 ολοκληρώθηκε για σήμερα ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου με τα ευρύματα κατά τις πρώτες αναφορές να είναι σημαντικά. Αντίστοιχα σύμφωνα με τις πληροφορίες σήμερα βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία της Κιβωτού του Κόσμου και η νέα πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

4022637
Η νέα πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου» Αλεξάνδρα Μαρτίνου

 

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της περασμένης Δευτέρας και μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στα αρμόδια υπουργεία, μπήκαν σε εφαρμογή οι έλεγχοι για τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και για το πού διατέθηκαν τα χρηματικά ποσά που λάμβανε ο πατήρ Αντώνιος από χορηγίες, δωρεές κι άλλες πηγές ρευστότητας.

Οι πρώτοι που ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» λογιστικά βιβλία, λογαριασμούς κι εμβάσματα προς και από την Κιβωτό του Κόσμου ήταν οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο της συγκεκριμένης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες 24 ώρες κάνει «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, αρχής γενομένης από την ίδια την Κιβωτό του Κόσμου, το νέο υπηρεσιακό Δ.Σ. που ανέλαβε χθες με απόφαση του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες σε διαχειριστικό έλεγχο.

Αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση της νέας προέδρου, Αλεξάνδρας Μαρτίνου, η οποία ανέλαβε τα ηνία του ιδρύματος, έχοντας την εμπειρία από τον οργανισμό «Μαζί για το Παιδί».

Η κ. Μαρτίνου, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έκανε χθες πριν και μετά την επισημοποίηση της ανάληψης των ηνίων της Κιβωτού, είχε επαφές με μια από τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες της χώρας, αλλά και με ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο που θα αναλάβει χωρίς χρέωση. Ο στόχος είναι να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος, προκειμένου τα μέλη του νέου Δ.Σ. να ξέρουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Ήδη, ως το τέλος της εβδομάδας και πιθανώς την Πέμπτη το νέο επταμελές Δ.Σ. της Κιβωτού θα συναντηθεί για να προγραμματίσει τα επόμενα βήματά του.

4022637
Η νέα πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου» Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Επόμενο βήμα θα είναι η οργάνωση της νέας καθημερινότητας της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς προτεραιότητα είναι να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών ανά την Ελλάδα. Γι’ αυτό θα επιστρατευτούν τις επόμενες μέρες έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με τα οποία αρκετά μέλη του Δ.Σ. διαθέτουν επαφή λόγω της πρότερης ενασχόλησής τους με κοινωφελή ιδρύματα. Παράλληλα και με δεδομένο ότι η χρονιά τελειώνει, το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να δει τι μέλλει γενέσθαι και με τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της Κιβωτού, οι οποίοι προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ιδιωτικές χορηγίες.

Στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου που θα γίνει με τη βοήθεια των ορκωτών ελεγκτών και των δικηγόρων το νέο Δ.Σ. θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα ερωτήματα που πλανώνται στη δημόσια σφαίρα. Για παράδειγμα, πόσα από τα περίπου 5 εκατομμύρια που είχε ως έσοδα η Κιβωτός διατέθηκαν σε σκοπούς του ιδρύματος, ενώ θα επανεξεταστούν και οι ισολογισμοί του ιδρύματος που υπάρχουν μεν, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί. Μένει, επίσης, να διασταυρωθούν οι πληροφορίες κατά πόσο οι προηγούμενες χρήσεις της Κιβωτού είχαν πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τι απέγιναν αυτά τα ποσά.

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Κιβωτός του Κόσμου, ο πρώην επικεφαλής της πατήρ Αντώνιος αλλά και μεγαλοστελέχη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με εντολή δική του παρενέβη η οικονομική αστυνομία για να κάνει γενικευμένο έλεγχο σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση στην ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μεσημέρι λίγο πριν τις 15:00 ολοκληρώθηκε για σήμερα ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου με τα ευρύματα κατά τις πρώτες αναφορές να είναι σημαντικά. Αντίστοιχα σύμφωνα με τις πληροφορίες σήμερα βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία της Κιβωτού του Κόσμου και η νέα πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

4022637
Η νέα πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου» Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της περασμένης Δευτέρας και μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στα αρμόδια υπουργεία, μπήκαν σε εφαρμογή οι έλεγχοι για τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και για το πού διατέθηκαν τα χρηματικά ποσά που λάμβανε ο πατήρ Αντώνιος από χορηγίες, δωρεές κι άλλες πηγές ρευστότητας.

Οι πρώτοι που ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» λογιστικά βιβλία, λογαριασμούς κι εμβάσματα προς και από την Κιβωτό του Κόσμου ήταν οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο της συγκεκριμένης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες 24 ώρες κάνει «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, αρχής γενομένης από την ίδια την Κιβωτό του Κόσμου, το νέο υπηρεσιακό Δ.Σ. που ανέλαβε χθες με απόφαση του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες σε διαχειριστικό έλεγχο.

Αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση της νέας προέδρου, Αλεξάνδρας Μαρτίνου, η οποία ανέλαβε τα ηνία του ιδρύματος, έχοντας την εμπειρία από τον οργανισμό «Μαζί για το Παιδί».

Η κ. Μαρτίνου, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έκανε χθες πριν και μετά την επισημοποίηση της ανάληψης των ηνίων της Κιβωτού, είχε επαφές με μια από τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες της χώρας, αλλά και με ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο που θα αναλάβει χωρίς χρέωση. Ο στόχος είναι να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος, προκειμένου τα μέλη του νέου Δ.Σ. να ξέρουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Ήδη, ως το τέλος της εβδομάδας και πιθανώς την Πέμπτη το νέο επταμελές Δ.Σ. της Κιβωτού θα συναντηθεί για να προγραμματίσει τα επόμενα βήματά του.

4022637
Η νέα πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου» Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Επόμενο βήμα θα είναι η οργάνωση της νέας καθημερινότητας της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς προτεραιότητα είναι να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών ανά την Ελλάδα. Γι’ αυτό θα επιστρατευτούν τις επόμενες μέρες έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με τα οποία αρκετά μέλη του Δ.Σ. διαθέτουν επαφή λόγω της πρότερης ενασχόλησής τους με κοινωφελή ιδρύματα. Παράλληλα και με δεδομένο ότι η χρονιά τελειώνει, το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να δει τι μέλλει γενέσθαι και με τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της Κιβωτού, οι οποίοι προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ιδιωτικές χορηγίες.

Στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου που θα γίνει με τη βοήθεια των ορκωτών ελεγκτών και των δικηγόρων το νέο Δ.Σ. θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα ερωτήματα που πλανώνται στη δημόσια σφαίρα. Για παράδειγμα, πόσα από τα περίπου 5 εκατομμύρια που είχε ως έσοδα η Κιβωτός διατέθηκαν σε σκοπούς του ιδρύματος, ενώ θα επανεξεταστούν και οι ισολογισμοί του ιδρύματος που υπάρχουν μεν, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί. Μένει, επίσης, να διασταυρωθούν οι πληροφορίες κατά πόσο οι προηγούμενες χρήσεις της Κιβωτού είχαν πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τι απέγιναν αυτά τα ποσά.

Το ποινικό σκέλος

Στο ποινικό επίπεδο, η Εισαγγελία Ανηλίκων ασχολείται με δύο ειδών καταγγελίες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Κατά κύριο λόγο αυτές αφορούν κακομεταχείριση παιδιών. Επιπλέον ένα μικρότερο ποσοστό καταγγελιών αφορά σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Για την ώρα δεν υπάρχουν καταγγελίες για βιασμό, αλλά μόνο για ασέλγεια σε βάρος φιλοξενούμενου στις δομές.

Νέα σοκαριστική καταγγελία

Ακόμα μία σοκαριστική καταγγελία έφερε στο φως της δημοσιότητας το OPEN το πρωί της Τετάρτης. Πρόκειται για άτομο που κατάφερε μαζί με τον αδερφό του να φύγουν από τις δομές της ΜΚΟ πριν από κάποια χρόνια και πλέον ζει και εργάζεται στην Ολλανδία.

«Έχουμε δει βία, ψυχολογική βία και φασαρίες από το πουθενά, τιμωρίες χωρίς λόγο. Ο αδελφός μου και μια κοπέλα έφαγε ένα χαστούκι . Το χαστούκι που είδα πρώτη φορά ο αδελφός μου το έφαγε επειδή κουνούσε μια σακούλα πέρα δώθε. Εγώ με το που το έμαθα το επόμενο πρωί πήγα σχολείο και το έσκασα από εκεί. Έφυγα και πήγα να βρω τους συγγενείς μου για να τους πω “παιδιά τα πράγματα είναι άσχημα”. Μόλις επέστρεψα πίσω ήμουν στην απομόνωση για ένα μήνα. Το πρόγραμμα μου ήταν φαγητό, το πρωί σχολείο, γυρνούσα από το σχολείο φαγητό και δουλειά, ξανά σπίτι φαγητό, ύπνο. Δεν πήγαινα, δλδ, να διαβάσω κάθε μέρα, όπως πήγαιναν όλα τα άλλα παιδιά, δεν με πήγαιναν να διαβάσω επειδή είχα κάνει αυτό το πράγμα. Συν ότι με είχαν αφήσει με τις ίδιες κάλτσες για επτά ημέρες. Η πρεσβυτέρα ερχόταν κάθε μέρα, αλλά δεν είχε αρκετές συμπάθειες ειδικά με τα αγόρια. Σαν να μην τους ένοιαζε ποιος είσαι τι κάνεις μέσα στο σπίτι σου. Ο (παιδαγωγός) .. ήταν πολύ βίαιος. Πχ ένα παιδί του έσπρωξε πρώτα και μετά αντέδρασε το παιδί.. Στη συνέχεια είχε τσακωμούς με παιδαγωγούς, με παιδιά, με οποιονδήποτε ήταν γύρω του. Ο ξεκίνησε ως αποθηκάριος στη συνέχεια έγινε παιδαγωγός με κπ μαγικό τρόπο. Φυσικά, και τον αδελφό μου τον έχει ξαναχτυπήσει και άλλο ένα παιδί. Τραμπούκιζαν ανήλικα. Σίγουρα πολλές φορές σε έχουν κάνει να νιώσεις άσχημα. Θυμάμαι μια χαρακτηριστική στιγμή πριν φύγω από την Κιβωτό μου είπε εσύ θα αποτύχεις θα γίνεις πρεζάκιας σαν τους γονείς σου και θα έρχεσαι ξανά να ζητάς τη βοήθεια της Κιβωτού. Ναι εγώ έγινα 18 και είπα παιδιά πάω να βρω τον δρόμο μου ευχαριστώ και φεύγω. Ο πατέρας μου που κινήθηκε να με πάρει δεν έβγαλε άκρη ποτέ. Εννοείται πως εμπόδιο έμπαινε η κιβωτός».

 

Τα επόμενα βήματα της εισαγγελίας

Πρώην εργαζόμενος σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου βρέθηκε τη Δευτέρα στην Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να καταθέσει στις Εισαγγελείς που ερευνούν τις καταγγελίες για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων παιδιών από πρόσωπα του ΜΚΟ.

Ο μάρτυρας, που στο παρελθόν έχει εργαστεί για την Κιβωτό, είναι από τα πρόσωπα τους ισχυρισμούς των οποίων θα εξετάσουν ενδελεχώς οι Εισαγγελείς Ανηλίκων που ερευνούν την ενδεχόμενη διάπραξη των αδικημάτων της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και του πλημμελήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Τις επόμενες ημέρες οι δύο Εισαγγελείς θα λάβουν και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις, είτε από εργαζόμενους, είτε από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές του ΜΚΟ και καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων έχει επικεντρωθεί, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην δικογραφία, σε ενέργειες προβεβλημένου στελέχους του ΜΚΟ και τριών προσώπων που εργάζονται σε δομές.

Σοκάρει πρώην εθελόντρια – Κατήγγειλε κακοποιήσεις από το 2015 και την κατηγόρησαν για ψεύδη

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς έρχονται στο φως νέες καταγγελίες για σωματική και λεκτική κακοποίηση τροφίμων των δομών οι οποίες ξεκίνησαν επίσημα από το 2015 από την Πωγωνιανή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Αργυριάδου στο OPEN, το 2015 πρώην εργαζόμενη στη δομή στην Ήπειρο, πριν καταφύγει στις αστυνομικές αρχές και το Δήμο Ιωαννίνων, είχε επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο και μάλιστα τον κάλεσε δεκάδες φορές στο τηλέφωνο, χωρίς εκείνος όμως να ανταποκριθεί.

 

Τότε η γυναίκα προφασίστηκε ότι είναι δωρήτρια και έτσι κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο. Όταν εκείνη του μετέφερε όσα φρικτά βίωσε στη δομή της Πωγωνιανής, εκείνος αντέδρασε άσχημα και την κατηγόρησε ότι ψεύδεται.

Στη συνέχεια προχώρησε σε καταγγελία. Οι αστυνομικές αρχές πήραν καταθέσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα παιδιά, ωστόσο όταν η υπόθεση έφτασε στην εισαγγελία «πάγωσε».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και για τις δύο δομές των Ιωαννίνων έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από παιδιά που έχουν βιώσει και αυτά ανάλογα περιστατικά με όσα καταγγέλλονται.

Σε δηλώσεις που έκανε στο OPEN, η πρώην εθελόντρια στην «Κιβωτό του Κόσμου» είπε: «Είχα δει παιδαγωγό, τον υπεύθυνο των παιδαγωγών τότε να χτυπάει ένα κοριτσάκι 12 ετών, το ίδιο κοριτσάκι να το χαστουκίζει. Σε ένα βρέφος που δεν ευθύνεται ο ίδιος, είχε βγει ένα βράδυ ο αγκώνας του παιδιού από βίαιο τράβηγμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Παραίτηση μελών Δ.Σ. δομής για άτομα με αναπηρία μετά την απόκρυψη 2 θανάτων περιθαλπόμενων ΑΜΕΑ

«Η αστυνομία έκανε έφοδο στην Πωγωνιανή παρουσία εισαγγελέα ανηλίκων, πήρε καταθέσεις από τα παιδιά», σημείωσε η πρώην εργαζόμενη. «Ένας από τους αστυνομικούς αργότερα  μου είπε “αυτά που είπαν τα παιδιά ήταν τρομερά μπροστά σε αυτά που είχα καταγγείλει εγώ».

Οι μαρτυρίες των παιδιών

Την ίδια ώρα, στο φως έρχονται καταγγελίες παιδιών για περιστατικά βίαςπολυήμερες τιμωρίες ακόμη και στην απομόνωση και ξυλοδαρμούς. Οι μαρτυρίες, από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, αποκαλύπτουν τον εφιάλτη που έζησαν αρκετά από αυτά, στην πιο τρυφερή ηλικία.

Σύμφωνα με όσα είπε πρώην φιλοξενούμενος στις δομές, του φώναζαν «θα σου κόψω το φαγητό, θα σε πετάξω έξω από το σπίτι που σου νοικιάζω, θα αφήσω τη μάνα σου χωρίς φάρμακα. Κάποια παιδιά είχαν πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις από τα άλλα, το κριτήριο δεν το ξέρω».

Ο 23χρονος σήμερα Νίκος, μαζί με τον αδερφό του, έζησαν περισσότερα από έξι χρόνια στις δομές της Κιβωτού στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Ο ίδιος καταγγέλλει πως υπεύθυνοι αναζητούσαν τρόπους, ακόμη και για να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την επιμέλεια παιδιών.

«Έμενα η γιαγιά μου είχε πάρει την επιμέλεια από τη μητέρα μου, επειδή η μάνα μου ήταν τοξικομανής. Η Κιβωτός θεώρησε σωστό με τα κονέ που έχει και τις διασυνδέσεις να πάρει την επιμέλεια από τη γιαγιά μου χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Με σκοπό αυτοί να παίρνουν επιδόματα πάνω στα ονόματά μας και εμένα η μάνα μου, να είναι στο δρόμο κυριολεκτικά στο δρόμο, να μην έχει να φάει, να μην έχει να πλυθεί, να μην έχει να κάνει τίποτα».

«Κάποιος άμα έτρωγε “συνέπεια ή τιμωρία“, του βάζανε σαν τιμωρία να πλένει ταψιά και πιάτα για μία εβδομάδα. Είχα δει έναν παιδαγωγό να βαράει χαστούκια και να σπρώχνει και να κλωτσάει ένα παιδί», δήλωσε τρόφιμος.

Φιλοξενούμενη καταγγέλλει ότι την έδιωξαν επειδή έκανε άμβλωση

Μία 20χρονη πρώην φιλοξενούμενη σε δομή της ΜΚΟ κατήγγειλε ότι της φέρθηκαν με πολύ σκληρό τρόπο όταν έμεινε έγκυος και αποφάσισε να κάνει άμβλωση.

Όπως είπε η ίδια, ήταν 17 χρονών όταν ακόμη φιλοξενούταν σε μία από τις δομές της «Κιβωτού», έμεινε έγκυος και αποφάσισε να κάνει άμβλωση. «Μου έλεγαν πως εάν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18 θα με διώξουν και αυτό έκαναν…το πάλεψα μόνη μου» είπε η πρώην τρόφιμος στο MEGA.

Όπως ανέφερε, της εξηγούσαν πως πρόκειται για μια «κακιά πράξη» και δεν το δέχονταν. «Μου έλεγαν “αυτό το παιδί δεν θα το κρατήσεις εσύ γιατί είσαι παιδί, θα στο πάρουμε όπως κάνουμε σε όλες τις οικογένειες και όταν είσαι υπεύθυνη θα μπορείς να το πάρεις πίσω”, εγώ όμως δεν ήθελα να γίνει όπως με εμένα» πρόσθεσε.

Όταν η 20χρονη έγινε 18 ετών, όπως λέει δεν έλαβε κανένα χρηματικό ποσό όπως συνήθιζαν να δίνουν σε όσους έφευγαν και την άφησαν στο δρόμο αβοήθητη.

Η 20χρονη σήμερα κοπέλα βρέθηκε για πρώτη φορά στη δομή στα 9 της χρόνια μαζί με τα τρία αδέρφια της. «Ήμουν από τα πρώτα παιδιά που βίωσε τη συνέπεια – τιμωρία της απομόνωσης. Είναι ό,τι πιο σκληρό μπορεί να βιώσει ένα μικρό παιδί» δήλωσε.

«Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, εγώ τον στηρίζω αυτόν τον άνθρωπο, μπορεί να μη γνώριζε πολλά απ’ όσα συνέβαιναν στην “Κιβωτό”, αλλά σίγουρα η αλήθεια θα φανερωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταγγέλλει και ξυλοδαρμό

Η πρώην τρόφιμος περιέγραψε και ένα περιστατικό ενόσω βρισκόταν στη δομή της Πωγωνιανής στα Ιωάννινα.

«Θυμάμαι πως είχα τσακωθεί με μία κοπέλα, είχαμε πιαστεί στα χέρια και ένας παιδαγωγός με είχε αρπάξει από τα μαλλιά και με είχε βάλει στην τουαλέτα και με κοπανούσε στο καπάκι της τουαλέτας και εγώ επειδή ήμουν νευρική τον χτύπαγα, τσίριζα, φώναζα “βοήθεια”. Μία άλλη παιδαγωγός ύστερα με πήρε με το αμάξι της μία βόλτα να με ηρεμήσει και όταν γυρίσαμε η υπεύθυνη της δομής την απέλυσε».

Ένα βράδυ η κοπέλα μεταφέρθηκε στη δομή της Χίου με αποτέλεσμα να χωριστεί από τα αδέρφια της και να μην τα ξαναδεί. «Εκεί με κρατούσαν για μήνες κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, γιατί με θεωρούσαν κακιά επιρροή για τα υπόλοιπα παιδιά» αναφέρει.

Μιλώντας για την περίοδο που έμεινε έγκυος λέει πως ουσιαστικά η «Κιβωτός» της είχε ξεκαθαρίσει πως εάν αποφασίσει να κάνει την άμβλωση επιλέγει αυτόματα να προχωρήσει σε έναν δρόμο μόνη της. Ωστόσο, εκείνη επέμεινε στην απόφασή της και προκειμένου να προχωρήσει στην άμβλωση παρενέβη η Εισαγγελία καθώς δεν είχε ενηλικιωθεί ακόμη.

«Την ημέρα της ενηλικίωσής μου, όταν γύρισα στη δομή, έβγαλαν έξω τις βαλίτσες και μου είπαν “χρόνια πολλά, να φύγεις τώρα”» αναφέρει.

Η κοπέλα καταγγέλλει πως δεν της επιτρέπουν να έχει επικοινωνία με έναν από τα αδέρφια της, δεν γνωρίζει καν σε ποια δομή βρίσκεται. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαι σίγουρη πως βρίσκεται σε απομόνωση γιατί έχω μάθει πως έχει κάνει συγκεκριμένα πράγματα» συμπληρώνει.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου», την ώρα που κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας, τοποθετείται στη δομή με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, προκειμένου να κάνει σε βάθος οικονομικό έλεγχο. 

Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να τεθούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και τα ακίνητα της δομής, αλλά και οι δωρεές που είχαν εισπραχθεί. Αντικείμενο των ερευνών αποτελεί η αναζήτηση στοιχείων για τυχόν διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και άλλα οικονομικά αδικήματα.

Μάλιστα, στο επίκεντρο της ευρείας εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται κορυφαίο στέλεχος της δομής και ακόμη τρεις εργαζόμενοι, ενώ τα υπό διερεύνηση αδικήματα είναι κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και σωματική βλάβη εις βάρος αδύναμων (πλημμέλημα).

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής που είναι αρμόδια για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προκάλεσαν πληροφορίες για την οικονομική διαχείριση στη δομή, καθώς ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, παρενέβη και διέταξε εφ’ όλης της ύλης έρευνα, την ώρα που σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα των Αρχών μετά τις καταγγελίες σοκ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όσον αφορά ξυλοδαρμούς και τις γενικότερες κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Ιρακινός πρόσφυγας το «πρωτοπαλίκαρο» του πάτερ Αντώνιου

Σύμφωνα με το Mega, το «δεξί χέρι» του πάτερ Αντώνιου είναι ένας 34χρονος Ιρακινός στην καταγωγή με τα αρχικά Α.Ι. ο οποίος είχε περίοπτη θέση, καταφέρνοντας μάλιστα να γίνει γενικός διευθυντής στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος ήρθε από μικρό παιδί στη δομή και έμεινε για αρκετά χρόνια. Κάποια στιγμή ως εργένης, πήρε ανάδοχο παιδί, στη συνέχεια έγινε δικαιούχος επιδόματος που ξεκινούσε από τα 325 ευρώ και έφτανε μέχρι τα 1.200 και κατέληξε διευθυντής, λίγο πριν κάνει έναν γάμο… υπερπαραγωγή με μία πρώην εργαζόμενη σε δομή της «Κιβωτού».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ουσιαστικά μεγάλωσε στη δομή, με τα αδέλφια, τη σύζυγο και την αδελφή της συζύγου του να εργάζονται όλοι εκεί.

«Αυτοί οι τρεις Ιρακινοί έχουν κάτσει μόνο. Δε δουλεύουν. Τα τρία αδέλφια. Οι τρεις Ιρακινοί. Μαζί με τον παπά. Αυτοί έκαναν κουμάντο. Τους ξέρω όλους αυτούς. Ξέρω και τον (…) ξέρω και την οικογένειά του… τους ξέρω όλους. Εγώ τους ξέρω απ’ όταν ήρθαν από το Ιράκ. Είναι τρεις αδελφές και τρία αγόρια. Έξι αδέλφια. Τα τρία αγόρια είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο μέσα στη δομή», ανέφερε μάρτυρας.

 

Η ιστορία της ζωής του 34χρονου προκαλούσε ερωτήματα, καθώς ο ίδιος φέρεται να έκανε μια άνετη ζωή, με ταξίδια, ακριβά ρούχα και ρολόγια που «έβγαζαν μάτι». Ο 34χρονος μάλιστα, συχνά ανέβαζε φωτογραφίες στα social media όπως για παράδειγμα με πούρο, που αποτύπωναν έναν τρόπο ζωής που μόνο ταπεινός και φτωχικός δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί.

«Είναι ο … αυτός που βγήκε, αυτός είναι ο μικρός, είναι ο μεσαίος αδελφός του κι είναι και ο μεγάλος αδελφός. Που ο μεγάλος αδελφός είναι ο οδηγός, που οδηγεί τα αυτοκίνητα και πηγαινοφέρνει τα παιδιά. Στη δομή. Ο … είναι ο μικρός αδελφός… Και είναι διευθυντής και δεν μας έλεγε τίποτα; Τι το κρύβεις ρε φίλε; Τι το κρύβεις; Έχω πάθει πλάκα ότι ήταν διευθυντής. Δεν ξέραμε τίποτα», αναρωτιέται καταγγέλλοντας – μάρτυρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Στο «κάδρο» τέσσερα πρόσωπα

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα. Αρχικά, πρόκειται για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής και για άλλα τρία πρόσωπα τα οποία έφτασαν από φιλοξενούμενα παιδιά να γίνουν μεγαλοστελέχη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα συγκεκριμένα πρόσωπα πρωταγωνιστούν σε δεκάδες περιστατικά με απομόνωση παιδιών, ξυλοδαρμούς και ψυχολογικούς εκβιασμούς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

-Τον Π.Σ. παιδαγωγό στη δομή των Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν πρώην τρόφιμος της Οργάνωσης και είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.

-Την Α.Θ. υπεύθυνη της δομής Ιωαννίνων, σύζυγο του Π.Σ., η οποία λέγεται ότι γνώριζε για τις κακοποιήσεις και δεν προχώρησε σε καταγγελία

-Τον Π.Μ. εργαζόμενος στη δομή του Κολωνού, ο οποίος περιγράφεται ως νευρικός, απότομος και άτομο που ψυχολογική βία.

Εκτός από τις καταγγελίες σε μορφή «χιονοστιβάδας» για τις κακοποιήσεις, τόσο από πρώην τρόφιμους της οργάνωσης, όσο και από εργαζομένους, εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ.

Ξαναβάφτιζαν, βαφτισμένα παιδιά

Ως «μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη» χαρακτήρισε η Αλεξάνδρα Μαρτίνου την τοποθέτησή της ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της προσωρινής διοίκησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» μετά το «ξήλωμα» του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας που ακολούθησε τις καταγγελίες για κακοποιήσεις και ασέλγειες σε βάρος παιδιών στην οργάνωση.

«Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο να δούμε τι θα παραλάβουμε» πρόσθεσε η κ. Μαρτίνου, εξηγώντας για την νέα διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου» ότι παράλληλα με την Δικαιοσύνη «εμείς θα κάνουμε διαχειριστικό έλεγχο για να λειτουργεί η Κιβωτός με όλες τις δομές και να μην υπάρξει πρόβλημα για κανένα παιδί».

«Ο στόχος μας είναι να προχωρήσει η καθημερινότητα και τα παιδιά να ζουν με τις συνθήκες που πρέπει και τους αρμόζει» κατέληξε η κ. Μαρτίνου στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις της.

Έρευνα για την πρακτική της βάπτισης ήδη βαπτισμένων παιδιών

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε πως υπήρχαν αναφορές και εκθέσεις αναφορικά με θέματα παιδικής προστασίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ συμπλήρωσε πως στην «Κιβωτό του Κόσμου» είχαν γίνει πολλές φορές συστάσεις και όλα δείχνουν πως δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτό.

«Απαγορεύεται να διαχωρίζονται τα αδέρφια από δομή σε δομή. Είχαμε κι άλλα θέματα, με βαφτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα και γι’ αυτό έχει ζητηθεί από την Κιβωτό να εξηγηθεί νομικά. Όλα αυτά εξετάζονται από το νέο ΔΣ», ανέφερε.

Η πρακτική της βάπτισης ήδη βαπτισμένων παιδιών βρίσκεται υπό διερεύνηση. Στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιούσε η «Κιβωτός του Κόσμου» αυτή την πρακτική για να προχωρήσει σε παράνομες υιοθεσίες, ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε πως από το 2018 κι έπειτα, με τον νόμο περί υιοθεσιών, ήταν πολύ δύσκολο, καθώς τα παιδιά που ήταν δοθούν προς υιοθεσία βρίσκονταν σε μητρώο.

Θεοδωρικάκος: Ο νόμος ισχύει για όλους

Σε σημερινή συνέντευξή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε πως: «Από τη στιγμή που η εισαγγελική αρχή παρήγγειλε στην Ελληνική Αστυνομία την έρευνα για τα τεκταινόμενα σε αυτόν το χώρο, η αστυνομία πήρε καταθέσεις, σχημάτισε δικογραφία η οποία παραδόθηκε στον Εισαγγελέα. Υπάρχει ένα ισχυρό μήνυμα σ’ αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Δεν υπάρχουν πολίτες ανώτερης και κατώτερης βαθμίδας. Έναντι του νόμου οφείλουμε να είμαστε όλοι ίσοι. Ο νόμος ισχύει για όλους.

Συνεπώς και σε αυτή την περίπτωση όποιος και να είναι ο δράστης και ο ένοχος οποιασδήποτε παραβατικής ή εγκληματικής δραστηριότητας, εφόσον έχει υπάρξει, θα βρεθεί και θα πάει στη δικαιοσύνη. Το ένα τμήμα λοιπόν η Ελληνική Αστυνομία το έχει ολοκληρώσει και αναμένει περαιτέρω οδηγίες από την ανακριτική Αρχή, από τον Εισαγγελέα. Όμως, τη Δευτέρα το πρωί με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχει παρέμβει η Οικονομική Αστυνομία. Κάνει γενικευμένο ποινικό έλεγχο σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση στην Κιβωτό του Κόσμου».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 1 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ