20.000 διαταγές πληρωμής για κόκκινα στεγαστικά δάνεια θα πυροδοτήσουν κύμα πλειστηριασμών

31
5
(1)

Διαταγές πληρωμής σε 15.000-20.000 δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που φέρουν εγγύηση την 1η κατοικία αναμένεται να αποστείλουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι τράπεζες τον Οκτώβριο, δρομολογώντας επί της ουσίας τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Πρόκειται, όπως εξηγούν στο Euro2day υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, για δάνεια σε «βαθιά» καθυστέρηση και οι αντικειμενικές αξίες των collateral (σ.σ. της πρώτης κατοικίας) ξεκινά από τις 40.000 ευρώ και φθάνει έως και τις 80.000 ευρώ.

Ο πήχης της αξίας των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, καθώς αποτελούν εγγύηση σε προβληματικά στεγαστικά δάνεια, έχει ήδη χαμηλώσει και κινείται κάτω από τις 50.000 ευρώ.

Οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να «πάρουν φωτιά», ανεξαρτήτως αξίας των ακινήτων αλλά και του ύψους του δανείου, από τον Ιανουάριο.

Το μπαράζ των 15.000-20.000 διαταγών πληρωμής κόκκινων στεγαστικών δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία του Οκτωβρίου αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τους δανειολήπτες, με στόχο να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ισχύς του οποίου λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Πληρούν τους όρους

Ποσοστό που ξεπερνά το 80% των δανειοληπτών που θα πάρουν το… ραβασάκι τον επόμενο μήνα πληροί, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, τις προϋποθέσεις ένταξης στο πλαίσιο προστασίας.

«Για διάφορους λόγους, κυρίως όμως εξαιτίας της παρότρυνσης των δικηγόρων προς την κατεύθυνση μη ένταξης στον νόμο, μεγάλη μερίδα από τους 150.000 δανειολήπτες που αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν κάνει την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι διαταγές πληρωμής που θα αποσταλούν τον επόμενο μήνα στέλνουν επί της ουσίας το μήνυμα ότι όποιος δεν μπει στο πλαίσιο, θα χάσει το σπίτι του, ανεξαρτήτως του ύψους της αξίας του ακινήτου», αναφέρει ο συνομιλητής μας και προσθέτει: «Η άρση της γραφειοκρατίας στο ζήτημα του εγγράφου που έπρεπε να πάρουν από το υποθηκοφυλακείο αφαιρεί οποιαδήποτε δικαιολογία προς την κατεύθυνση της μη ένταξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  516 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. 300 οι διασωληνωμένοι. 27 νέοι θάνατοι. Τι ανέφερε ο Τσιόδρας για εμβολιασμούς

Τα 2/3 μπορούν να μπουν

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από τις 150.000 δανειολήπτες με κόκκινο στεγαστικό δάνειο το οποίο φέρει ως εγγύηση την 1η κατοικία, τα 2/3, δηλαδή 100.000, θα ρυθμίσουν το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους κάνοντας χρήση των διατάξεων του νέου πλαισίου προστασίας.

Το μέτρο αφορά και όσους δανειολήπτες έχουν κάνει το πρώτο βήμα στον νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικασθεί η υπόθεσή τους. «Από όσους έχουν ενταχθεί στον παλαιό νόμο Κατσέλη και δεν έχει εκδικασθεί η υπόθεσή τους, το 50%, δηλαδή 1 στους 2, θα κοπεί από το δικαστήριο, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Γι’ αυτούς, εφόσον δεν συνεργασθούν με τις τράπεζες με στόχο την ρύθμιση του δανείου τους, ανοίγει ο δρόμος του πλειστηριασμού», αναφέρει πηγή με γνώση της διαδικασίας.

Οι τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 6% σε τριμηνιαία και κατά 16% σε ετήσια βάση, αναφέρει η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προήλθε από πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων και οργανικές μειώσεις των NPEs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τέλος στην απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων για να πετύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχουν τεθεί για τα ανοίγματα.

Σύμφωνα με την DB, η οργανική μείωση των NPEs είναι εξίσου σημαντικός δείκτης για την ελληνική οικονομία και τη διατήρηση των NPEs σε κανονικά επίπεδα.

Σε άλλη της έκθεση η γερμανική τράπεζα, εξετάζοντας τα μεγέθη των τραπεζών, εκτιμά πως η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank βρίσκονται μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με τις μεγαλύτερες θετικές αναθεωρήσεις αναφορικά με τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή του 2020, τον τελευταίο μήνα.

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή του 2020 για την Τράπεζα Πειραιώς είναι αυξημένες πάνω από 15%, ενώ για την Alpha Bank 3%.

Με βάση τα κέρδη μετά προβλέψεων, οι εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζας σε σχέση με τις τις προβλέψεις των αναλυτών, είναι οι υψηλές για τις Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα.

Η σύσταση της DB για την Alpha Bank διατηρείται «buy», με τιμή-στόχο τα 2 ευρώ και «hold» για Eurobank με τιμή-στόχο το 0,8 ευρώ, Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 2,3 ευρώ και Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 2,7 ευρώ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ