2.938 νέα κρούσματα σήμερα, 135 διασωληνωμένοι, 7 θάνατοι, η κατανομή. Στα 100.000 τα ενεργά κρούσματα.

22
0
()

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι 2.938, εκ των οποίων εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 447.718 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 193 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών:  237  κρούσματα

Δυτική Αττική: 43 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 178  κρούσματα

Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 330 κρούσματα

Νήσων: 13  κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών: 251 κρούσματα

Πειραιώς: 178 κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη  καταγράφηκαν 179 νέες μολύνσεις και 323 στην Κρήτη

Αναλυτικά η κατανομή των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 165 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.832 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.38 (95% Crl: 1.04 – 1.76)

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.813 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 135 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 100 (ημερήσια μεταβολή -10.71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 80 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 5.578.393 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 5.813.856 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 64.560 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests):

Έως 13 Ιουλίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 28.318.194 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Από τα 600.793 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο, έχουν καταγραφεί 48.120 θετικά αποτελέσματα.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ:

Στις 13 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 141 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 22.150 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 512 θετικά (2,31%).

Ανησυχία προκαλούν στη Θεσσαλονίκη οι αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο της πανδημίας, με τα κρούσματα να έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ σύμφωνα και με τις σχετικές μετρήσεις στα λύματα της πόλης το ιικό φορτίο έχει ανέβει κατά 133%.

«Αρχίζουμε και ανησυχούμε. Έχουμε την άσχημη εμπειρία και του περσινού καλοκαιριού, και τον τραγικό Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Την προηγούμενη Δευτέρα, προχθές, είχαμε αύξηση πάνω από 250% στα ενεργά κρούσματα. Αυτό συνάδει με τις αναλύσεις που κάνει το ΑΠΘ για το ιικό φορτίο. Μέχρι στιγμής η κατάσταση σε νοσηλεία είναι καλή. Τα κρούσματα δεν οδηγούνται σε νοσηλεία, δεν οδηγούνται σε ΜΕΘ», είπε μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Προφανώς η αύξηση οφείλεται στη διασκέδαση, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλός, είναι γύρω στα 25. Μπορεί σε αυτές τις ηλικίες να έχουμε ενεργά κρούσματα χωρίς νοσηλεία, αλλά μπορεί από αυτές τις ηλικίες να μεταδοθεί ο ιός σε πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, μεγαλύτερης ηλικίας», συνέχισε ο ίδιος.

«Φέτος έχουμε το τεράστιο δώρο που δεν είχαμε πέρυσι. Έχουμε το θείο δώρο του εμβολιασμού, ο καθένας μπορεί να επιλέξει το εμβόλιο που θέλει. Στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει περίπου 1 εκατ. εμβολιασμοί, πάει πολύ καλά στους εμβολιασμούς. Αλλά η ανοσία είναι κάτω από το 60%, οπότε έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας στους εμβολιασμούς. Έχουμε και τη φυσική ανοσία και ίσως για αυτό ακόμα δεν βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες. Αλλά πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι μας, να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός είναι εδώ και μπορεί να έχουμε άσχημα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Ζέρβας σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο πώς είδαν τα νέα μέτρα οι άνθρωποι της αγοράς, ο ίδιος είπε ότι «Υπάρχει ένα σφίξιμο για το πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα, πώς θα μπορούν να γίνουν οι έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει προς όφελος όλων. Προφανώς οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να γίνουν ελεγκτές. Είναι θέμα προσωπικής ευθύνης. Αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος, πρέπει όμως να δούμε όλοι πως θα προφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε με τόση προσπάθεια».

Σήμερα εγκαινιάζεται και η λειτουργία των ΚΕΠ Τούμπας σε νέο κτίριο, στο οποίο θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες, με τον κ. Ζέρβα να σημειώνει σχετικά ότι «Τα ΚΕΠ βοήθησαν πάρα πολύ. Ένα μεγάλο κέρδος της πανδημίας, αν μπορούμε να το πούμε αυτό, είναι ότι καταφύγαμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, καταφέραμε να δημιουργήσουμε νέες υπηρεσίες, ώστε να έχουμε λιγότερο συνωστισμό και ταλαιπωρία για τους πολίτες».

Στην παιδιατρική κλινική του Ρίου διακομίσθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (χθες) από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο παίδων της Πάτρας ένα νεογνό 14 μόλις ημερών το οποίο διαγνώσθηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr, αρχικά το νεογνό νοσηλεύθηκε στο Καραμανδάνειο καθώς είχε υγρό στο αυτί του. Στη συνέχεια εμφάνισε δέκατα και το μοριακό τεστ έδειξε ότι είναι θετικό στον ιό.

Το μωρό νοσηλεύεται στην κλινική covid για βρέφη που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο. Η κατάσταση του μέχρι στιγμής δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Πριν λίγες μέρες ακόμα δύο νεογνά είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς είχαν ασθενήσει από κορωνοϊό.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα, κρούουν οι επιστήμονες, προειδοποιώντας πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε, καθώς το 30% με 35% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 ημέρες, είναι μετάλλαξη Δέλτα.

Τα περισσότερα από 3.000 κρούσματα χθες Τρίτη, προοιωνίζονται ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και ένα ακόμη πιο επικίνδυνο φθινόπωρο, με χιλιάδες κρούσματα ημερησίως.

Με στόχο να φρενάρει τυχόν επέλαση του κορωνοϊού, που -εκτός των άλλων- θα αυξήσει την πίεση στο ευάλωτο Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ειδικές ομάδες εργαζομένων και ξεκαθάρισε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι αποκλειστικά καθήμενων στη διασκέδαση.

Με το ποσοστό του εμβολιασμού να είναι στο 41%, όλα δείχνουν πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες ήταν μόνο η αρχή και φαίνεται πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και στην εκπαίδευση.

«Σε λίγες μέρες θα δείτε τι θα γίνει…»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, λέγοντας σε δραματικό τόνο: «Σε λίγες ημέρες θα δείτε τι θα γίνει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Σύψα για 20.000 κρούσματα ημερησίως, τόνισε ότι πρέπει να γίνονται 200.000 τεστ την ημέρα για να πετύχουμε αυτό το νούμερο.

Ανέφερε ότι θεωρεί το συγκεκριμένο νούμερο υπερβολικό και υπογράμμισε: «Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολλά περισσότερα. Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ημερο περίπου».

Κάνοντας αναφορά στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Κρήτη τόνισε, στον ΑΝΤ1,  ότι λόγω μεγάλης διέλευσης τουριστών είναι λογικό οι πρώτες μεταλλάξεις να φθάνουν εκεί, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

«Μεγάλη διασπορά»

Την εκτίμηση πως θα αυξηθούν τα κρούσματα και κατ’ επέκταση η πίεση στα νοσοκομεία, εξέφρασε μιλώντας στο MEGA,  ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οκ. Γώγος υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων μαρτυρά τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση,. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  15 αναστολές καθηκόντων σε εκπαιδευτικούς που δεν τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλά σχετικά με rapid test

Μεγάλη είναι η πιθανότητα τα κρούσματα να αγγίξουν τις 4.000 ή και 5.000 και οι ειδικοί προσπαθούν μέσω της εμφάνισης στα τηλεοπτικά παράθυρα να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι.

Θα αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία

Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν τότε θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία, υποστήριξε ο Χαράλαμπος Γώγος. Ο κυρίαρχιος στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερα, τόνισε πως θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στο νοσοκομειακό χώρο, ανεξάρτητα από το ρόλο του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.

«Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 κυμάτων είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν, κλινικές covid και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ενας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «δυσάρεστο φαινόμενο» το  γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% ο εμβολιασμός των υγειονομικών. 

«Για ανοσία της αγέλης χωρίς εμβόλιο θα πρέπει νοσήσουν 4 εκατ. – Το ΕΣΥ δεν θα αντέξει»

Στην εφιαλτική εκτίμηση ότι αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί θα χρειαστεί να νοσήσουν 4 εκατ. άνθρωποι ώστε να πετύχουμε ανοσία της αγέλης, προέβη ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως σημείωσε, αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης, θα πρέπει από τα 5 εκατ. των Ελλήνων που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, να κολλήσουν 3,5-4 εκατ. άνθρωποι.

«Αλλά αυτό θα έχει κόστος σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και το ΕΣΥ δε θα αντέξει. Το 99% των θανάτων από κοροναϊό θα μπορούσαν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, εξήγησε ότι είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες. «Είναι μικρή η πιθανότητα να έχω μέσα μου τον ιό. Και όταν τον έχω, τον έχω σε τέτοια συγκέντρωση που είναι πολύ μικρότερη από ότι τον έχω ανεμβολίαστος. Άρα η πιθανότητα να τον μεταδώσω είναι πολύ μικρότερη. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αλλά είναι τόσο μικρή που δεν είναι πρόβλημα».

Παράλληλα προειδοποίησε, μιλώντας στον Σκάι, ότι θα έχουμε έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επανεκκίνησης χωρίς εμβολιασμό. 

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών – Ποιοι παίρνουν σειρά

«Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος υπενθυμίζοντας  ότι σε 15 μέρες από τα 500 κρούσματα φτάσαμε στα 3.500.

Με το ποσοστό του εμβολιασμού να είναι στο 41%, όλα δείχνουν πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες ήταν μόνο η αρχή. Γιατί φαίνεται πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και στην εκπαίδευση.

Μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ανοίγει η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τον Σκάι. Και αυτό ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και προκειμένου να μην κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Όσον αφορά στα Πανεπιστήμια, μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για αποκλεισμό των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί από τα αμφιθέατρα.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σε πρωινή της συνέντευξη στην ΕΡΤ τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών σημειώνοντας πως «πρέπει να είναι εμβολιασμένοι» όταν επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

Το ίδιο, όπως τόνισε, ισχύει και για τους γιατρούς και νοσηλευτές. «Αυτό είναι υποχρέωσή μας. Δεν περιμένουμε και δεν θα πρέπει να περιμένουμε κανένας να μας πει ότι πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι οι γιατροί» επεσήμανε.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ