18.333 νέες μολύνσεις, 73 νέοι θάνατοι, 668 σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Επιβράδυνση της πανδημίας αύξηση των θανάτων

43
0
(0)

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.333 , εκ των οποίων 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η Αττική παραμένει στο “κόκκινο” με 7.001 νέα κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 1.621 νέες μολύνσεις.

Δείτε την κατανομή των 18.285 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα:

κατανομή κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.781.203 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 406 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.749 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.549 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 668 (59.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 541 (80.99%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 127 (19.01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.972 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 544 (ημερήσια μεταβολή +16.49%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 που σήμερα ανιχνεύεται σε ποσοστό 90% σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι μεν ηπιότερη από την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά δεν είναι αθώα. Ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους είναι πολλαπλάσιος, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σταδιακά η Όμικρον, προσθέτει, εκτοπίζει την Δέλτα, η οποία αν θα παραμείνει στην κοινότητα και σε τι ποσοστό θα το γνωρίζουμε σε περίπου έναν με δύο μήνες. Ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ωστόσο ότι η πιθανότητα αναζωπύρωσης της Δέλτα είναι μηδενική, αλλά άγνωστο είναι, αν στην πορεία θα εμφανιστεί κάποιο άλλο διαφορετικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

«Αυτή τι στιγμή το Α και το Ω είναι ο εμβολιασμός έναντι της covid-19. Σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, πάνω από 95-98% στους άνω των 60 ετών, το σύστημα υγείας δεν πιέζεται. Η Αγγλία δεν χρειάστηκε να λάβει μέτρα, η Πορτογαλία το ίδιο, γενικά χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν ήδη περάσει στο μετα-πανδημικό στάδιο», αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.

Προσθέτει ότι «ο ιός δεν πρόκειται να φύγει ποτέ και διατρέχουν κίνδυνο να οδηγηθούν στο νοσοκομείο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί». Το σενάριο που συζητάνε όλοι, σημειώνει, είναι το μετα-πανδημικό, όπου ο ιός θα κυκλοφορεί στην κοινότητα, όχι όμως στα σημερινά επίπεδα. Οι εμβολιασμένοι που θα «συναντηθούν» μαζί του θα περάσουν τη λοίμωξη ήπια, αλλά οι ανεμβολίαστοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να οδηγηθούν σε νοσοκομείο.

Σχετικά με την υποπαραλλαγή του στελέχους ‘Ομικρον (ΒΑ.2 ή 21L), όπου έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά στη χώρα μας, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.

Το αισιόδοξο είναι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. «Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπως το περσινό Πάσχα», τονίζει.

Η Όμικρον δεν είναι αθώα

Οι ανεμβολίαστοι σε σχέση με τους εμβολιασμένους έχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν κα να καταλήξουν από την παραλλαγή ‘Ομικρον, δηλώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Εξηγεί ότι είναι ηπιότερη από την Δέλτα, αλλά για τους ανεμβολίαστους μπορεί να είναι επικίνδυνη. «Θεωρητικά ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων και θανάτων είναι με λοίμωξη COVID-19 από την Δέλτα, αλλά σίγουρα και ένα ποσοστό είναι και από την Όμικρον».

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο. Άνθρωποι που διασωληνώνονται και που καταλήγουν, είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και επίσης αυτοί που δεν έχουν κάνει 3η δόση. Τις τελευταίες 15 μέρες το 92,4% των θανάτων συνολικά αφορούσε σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου (οι περισσότεροι) ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση.

Η Όμικρον σταδιακά εκτοπίζει την Δέλτα

Στην επικράτεια η παραλλαγή Όμικρον έχει ξεπεράσει το 80% και σε κάποιες περιοχές το 90%, όπως λέει ο κ. Μαγιορκίνης, δείχνοντας ότι σταδιακά εκτοπίζει την Δέλτα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αναζωπύρωσης της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία σχετίζεται με βαρύτερη νόσο, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι «η πιθανότητα αναζωπύρωσης είναι μηδενική, στην ουσία δεν θα έχουμε κύμα από Δέλτα, εκτός και αν προκύψει κάποιο άλλο στέλεχος μέσα από την Δέλτα». Εξηγεί ότι «υπάρχει ένα σενάριο ότι η Δέλτα μπορεί να παραμείνει σε ένα ποσοστό του πληθυσμού γιατί έχει και αυτή αυξημένη διεισδυτικότητα, κάτι που θα το ξέρουμε σε περίπου ένα με δύο μήνες». Προσθέτει ότι με βάση τα δεδομένα από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας η μία παραλλαγή εκτοπίζει την άλλη. Τα πρώτα στελέχη της Wuhan έχουν εκτοπιστεί, η Δέλτα εκτόπισε την μετάλλαξη Άλφα και το «φυσιολογικό είναι η Όμικρον να εκτοπίσει την Δέλτα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Δέλτα δεν θα παραμείνει σε μικρό ποσοστό στην κοινότητα».

Συμπληρώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η κυριαρχία της Όμικρον και ότι δεν θα έρθει κάποιο άλλο στέλεχος που θα είναι διαφορετικό.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε πρόσφατα και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ συνεργάτες του ξεκαθάρισαν ότι η μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση σαφώς δίνει ευκαιρία στον ιό να αναπτύξει και νέες παραλλαγές.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον

Η Όμικρον, ( B.1.1.529), έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3. Η BA.1 έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως και στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες (δύο κρούσματα και στη χώρα μας). Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη οι επιστήμονες γνώριζαν από αρχές Δεκεμβρίου ότι η παραλλαγή ‘Ομικρον έχει δύο κλάδους. Το κατά πόσο η υποπαραλλαγή BA.2 «είναι πιο μεταδοτική είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση. Δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, την νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς».

Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να αποφεύγει μερικά τα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόσηση με άλλα στελέχη του κοροναϊού, όμως δεν ξεφεύγει από την κυτταρική ανοσία που έχει δημιουργηθεί και συγκεκριμένα από τα Τ κύτταρα.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας σε μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Η Όμικρον, η οποία αποτελεί πλέον την κυρίαρχη παραλλαγή του κοροναϊού, όχι μόνο είναι πιο μολυσματική από τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, αλλά ξεφεύγει σε σημαντικό βαθμό από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί σε άτομα που είχαν προσβληθεί από τις προηγούμενες παραλλαγές του ή έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, η σοβαρή νόσηση δεν είναι συνηθισμένη σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ήδη περάσει τη νόσο, γεγονός που σημαίνει ότι άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος παραμένουν σε θέση να αναγνωρίσουν την Όμικρον. Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα δείχνει τώρα ότι τα λεγόμενα Τ κύτταρα μνήμης που σχηματίστηκαν μετά από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA, ανταποκρίνονται επίσης στην παραλλαγή Όμικρον.

Τα στοιχεία

Παράλληλα με διάφορους παράγοντες του ιού, όπως χαμηλότερο επίπεδο αναπαραγωγής του στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και άλλες ανοσολογικές παραμέτρους, αυτά τα δεδομένα, μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα που μπορεί να εξηγήσει γιατί παραμένει ισχυρή η προστασία από σοβαρή νόσο, με την παραλλαγή Όμικρον σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με mRNA», λέει ο κύριος ερευνητής Marcus Buggert στο Κέντρο Λοιμωξιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Η μελέτη είναι μια συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Σουηδία και βασίζεται σε δείγματα αίματος από 40 εμβολιασμένα άτομα, 48 άτομα με ήπια ή σοβαρή λοίμωξη και 48 άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί, ούτε μολυνθεί. Τα δείγματα από την εμβολιασμένη ομάδα συλλέχθηκαν 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και από την ομάδα των ασθενών που είχαν αναρρώσει 9 μήνες μετά την επιβεβαίωση της προσβολής τους, την άνοιξη του 2020, πριν την εμφάνιση των παραλλαγών του ιού. Τα δείγματα από υγιείς δότες ελήφθησαν στα τέλη του 2020.

Τα Τ κύτταρα μνήμης και από τις δύο ομάδες (αυτών που εμβολιάστηκαν και αυτών που νόσησαν) εμφάνισαν αποτελεσματική ικανότητα να αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον, αν και η καλύτερη ανταπόκριση παρατηρήθηκε στην ομάδα που εμβολιάστηκε.

«Αυτά τα αποτελέσματα δηλώνουν ότι η ενισχυτική ανοσοποίηση μπορεί να προσφέρει οφέλη και πέρα ​​από την επαγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων για την ενίσχυση της προστασίας έναντι επαναλαμβανόμενων επεισοδίων σοβαρού COVID-19», αναφέρει ο Δρ Buggert.

Παρότι η απόκριση των Τ-κυττάρων μνήμης ήταν γενικά άθικτη έναντι της Όμικρον, επίσης, ορισμένα άτομα δεν ανταποκρίθηκαν. Έτσι, ο ο καθ. Βuggert σημείωσε ότι: «Θέλουμε τώρα να καταλάβουμε γιατί η ανταπόκριση διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο και εάν μια τρίτη δόση εμβολίου μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την απόκριση των Τ κυττάρων στην Όμικρον».

Για την εμφάνιση της υπόπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής.

«Δεν χρειάζεται ανησυχία καθώς δεν πρόκεται για ένα νέο στέλεχος ούτε για ένα νέο γράμμα του αλφάβητου», εξήγησε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε δεν έιναι πολλές οι διαφορές της με την Όμικρον.«Υπάρχει βέβαια η υπόθεση ότι είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον αλλά μένει να διερευνηθεί».

Είναι κάτι πολύ συχνό αυτό που συμβαίνει ανέφερε ο καθηγητής, καθώς το στέλεχος Δέλτα είχε και αυτό δεκάδες υπό-ομάδες, διευκρίνισε

Ο καθηγητής από την άλλη τόνισε ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις και στελέχη αλλά από την μέχρι τώρα εμπειρία μας το εμβόλιο συνεχίζει να μας προστατεύει σημαντικά από την σοβαρή νόσο και ειδικά όσους πραγματοποίησαν την αναμνηστική δόση.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

“H επιβράδυνση της πτωτικής πορείας είναι πια σημαντική, μια σειρά από περιοχές της χώρας έχουν γυρίσει σε αύξηση κρουσμάτων. Ο κύριος λόγος είναι η μείωση του ρυθμού εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση. Αν συνεχίσουμε έτσι η αποκλιμάκωση θα έρθει ένα μήνα αργότερα, δηλαδή τον Μάρτιο αντί για τον Φεβρουάριο”, αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ στο enikos.gr

Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων την Παρασκευή ανήλθε στα 20.507 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 18.555. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 19.068 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 18.496 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Με βάση και τα χθεσινά αποτελέσματα, συνεχίζει η αποκλιμάκωση της διασποράς. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 420.401 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,8 %.

Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (108) που καταγράφηκε είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την Πέμπτη (81). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που σήμερα είναι 88,7 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με την Πέμπτη (679 από 688).

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ