114 οι νεκροί στην Τουρκία. Σταμάτησαν σήμερα οι έρευνες. Η μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους παρατηρήθηκε στη Σάμο

42
0
()

114 οι νεκροί στην Τουρκία.

Σταμάτησαν σήμερα οι έρευνες.

Η μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους

παρατηρήθηκε στη Σάμο

Η Τουρκία τερμάτισε σήμερα τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Αιγαίο, ανοιχτά της Σάμου ενώ ο απολογισμός των νεκρών στη Σμύρνη έχει φθάσει τους 114.

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 1.035 ανθρώπων στη Σμύρνη και 137 απ’ αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης σε 17 κτίρια, που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταρρεύσει, ολοκληρώθηκε και οι ομάδες καθαρίζουν τα συντρίμμια.

Περισσότερες από 2.790 σκηνές έχουν στηθεί ως προσωρινό καταφύγιο και τουλάχιστον 10.222 κρεβάτια διανεμήθηκαν στην περιοχή, ανακοίνωσε η AFAD.

Σάμος – Η μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους μετά από μεγάλο σεισμό

114 οι νεκροί στην Τουρκία.

Σταμάτησαν σήμερα οι έρευνες.

Η μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους

παρατηρήθηκε στη Σάμο

Η μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ύστερα από μεγάλο σεισμό είναι αυτή που έγινε την περασμένη Παρασκευή, στον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Δρ Αθανάσιου Γκανά, διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, γεωλόγο και σεισμολόγο, είχαμε 37 εκατοστά προς νότο στο Καρλόβασι Σάμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αναζητούνται 1.000.000 εμβολιασμοί ακόμα σε πολίτες άνω των 50 ετών για να περιοριστεί το ιικό φορτίο

Όπως επισήμανε ο κ. Γκανάς «Αυτό προέκυψε από την διαφορά θέσης του σταθμού GPS πριν και μετά τον σεισμό της Παρασκευής. Αυτή η μεγάλη μετατόπιση έγινε γιατί το Καρλόβασι είναι ακριβώς απέναντι από το κέντρο του σεισμικού ρήγματος». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής ο κ. Γκανάς και η ομάδα του το ρήγμα το οποίο έδωσε τον φονικό σεισμό έχει μήκος 39 χιλιόμετρα. Επίσης υπήρξε μετατόπιση προς νότο 6,5 εκατοστά στο Βαθύ και 2,5 ανύψωση του εδάφους.

xartisrigmatossamos

«Σύμφωνα με τα ανύσματα μετατόπισης που μας δείχνουν πως κινήθηκε το έδαφος. Έτσι η Σάμος μετακινήθηκε 6,5 εκατοστά το Βαθύ και έχουμε και τη μεγαλύτερη μετατόπιση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και είναι 37 εκατοστά στο Καρλόβασι. Όλο το νησί μετατοπίστηκε προς νότο, αλλά όχι το ίδιο σε όλα τα σημεία. Το Καρλόβασι μετατοπίστηκε τόσο γιατί είναι πιο κοντά στο ρήγμα. Αυτές οι αλλαγές έγιναν μέσα σε 20 δευτερόλεπτα όσο διήρκησε η διάρρηξη. Μετατοπίστηκε η Σάμος, η Ικαρία και η ακτή της Μικράς Ασίας. Η Σμύρνη μετατοπίστηκε 4 εκατοστά προς το βορρά», εξηγεί ο κ. Γκανάς.

SAMO_station_offset

Όσον αφορά τη μετασεισμική ακολουθία ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς είπε: «Η μετασεισμική ακολουθία των 7 στην κλίμακα σεισμικής ροπής, όπως είναι η νέα μέθοδος μέτρησης, εξελίσσεται ομαλά με εξαίρεση τον μεγάλο μετασεισμό ο οποίος ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί. Παρατηρούμε ότι οι μετασεισμοί συγκεντρώνονται στο ανατολικό και δυτικό άκρο του ρήγματος, το οποίο έχει μήκος 39 χιλιόμετρα και είναι από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για το παράνομο ψάρεμα εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ