10 δισ. δολάρια θα στοιχίσουν στην Ε.Ε. τα εμβόλια από δύο μόνο εταιρείες. Θωρακισμένοι για 6 μήνες όσοι αρρωστήσουν

39
5
(1)

10 δισ. δολάρια θα στοιχίσουν στην Ε.Ε. τα εμβόλια από δύο μόνο εταιρείες. Θωρακισμένοι για 6 μήνες όσοι αρρωστήσουν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να πληρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις των υποψηφίων εμβολίων που αναπτύχθηκαν από την Pfizer-BioNTech και την CureVac, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Στις συνομιλίες συμφώνησαν να πληρώσουν 15,50 ευρώ (18,34 $) ανά δόση για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Αυτό θα σήμαινε μια συνολική τιμή έως 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για 200 εκατομμύρια δόσεις, η οποία μπορεί να αυξηθεί σε 4,65 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν αγοραστούν άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι πληροφορίες για την τιμολόγηση, οι οποίες προηγουμένως δεν είχαν αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ πληρώνει λιγότερα ανά δόση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αρχική προμήθεια αυτού του εμβολίου, όπως ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια ασφάλιση για τις χώρες της ΕΕ να λάβουν αποζημίωση εάν οι εταιρείες δώσουν δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές.

Η ΕΕ συμφώνησε χωριστά να πληρώσει 10 ευρώ (11,84 $) ανά δόση για μια αρχική προμήθεια 225 εκατομμυρίων δόσεων του υποψηφίου εμβολίου από την CureVac.

Η επιτροπή ολοκλήρωσε τη συμφωνία με την CureVac αυτήν την εβδομάδα για να εξασφαλίσει την προσφορά έως και 405 εκατομμυρίων δόσεων, εκ των οποίων και πρόσθετες δόσεις ύψους 180 εκατομμυρίων.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η CureVac είχε δεσμευτεί να ξεκινήσει τις παραδόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Δεν είναι σαφές εάν οι πρόσθετες δόσεις 180 εκατομμυρίων θα κοστίζουν 10 ή 12 ευρώ η καθεμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Παράταση Lockdown για μία εβδομάδα. Τι ανοίγει και τι παραμένει κλειστό. Τι αλλάζει σε "κόκκινες περιοχές"

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους και τις τιμές των συμβολαίων για τα εμβόλια, επειδή είναι απόρρητες.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer είπε ότι η BioNTech χρησιμοποιούσε έναν κλιμακωτό τύπο τιμολόγησης με βάση τον όγκο και τις ημερομηνίες παράδοσης και ότι η συμφωνία της ΕΕ αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία του υποψήφιου εμβολίου μέχρι σήμερα.

Αμερικανική τιμή

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε με την Pfizer να πληρώσει 19,5 $ ανά δόση για 100 εκατομμύρια, με την επιλογή να αγοράσει επιπλέον 500 εκατομμύρια με όρους που θα διαπραγματευτούν ξεχωριστά.

Η χαμηλότερη τιμή αντικατοπτρίζει εν μέρει την οικονομική υποστήριξη που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην BioNTech για την ανάπτυξη του φαρμάκου, δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Και οι δύο υποψήφιοι Pfizer-BioNTech και CureVac βασίζονται σε νέα τεχνολογία messenger RNA (mRNA) και έχουν σχεδιαστεί για χορήγηση σε δύο δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι για την ΕΕ το εμβόλιο της Pfizer θα κοστίσει 31 ευρώ για τον εμβολιασμό ενός ατόμου. Για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, η ΕΕ έχει δώσει μη επιστρέψιμη προκαταβολή. Το ποσό δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι είχε πληρώσει 700 εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες.

Η ΕΕ ζήτησε από την Pfizer και τη BioNTech να αποδεχθούν μια «ρήτρα παραβίασης της σύμβασης», που θα αφορά την περίπτωση να δοθούν δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτήν την περίπτωση, στα κράτη της ΕΕ θα επιστραφεί το 50% των χρημάτων που είχαν πληρώσει, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Δύσκολη η επανανόσηση για 6 μήνες για όσους αρρώστησαν 

Eλάχιστες πιθανότητες να προσβληθούν ξανά από κορωνοϊό για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη φορά έχουν όσοι έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19, όπως διαπιστώνει βρετανική μελέτη εργαζομένων στην υγεία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  585 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 288 οι διασωληνωμένοι, 28 νέοι θάνατοι. Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού 80-84 ετών

Τα ευρήματα της μελέτης είναι καθησυχαστικά για τους περισσότερους από 51 εκατ. ανθρώπους ανά τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ταυτόχρονα, έρχονται να αμφισβητήσουν προηγούμενες μελέτες που έδειχναν μείωση των αντισωμάτων κορωνοϊού.

«Πρόκειται για πραγματικά καλά νέα, διότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19 δεν πρόκειται να την περάσουν ξανά», δηλώνει στο Reuters o Ντέιβιντ Άιρ, καθηγητής στο Τμήμα Nuffield για την Υγεία του Πληθυσμού, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα μεμονωμένα περιστατικά αναμολύνσεων από Covid-19 είχαν εγείρει ανησυχίες μήπως η ανοσία είναι βραχυπρόθεσμη και ότι οι ασθενείς που ανέρρωσαν ενδέχεται πολύ γρήγορα να νοσήσουν και πάλι. Αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους εργαζομένους στο σύστημα Υγείας της Βρετανίας -οι οποίοι διατρέχουν και το υψηλότερο ρίσκο να προσβληθούν από Covid-19- δείχνουν ότι τα περιστατικά αναμολύνσεων θα παραμείνουν εξαιρετικά σπάνια.

«Η μόλυνση με Covid-19 προσφέρει προστασία για τους περισσότερους ανθρώπους τουλάχιστον για έξι μήνες», επισημαίνει ο κ. Άιρ. «Δεν εντοπίσαμε νέες συμπτωματικές μολύνσεις στους συμμετέχοντες που βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα», εξηγεί.

Η μελέτη καλύπτει περίοδο 30 εβδομάδων μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου 2020. Στη διάρκεια της μελέτης, 89 σε σύνολο 11.052 εργαζομένων Υγείας χωρίς αντισώματα μολύνθηκαν εκ νέου με συμπτώματα, ενώ κανένας από τους 1.256 με αντισώματα δεν νόσησε εκ νέου.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ