1.150 άμαχοι νεκροί βρέθηκαν στα περίχωρα του Κιέβου. Η Ρωσία θα καθιερώσει το ρούβλι στη Χερσώνα. Νέες απειλές κατά της Δύσης

54
0
(0)

Η σφαγή στη Μπούτσα ήταν σταγόνα στον ωκεανό της φρίκης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή, μόνο στην περιφέρεια του Κιέβου έχουν εντοπιστεί τα πτώματα 1.150 αμάχων.

Από τους 1.150 άμαχους νεκρούς, οι περισσότεροι, ποσοστό 50% με 70%, φέρουν τραύματα από σφαίρες που έχουν προκληθεί από μικρά όπλα, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κιέβου. Και αυτό ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται πλέον στην 64η μέρα του.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου, ο Αντρί Νεμπίτοφ, λέει σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter ότι τα περισσότερα πτώματα βρέθηκαν στην πόλη Μπούτσα, όπου εκατοντάδες σοροί αμάχων έχουν ανακαλυφθεί μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε βρει, εξετάσει και παραδώσει στις ιατροδικαστικές αρχές 1.150 πτώματα αμάχων», λέει ο Νεμπίτοφ στο βίντεο, στο οποίο φαίνεται να στέκεται στα χαλάσματα κτιρίων κατεστραμμένων από τις σφοδρές μάχες στην περιφέρεια του Κιέβου. «Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για αμάχους, όχι στρατιώτες», επισημαίνει.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι άμαχοι που βρέθηκαν νεκροί στην Μπούτσα σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της κατάληψης της περιοχής.

Το Reuters δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει τον αριθμό των πτωμάτων που βρέθηκαν στην Μπούτσα ή τις συνθήκες θανάτου τους.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Έχει χαρακτηρίσει “τερατώδη πλαστογραφία” που έχει στόχο να δυσφημίσει τον ρωσικό στρατό τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούτσα κατά την κατάληψη της πόλης.

Το Reuters έχει ζητήσει από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να σχολιάσει την τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας του Κιέβου.

Το βίντεο αυτό αναρτήθηκε την ημέρα που ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, βρίσκεται στο Κίεβο. Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον Γκουτέρες να επισκέπτεται την πόλη Μποροντιάνκα, όπου ο Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση “σημαντικά πιο φοβερή” σε σχέση με την κατάσταση στη γειτονική Μπούτσα.

Το ρούβλι θέλει να καθιερώσει η Ρωσία ως νόμισμα στην κατεχόμενη Χερσώνα της Ουκρανίας από την 1η Μαΐου, αντικαθιστώντας τη γρίβνα.

“Από την 1η Μαΐου θα περάσουμε στη ζώνη του ρουβλίου”, δήλωσε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής του προέδρου της ρωσικής τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία εγκαθιδρύθηκε από τότε που οι δυνάμεις της Μόσχας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή αυτή στην αρχή της εισβολής τους στην Ουκρανία.

Η μετάβαση στο ρωσικό ρούβλι θα απαιτήσει έως και τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους θα κυκλοφορεί μαζί με το επίσημο ουκρανικό νόμισμα, την γρίβνα, πρόσθεσε το RIA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Στρεμούσοφ.

“Μετά θα περάσουμε ολοκληρωτικά σε διακανονισμούς σε ρούβλια”, σημείωσε o ίδιος.

Προς το παρόν κανένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δεν έχει επιβεβαιώσει τις δηλώσεις αυτές.

Την Τρίτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έθεσε πλήρως υπό τον έλεγχό της την περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας καθώς εξασφαλίζει εν μέρει τη χερσαία σύνδεση ανάμεσα στην χερσόνησο της Κριμαίας, που έχει προσαρτήσει η Μόσχα, και στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Η Μόσχα είχε εξάλλου ανακοινώσει την κατάληψη της πόλης της Χερσώνας στις 3 Μαρτίου.

Οι τοπικές αρχές στην Ουκρανία δηλώνουν ότι η Ρωσία έχει διορίσει δικό της δήμαρχο στην πόλη της Χερσώνας και έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τα κεντρικά γραφεία της περιφερειακής διοίκησης, με την περιοχή αυτή να αποτελεί το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που θέτουν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή δεκάδων χιλιάδων ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κίεβο κατηγορεί εξάλλου τη Ρωσία ότι θέλει να διοργανώσει στην περιφέρεια αυτή, όπως και στην γειτονική της, αυτή της Ζαπορίζια, ένα προσχηματικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Αυτό έγινε στο Ντονμπάς το 2014, όταν φιλορώσοι αυτονομιστές, υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα, πήραν εν μέρει τον έλεγχο της περιοχής. Οι αυτονομιστές ανακήρυξαν τότε τις “λαϊκές δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε η Μόσχα λίγο πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: Δεν θα υπάρξει Λαϊκή Δημοκρατία της Χερσώνας

“Δεν θα υπάρξει Λαϊκή Δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει μια νέα προσάρτηση, πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία”, είχε δηλώσει στις 22 Απριλίου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφεραν πίσω στην Χερσώνα “μια ειρηνική ζωή”.

Ωστόσο διαδηλώσεις κατά των Ρώσων και κατά της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος γίνονται τακτικά, σύμφωνα με ιστοτόπους ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, που δείχνουν φωτογραφίες και βίντεο σε υποστήριξη των δημοσιευμάτων τους.

Κανένας ξένος δημοσιογράφος δεν έχει πρόσβαση σε αυτή την πόλη, η οποία είχε σχεδόν 300.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία «απειλεί την ασφάλεια» της Ευρώπης, εκτίμησε σήμερα το Κρεμλίνο μετά τη νέα έκκληση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας να δοθούν περισσότερα βαρέα όπλα και αεροπλάνα στο Κίεβο.

«Η τάση αυτή να πλημμυρίσει η Ουκρανία με όπλα, κυρίως βαρέα όπλα, αυτή είναι μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου και προκαλεί αστάθεια», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το σχέδιο της Βρετανίας

Η Βρετανίδα υπουργός ζήτησε χθες Τετάρτη να αυξηθούν οι παραδόσεις βαρέων όπλων και αεροπλάνων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Βαρέα όπλα, τεθωρακισμένα, αεροπλάνα – ψάξτε καλά στα αποθέματά σας, επιταχύνετε την παραγωγή. Πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά», επεσήμανε η Τρας.

Ωστόσο η Βρετανίδα υπουργός διευκρίνισε ότι «αν και δεν υπάρχουν σχέδια η Βρετανία να στείλει όπλα όπως αεροπλάνα, σίγουρα επιθυμούμε να εργαστούμε με άλλες χώρες για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία διαθέτει τον εξοπλισμό που χρειάζεται».

«Αν ο Πούτιν πετύχει, αυτό θα προκαλέσει ανείπωτη επιπλέον δυστυχία σε όλη την Ευρώπη και θα έχει φρικτές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν θα νιώσουμε ποτέ ξανά ασφαλείς», επεσήμανε η Τρας.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η Τρας εκτίμησε ότι «πρέπει να πάμε πιο μακριά».

«Ο Πούτιν δεν θα πρέπει να βρει πουθενά να χρηματοδοτήσει τον φρικτό του πόλεμο. Αυτό σημαίνει να σταματήσουν μια και καλή όλες οι εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου», υπογράμμισε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ