Χτίζουν ξενοδοχείο μεγαθήριο δέκα ορόφων απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο!

42
0
()

Ενα νέο ξενοδοχείο ύψους 10 ορόφων και όγκου 36.000 κυβικών μέτρων «άνωθεν του εδάφους» δεν έρχεται αυτήν τη φορά να κόψει τη θέα προς την Ακρόπολη, αλλά να επιβάλει την παρουσία του στην Πατησίων, απέναντι ακριβώς από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τους χιλιάδες θησαυρούς που δοξάζουν το ανθρώπινο μέτρο των πραγμάτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, το  τεράστιο κτίριο θα «σηκωθεί» μέσα σε αδόμητο οικόπεδο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Πατησίων και Μάρνη, όπου επί δεκαετίες λειτουργούσε παλαιότερα το θερινό θέατρο «Αθήναιον».

Για τη δόμηση του ξενοδοχείου έχει εκδώσει Προέγκριση Αδειας η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων στις 13 Αυγούστου 2019, δηλαδή λίγο πριν αλλάξει χέρια την 1/9 η δημοτική αρχή.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στις απαιτούμενες εγκρίσεις που αναγράφονται για να δοθεί η οριστική άδεια, η Πολεοδομία του Δήμου παραθέτει μόνο την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την άδεια για Υποσταθμό Ρεύματος και Λοιπά Εγγραφα.

Δηλαδή, δεν αναφέρεται πουθενά ρητά ότι πρέπει να έχουν λόγο όργανα του υπουργείου Πολιτισμού όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αν και είναι προφανές ότι η περιοχή έχει ειδικό ενδιαφέρον καθώς γειτνιάζει με εμβληματικά κτίρια-τοπόσημα όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Επιγραφικό Μουσείο.

Πριν την έκδοση, όμως, της Προέγκρισης από την Πολεοδομία, είχαν υπάρξει και άλλες κρίσιμες αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Απομακρύνεται το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Στις 7 Ιουνίου 2019, λίγο μετά τις ευρωεκλογές και έναν μήνα πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπέγραφε υπουργική απόφαση για την «σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου στο οικοδομικό τετράγωνο 99 (όπου θα κτισθεί το ξενοδοχείο) αλλά και στο διπλανό υπ’αριθμόν 99 όπου βρίσκεται το ανακαινισμένο ιστορικό ξενοδοχείο Ακροπόλ.

Η σημειακή τροποποίηση ήταν απαραίτητη καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή ίσχυαν χρήσεις γης «γενικής κατοικίας». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν κτίρια τόσο μεγάλων ξενοδοχείων και έπρεπε η χρήση «Γενική Κατοικία» να μετατραπεί σε «Πολεοδομικό Κέντρο-Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης».

Πριν υπογράψει όμως ο Υπουργός Περιβάλλοντος αυτή την σημειακή τροποποίηση, είχε γνωμοδοτήσει ο Δήμος Αθηναίων σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου 2018, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πριν τις θερινές διακοπές συζητήθηκε το θέμα στο τέλος μιας εξαντλητικής συνεδρίασης όπου είχε τον αριθμό 80 στην ημερήσια διάταξη. Η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος Νανά Σπυροπούλου δεν μίλησε για ανέγερση τόσο μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Ανέφερε μόνον ότι αφορά την δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων οικοπέδων που «είναι σκουπιδότοποι» και το ένα από αυτά αφορά το κληροδότημα «Τριάντειος Επαγγελματική Σχολή Πατρών» το οποίο βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση (είναι ιδιοκτήτης του οικοπέδου του πρώην θερινού θεάτρου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού σε μαθητή Α τάξεως Λυκείου στο Λύκειο Βουλιαγμένης

Η κυρία Σπυροπούλου παραδέχθηκε ότι θα χτισθεί εκεί ξενοδοχείο αλλά προσπάθησε να καθησυχάσει πιθανούς ανησυχούντες λέγοντας ότι ο δήμος απλώς γνωμοδοτεί και η απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο αφού περάσει από «πολλά άλλα στάδια εγκρίσεων». Επιπροσθέτως, η τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Νέλλη Παπαχελά ζήτησε θετική γνωμοδότηση γιατί αφορά μια περιοχή με πολλά προβλήματα και πλήθος κλειστών καταστημάτων ενώ ρυθμίζεται πολεοδομικά και το ανακαινισμένο ξενοδοχείο Ακροπόλ για να λειτουργήσει νομίμως ως χώρος πολιτισμού.

Μόνον ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Λάμπρου επεσήμανε ότι πρόκειται για ξενοδοχείο 700 κλινών, ότι η σημειακή τροποίηση γίνεται για να διευκολύνει τον επενδυτή και ότι το αποτέλεσμα θα είναι, όταν κτισθεί να καθορίζει την περιοχή το μεγαθήριο και όχι τα σημαντικά μνημεία που βρίσκονται απέναντι όπως το Μουσείο και το Πολυτεχνείο. Το αποτέλεσμα ήταν να ψηφίσουν αρνητικά ο κ.Λάμπρου και ο σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Κ.Αλεξίου που αρχικά είχε δηλώσει αποχή και θετικά οι 14 της πλειοψηφίας (επί 16 παρόντων σε σύνολο 49 εκλεγμένων).

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Έθνους ΕΔΩ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ