Υστερικές αντιδράσεις της Τουρκίας κατά του μνημονίου Ελλάδας και Αιγύπτου. Η απάντηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.

20
0
(0)

Απάντηση στην αντίδραση της Τουρκίας για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης δίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα.

Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου.

Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Νωρίτερα

«Παράνομο» χαρακτηρίζει το μνημόνιο Ελλάδας – Αιγύπτου για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, βάλλει σφόδρα κατά της Αθήνας, χωρίς να αναφέρει τίποτα για το Κάιρο, που αποτελεί ένα από τα μέρη της συμφωνίας.

Υποστηρίζει ότι οι περιοχές αυτές που περιλαμβάνονται στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας, όπως υποστηρίζει η Ελλάδα, και ότι η προσέγγιση αυτή είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη συμπεριφορά.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει το μνημόνιο και το τοποθετεί στο γενικότερο πλαίσιο της αντι-τουρκικής πολιτικής της Ελλάδας, η οποία αποτελεί κατά την Άγκυρα «μια μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια».

Αποκαλεί «ανισόρροπη» την Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι με αυτήν την κίνηση προσπαθεί να καλύψει το πρόσφατο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Οι περιοχές αυτές δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι κανόνες σχετικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης καθορίστηκαν από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση αλληλεπικαλυπτόμενων περιοχών παροχής υπηρεσιών.

Οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης που έχουν κηρυχθεί από την Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και έχουν κοινοποιηθεί στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό επικαλύπτονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα πάντα απέφευγε να συνεργαστεί με τη χώρα μας στο θέμα αυτό και απέρριπτε τις προτάσεις για συμφωνία που κάναμε στο παρελθόν. Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές που έχουν σχέση με την κυριαρχία και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη συμπεριφορά.

Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να δοθεί οποιαδήποτε άλλη σημασία πέραν αυτών των δεδομένων στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή αντίφαση για μια χώρα που απωθεί αθώους αιτούντες άσυλο στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, να συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα, το βασικό κίνητρο της Ελλάδας με την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το πρόσφατο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.

Η προσπάθεια της Ελλάδας να διαμορφώσει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της στο πλαίσιο του αντι-τουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ, αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής. Η ανισορροπία που παρατηρείται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα οφείλεται πιθανώς σε αυτό».

Ο Τσαβούσογλου

Την Ελλάδα και την Κύπρο κατηγόρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τη μη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις που του έθεσαν βουλευτές κατά την πρόσφατη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κλήθηκε να απαντήσει για το εάν υπάρχει στρατηγική για ένταξη στην ΕΕ.

«Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγική προτεραιότητά μας. Στην πραγματικότητα, στην τελευταία Διάσκεψη των Πρέσβεων, αυτή η προσέγγιση εκφράστηκε με το σύνθημα “Η Τουρκία είναι Ευρώπη”. Ωστόσο, η ΕΕ δεν προβαίνει σε απτά βήματα για να ανοίξει το δρόμο για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, και υποχωρεί στις πολιτικές χωρών, ιδιαίτερα της Ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου και της Ελλάδας, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ΕΕ για τα εθνικά τους συμφέροντα».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη βεβήλωση κτηρίων της οθωμανικής περιόδου στην Κρήτη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι: «Το θέμα της προστασίας της οθωμανικής-τουρκικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα έχει τεθεί υπόψη της ελληνικής πλευράς στις διμερείς επαφές μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αποκατάσταση αυτών των έργων και το θέμα αυτό παραμένει στην ημερήσια διάταξη σε πολυμερείς πλατφόρμες».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι αυτά τα αντικείμενα εξετάστηκαν και επιτόπου από Τούρκο εμπειρογνώμονα της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, που διαπίστωσε ότι «ορισμένα ίχνη ζωγραφικής/γραφής, που εντοπίστηκαν στις κρήνες μας τέθηκαν υπόψη των ελληνικών αρχών με αίτημα τον καθαρισμό τους».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση «για την τύχη του Τούρκου πολίτη Μπαρίς Μπουγιουκσού, που εξαφανίστηκε στα τουρκο-ελληνικά σύνορα», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Η διαδικασία σχετικά με τον Τούρκο πολίτη Μπαρίς Μπουγιουκσού έχει μεταφερθεί στις δικαστικές μας αρχές και έχουμε ενημερωθεί ότι ο φάκελος παρακολουθείται από την Γενική Εισαγγελία της Αλικαρνασσού».

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Την ενόχληση της τουρκικής κυβέρνησης μεταφέρουν και τα τουρκικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι Έλληνες ανώτατοι αξιωματούχοι έσπευσαν στο Κάιρο αμέσως μετά τη διπλωματική πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σίσι.

“Μάταιος ο κόπος της Ελλάδας! Να δούμε, πώς θα σβήσουν τα επιτεύγματα της Τουρκίας; Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί μετά τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης τις τελευταίες εβδομάδες. Στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι χάρη στη σημερινή επίσκεψη Ελλήνων ανώτερων αξιωματούχων στην Αίγυπτο, θα διαγραφούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στη Λιβύη” έγραψε η Sabah.

“Αναλαμβάνοντας δράση μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Σίσι, η Ελλάδα έκανε απόβαση στην Αίγυπτο. Αφού ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε τα χέρια με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, μια νέα κίνηση ήρθε από την Ελλάδα κατά της Τουρκίας.

Οι Έλληνες υπουργοί που αποβιβάστηκαν στην Αίγυπτο υπέγραψαν συμφωνίες σε διάφορους τομείς” έγραψε η Sozcu.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την υπογραφή του Mνημονίου Kατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου αναφορικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές μνημόνιο κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα. Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου, καθιστά σαφές.

Καταληκτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαμηνύει πως «απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στοχεύει να καλύψει το «πιο πρόσφατο σκάνδαλο» της στη Λιβύη με το μνημόνιο κατανόησης (MoU) που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος στο Κάιρο στους τομείς της Αεροναυπηγικής και της Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης. Aνέφερε ότι οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές που υπηρετούν τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, υποστηρίζοντας ότι «αυτές οι περιοχές δεν είναι περιοχές κυριαρχίας βάσει του διεθνούς δικαίου». Επίσης, είπε, ότι οι χώρες είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται αν οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοκαλύπτουν η μία την άλλην και ισχυρίστηκε ότι οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης, που έχουν ανακηρυχθεί από την Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, συγκρούονται μεταξύ τους. Τέλος, ο Μπιλγκίτς ισχυρίστηκε ότι οι αξιώσεις κυριαρχίας της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι αντίθετες με τη Σύμβαση SAR.

Μέδουσα 12

Κορυφώνεται σήμερα η στρατιωτική άσκηση «Μέδουσα 12» στην οποία συμμετέχουν, Ελλάδα, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία. Οι δυνάμεις των τριών χωρών επιχειρούν στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου και υψώνουν συμμαχικό τείχος που προκαλεί την οργή του Ερντογάν.

To OPEN βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια και η Γεωργία Γαραντζιώτη μετέδωσε εικόνες από τη μεγάλη άσκηση που επιβεβαιώνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, οι εντολές για την επιχείρηση δίνονται από αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και από τις δύο χώρες κάνουν εικονικές προσβολές. Παράλληλα διασκορπισμένα στην περιοχή βρίσκονται τα πολεμικά πλοία Ελλάδας, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας απέναντι σε κάθε απειλή.

 

Η μεγάλη διακλαδική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου με τη χώρα μας να επενδύει στην ενδυνάμωση των στρατιωτικών σχέσεων με την πανίσχυρη στρατιωτικά Αίγυπτο, μετά και τη συμφωνία οριοθέτησης ζωνών έρευνας και διάσωσης.

Χαστούκι και από την Ευρωβουλή.

Οι ΗΠΑ για τους S-400

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει και να επιστρέψει τη συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία.

«Η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: Τα ρωσικά S-400 είναι ασύμβατα με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά για το ζήτημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση από Έλληνα δημοσιογράφο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

«Αυτή η σημαντική συναλλαγή (αγορά) από τη Ρωσία προκάλεσε κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα. Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό», συμπλήρωσε.

Και τόνισε:

«Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί».

Την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ζητά η Ευρωβουλή, μη ψήφισμα που ενέκριναν σήμερα 454 βουλευτές. Εναντίον του ψηφίσματος τάχθηκαν 130 βουλευτές.

Συγκεκριμένα οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου με ψήφους 454 υπέρ έναντι 130 κατά. Το ψήφισμα ζητεί ακόμα τον τερματισμό των ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος της Λιβύης, καθώς την αποχώριση των ρωσικών, τουρκικών και άλλων ξένων δυνάμεων από το έδαφος της χώρας. Επίσης ζητούν να μην εφαρμοστούν ούτε το επακόλουθο σύμφωνο Τουρκίας Λιβύης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει δραστηριότητες γεωτρήσεις στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το κείμενο του ψηφίσματος ζητεί ακόμα από τις χώρες που έχουν δυνάμεις στη Λιβύη να αποσύρουν και τυχόν μισθοφορικές δυνάμεις που έχουν στείλει, όπως η ρωσική Wagner. Σε μια σειρά συστάσεων προς την Κομισιόν, το κείμενο αναφέρεται στην ανάγκη για ομαλή πολιτική μετάβαση στη Λιβύη, για εθνική συμφιλίωση στη χώρα, αλλά και στην ενίσχυση των πολιτικών θεσμών της Λιβύης, με τη συνδρομή της ΕΕ, στο πλαίσιο μίας αναγκαίας συνταγματικής μεταρρύθμισης. Οι Ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις μέσω του ΟΗΕ που έχουν στόχο την χάραξη ενός οδικού χάρτη, ώστε βήμα βήμα η χώρα να φτάσει σε ελεύθερες εκλογές.

Οι Ευρωβουλευτές ζητούν ακόμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες με τον διορισμό ειδικό εντεταλμένο για τη Λιβύη.

Όπως υπογραμμίζει, ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης πρόκειται για «μία πολύ σημαντική απόφαση που ταυτίζεται απολύτως με τις ελληνικές εθνικές θέσεις». Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ότι με την υιοθέτηση και έγκριση των τροπολογιών του ψηφίσματος «είναι πλέον επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Επιπλέον, με τη δεύτερη τροπολογία που συμπεριελήφθη στην Έκθεση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο τροπολογίες του κ. Κεφαλογιάννη, που υιοθετήθηκαν στην Έκθεση για τη Λιβύη και εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του ΕΚ, έχουν ως εξής:

«1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση τη συμφωνία του 2019

2. Παροτρύνουν τις αρχές της Λιβύης να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνει την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ