Υπουργός Πολιτισμού για ελεύθερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους / μουσεία σε ΑμεΑ, συνταξιούχους Εκπαιδευτικούς

75
5
(1)

Υπέρ της δωρεάν πρόσβασης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως βαθμού, συνταξιούχους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, πτυχιούχους των ιστορικών και αρχαιολογικών τμημάτων των φιλοσοφικών σχολών και σε μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός Λίνα Μενδώνη στην προγραμματισμένη συνάντηση που είχε, το μεσημέρι της Δευτέρας, με τους δημοσιογράφους.

Οι παραπάνω εισηγήσεις θα συζητηθούν στο σημερινό Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της τροποποίησης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε δημοσιευθεί λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές και έθετε σειρά περιορισμών.

Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρθηκε, είναι μέχρι το 2020 να υπάρξει μια ψηφιακή κάρτα πολιτισμού, που θα αντικαταστήσει την παλιά που είχε θεσπιστεί επί Ευάγγελου Βενιζέλου για να καταργηθεί, τελικά, το 2016. Με την επίδειξη αυτής της κάρτας, η οποία θα είναι μακράς διάρκειας, οι δικαιούχοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν άλλα έγγραφα για την δωρεάν είσοδό τους όπως πιστοποιητικά αναπηρίας κ.α.

«Θέλω να τονίσω, και το λέω εγώ που υποστηρίζω σταθερά πως ο πολιτισμός είναι οικονομικό μέγεθος, είναι αναπτυξιακό εργαλείο ότι η τιμολογιακή πολιτική στα μνημεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία δεν μπορεί να είναι μόνο εισπρακτική πολιτική. Πρέπει να αφορά σε ευρύτερες κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιφερειακές πολιτικές» υπογράμμισε η κυρία Μενδώνη παραθέτοντας στη συνέχεια ένα παράδειγμα: «Την Ημέρα Τουρισμού οι επισκέπτες της Ακρόπολης έφτασαν τις 21.000. Αυτό χονδρικά σημαίνει περίπου 190.000 – 195.000 έσοδα. Σάς βεβαιώ ότι όταν υπήρχε το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές όλες τις κατηγορίες σε καμιά περίπτωση ο αριθμός των εν λόγω ομάδων δεν έφθασε το νούμερο αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  2.313 νέα κρούσματα σήμερα. 30 θάνατοι, 361 οι διασωληνωμένοι. Έλεγχοι σε 18 φορείς για τους εμβολιασμούς

Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά

Περισσότερα από 40 κράτη έχουν προσυπογράψει την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα στον ΟΗΕ, σχετικά με την έμφαση που πρέπει να δοθεί στις συνέπειες που έχει η κλιματική σε Ελλάδα και Κύπρο αλλαγή στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη. Παράλληλα συστάθηκε μια επιτροπή για τον σκοπό αυτό, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες της ακαδημαϊκής κοινότητας και ΥΠΠΟΑ, με σκοπό την διαμόρφωση των απαραίτητων κατευθυντήριων γραμμών και την ευθυγράμμιση του νέου εθνικού σχεδίου που ετοιμάζεται με τα σχέδια της πολιτικής προστασίας αλλά και τα σχέδια διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων τα οποία βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας.

Έτος Μελίνας Μερκούρη και Αντώνη Σαμαράκη

Σε δύο σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας θα είναι αφιερωμένο το 2020. Στη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατό της και στον σπουδαίο συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη.

melina._aspromayri.jpg
Εκθέσεις, εκδηλώσεις και μουσικές παραστάσεις περιλαμβάνει ο εορτασμός του Έτους Μελίνας Μερκούρη

Στο πλαίσιο των εορτασμών στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη θα διοργανωθούν, μεταξύ άλλων δύο μεγάλες εκθέσεις ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα αλλά και σειρά μουσικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια τιμητική επιτροπή, υπό την προεδρεία του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας κ. Ζακ Λανγκ στην οποία θα συμμετέχουν ο καλλιτεχνικής διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης και μέλη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Στο μεταξύ, με αφορμή την επέτειο, η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε πως υπάρχει πρόθεση εκσυγχρονισμού της λειτουργείας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ έναν σημαντικό θεσμό που δημιούργησε η αξέχαστη Μελίνα.

samarakis.jpg
Το 2020 θα τιμηθεί και ο σπουδαίος συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης

Στο πλαίσιο του Έτους Αντώνη Σαμαράκη, που αποτελεί πρωτοβουλία της προηγούμενης Κυβέρνησης και την πρώην υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μυρσίνης Ζορμπά, θα πραγματοποιηθούν έκθεση με την συνεργασία της Βουλής όπου βρίσκεται το αρχείο του συγγραφέα, έκδοση αφιερωματικού λευκώματος, προβολές, σε Ελλάδα και Κύπρο, ταινιών εμπνευσμένων από το έργο του αλλά και εκδηλώσεις σε ξένες πρωτεύουσες μεταξύ των οποίων Λονδίνο και το Παρίσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ζημιές προκάλεσε ο νέος μεγάλος σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Κρήτη. Αμέσως μετά ισχυρός σεισμός στην Κάρπαθο

Συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ για παράνομες εισαγωγές 

Όπως μας ενημέρωσε η υπουργός Πολιτισμού ανανεώθηκε, με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, το μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, αντίστοιχα, που εμποδίζει την παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ ελληνικών πολιτιστικών αγαθών και συγκεκριμένα αρχαιολογικού, βυζαντινού, εκκλησιαστικού και εθνολογικού υλικού μέχρι τον 15ο αιώνα.

Ελευσίνα πολιτιστική πρωτεύουσα 

«Στην Ελευσίνα όλα είναι κάτω από το μηδέν»: Με τη σύντομη αλλά περιεκτική αυτή φράση περιέγραψε η υπουργός Πολιτισμού την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι προετοιμασίες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Όπως είπε η κυρία Μενδώνη,δεν έχει γίνει καμία πρόοδος ούτε στη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος ούτε σε επίπεδο υποδομών.

Παρ’ όλα αυτά τόνισε πως η Ελευσίνα ενδιαφέρει το ΥΠΠΟ, γι’ αυτό και έχει ανατεθεί στον γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη να βρει τρόπους ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος. «Είναι ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ, στο οποίο, δυστυχώς, οι άνθρωποι που είχαν επιφορτιστεί την ευθύνη του δεν απέδωσαν τον απαιτούμενο σεβασμό. Αυτό πάμε να δούμε πώς θα θεραπεύσουμε» συμπλήρωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ