“Το 50%+1 δεν προτάθηκε ποτέ από την επιτροπή, για κλείσιμο σχολείου θα έπρεπε να παίζουν ρόλο οι συρροές κρουσμάτων”

384
0
()

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε στην απόφαση για το 50%+1 που εφαρμόζεται για να κλείσει μία τάξη, και ξεκαθάρισε ότι αυτό το μέτρο δεν συζητήθηκε ούτε προτάθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία είναι μέλος, αλλά τέθηκε από το υπουργείο.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Το πρωτόκολλο του 50%+1 κρουσμάτων (ώστε να κλείσει ένα σχολικό τμήμα), δεν ήταν κάτι που συζήτησε η Επιτροπή. Αυτό ουσιαστικά μπήκε από το υπουργείο, κατά τη γνώμη μου ως όριο πάνω από το οποίο δεν μπορεί πλέον – για εκπαιδευτικούς λόγους – να γίνεται μάθημα. Δεν μπορούμε να βάλουμε εμείς ένα όριο, έτσι οριζόντιο από τώρα».

Παίζουν ρόλο οι συρροές

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, πρόσθεσε πως την εικόνα στα σχολεία την εξετάζουν καθημερινά και το πότε πρέπει να κλείνει μία τάξη ή όχι εξαρτάται και από τις συρροές που θα δούμε.

«Αν ξαφνικά δεις μια μεγάλη συρροή σε ένα σχολείο, και πέντε παιδιά να είναι τα άρρωστα, θα χρειαστεί να κλείσει το σχολείο, έτσι κι αλλιώς. Μπορεί να έχει 20 ασθενείς, που δεν συνδέονται μεταξύ του και να μην χρειάζεται να το κάνεις. Δεν είναι εύκολο να βάλεις ένα όριο», εξήγησε.

Υπενθυμίζουμε ότι για το μέτρο του 50%+1 έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και από ειδικούς που ζητούν το πρωτόκολλο να αλλάξει και το τμήμα να κλείνει με λιγότερα κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Νίκη και αποθέωση για την Μαρία Σάκκαρη μπροστά σε Ελληνικό κοινό

Η Όμικρον δεν είναι γριπούλα

Αναφορικά με την Όμικρον, τόνισε ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο, ωστόσο «φαίνεται ότι είναι πολύ μεταδοτική και λιγότερο παθογόνος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μια απλή γριπούλα, σε καμία περίπτωση. Ακόμα δεν έχουμε πολλές νοσηλείες από Όμικρον, ίσως όμως αυτό να οφείλεται στο ότι είναι σχετικά νωρίς η διασπορά της και αφορά νεότερους».

Τουλάχιστον 14 ημέρες άδεια δικαιούνται οι γονείς, που τα παιδιά τους νοσούν από Covid-19, και μάλιστα αυτή η άδεια δίδεται επιπρόσθετα των υπολοίπων ημερών αδείας που δικαιούνται βάσει τον Ν. 4722/2020 (ΦΕΚ Α’ 177 -15/9/2020) και αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).

Τι προβλέπεται

«Κύρωση: α) της από 10.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και β) της από 22.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και άλλες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλων επειγόντων ζητημάτων.

Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από COVID-19, των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  10.783 νέες μολύνσεις, 95 θάνατοι, 680 οι διασωληνωμένοι. Η κατανομή. Αυξάνονται οι σκληροί δείκτες

Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής».

Τι άδεια χορηγείται όταν κλείνει το σχολείο

Σημειώνεται ότι άδεια ειδικού σκοπού (4 ημέρες) μπορούν να πάρουν οι γονείς μόνο αν κλείσει το σχολείο λόγω κρουσμάτων.

Η άδεια ειδικού σκοπού ισχύει για γονείς μαθητών έως 14 ετών, και μπορούν να την πάρουν και οι δύο γονείς, αλλά όχι ταυτόχρονα.

Σήμερα αναμένονται νέες ανακοινώσεις πάνω στο θέμα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ