Το σχέδιο του Υπουργείου και ΕΟΔΥ αν μαθητής νοσήσει με κοροναϊό, κατά τη διάρκεια μαθημάτων ή Πανελλαδικών

895
2.5
(4)

Πυρετωδώς προετοιμάζονται σχολεία αλλά και το υπουργείο Παιδείας για το πρώτο κουδούνι μετά την καραντίνα του κορωνοϊού, με γονείς και καθηγητές να ανησυχούν για την επιστροφή στα θρανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει τις οδηγίες που θα αποσταλούν στα σχολεία και απαντά σε δύο σημαντικά ζητήματα που έχουν προκαλέσει απορίες στη σχολική κοινότητα.

Ποιο είναι το σχέδιο εάν κάποιος μαθητής νοσήσει από κορωνοϊό;

Και γιατί είναι προαιρετική η μάσκα στα σχολεία;

Πάντα σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έχει διαμορφώσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να προετοιμάσει τις σχολικές τάξεις και να διαρρυθμίσει εκ νέου θρανία και προσωπικό βάσει αυστηρών κανόνων.

Την ίδια ώρα, επεξεργάζεται και σενάρια για την αντιμετώπιση απρόοπτων.

Ασφάλεια

Παρότι τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα, όπως έχει πολλάκις τονιστεί από πλευράς επιστημόνων αλλά και της υπουργού Νίκης Κεραμέως, το υπουργείο έχει προβλέψει τρία στάδια για τις περιπτώσεις μαθητών που νοσούν από κορωνοϊό.

-Στην περίπτωση που ένας μαθητής έχει προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια του ανοίγματος των σχολείων: Με μία υπεύθυνη δήλωση ο γονέας μπορεί να αιτηθεί την απουσία του μαθητή από τη σχολική αίθουσα χωρίς την προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Ο μαθητής θα μπορεί να συνεχίσει το μάθημά του μέσω τηλεκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους καθηγητές του. Υπάρχει η σκέψη το μάθημα να γίνεται ακόμα και σε ζωντανή μετάδοση ώστε να παρακολουθούν οι απόντες μαθητές παράλληλα με τους συμμαθητές τους.

-Στην περίπτωση που ένας μαθητής νοσήσει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων: Ένα σχέδιο δράσης με διαβαθμισμένα επίπεδα ανάλογα με την επικινδυνότητα της κατάστασης έχει καταρτιστεί για την αντιμετώπιση ενός κρούσματος μέσα στην τάξη.

Δεν φαίνεται να προβλέπεται, όμως, κλείσιμο των σχολικών μονάδων όπως στο παρελθόν, καθώς το υπουργείο διαθέτει πλέον νέα όπλα.

Πιο συγκεκριμένα, ο μαθητής που θα διαγνωστεί με κορωνοϊό θα απομακρυνθεί από την τάξη και στη συνέχεια τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα αναλάβουν να ιχνηλατήσουν άλλα κρούσματα στην τάξη ή την οικογένειά του.

Οι υπόλοιποι μαθητές είναι πιθανό να υποβληθούν σε τεστ ταχείας διάγνωσης και σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά κρούσματα, ενδέχεται να κλείσει το τμήμα. Οι μαθητές που θα απομακρυνθούν από τα σχολεία θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η απόφαση για την Ενισχυτική Διδασκαλία και σε ποια μαθήματα θα παρέχεται

-Στην περίπτωση που ένας μαθητής νοσήσει από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων:

Με την ημερομηνία να έχει ήδη οριστεί για τις 15 Ιουνίου, όταν ακόμα θα είναι υπό εξέλιξη η σταδιακή άρση των μέτρων, το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει λύση και για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα νοσήσουν από τον ιό κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Οι μαθητές αυτοί, προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση, θα εξεταστούν στις επαναληπτικές εξετάσεις που γίνονται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μία «δεύτερη ευκαιρία» στους μαθητές που για σοβαρούς προσωπικούς λόγους ή λόγους υγείας δεν θα γράψουν τον Ιούνιο.

Γιατί είναι προαιρετική η μάσκα για τους μαθητές

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κάνει προαιρετική τη χρήση μάσκας από τους μαθητές έχει προκαλέσει ερωτήματα στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το υπουργείο έχει δεσμευτεί για τον άμεσο εξοπλισμό σε αντισηπτικά και μέσα ατομικής υγιεινής αλλά κατόπιν σχετικής εισήγησης των ειδικών δεν προβλέπει τη χρήση μάσκας.

Γιατί, όμως;

-Η αντιμετώπιση της μάσκας δεν γίνεται με τους ίδιους όρους από ενήλικες και παιδιά. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ έχουν πολλές φορές επισημάνει ότι η χρήση μάσκας, εφόσον δεν γίνει σωστά, μπορεί εύκολα να γίνει επικίνδυνη. Αν οι μαθητές δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, δεν προστατεύεται η υγεία τους.

-Το επιχείρημα της ψευδαίσθησης της ασφάλειας λόγω της χρήσης μάσκας είναι πιο ισχυρό στην περίπτωση των μαθητών. Ένα παιδί που χρησιμοποιεί μάσκα μπορεί να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια να αγκαλιάσει κάποιον συμμαθητή του ή να έρθει κοντά στους φίλους του, μη τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

-Τέλος, το περιβάλλον των μαθητών είναι πιο «προστατευμένο» σε σχέση, για παράδειγμα, με αυτό των ΜΜΜ, όπου η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Οι μαθητές θα έρχονται σε επαφή με τους συμμαθητές τους (με άλλα 14 παιδιά και τον καθηγητή τους) και με την οικογένειά τους.

Επίσης, θα βρίσκονται σε τάξεις που θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα και θα αερίζονται φυσικά.

Τι είπε ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί τώρα καλούμαστε να δώσουμε ταυτόχρονα πολυμέτωπες μάχες. Τη μάχη για την προστασία της υγείας μας χωρίς την ασπίδα της παραμονής στο σπίτι. Τη μάχη για την επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα με ακρίβεια το πώς επιδρά ο ιός στα παιδιά. Τη μάχη για την επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς να έχουμε θεραπεύσει πλήρως τις πληγές της δεκαετούς κρίσης. Τη μάχη για τη διάσωση μέρους της τουριστικής περιόδου χωρίς να υπάρχει προηγούμενη σχετική τεχνογνωσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αυτές είναι οι νέες τιμές που προβλέπει το ΦΕΚ για την πώληση ειδών στα κυλικεία σχολείων

Τι είπε η Κεραμέως

Για το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση της μάσκας μίλησε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

«Από την αρχή αυτής της κρίσης ακούμε τους ειδικούς», τόνισε η υπουργός. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να επισημανθεί ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τη σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δομών έχει την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη της ειδικής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, είπε.

Επιλέξαμε μια πιο συντηρητική στάση για το άνοιγμα των σχολείων. Αυτή τη στιγμή και τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Μετά τις 20 Μαΐου και ανάλογα με την πορεία του ιού στη χώρα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν.

Το μάθημα εκ περιτροπής έχει γίνει για συγκεκριμένους λόγους, τόνισε η κ. Κεραμέως , ωστόσο συνοδεύεται από μια πιο εντατική διαδικασία. Όπως είπε, θα υπάρχουν οδηγίες για το πώς οι μαθητές θα καλύπτουν την ύλη από το σπίτι.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα. Παίρνουμε μέτρα προστασίας και έχουμε χρέος να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να μπουν στη νέα κανονικότητα.»

Σχετικά με το θέμα των προαγωγικών εξετάσεων, η υπουργός είπε ότι «επικεντρώσαμε περισσότερο στην κάλυψη της ύλης και όχι τόσο στις εξετάσεις», για να μπορέσουν τα παιδιά να μεταβούν στην επόμενη τάξη.

Για τους μαθητές που δεν θα πάνε στο σχολείο προβλέπεται αναμετάδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο και σβήσιμο απουσιών.

Συγκεκριμένα, δεν θα προσμετρηθεί η απουσία σε μαθητές που θα δηλώσουν, με βεβαίωση γονέων, ότι στο σπίτι κατοικεί άτομο ευπαθούς ομάδας ή που έχει νοσήσει.

«Δεν θέλουμε να βάλουμε κι άλλη γραφειοκρατία. Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες πολίτες.»

Τέλος, η υπουργός είπε ότι στα σχολεία η χρήση μάσκας είναι προαιρετική.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 2.5 / 5. Αριθμός ψήφων: 4

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ