Τι είναι το Λευκό Μητρώο Εισφορών που θα νομοθετηθεί μέσα στον Αύγουστο

89
0
()

Ξεκινά με την ψήφιση του φορολογικού (μέσα στον Αύγουστο) η επιβράβευση των εργοδοτών που είναι συνεπείς στις φορολογικές και εργασιακές υποχρεώσεις τους. Οι εργοδότες αυτοί θα υπαχθούν στο “ΛΕΥΚΟ ΜΗΤΡΩΟ” και θα απολαμβάνουν ειδικά προνόμια όπως:

  • μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές),
  • άλλες διοικητικές και φορολογικές διευκολύνσεις.
  • θα απαλλάσσονται και από τον αναπόφευκτο διοικητικό φόρτο που επιφέρουν οι συχνές επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει επιβράβευση όχι μόνο των εργοδοτών που είναι τυπικά συνεπείς, αλλά και όσων υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως για παράδειγμα καινοτόμες μεθόδους συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων

Την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προχωρά η κυβέρνηση, μέσω του σχεδίου «Λευκό Μητρώο». Σύμφωνα με αυτό, συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες με την πληρωμή των φόρων και σε άλλα ζητήματα της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, θα εντάσσονται στο «Λευκό Μητρώο», το οποίο θα τους εξασφαλίζει συγκεκριμένα προνόμια.

Οσοι πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν, θα απολαμβάνουν μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και άλλες διοικητικές και φορολογικές διευκολύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα απαλλάσσονται και από τον αναπόφευκτο διοικητικό φόρτο που επιφέρουν οι συχνές επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων. Πρόκειται για το μέτρο Περσέας, το οποίο αν και ψηφίστηκε το 2014, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Για την ένταξη στο συγκεκριμένο μητρώο θα συνεκτιμώνται τα εξής:

– Η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

– Η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

– Ειλικρινείς επιχειρηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση ή και αύξηση της συνολικής απασχόλησης, κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Βαριές καμπάνες σε κατάστημα στην Οδό Λιοσίων. Ήταν ανοιχτό με 141 θαμώνες στις 02.30 τα ξημερώματα (βίντεο)

Τα Bonus

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει επιβράβευση όχι μόνο των εργοδοτών που είναι τυπικά συνεπείς, αλλά και όσων υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως για παράδειγμα καινοτόμες μεθόδους συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Το μητρώο θα καταγράφει τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με επιπλέον μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους. Με αυτόν τον τρόπο οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλή παραβατικότητα. Για την κατάταξη των επιχειρήσεων στο «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων» θα υιοθετηθούν αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, όπως η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το «νεκρό βάρος» (dead weight) των ελέγχων και θα αυξηθεί η «προστιθέμενη αξία» τους με την έννοια της συνολικής αύξησης της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

Μηδενική ανοχή

Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στέλνει μήνυμα μηδενικής ανοχής σε θέματα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας: «Δεν θα δεχτούμε απόκλιση από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας» τονίζουν στο υπουργείο Εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης στην πρόσφατη συνάντησή του με τους επιθεωρητές εργασίας τόνισε πως «η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και η αποτροπή κάθε μορφής αυθαιρεσίας εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου κι ένα προσωπικό στοίχημα για μένα, σε συνέχεια των αυστηρών κυρώσεων που ο ίδιος έχω θεσπίσει ήδη από το 2013». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Βρούτσης, η πρώτη του απόφαση είναι η αύξηση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στις τουριστικές περιοχές, με στόχο την πάταξη της παραβατικότητας, καθώς κυρίως εξαιτίας της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, οι έλεγχοι είχαν χαλαρώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Νυχτερινό Lockdown και καθολική χρήση μάσκας. 500% αύξηση ιικού φορτίου σε λύματα. Μήνυμα του Πρωθυπουργού

Την ίδια ώρα, ανάσα στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να δώσει η προωθούμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης (αφορά και τους εργαζομένους) από το 20% στο 15% έως το 2023, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τον Σεπτέμβριο. Η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας θα αρχίσει το 2020.

Η μείωση των εισφορών θα είναι ισόποση κάθε χρόνο (για εργοδότες και εργαζομένους) κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, κατά 1,25% το 2022 και τέλος κατά 1,25% το 2023. Ως αποτέλεσμα των μειώσεων αυτών, οι κρατήσεις υπέρ του ΕΦΚΑ θα πέσουν στο 18,75% το 2020, στο 17,5% το 2021, στο 16,25% το 2022 και τελικά στο 15% το 2023. Με τη μείωση υπολογίζεται ότι μειώνεται το εργοδοτικό κόστος για κύρια ασφάλιση κατά 19% σε εύρος 4ετίας ή κατά 4,6% κάθε χρόνο.

Μάλιστα εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την προωθούμενη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, θα βελτιώσει τη ρευστότητά τους και έτσι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για περισσότερες προσλήψεις και επενδύσεις.

ΤΑ ΝΕΑ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ