Τι αποφασίστηκε στο χθεσινό μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού

125
5
(1)

Απόλυτη σύμπνοια υπήρξε κατά τη διάρκεια της μονοθεματικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου σχετικά με τη μη αποδοχή των επεξεργασμένων λυμάτων του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού στον αγωγό απορροής της Χαμολιάς.

Όπως αναφέρει το notioanatolika.gr, όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι δεν είναι δυνατόν η πόλη και οι δημότες της να δεχθούν μια τέτοια εξέλιξη η οποία ελήφθη χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της τοπικής κοινής γνώμης από την ΕΥΔΑΠ.

Ο δήμαρχος, Κώστας Αλλαγιάννης έκανε λόγο για «ένα καθαρά πολιτικό και όχι τεχνικό θέμα» επισημαίνοντας βέβαια παράλληλα ότι σταματά η χρηματοδότηση της κατασκευής ΚΕΛ από το ΕΣΠΑ και εάν δεν υπάρξει εξέλιξη θα κληθούν οι δήμοι να καταβάλουν πρόστιμα.

Υποστήριξε ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση της Χαμολιάς είναι δεδομένη εφόσον καταλήξουν εκεί και τα λύματα των παραλίων του Δήμου Σαρωνικού.

«Δεν κάνουμε πλειοδοσία “πατριωτισμού” εδώ. Η δημοτική διοίκηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολιτών» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «υπάρχει ένας σχεδιασμός για τον οποίο ποτέ δεν ενημερωθήκαμε και δεν κληθήκαμε να πούμε τις απόψεις μας».

Βέβαια αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ανέφερε λίγο αργότερα ότι προσκλήθηκε και ο ίδιος και οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων από την ΕΥΔΑΠ (η συνάντηση είχε οριστεί για τις 10 το πρωί της Τετάρτης 27/5, λίγες ώρες δηλαδή πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) για να τους παρασχεθεί ενημέρωση όμως σε σύσκεψη τη Δευτέρα το βράδυ και με εισήγηση του κ. Χρ. Δρίτσα αποφασίστηκε να μην παραστούν «για να μην εκληφθεί η κίνησή μας αυτή ως δείγμα αδυναμίας».

Ο κ. Αλλαγιάννης επανέλαβε την κάθετη διαφωνία του με τον προτεινόμενο σχεδιασμό προσθέτοντας ότι κάθε δήμος οφείλει να φέρει τα δικά του βάρη. «τα λύματα της παραλίας του Σαρωνικού να έχουν αποδέκτη εντός των διοικητικών ορίων του συγκεκριμένου δήμου. Το αντίθετο και η μεταφορά τους στην Χαμολιά θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για τη θαλάσσια περιοχή μας» κατέληξε.

2allagiannis

Ο κ. Γιώργος Αδάμος

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Αδάμος ο οποίος δήλωσε, και αυτός, την κάθετη αντίθεση της παράταξής του κάνοντας λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες γειτονικών δήμων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κλειστός ο Δήμος Μαρκοπούλου στις 21/9 λόγω νέου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην Κεντρική Υπηρεσία του

«Χρειάζεται εκτεταμένη ενημέρωση των δημοτών μας αλλά και συναντήσεις με τους υπουργούς, τον περιφερειάρχη και την ΕΥΔΑΠ για να τους ενημερώσουμε εμείς για τις δικές μας θέσεις και όχι αυτοί για τις δικές τους» είπε ο κ. Αδάμος.

3adamos

Ο κ. Γιάννης Πολίτης

Ο κ. Γιάννης Πολίτης ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις μεταξύ των οποίων και συνάντηση με την ΕΥΔΑΠ προκειμένου να ενημερωθεί η εταιρεία για τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους στήριξε την άρση της προσφυγής κατά του ΚΕΛ Παιανίας –Κορωπίου στο Συμβούλιο Επικρατείας επί δημαρχίας Σωτ. Μεθενίτη ενώ πρόσθεσε ότι κακώς ο Δήμος Παιανίας δεν ενημέρωσε τον Δήμο Μαρκοπούλου ενόψει την απόφασης που έλαβε προ ημερών. Υποστήριξε ότι κακώς έχουν εμπλακεί στο όλο θέμα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί υποστηρίζοντας ότι «τεχνικά δεν γίνεται άρδευση και όπου γίνεται αφορά συγκεκριμένες καλλιέργειες».

4politis

Ο κ. Χρήστος Δρίτσας

Ιδιαίτερα σκληρός ήταν στην τοποθέτησή του ο κ. Χρήστος Δρίτσας ο οποίος χαρακτήρισε το όλο θέμα «κουτοπόνηρα πολιτικό από πολιτικάντηδες». Μάλιστα καταλόγισε συγκεκριμένες ευθύνες στον νυν δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου ο οποίος αποδέχτηκε τις αντιδράσεις των πολιτών της Π. Φώκαιας για την πρόταση εγκατάστασης ΚΕΛ στη γερακίνα, για λόγους πολιτικούς.

Ο κ. Δρίτσας υπενθύμισε ότι ακόμη κι όταν συνεζητείτο η πρόταση Σωφρόνη για δημιουργία ΚΕΛ στα Καλύβια ο ίδιος είχε κάνει σαφές ότι δεν υπήρχε περίπτωση το Μαρκόπουλο να δεχθεί λύματα της περιοχής. Παράλληλα συμφώνησε με τον κ. Αλλαγιάννη ότι τα πρόστιμα από την ΕΕ θα ενταθούν από το τέλος της χρονιάς.

«Δεν φτάνει να πούμε ότι δεν θέλουμε να έρθουν εδώ. Πρέπει να έχουμε και εναλλακτική πρόταση» πρόσθεσε και ζήτησε να υπάρξουν άμεσα συναντήσεις με υπουργούς.

Εντύπωση προκάλεσε η φράση του ότι «δεν τους νοιάζει η απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου. Διοικητικά δεν έχει καμία ισχύ» για να προσθέσει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθεί απόφαση που να δηλώνει σαφώς την αντίθεση του Σώματος στον σχεδιασμό.

Υποστήριξε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός δεν ήξερε τίποτε και το έγγραφο του ΣΑΣΥΜΕ για τα εγγειοβελτιωτικά έργα αφορούσε απάντηση σε σχετικό έγγραφο που εστάλη από το υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης σε όλους της συνεταιρισμούς της χώρας: «Απλά η ΕΥΔΑΠ το εκμετάλλευτηκε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κρούσμα κοροναϊού σε ιερέα του Κουβαρά που πραγματοποίησε και αγιασμό στο σχολείο. Έκλεισαν οι εκκλησίες για 15 ημέρες

Τέλος ζήτησε να παραχωρηθεί άμεσα συνέντευξη τύπου σε όλα τα τοπικά μέσα, να προσληφθεί έμπειρο νομικό γραφείο για να αντιμετωπίσει συγκροτημένα το όλο θέμα στη νομική διάστασή του και να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση.

5dritsas

Η κα Μαρίκα Μαντάλα

Η κ. Μαρίκα Μαντάλα από την πλευρά της ξεκίνησε την τοποθέτησή της τονίζοντας ότι «πρέπει να ενημερωθούμε από την ΕΥΔΑΠ». «Η ενημέρωση είναι επιβεβλημένη και μάλιστα να καλέσουμε σε δημοτικό συμβούλιο εκπροσώπους της για να ενημερωθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι».

Υποστήριξε ότι «είμαστε ενώπιον ενός καλοστημένου σχεδίου» επικαλούμενη μάλιστα το ρεπορτάζ του notioanatolika.gr στο οποίο καταθέτουν τις απόψεις τους ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δρ Ηλίας Μαριολάκος και οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων Παιανίας και Σπάτων, Παναγιώτης Σταμάτης και Σπύρος Φράγκος οι οποίοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καλλιέργειές τους λόγω της λειψυδρίας στον Μεσογείτικο κάμπο. (Διαβάστε σχετικά εδώ)

«Απαιτείται δυναμική παρουσία, λαϊκή συνέλευση για να καταλάβουν όλοι την αντίθεσή μας ώστε να μην γίνει το Πόρτο Ράφτη ο βόθρος της Ανατολικής Αττικής» είπε η κα Μαντάλα και απευθυνόμενη προς τον κ. Δρίτσα κατέληξε: «Όχι. Δεν θα τους βρούμε εμείς εναλλακτική λύση. Να τη βρουν μόνοι τους».

6marika mantala

Τελικώς αποφασίστηκε ομόφωνα το κείμενο της απόφασης με την οποία θα εκδηλώνεται η σαφής διαφωνία για τη μεταφορά των λυμάτων των παραλίων του Σαρωνικού στον αγωγό της Χαμολιάς να συνταχθεί το πρωί της Πέμπτης και να περιλαμβάνει το σύνολο των προτάσεων και των επισημάνσεων όλων των δημοτικών παρατάξεων.

«Δείξαμε ομοψυχία και είμαστε ενωμένοι. Η άρση της προσφυγής για το ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου ήταν επιβεβλημένη γιατί αποκομίσαμε οφέλη με κυριότερο το έργο της αποχέτευσης του πόρτο Ράφτη» κατέληξε ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Κώστας Αλλαγιάννης

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ