Τεστ για να πας σε νησί, τεστ και όταν πας από νησί σε άλλο νησί. Όλα τα πιστοποιητικά για τα ταξίδια με πλοίο

90
0
()

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα μετακινούμαστε στα νησιά έδωσε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι για τους μη εμβολιασμένους είναι απαραίτητο πλέον το τεστ

«Η επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας κάνει μία αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και εκτίμηση του κοινωνικού κινδύνου. Προφανώς τα νησιά δέχονται αυτές τις μέρες μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Γι’ αυτό το λόγο μπαίνει και μια επιπλέον δέσμευση για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει».

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Κοντογεώργης, «μέχρι και τη Δευτέρα μπορεί να πάει κάποιος σε μία δημόσια δομή και να κάνει το PCR test (μοριακό τεστ) για να ταξιδέψει».

Aναγκαία τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τα ταξίδια

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το πώς θα μετακινούμαστε από νησί σε νησί, σε περίπτωση μη εμβολιασμού, ο γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης διευκρίνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται πάλι τεστ.

Και όπως τόνισε αυτό το μέτρο θα εξεταστεί και για τις μετακινήσεις, το επόμενο διάστημα, και από νομό σε νομό καθώς και με άλλα μέσα μεταφοράς.

Για να ξεκινήσει όμως από το λιμάνι, πχ. του Πειραιά θα πρέπει κανείς να έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά για ταξίδι (πιστοποιητικό εμβολιασμού, green pass, μοριακό τεστ ή rapid).

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη η υποχρέωση διενέργειας τεστ ισχύει και όταν αλλάζεις νομό ή πας από ένα νησί σε ένα άλλο, που απέχει γεωγραφικά.

«Προφανώς η γεωπολιτική της πανδημίας είναι μία σύνθετη υπόθεση, χρειάζεται εξοικείωση με κάποιες αποφάσεις. Σε κάθε απόφαση που έχει να κάνει με την άρση περιορισμών γίνεται πρώτα στάθμιση του επιδημιολογικού κινδύνου. Εμάς ο στόχος είναι να αποφευχθεί ένας νέος επιδημιολογικός κίνδυνος. Τις επόμενες μέρες φτάνουμε στο 60% της εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι περιορισμούς; Όχι. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι κρίσιμοι μήνες για τη χώρα. Το όφελος που θα υπάρξει για τη χώρα υπερβαίνει κατά πολύ το όποιο κομματικό όφελος», δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  ΔΕΗ: Από την άτακτη χρεοκοπία στο case study της εξυγίανσης

Τι δήλωσε για τον κλάδο της εστίασης

«Στόχος μας είναι να αποτραπεί ένας νέος υγειονομικός κίνδυνος και σιγά να εμφανίσουμε μια ομαλή συνθήκη στην καθημερινότητά μας. Ποια είναι η άλλη επιλογή; Σε λίγες μέρες φτάνουμε το 60% της εμβολιαστικής κάλυψης στους ανθρώπους που είναι ενήλικες. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε περιορισμούς; Όχι. Αυτές οι αποφάσεις είναι και προς όφελος των επιχειρήσεων. Σας ξαναλέω θα παρέμεναν κλειστοί οι εσωτερικοί χώροι. Ανοίγουν είτε αμιγώς είτε με μικτή χρήση. Η κάθε επιχείρηση λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάσει τι κρίνει σκόπιμο. Εμείς δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής».

Λοταρία στην Κρήτη

Η πρώτη ιδιωτική λοταρία στην Ελλάδα είναι γεγονός και η πρωτοβουλία έρχεται από την Κρήτη. Ο Μιχάλης Βλατάκης είναι πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων του νησιού και ουδέν συμβαίνει στο τουριστικό πεδίο χωρίς να συνδέεται με εκείνον. Χθες το μεσημέρι η «Κ» βρήκε τον κ. Βλατάκη, μετά τη μεγάλη σύσκεψη που είχε συγκληθεί την προηγουμένη υπό τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και την πρωτοβουλία των πρακτόρων του νησιού να προκηρύξουν ένα έπαθλο για τους εργαζομένους στα τουριστικά γραφεία και στα τουριστικά λεωφορεία, που είτε έχουν εμβολιασθεί είτε θα εμβολιασθούν έως τις 31 Αυγούστου. «Είναι 3.000 ευρώ», μας είπε ο κ. Βλατάκης, «και δεν το κάνουμε μόνο επειδή θέλουμε να πούμε ότι εμείς ως τουριστικός κλάδος υστερούμε στους εμβολιασμούς, το κάνουμε για να πάρει μπροστά ολόκληρο το νησί και ειδικότερα τα χωριά. Θα κάνουμε και άλλα. Θα εμπλακούμε και σε άλλες πρωτοβουλίες γιατί πρέπει να κινηθούμε τοπικά, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κέντρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  300 ευρώ πρόστιμο σε ανεμβολίαστους Δημόσιους Υπαλλήλους δεν κάνουν rapid test για να προσέρχονται στην εργασία τους

Στην Κρήτη υπάρχουν παράπονα για το πώς χειρίσθηκε η κυβέρνηση τα 2-3 σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων έπειτα από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, που κατέληξαν και σε θανάτους, ιδιαίτερα στην πόλη του Ηρακλείου. Στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας –ο κ. Β. Κικίλιας πήγε και στους τέσσερις νομούς και μίλησε με τους παράγοντες και τους υγειονομικούς του νησιού– ανέφεραν ότι δεν αρκούσε εκείνες τις πρώτες ώρες μετά τα περιστατικά μόνον ο ΕΟΦ. Σε αυτά τα περιστατικά αποδίδουν και την υστέρηση νομών, όπως το Ρέθυμνο και εν μέρει το Ηράκλειο, στους εμβολιασμούς.

Ομως και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων των ξενοδοχείων, ιδιαίτερα εκείνοι που εργάζονται όχι απαραίτητα στην επαφή με τον πελάτη (κουζίνες, τεχνικό προσωπικό), ούτε έχει εμβολιαστεί ούτε και ζητά ραντεβού για να το κάνει. Το θέμα προέκυψε και πριν από μερικές ημέρες στην ακτοπλοΐα, όταν μέλη της επιτροπής των επιδημιολόγων είπαν ότι θα ήταν δυνατό να αυξηθεί η χωρητικότητα των πλοίων στο 95%, αν μπορούσε να βεβαιωθεί ο εμβολιασμός των πληρωμάτων κατά 100%. Κύκλοι της ακτοπλοΐας χαρακτήρισαν την απαίτηση προσχηματική, καθώς η ακτοπλοΐα ζητούσε εμβολιασμούς κατά προτεραιότητα, αίτημα που ουδέποτε ικανοποίησε η πολιτεία. «Υπήρχε εμβολιασμός που είχε κλεισθεί στην Αμοργό και ακυρώθηκε έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Υγείας», ανέφερε η ίδια πηγή. Πάντως, στη μεγαλύτερη εταιρεία επιβατικής ναυτιλίας στο Αιγαίο, μαζί με τα ραντεβού και τους ασθενείς, στα μέσα του μήνα το ποσοστό του προσωπικού που θα έχει ανοσοποιηθεί θα φτάσει το 65%.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ