
Συγκλονίζει το βίντεο που δημοσίευσε στα social media ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε νέα ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσιεύει βίντεο και φωτογραφίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται για 26η μέρα. Κατεστραμμένες περιοχές, χτυπημένοι άμαχοι, στρατιώτες που βοηθούν πολίτες, στιγμές ελπίδας μέσα στην απόλυτη καταστροφή συνθέτουν την ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου.
Το βίντεο διάρκειας περίπου 2 λεπτών, αποτυπώνει τη φρίκη του πολέμου, με τραυματισμένους αμάχους και ισοπεδωμένες περιοχές της χώρας.
“Αυτό ήταν το σπίτι μου, αυτός ήταν ο φίλος μου, αυτός ήταν ο σκύλος μου, αυτό ήταν το γραφείο μου, αυτό ήταν το γραφείο μου και αυτός ήταν ο πατέρας μου… Και αυτή ήταν η κόρη μου ” ακούγεται να λέει ο Ζελένσκι στα αγγλικά και στο βίντεο φαίνεται εκείνη τη στιγμή ένα κοριτσάκι να μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο.
«Δεν έχουμε μία τεράστια χώρα – από να φτάνει από τον έναν ωκεανό στον άλλον, δεν έχουμε πυρηνικά όπλα, δεν εφοδιάζουμε τη διεθνή αγορά με πετρέλαιο και αέριο. Αλλά έχουμε τους ανθρώπους και τη γη μας. Για εμάς αυτό είναι χρυσάφι», σημείωσε ακόμα κάνοντας αντιπαραβολή με τη Ρωσία.
“Θα νικήσουμε. Θα υπάρξουν νέες πόλεις. Θα υπάρξουν νέα όνειρα. Θα γράψουμε νέα ιστορία. Θα υπάρξει, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και αυτοί που χάθηκαν, δεν θα ξεχαστούν. Και θα τραγουδήσουμε ξανά και θα γιορτάσουμε ξανά” αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την Κυριακή από το Ισραήλ να «κάνει μια επιλογή» υποστηρίζοντας στην πράξη την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας.
Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης ενώπιον των βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, ο Ζελένσκι ανέφερε πως το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή.
«Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε «Δίκαιους» που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του… η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν», δήλωσε ο Ζελένσκι, ποντάροντας στις εβραϊκές του ρίζες, σε ομιλία του στα ουκρανικά που μεταφράστηκε στα εβραϊκά για τους Ισραηλινούς βουλευτές.
«Tελική λύση»
Κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της ρωσικής επίθεσης και της «τελικής λύσης» – το σχέδιο της ναζιστικής Γερμανίας για την εξόντωση των Εβραίων – ο Ζελένσκι αμφισβήτησε την απροθυμία του Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) στην Ουκρανία.
«Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα… και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων», δήλωσε.
Όπλα από εσάς
«Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί δεν μπορούμε να λάβουμε όπλα από εσάς, γιατί το Ισραήλ δεν έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία ή δεν ασκεί πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας, αδέρφια και αδερφές, και τότε πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας».
«Είναι δυνατό να κάνετε τη διαμεσολάβηση μεταξύ των χωρών, αλλά όχι μεταξύ καλού και κακού», πρόσθεσε, καθώς το κράτος του Ισραήλ υιοθέτησε μια προσεκτική στάση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, επικαλούμενο τους προνομιακούς του δεσμούς με τις δύο χώρες.
Διαμεσολάβηση
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προσπάθησε να ξεκινήσει μια διαμεσολάβηση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ταξιδεύοντας στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λίγο μετά την έναρξη της εισβολής και αυξάνοντας τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι.
«Αναρωτιόμαστε γιατί το κράτος του Ισραήλ δεν μας δίνει όπλα», διερωτήθηκε ο Ζελένσκι.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Μπένετ έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα του Κιέβου για στρατιωτική βοήθεια.
Σε αυτή την ομιλία, που μεταδόθηκε επίσης σε γιγαντοοθόνη σε μια μεγάλη πλατεία της ισραηλινής μητρόπολης Τελ Αβίβ, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια τραγωδία για τους «Εβραίους και ολόκληρο τον κόσμο».
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Η Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις
Το Ισραήλ μαζί με την Τουρκία είναι οι δύο χώρες που κρατούν σχέσεις και με τις δύο πλευρές και επιχειρούν να έχουν ρόλο διαμεσολαβητή. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Hurriyet, ότι ελπίζει να μην υπάρξει υπαναχώρηση από την πρόοδο που έχουν σημειώσει Ουκρανία και Ρωσία στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι ελπίζει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση σε τουρκικό έδαφος στην οποία ενδεχομένως να συμμετάσχει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο απέφυγε να… επιλέξει πλευρά λέγοντας πως: «Λειτουργούμε ως διαμεσολαβητές. Θέλουμε να παίξουμε έναν βοηθητικό ρόλο».
Συνεχίζονται οι συνομιλίες τη Δευτέρα
Όπως αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών θα συνεχιστούν αύριο Δευτέρα 21 Μαρτίου. «Μια διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαρτίου», ανέφερε το δημοσίευμα της Ukrainiskaya Pravda, επικαλούμενο υψηλόβαθμες πηγές.
Επικαλέστηκε επίσης τον Νταβίντ Αρακάμια, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος «Υπηρέτης του Λαού», ο οποίος δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται καθημερινά. «Και η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε επίπεδο ομάδων εμπειρογνωμόνων», είπε.
Ζελένσκι: Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις θα έχουμε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο
Κλιμακώνει την ρητορική του ο ουκρανός πρόεδρος την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει πόλεις-κλειδιά της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι μάλιστα, παρ΄όλο που τις τελευταίες ημέρες είχε φτάσει στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή τη φορά υποστήριξε πως τα «άσχημα νέα» για τον πλανήτη θα σημάνουν σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Κιέβου.
Συγκεκριμένα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά προειδοποίησε ότι αν αποτύχουν οι όποιες προσπάθειες διαπραγμάτευσης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο αγώνας μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσει σε «έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».
«Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις μαζί του. Ήμουν έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια. Και πιστεύω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNN.
Ρώσοι “Παραδώστε τη Μαριούπολη
Η Ουκρανία καλείται να δώσει την απάντησή της για παράδοση της Μαριούπολης μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και όπως αναφέρει το πρακτορείο Ria.
Σύνοψη των εξελίξεων της ημέρας:
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ισραηλινούς βουλευτές, σε ομιλία του μέσω βίντεο, να βοηθήσουν την Ουκρανία, συγκρίνοντας τη ρωσική επίθεση με το σχέδιο των Ναζί απέναντι στους Εβραίους. Νωρίτερα, μιλώντας στο CNN, δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι εάν οι ουκρανορωσικές συνομιλίες αποτύχουν, τότε η υφήλιος θα βρεθεί πιο κοντά σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, η Ρωσία βομβάρδισε σχολή καλών τεχνών, όπου είχαν βρει καταφύγιο 400 πολίτες, μεταξύ των οποίων παιδιά.
Χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης οδηγήθηκαν με τη βία στη Ρωσία και στη συνέχεια στάλθηκαν σιδηροδρομικώς σε οικονομικά υποβαθμισμένες πόλεις, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καταστράφηκε από ρωσική επίθεση, δήλωσε ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έπληξε την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ από πλοία στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα και εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η επίθεση σε στρατόπεδο στην πόλη Μικολάιβ τα ξημερώματα του Σαββάτου προκάλεσε τον θάνατο άνω των 40 στρατιωτών, σύμφωνα με τους New York Times.
Οβίδα εξερράγη έξω από πολυκατοικία στο Κίεβο, με αποτέλεσμα πέντε άτομα να τραυματιστούν, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Τουλάχιστον 902 άμαχοι είχαν χάσει τη ζωή τους και 1.459 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Υπάρχουν φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με το ουκρανική βουλή, 115 παιδιά από την Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 140 ακόμη έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι -περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ουκρανίας- έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εξ αυτών, περισσότεροι από 3,3 εκατ. έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.