Τα 6 “χαλαρά” μέτρα προστασίας με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία. Ανησυχία στους ευπαθείς. Κίνδυνος για “παγωμένες” αίθουσες

187
0
(0)

Χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας και με συστάσεις για διενέργεια self test περίπτωση συμπτωμάτων ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Ήδη με δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν εδώ και αρκετές ημέρες ότι τα σχολεία, όπως και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, θα πρέπει να λειτουργούν όσο πιο κοντά γίνεται στην κανονικότητα, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες.

Άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε, τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πώς ανοίγουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου
Τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων.

Πιο αναλυτικά:

Η Κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη.

Έτσι:

Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).

Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Τήρηση της υγιεινής των χεριών.

Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Περαιτέρω λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ανησυχία και για τον κορονοϊό

Ανησυχία επικρατεί και για την προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών από τον κορονοϊό καθώς όπως ήδη έχει γνωστοποιήσει η κυβέρνηση τα σχολεία φέτος θα ξεκινήσουν σε συνθήκες κανονικότητας όπως και η υπόλοιπη κοινωνία. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη αγωνία στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως σε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν ηλικιωμένους στο σπίτι.

Σε μια ακριβώς εβδομάδα, την άλλη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου τα σχολεία ανοίγουν για να υποδεχτούν περίπου 1.350.000 μαθητές και σχεδόν 160.000 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά για άλλη μια φορά με προβλήματα τα οποία. εκτός των άλλων, εντοπίζονται στον κορονοϊό και στην ενεργειακή κρίση η οποία θα έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ο κίνδυνος να «παγώσουν» οι σχολικές τάξεις

Τόσο η σχολική κοινότητα όσο και οι δήμοι φοβούνται ότι η κρίση στην ενέργεια θα εκτινάξει στα ύψη τα λειτουργικά τους κόστη και ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν μέσα σε παγωμένες αίθουσες για να κάνουν μάθημα.

Φέτος, μάλιστα, θα προστεθεί στα έξοδα και λειτουργία των ολοήμερων σχολείων έως τις 5.30 μ.μ , κάτι που αφορά το 50% δημοτικών και νηπιαγωγείων της χώρας το οποίο θα εφαρμόσει την επέκταση του ωραρίου. Το θέμα προκαλεί την έντονη ανησυχία γονέων και κηδεμόνων των μαθητών.

Οι δήμοι αποφάσισαν να ζητήσουν επιπλέον χρήματα θέμα, που θα συζητηθεί την Τετάρτη στη συνάντηση, που ορίστηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ανάγκες των σχολικών μονάδων, που διαχειρίζονται οι δήμοι, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας να διεκδικεί από την κυβέρνηση, γενναία αύξηση των σχετικών κονδυλίων.

Όπως μάλιστα λέει η Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, “η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μια γενναία αύξηση στη χρηματοδότηση για την παιδεία και το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών επιτροπών». Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) στην συνάντηση που είχαν προχτές (2 Σεπτεμβρίου) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠαιδείαςΟι  εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ζήτησαν από την υπουργό Παιδείας να μεριμνήσει η κυβέρνηση ώστε να δοθούν φέτος στα σχολεία επιπλέον κονδύλια για τη θέρμανση και την καθαριότητα τους.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ