Τα Σπάτα επέλεξε τελικά για Data Center η Microsoft μέσα σε 85 στρέμματα. 3 κέντρα θα κάνει η Microsoft

465
3
(2)

«Αυγατίζουν» οι επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων κέντρων επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων, ή data centers, στην Ελλάδα.

Αυτή την περίοδο δρομολογούνται τουλάχιστον τρία νέα κτίρια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, από τη Microsoft και τη Lamda Helix, ενώ πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένα ακόμα από την ιταλική εταιρεία Sparkle.

Παράλληλα, εξετάζεται και η δημιουργία αρκετών ακόμα data centers, τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η αυξημένη ζήτηση για τέτοια ακίνητα έχει αρχίσει να τα τοποθετεί και στο στόχαστρο των θεσμικών επενδυτών ακινήτων. Για παράδειγμα, εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, όπως η Prodea Investments και η Noval Property, διερευνούν το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν στην εν λόγω αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι διεθνώς τα data centers έχουν αναδειχθεί στην υπ’ αριθμόν ένα αγορά, αναφορικά με τις επενδυτικές τους προοπτικές για τις εταιρείες ακινήτων και τα επενδυτικά funds που τοποθετούνται στο real estate.

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα αναφορικά με την εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων επεξεργασίας δεδομένων. Προσφέρει μια ελκυστική γεωγραφική θέση, ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος και χαμηλό κόστος κατασκευής, ενώ και το ανθρώπινο δυναμικό κρίνεται ως υψηλού επιπέδου. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο αφορά την έλευση σημαντικών «παικτών» του τομέα της επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων, όπως η Microsoft και ασφαλώς η επίσης αμερικανική Digital Realty, η οποία έχει εξαγοράσει τη Lamda Helix. Ο παράγοντας αυτός είναι ο πιο καθοριστικός για την προσέλκυση κι άλλων εταιρειών του κλάδου αυτού και την περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης για την ανάπτυξη τέτοιων ακινήτων.

Οσον αφορά τις περιοχές ενδιαφέροντος, αυτές εκ των πραγμάτων βρίσκονται μακριά από τον κύριο αστικό ιστό της πόλης, σε σημεία απομακρυσμένα, ώστε το κόστος γης να είναι χαμηλό και η όχληση περιορισμένη. Παράλληλα, με δεδομένο ότι το κέντρο δεδομένων καταναλώνει πολύ σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, η περιοχή που θα επιλεγεί θα πρέπει να προσφέρει εύκολη διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο. Η Microsoft επέλεξε τα Σπάτα για την ανάπτυξη του πρώτου data center της, ενώ η Lamda Helix αναπτύσσει τα δικά της ακίνητα στο Κορωπί. Αντίστοιχα, η Sparkle έχει δημιουργήσει τα δικά της κέντρα στη Μεταμόρφωση.

Ειδικότερα, η Microsoft έχει αποκτήσει δύο εκτάσεις συνολικής επιφανείας 85 στρεμμάτων, με πωλητή τη Lamda Development, αντί ποσού 14 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία σχεδιάζει συνολικά τρία κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα.

Οι εργασίες για την ανάπτυξη του πρώτου εξ αυτών αναμένεται να ξεκινήσουν τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Αντίστοιχα, πριν από έναν μήνα, η Lamda Helix θεμελίωσε το τρίτο κέντρο της, παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, η οποία θα έχει και συνέχεια, καθώς η εταιρεία έχει ήδη προγραμματίσει την κατασκευή και τέταρτου κέντρου, επίσης της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, αρχής γενομένης από το 2023.

Το τέταρτό της κέντρο δεδομένων εγκαινίασε πριν από λίγες εβδομάδες και η ιταλική Sparkle. Η επένδυση ανήλθε σε 20 εκατ. ευρώ. Εκτός από την Αττική, όπου διαθέτει πλέον τρία κέντρα, η εταιρεία λειτουργεί ένα ακόμα στα Χανιά.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 3 / 5. Αριθμός ψήφων: 2

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ