Σώα και τα 278 άλογα, βρέθηκαν και τα 5 που αγνοούνταν. Ασφαλές το πρώην βασιλικό κτήμα και τα πρώην ανάκτορα.

263
0
()

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και την αμέριστη συνδρομή όλων των φιλίππων και ανθρώπων της ιππασίας, εκκενώθηκαν όλοι οι ιππικοί όμιλοι στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, η οποία επλήγη από την πυρκαγιά, εχθές Τρίτη, 3 Αυγούστου.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, 253 αθλητικά άλογα, 23 πόνι και 2 γαϊδουράκια έχουν μεταφερθεί σώα και ασφαλή στο «σπίτι» τους, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, όπου έχουν την καλύτερη φροντίδα και κτηνιατρική περίθαλψη.

Επίσης, βρέθηκαν και τα πέντε αθλητικά άλογα που αγνοούντο από εχθές το βράδυ!

Παράλληλα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την ΕΟΙ και όλους τους φιλίππους για προμήθειες σε χόρτο, τροφές αλόγων και ροκανίδι, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των αλόγων.

Επίσης, γίνεται προσπάθεια μιας πρώτης αποτίμησης των ζημιών στις ιππικές εγκαταστάσεις του ιππικών Ομίλων και από ό,τι φαίνεται τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστη η εγκατάσταση του Ιππικού Ομίλου Βαρυμπόμπης.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας ευχαριστεί θερμά όλους τους ανθρώπους της ιππασίας και όσους βοήθησαν στην έγκαιρη απομάκρυνση των αλόγων και την μεταφορά τους στο Μαρκόπουλο, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς και όσους με τις πολύτιμες πληροφορίες τους συνέβαλαν στην περισυλλογή των ελευθέρων αλόγων.

«Χθες το μεσημέρι, αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και λόγω της γειτνίασης της περιοχής με το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεννόηση με την υπουργό Λίνα Μενδώνη,

απομάκρυναν για προληπτικούς λόγους ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας αντικείμενα από τους χώρους φύλαξής τους, εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος. Μία αντίστοιχη επιχείρηση -για προληπτικούς επίσης λόγους- πραγματοποιήθηκε και κατά τις νυχτερινές ώρες παρουσία της υπουργού».

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, που τονίζει επίσης ότι «ο συστηματικός τρόπος καταγραφής, τεκμηρίωσης και αποθήκευσης των αντικειμένων, όπως έχει οργανωθεί στους χώρους φύλαξής τους από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά τους. Τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν ευαίσθητα όργανα και εξοπλισμός των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ».

Η ίδια ανακοίνωση επισημαίνει τους παράγοντες που υπήρξαν καθοριστικοί για την προστασία του κτήματος: «Η υπογειοποίηση των καλωδίων εντός του κτήματος, η συστηματική αποψίλωση σε όλη την έκτασή του και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, εργασίες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου 2021, ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία του κτήματος. Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσαν σκληρή μάχη, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά και να προστατευθεί το π. βασιλικό κτήμα. Συνεχώς παρόντα στο Τατόι είναι τα στελέχη του Αστυνομικού Σταθμού και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Η Λίνα Μενδώνη, που διέκοψε υπηρεσιακό ταξίδι στις Κυκλάδες και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, με κλιμάκιο αρμοδίων στελεχών του ΥΠΠΟΑ, πραγματοποίησε και χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί αυτοψία στο Τατόι και συντόνισε τις σχετικές διαδικασίες, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό την υπουργό με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες. Αύριο το πρωί η υπουργός θα πραγματοποιήσει και νέα αυτοψία στο κτήμα.

Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν, αργά χθες τη νύχτα, κάποια από τα δεκάδες χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα που φυλάσσονται σε ειδικούς στεγασμένους χώρους εντός του κτήματος Τατοΐου.

Η απόφαση ελήφθη από κοινού από την Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που συντόνισε και την επιχείρηση της μεταφοράς, καθώς η καταστροφική πυρκαγιά είχε περικυκλώσει τα ιστορικά όρια του κτήματος και κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εισόδου της στον ιστορικό πυρήνα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Σε κτίριο ερείπιο στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου. Γονείς καταγγέλλουν στατική ανεπάρκεια από το 2019

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr μεταφέρθηκαν μόνο συσκευασμένα αντικείμενα για τα οποία δεν υπήρχε κίνδυνος να υποστούν ζημιές κατά τη μεταφορά τους. Τα αντικείμενα αυτά πρόκειται να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες στους χώρους φύλαξής τους εντός του κτήματος.

Tatoi_koytes

Παρούσα κατά την μεταφορά ήταν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η οποία επέστρεψε εσπευσμένα, χθες το μεσημέρι, από την υπηρεσιακή περιοδεία της στις Κυκλάδες και μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι.

Να θυμίσουμε πως μέσα στο πρώην βασιλικό κτήμα βρίσκονται περίπου 100.000 αντικείμενα μεταξύ των οποίων βασιλικές άμαξες, αυτοκίνητα αντίκες, έργα τέχνης, βιβλία, πανάκριβα  είδη διακόσμησης, ιστορικά ντοκουμέντα και έγγραφα κ.α. μεγάλο μέρος των οποίων έχει καθαριστεί και συντηρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού με στόχο να εκτεθούν στο κοινό όταν θα δημιουργηθεί ο εκθεσιακός χώρος που περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης, ανάδειξης και αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου, συνολικού προϋπολογισμου περί των 100 εκατ. ευρώ, ένα μεγάλο κομμάτι του οποίου θα καλύφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Tatoi_-_katharismos
Πρόσφατη εικόνα από το Τατόι μετά τους εντατικούς καθαρισμούς από την Πολιτική Προστασία

Η χθεσινή, μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, πάντως, ανέδειξε την ανάγκη κατάρτισης οργανωμένων επιχειρησιακών σχεδίων πυροπροστασίας αλλά και εκκένωσης του Τατοΐου έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία σε έκτακτες καταστάσεις. Τους προηγούενους δύο μήνες πάντως έγιναν από την Πολιτική Προστασία, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού, εκτεταμένοι καθαρισμοί, αποψίλωση ενώ παράλληλα υπογειοποιήθηκαν τα καλώδια και  δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες, σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κτήματος, εργασίες που όχι μόνον άλλαξαν εντελώς την εικόνα του αλλά ήταν και απαραίτητες για την ασφάλειά του.

Διαψεύδουν ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ τις πληροφορίες ότι η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πως στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής, με τις πλησιέστερες εγκαταστάσεις Δικτύου να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων.

Από την πλευρά τους, αρμόδιες πηγές από τον ΑΔΜΗΕ, σημείωναν αν είχε γίνει έκρηξη στις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή, δεν θα ήταν δυνατόν να τεθούν και πάλι σε λειτουργία σήμερα τα ξημερώματα οι γραμμές που βγήκαν εκτός χθες, εξαιτίας της πυρκαγιάς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Τόνιζαν ακόμη, ότι η επιθεώρηση που έγινε το πρωί στο δίκτυο έδειξε ότι οι ζημιές από την πυρκαγιά ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας. Η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, προσέθεταν, γίνεται από την Πυροσβεστική.

Όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών ο ΔΕΔΔΗΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκίνησε από χτες το βράδυ μαραθώνιο αγώνα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυό του.
Συγκεκριμένα, από την καταστροφική φωτιά, είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας έξι γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή, οι οποίες επηρέαζαν περίπου 50.000 καταναλωτές. Με την άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ επανηλεκτροδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι 5 γραμμές καθώς και κρίσιμες υποδομές, όπως για παράδειγμα το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ.

Μια γραμμή Μέσης Τάσης, η οποία ηλεκτροδοτεί περίπου 6.000 καταναλωτές στη Βαρυμπόμπη και τμήμα των Αδαμών, έχει υποστεί ολική καταστροφή και για την αποκατάστασή της απαιτείται η αντικατάσταση 230 στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης, εργασίες επιθεώρησης, συντήρησης και αντικατάστασης σε 10 περίπου χιλιόμετρα Δικτύου Μέσης Τάσης, 33 υποσταθμούς Μέσης Τάσης και 30 χιλιόμετρα Δικτύου Χαμηλής Τάσης καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές Χαμηλής Τάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  23.340 νέες μολύνσεις, 106 θάνατοι, 673 σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Νόσησε ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής

Επί τόπου βρίσκονται περισσότερα από 200 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης».

Συνολικά, 77 πολίτες μεταφερθήκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα εξ αιτίας της φωτιάς αλλά και του καύσωνα, από τις 4 χθες το μεσημέρι μέχρι τις 8 σήμερα το πρωί, τόνισε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός συνοδευόμενος από τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.

Αποκάλυψη – γιατί «χάθηκαν» τα Canadair από το πύρινο μέτωπο στην Βαρυμπόμπη
Ο υπουργός σημείωσε ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα το Σισμανόγλειο και το Γεώργιος Γεννηματάς, υπογραμμίζοντας ότι το ΕΚΑΒ ήταν όλο το βράδυ με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στις φωτιές. Πρόσθεσε δε ότι: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της Υγείας για την προσπάθεια την οποία έκαναν, φυσικά τους πυροσβέστες μας και όλη την Πολιτική Προστασία, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς».

Τι να προσέξουμε
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης τόνισε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, να παραμείνουν στο σπίτι με κλειστές πόρτες και παράθυρα. Σημείωσε πως αν προσέξουμε δε θα έχουμε πρόβλημα και τόνισε ότι δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και ούτε κινδύνεψε κάποια ανθρώπινη ζωή:

Αναλυτικότερα σημείωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται.

Συμπτώματα ήπια, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και το λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει ιδιαίτερα να προστατεύονται κάτω από αυτές τις συνθήκες: Παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις. Αυτά είναι τα μέτρα που όλοι ξέρουμε και καλό είναι να τα εφαρμόσουμε.

Στέκομαι ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά για να τονίσω ότι αυτά που εισπνέουν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, παίρνουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με εμάς- που αναπνέοντας υψηλότερα είναι πιο αραιά- και εκτίθενται περισσότερο.

Τα μικρά παιδιά θέλουν ιδιαίτερη προστασία. Να μη βγαίνουν, να μην τρέχουν, να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μάς κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα. Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, κάνουν μεγαλύτερη βλάβη»

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ