Σύψας “δύσκολη η κατάσταση, μεγάλη η θνησιμότητα πλέον”. Διπλασιάστηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα

47
0
()

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική, και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνϊό, Νίκος Σύψας.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, ειδικά στην Αττική. Είναι κακά και τα ποιοτικά στοιχεία, ο αριθμός των διασωληνώσεων, όπως και η ηλικιακή κατανομή, έχουμε μεγάλη θνησιμότητα πλέον», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Σήμερα είμαστε σε σταθερή κατάσταση, αλλά το σήμερα δεν προδικάζει τι θα γίνει αύριο, είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση».

Διευκρίνισε δε, ότι «Είμαστε κάτω από την 100η θέση παγκοσμίως όσον άφορα στη θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους».

Για τα τεστ εξήγησε, μιλώντας στον Σκάι, ότι «τα 15.000 τεστ είναι ικανοποιητικός αριθμός από τα 800 τεστ που έχουμε το Μάρτιο, όμως ο κεντρικός τομέας της Αθήνας έχει τεράστια διασπορά παράγει τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα. Γίνονται ήδη παρεμβάσεις στο κέντρο και στα ΜΜΜ που νομίζω θα βοηθήσουν».

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, «δεν έχουμε εκθετική φάση στα κρούσματα στην Αθήνα. Είναι σταθερή κατάσταση, εκτιμούμε λόγω των μέτρων. Πολλά μικρά μέτρα, είναι χρήσιμα όπως η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ για να αποφύγουμε τα μεγάλα μέτρα».

«Δε θέλω να μιλώ για lockdown»

«Οι εισηγήσεις που κάνουμε γίνονται δεκτές στο συντριπτικό τους ποσοστό» αποσαφήνισε ακόμα ο κ. Σύψας.

«Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουμε κάνει καμία εισήγηση για γενικό lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας στους 65αρηδες» ξεκαθάρισε. «Αν γίνει lockdown, θα γίνεται περιοδικά μέχρι να πέσει η καμπύλη… δε θέλω να μιλώ για lockdown για να μην προκαλείται πανικός στην κοινωνία» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ανοιχτή πρόκληση Ερντογάν προς ΗΠΑ "Δοκιμάσαμε επιτυχώς τους S400 δεν θα ζητήσουμε την άδεια των ΗΠΑ"

Εξαπλάσια κρούσματα Covid-19 έχουν καταγραφεί το τελευταίο δεκαήμερο στην Ελλάδα με σχεδόν 60% περισσότερους θανάτους, σε σχέση με την περίοδο 4-13 Απριλίου όταν η πανδημία βρισκόταν στην πρώτη φάση της μεγάλης έξαρσής της και είχε ξεκινήσει (από τις 13 Μαρτίου) η «καραντίνα» για να περιορισθεί η διασπορά του φονικού ιού.

Το ίδιο χρονικό διάστημα μάλιστα σχεδόν διπλασιάσθηκαν οι θάνατοι ηλικιωμένων σε σχέση με το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα τον Απρίλιο εν μέσω των περιοριστικών μέτρων. Ακόμη, το τελευταίο δεκαήμερο (18-27 Σεπτεμβρίου) υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων της τάξης του 40% σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αλλά διπλασιασμός των νεκρών. Δείγμα της μεγάλης θνησιμότητας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας λόγω του Covid-19.

Το ανέμελο καλοκαίρι και η έλλειψη… φόβητρου

Τα νέα αυτά συγκριτικά στοιχεία – σε τρία κρίσιμα δεκαήμερα- από την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας κι από την ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ που αποκαλύπτει «Το Βήμα» προκύπτει η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης λόγω κυρίως την έλλειψης προληπτικών μέτρων το καλοκαίρι, λόγω του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις πλατείες κλπ . Όπως ίσως και γιατί δεν λειτουργεί-όπως εξηγούν οι επιδημιολόγοι- το «φόβητρο» της γειτονικής Ιταλίας με τους εκατοντάδες νεκρούς κάθε ημέρα την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου που είχε υποβοηθήσει τα περιοριστικά μέτρα κι είχε οδηγήσει στη μεγάλη πειθαρχία των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής εκλογέων του εξωτερικού

Είναι χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής ότι την περίοδο 4 έως 13 Απριλίου το ποσοστό θνησιμότητας στη γειτονική Ιταλία ήταν 86 νεκροί ανά 1.000.000 κατοίκους (σ.σ. 5.118 νεκροί με πληθυσμό Ιταλίας 60,4 εκ κατοίκους), στην Ελλάδα αυτό περιοριζόταν σε τρεις νεκρούς στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα. Το τελευταίο δεκαήμερο ο αριθμός αυτός στην Ιταλία έχει περιορισθεί στους 2,7 νεκρούς ανά 1.000.000 κατοίκους (σ.σ. τα κρούσματα είναι περισσότερα λόγω αυξημένων τεστ, όμως υπάρχει χρήση μάσκας από όλους) και στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σε πέντε θύματα ανά 1.000.000 κατοίκους, σε ανατροπή δηλαδή πολλών δεδομένων.

Εντυπωσιάζει ακόμη το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο διάστημα του Απριλίου, όταν υπήρχε ο «συναγερμός» για τον covid-19, υπήρχαν 19 εισαγωγές στις ΜΕΘ έναντι 49 το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και 72 το τελευταίο δεκαήμερο. Ακόμη εκείνη τη χρονική περίοδο του Απριλίου είχαν καταγραφεί 116 κρούσματα σε ηλικιωμένους με αριθμό θανάτων 22 (ποσοστό θνησιμότητας 19%) ενώ τώρα καταγράφονται 40 θάνατοι ηλικιωμένων σε 259 κρούσματα με τον συνυπολογισμό όμως ότι έχουν υπάρξει περισσότερα τεστ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ