“Σχίσμα” ειδικών για τα νέα μέτρα. Πως διαμορφώθηκε η πρόταση μετά από την μαραθώνια συνεδρίαση

42
0
()

Ηταν μια μαραθώνια συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή. Μια συνεδρίαση για γερά νεύρα. Δεν ήταν τόσο ο χρόνος που διήρκησε, που ξεπέρασε τις οκτώ ώρες, όσο οι πολλές διαφωνίες που υπήρξαν σε αυτήν ως προς τη λήψη αποφάσεων.

Και βεβαίως η επιμονή κάποιων να ομιλούν ακατάπαυστα. Συμμετείχαν συνολικά 28 επιστήμονες και εάν όλοι ήθελαν να μιλήσουν και εν συνεχεία να δευτερολογήσουν (ή να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους) τότε καταλαβαίνετε γιατί άργησαν τόσο να πάρουν μια απόφαση…

Πώς η πανδημία αλλάζει τις ζωές μας – Το τίμημα της ύφεσης σε οικονομία και ανθρώπους
Η σημαντικότερη διαφωνία, όπως μαθαίνω, σημειώθηκε με το «καλημέρα». Ενας εκ των 28 επιστημόνων, επικαλούμενος επιδημιολογικά στοιχεία, τις μεταλλάξεις του ιού και το τετραψήφιο νούμερο των κρουσμάτων» πρότεινε σκληρό lockdown στην Αττική, όχι μόνον τα Σαββατοκύριακα, αλλά επί τρεις συνεχείς εβδομάδες (και βλέπουμε).

Δηλαδή πρότεινε να κλείσουν τα πάντα: Καταστήματα, σχολεία, κομμωτήρια κτλ. και απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι κάποια ώρα. Υπήρξε στο σημείο αυτό αρκετή συζήτηση και τελικά η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία. Υπέρ αυτής ψήφισαν μόνον 10και εναντίον αυτής 18. Έτσι η Αττική γλίτωσε τα πιο σκληρά μέτρα, ένα καθολικό lockdown, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Αλλη μία «ένσταση» σημειώθηκε στη συζήτηση για τα σχολεία. Ορισμένοι τα ήθελαν κλειστά. Δεν ήταν άλλωστε και λίγες φορές που αυτοί που ζητούσαν να κλείσουν τα σχολεία εμφανίζονταν τις τελευταίες ημέρες στα τηλεοπτικά παράθυρα και επιχειρηματολογούσαν σε αυτό. Τελικά αποφασίστηκε να μην αλλάξει τίποτα όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ.

Η πρόταση (που προήλθε μετά από ψηφοφορία) των Λοιμωξιολόγων (και ανακοινώθηκε από τον κ. Χαρδαλιά) ήταν να υπάρξουν νέα μέτρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική με το κυριότερο την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00. Και μόνο click away. Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα.

Κρυφές συγκεντρώσεις και ενδοοικογενειακή διασπορά

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, όπως ειπώθηκε. Τα νέα κρούσματα είναι κυρίως στις ηλικίες 25- 44 ετών, ενώ μεγάλη είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά. Βασικό ρόλο παίζουν οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια, ενώ ειδικά για την Αττική, ειπώθηκε ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές της. Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στην Αττική στα 4.400. Ειδικά για τα σχολεία, αποφασίστηκε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα και παράλληλα να εμβολιαστούν.

Διάλογος με τους παραγωγούς εμβολίων

Την ανάγκη να εκκινήσει εγκαίρως ο διάλογος με τους παραγωγούς των επόμενων εμβολίων που θα εγκριθούν στην Ε.Ε., ώστε να μην επαναληφθούν προβλήματα, όπως στην περίπτωση της AstraZeneca, υπογραμμίζουν με κοινή επιστολή τους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς και οι Πρωθυπουργοί Τσεχίας και Δανίας, Αντρέι Μπάμπις και Μέτε Φρέντρισκεν.

«Για παράδειγμα, το επερχόμενο εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να ανατρέψει (με θετικό τρόπο) τα δεδομένα χάρη στην εύκολη αποθήκευση και μεταφορά του, αλλά και στην ανάγκη για μία μόνο δόση. Ωστόσο, ενημερωθήκαμε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να αποσταλεί στις ΗΠΑ για τη διαδικασία “fill and finish”, το στάδιο της προετοιμασίας των φιαλιδίων για την τελική διανομή.

Αν αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση της ΕΕ στο εμβόλιο, τότε θα πρέπει να επεξεργαστούμε το ενδεχόμενο έγκαιρης αντιμετώπισης του θέματος από τώρα, με στόχο να βρούμε λύσεις με την εταιρία ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες της Ευρώπης», αναφέρουν.

Κλειστά καταστήματα και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ. τα Σαββατοκύριακα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, καθώς και σκληρό lockdown που θυμίζει τον περασμένο Μάρτιο σε Πάτρα, Χαλκίδα, Αγιο Νικόλαο, Μύκονο και Θήρα, είναι μεταξύ των νέων μέτρων που ισχύουν από σήμερα σε μια προσπάθεια να προληφθεί νέα εκθετική αύξηση του επιδημικού κύματος στη χώρα μας.

Επειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερο από οκτώ ώρες, τα μέλη της επιτροπής κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα και οι οποίες έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση.

Ετσι, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα και έως και τις 15 Φεβρουαρίου, στις «κόκκινες» Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική το λιανεμπόριο θα λειτουργεί μόνο με τη μέθοδο του click away (δεν θα ισχύει πλέον το click in shop), από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αρνητές εισβάλουν σε νοσοκομεία για να αποτρέψουν διασωληνώσεις. Στο νοσοκομείο με πνευμονία ο Στραβελάκης

Το Σάββατο θα λειτουργούν μόνο τα σούπερ μάρκετ και γενικά τα καταστήματα τροφίμων, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία από τις 7 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Κλειστές θα είναι και οι λαϊκές αγορές το Σάββατο (από την ερχόμενη εβδομάδα). Επίσης αποφασίστηκε σε αυτές τις περιοχές η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

Στους Δήμους Πατρέων, Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάου (Λασίθι), Θήρας και Μυκόνου αναστέλλεται πλήρως η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, των ΚΤΕΟ, των πρακτορείων ΟΠΑΠ, των δικαστηρίων, ενώ πλην της Θήρας και της Μυκόνου, κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Η είσοδος και έξοδος στους δήμους αυτούς θα γίνεται μόνο για λόγους εργασίας, ενώ για τις επόμενες πέντε ημέρες αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα. Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, από σήμερα στις κόκκινες περιοχές με τα μέτρα που ισχύουν σε αυτές εντάσσονται και οι Δήμοι Ρεθύμνου, Πύδνας Κολινδρού Πιερίας, Διρφύων Μεσσαπίων Εύβοιας, Κυλλήνης και Τεμπών.

Εντάσεις

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των εμπειρογνωμόνων που προηγήθηκε δεν έλειψαν οι εντάσεις, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με την αυστηρότητα των μέτρων που θα πρότειναν. Εντονη διαφωνία υπήρξε και για τη λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου. Ομάδα επιστημόνων εκτιμά ότι η λειτουργία των σχολείων αυξάνει πολύ περισσότερο την κινητικότητα των πολιτών σε σχέση με το λιανεμπόριο, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε έξαρση των κρουσμάτων.

Η αντίθετη «πτέρυγα» υποστηρίζει την ανάγκη να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία για μαθησιακούς και ψυχολογικούς λόγους. Οπως δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, προτείναμε μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των πολιτών ειδικά το Σαββατοκύριακο, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν επιλογή να μην τροποποιηθεί η λειτουργία των σχολείων, καθώς «τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία, αλλά την ακολουθούν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες η κ. Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογιας Γκίκας Μαγιορκίνης, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, με τον χάρτη να «κοκκινίζει ξανά», όπου η κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει και να δούμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Χθες ανακοινώθηκαν 1.195 νέα κρούσματα της COVID-19 και 19 θάνατοι ασθενών. Τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 8.500. Διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονταν 246 ασθενείς. Συνολικά περισσότεροι από 1.600 ασθενείς νοσηλεύονται λόγω COVID-19.

Γεραπετρίτης

Aνά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε κ αλλά μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο OPEN.

Τόνισε ότι «η επιθυμία μας είναι να έχουμε ένα ισόρροπο μείγμα το οποίο θα διασφαλίσει την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία της αγοράς κ από την άλλη τη δημόσια υγεία», ενώ πρόσθεσε ότι η αίσθηση είναι ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και ότι σχετική επιπεδοποίηση θα μετρηθεί, υπογραμμίζοντας ότι «αν απαιτηθεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές».

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «πρέπει με κάθε τίμημα, αλλά με ασφάλεια να μένουν ανοιχτά.. Δεν είναι μόνο το γλωσσολογικό κομμάτι, είναι ζήτημα ψυχικής υγείας των παιδιών» συμπληρώνοντας ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι η κινητικότητα που προκύπτει εντός των σχολείων συντελεί στην υπερμετάδοση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον τουρισμό υπογράμμισε ότι «θα σωθεί, καθώς δεν έχουμε την δυνατότητα να θυσιάσουμε φέτος τον τουρισμό, τα δημοσιονομικά μας υποχρεώνουν να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια κ προσοχή κ είναι αυστηρά τα πρωτόκολλα», ενώ τόνισε ότι μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα έχει δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα ανοσίας.

«Στεγανό» Σαββατοκύριακο

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το αποτύπωμα των νέων περιορισμών στην εθνική οικονομία, προκρίθηκε η λύση της «στεγανοποίησης» των επικίνδυνων περιοχών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, περιορίζοντας στο ελάχιστο την κινητικότητα στην κοινότητα σε μη εργάσιμες ώρες και ημέρες. Με τη χρυσή, αυτή, τομή υπερκεράστηκαν και «κλαδικές» ενστάσεις, καθώς ούτε ο εμπορικός κόσμος, ούτε η εκπαιδευτική κοινότητα έβλεπαν θετικά την πλήρη αναστολή του λιανεμπορίου και της μαθησιακής διαδικασίας αντίστοιχα.

Παρακολουθώντας την πορεία του κορωνοϊού στο χάρτη, σε τοπικό επίπεδο η Θεσσαλονίκη πέρασε χθες στην κατηγορία της ζώνης αυξημένου κινδύνου, πλάι στην Αττική και τη Χαλκιδική, στις οποίες από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου ισχύουν τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Από αύριο και έως 13/12 οι αιτήσεις υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022

1. Μετακίνηση το Σαββατοκύριακο μόνο με αποστολή SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

2. Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια) και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

3. Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away (και αναστολή της διαδικασίας click inside).

4. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

5. Το ωράριο λειτουργίας τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες διαιτολογίας διαμορφώνεται ως εξής:

· Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

· Σάββατο Κυριακή, κλειστά.

Ανοιχτά το Σάββατο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα θα παραμένουν μόνο:

· τα σούπερ μάρκετ,

· τα καταστήματα τροφίμων,

· οι φούρνοι,

· τα βενζινάδικα και

· τα φαρμακεία

Παράλληλα, αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές του Σαββατοκύριακου, αλλά από το επόμενο, δηλαδή από τις 13-14 Φεβρουαρίου.

Κλειστά παραμένουν από σήμερα και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όπως προβλέπεται για τις «κόκκινες» περιοχές.

6. Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

«Στο στόχαστρο» 5 δήμοι

Πλην της υπαγωγής σε καθεστώς lockdown για τις Περιφερειακές ενότητες της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, ειδικής μέριμνας κατά τους ειδικούς χρήζουν άλλες πέντε περιοχές της χώρας, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει χθες νέα, περιοριστικά μέτρα στους δήμους:

· Θήρας,

· Μυκόνου,

· Χαλκιδέων,

· Πατρέων και

· Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Στις περιοχές αυτές, το υφιστάμενο πλαίσιο αυστηροποιείται ακόμη πιο πολύ, καθώς από σήμερα στις 6 το πρωί:

· Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου.

· Αναστέλλεται η λειτουργία των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

· Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

· Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών και αντικαθίσταται με τηλεκπαίδευση. Εξαίρεση αποτελούν οι δήμοι Μυκόνου και Θήρας, όπου τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

· Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

· Αναστέλλεται η λειτουργία των Δικαστηρίων.

· Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

· Αναστέλλεται η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

«Κόκκινες» μεταγγραφές

Παράλληλα, στη βαθμίδα των «κόκκινων» περιοχών παραμένουν ή εντάσσονται από αύριο και για επτά ημέρες:

· Ο δήμος Εορδαίας,

· ο δήμος Θηβαίων,

· ο δήμος Τανάγρας,

· ο δήμος Σπάρτης,

· ο δήμος Ζακύνθου,

· η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,

· ο δήμος Ρεθύμνης

· ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού

· ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

· ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και

· ο δήμος Τεμπών

«Εμμονικά σύνδρομα…»

Με την έκβαση των μέτρων να κρίνει την πορεία της πανδημίας μέχρι το τέλος του ελληνικού χειμώνα, «οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση. Η όποια απόφαση δεν στηρίζεται σε εμμονικά σύνδρομα ούτε στελεχών της κυβέρνησης ούτε των επιδημιολόγων» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς και κατέληξε πως «θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το όποιο άνοιγμα δραστηριοτήτων επιδρά αυξητικά στην κινητικότητα, το λεγόμενο mobility. Όσο δε μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο για περαιτέρω διασπορά και εξάπλωση του ιού. Γιατί η κινητικότητα σημαίνει επαφές, λίγες – πολλές, αραιές – συχνές, παρόλα αυτά επαφές».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ