Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την νηοψία σε Τουρκικό πλοίο. Ποιον Έλληνα κατηγορεί η Τουρκία. Μεγάλη άσκηση 5 κρατών

24
0
()

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την νηοψία σε Τουρκικό πλοίο. Ποιον Έλληνα κατηγορεί η Τουρκία. Μεγάλη άσκηση 5 κρατών

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα για «παρενόχληση» τις γερμανικές δυνάμεις που επιβιβάσθηκαν σε τουρκικό φορτηγό πλοίο την Κυριακή στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, υποστηρίζοντας πως παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

«Τι έκαναν στους πολίτες εργαζόμενους αφού επιβιβάσθηκαν στο πλοίο; Δυστυχώς τους παρενόχλησαν», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλιά του προς τους βουλευτές του κόμματός του στο τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει στείλει βίντεο της φερόμενης παρενόχλησης στα αρμόδια γραφεία, δήλωσε ο Ερντογάν χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Γερμανοί πεζοναύτες ανεπτυγμένοι στη φρεγάτα Hamburg κατέβηκαν την Κυριακή με σχοινιά από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του υπό τουρκική σημαία φορτηγού πλοίου Rosaline A προκαλώντας την οργή της τουρκικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια οι πεζοναύτες ματαίωσαν την αποστολή τους.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως το φορτηγό πλοίο μετέφερε μόνον ανθρωπιστική βοήθεια και πρόσθεσε ότι η αναχαίτιση του πλοίου «παραβίασε το διεθνές ναυτικό δίκαιο».

Η Γερμανία έχει υπογραμμίσει πως η ενέργειά της πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο απόφασης των Ηνωμένων Εθνών του 2016 και πως διεξάγει νόμιμες επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιον κατηγορεί η Τουρκία για την νηοψία

Ο έμπειρος αξιωματικός Θόδωρος Μικρόπουλος, επιχειρησιακός διοικητής της επιχείρησης «IRINI» και κυβερνήτης της φρεγάτας «Αδρίας», μπήκε στο μάτι της Αγκυρας γιατί ήταν εκείνος που έδωσε εντολή στη γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» να διεξαγάγει έλεγχο στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Ροζελίνα» για πιθανό ύποπτο φορτίο.

Έμπειρος αξιωματικός ο αρχιπλοίαρχος Μικρόπουλος, είχε διατελέσει κυβερνήτης όχι μόνον σε ταχύπλοα σκάφη αλλά και σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Koρωνοϊός : Πότε θα κορυφωθούν οι θάνατοι στην Ελλάδα; – Τι δείχνουν τα στατιστικά μοντέλα

Μάλιστα διετέλεσε και διοικητής της ναυτικής βάσης της Σούδας.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Συνεχίζουν και σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες να στοχοποιούν την Ελλάδα, για το περιστατικό που συνέβη την Δευτέρα με τη νηοψία που πραγματοποίησαν Γερμανοί στρατιώτες στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Ροζελίν Α», λόγω υποψιών ότι μετέφερε παρανόμως όπλα προς την Λιβύη, στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πειρατική επιδρομή στο τουρκικό πλοίο στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία της Ελλάδας. Αυτή ήταν το τρίτη σαμποτάζ της Αθήνας προς τη Γερμανία και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ» αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της εφημερίδας Ακσάμ, με τίτλο «Το τρίτο σαμποτάζ».

aksam1

Το δημοσίευμα υποστηρίζει προκλητικά ουσιαστικά, πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη θαλάσσια διοίκηση της Επιχείρησης «Ειρήνη» στη Μεσόγειο, για να υποσκάψει τον διάλογο με την Τουρκία, χρησιμοποιώντας τη Γερμανία και το ΝΑΤΟ.

aksam2

 

aksam3

«Μια γερμανική φρεγάτα από τον στόλο «Ειρήνη» της Ε.Ε. τη Μεσόγειο, υπό τη διοίκηση του Έλληνα διοικητή Θεόδωρου Μικρόπουλου, ξεκίνησε μια μη εξουσιοδοτημένη επιδρομή στο τουρκικό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. Μόνο προμήθειες τροφίμων και βοήθειας βρέθηκαν στο πλοίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία πρόκληση έγινε πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί επίσης η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει η Ακσάμ, παρουσιάζοντας και δηλώσεις του Τούρκου υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα «εργάζεται για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ασφάλεια των τουρκικών εμπορικών πλοίων».

Απειλούν με αντίποινα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Ελλάδα άντλησε 2 δισ. ευρώ από 30ετές ομόλογο

Νέο προκλητικό δημοσίευμα από την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο τουρκικός στόλος τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής μετά την επιχείρηση IRINI, όπου επιχειρήθηκε νηοψία σε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Λιβύης στο πλαίσιο του εμπάργκο όπλων.

Μάλιστα, οι Τούρκοι απειλούν με επεμβάσεις σε ελληνικά πλοία!

«Επειδή ο διοικητής της ‘’εισβολής’’ ήταν Έλληνας, εξετάζεται το ενδεχόμενο των αντιποίνων σε ελληνικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα. Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της.

Νέες NAVTEX για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

τρεις διαδοχικές NAVTEX που εκδόθηκαν από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης, η Τουρκία θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου. Η Αγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάννης, επαναφέροντας στο τραπέζι το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.

Οι ναυτικές οδηγίες αφορούν την Ικαρία, την Πάτμο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Η αντίδραση της Αγκυρας θεωρείται αναβαθμισμένη, καθώς εκφράζει τις αντιρρήσεις της, στις σχεδιαζόμενες αεροναυτικές ασκήσεις της Ελλάδας στις περιοχές των συγκεκριμένων νησιών. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε υποστηρίξει πως «στο Αιγαίο η ελληνική κυβέρνηση έχει παραβιάσει διεθνείς συνθήκες. Είναι ξεκάθαρο αυτό με την παραβίαση του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Στο κλίμα της έντασης είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε πως «οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο στο πλαίσιο που αναφέρουμε, δυστυχώς, επηρεάζουν τις σχέσεις μας με την Ε.Ε. Δεν είναι μόνο το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων. Κάποια μέλη, τα διμερή τους θέματα με τη χώρα μας, τα φέρνουν στην ατζέντα της Ευρώπης. Φορούν ένα δήθεν προσωπείο αλληλεγγύης μελών και συνέχεια λειτουργούν εναντίον μας».

Το δίλημμα που έθεσε ο Τσαβούσογλου είναι «ή ένταση και κλιμάκωση ή διπλωματία, διάλογος και συνεργασία. Η επιλογή είναι της Ελλάδας. Δόξα τω Θεώ, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε κάθε δρόμο», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

«Η Τουρκία αναμένει από την Ε.Ε. να αναγνωρίσει τα λάθη της και να κατανοήσει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα αναμένεται να ηγηθεί της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο κάποια από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η προσέγγιση με την Ε.Ε και τις ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι ποιους ελιγμούς θα προσπαθήσει να κάνει η Αγκυρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  92.500 οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα και 400.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Σύντομα η ηλικίες 80-84 ετών

Η απόσυρση του «Ορούτς Ρέις», ορισμένες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, στην οικονομία, αλλά και κάποιες ανακοινώσεις για εκδημοκρατισμό, ενδέχεται να είναι κάποιες κινήσεις που η Τουρκία θεωρεί πως θα πετύχει τον στόχο της, να μην της επιβληθούν οι κυρώσεις.

«Το πρώτο βήμα έγινε από τον Ερντογάν, που δήλωσε πως το μέλλον της Τουρκίας το βλέπει εντός της Ευρώπης. Το δεύτερο βήμα έγινε με την επίσκεψη του Ιμπραήμ Καλίν στις Βρυξέλλες», αναφέρει σε άρθρο της η Χαντέ Φιράτ στην εφημερίδα Hurriyet.

Παρά τις δηλώσεις του Ερντογάν για προσέγγιση με την Ευρώπη, παραιτήθηκε το επιφανές ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και μέλος της ομάδας συμβούλων του Ερντογάν, Μπουλέντ Αρίντς.

Ο Αρίντς πριν από λίγες ημέρες είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, εξαπολύοντας βέλη κατά της εισαγγελίας, ενώ τάχθηκε και υπέρ της αποφυλάκισης του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς και είχε ζητήσει να διαβάσουν όλοι το βιβλίο του!

Ο Ερντογάν την Κυριακή είχε αντιδράσει έντονα στις δηλώσεις αυτές και είχε σημειώσει πως η κυβέρνηση «δεν αποφυλακίζει τρομοκράτες». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Ερντογάν πιέζεται από τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και συνεχίζει να τηρεί την εθνικιστική ρητορική, αλλά και πολιτική.

Άσκηση Ελλάδας Αιγύπτου με συμμετοχή ΗΑΕ, Κύπρου και Γαλλίας

Τρεις μήνες μετά την συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου και λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα, η Αθήνα και το Κάιρο επιβεβαιώνουν τις εξαιρετικές διμερείς τους σχέσεις με την διεξαγωγή της μεγάλης διακλαδικής στρατιωτικής άσκησης με την επωνυμία «Μέδουσα».

4944448

Τα γυμνάσια θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν για μία εβδομάδα, μέχρι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020. Εκτός από τις αεροναυτικές δυνάμεις από Ελλάδα και Αίγυπτο, στην «Μέδουσα» θα λάβουν επίσης μέρος στρατιωτικές δυνάμεις από την Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο.

4944503

Η ελληνοαιγυπτιακή διακλαδική άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας, εντός του FIR Καϊρου, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής ακτογραμμής.  Σκοπός της άσκησης είναι η συνεκπαίδευση και η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων από Ελλάδα-Αίγυπτο-Γαλλία-ΗΑΕ και Κύπρο.

4944333

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με δύο φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην Αίγυπτο και ακόμη τέσσερα αεροσκάφη F – 16 τα οποία θα επιχειρούν από την έδρα τους, τρία επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64, ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, ένα ελικόπτερο Chinook και Έλληνες κομάντος από επίλεκτες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

4944584
4944545

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ