Στο “μικροσκόπιο” πλαστά αρνητικά τεστ Covid. Σε ποιους θα μπορούσε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

31
0
()

Σοβαρό περιστατικό με ψευδές αρνητικό εργαστηριακό τεστ δυο ταξιδιωτών έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.

Ειδικότερα, τα στελέχη του τμήματος ασφάλειας Νέας Σμύρνης εξετάζουν το ενδεχόμενο ύπαρξης “φάμπρικας” έκδοσης πλαστών αρνητικών μοριακών τεστ μετά από καταγγελία γυναίκας, μικροβιολόγου η οποία διατηρεί ιατρείο στου Ζωγράφου.

Σύμφωνα με την γιατρό, είχε επικοινωνήσει μαζί της ταξιδιωτικό γραφείο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Αμερικής στα Πατήσια, με τον υπάλληλο να την ρωτά για δύο αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν ξεχάσει εκεί τα δύο μοριακά τεστ και δεν μπορούσαν να τους βρουν για να τα επιστρέψουν.

Η μικροβιολόγος, πήρε τα στοιχεία που της δόθηκαν από το ταξιδιωτικό γραφείο (αριθμός αστυνομικής ταυτότητας) και κοιτώντας το αρχείο της, διαπίστωσε ότι δεν είχε πραγματοποιήσει τα μοριακά τεστ αυτά καθώς δεν τους είχε πελάτες.

Παράλληλα, όταν είδε τα έγγραφα στο αστυνομικό τμήμα Νέας Σμύρνης, διαπίστωσε ότι ήταν πλαστά ενώ οι αρχές με την σειρά τους διέκριναν πως στα εν λόγω έγγραφα υπήρχαν σφραγίδες γνωστού μικροβιολογικού εργαστηρίου στα Πατήσια, το οποίο με την σειρά του δηλώνει άγνοια μη έχοντας προβεί επίσης σε εξέταση των συγκεκριμένων ατόμων.

Οι εκτιμήσεις των αρχών είναι ότι οι προαναφερθέντες έχουν κατασκευάσει εξ αρχής ψεύτικα πιστοποιητικά έχοντας πλαστογραφήσει τις σφραγίδες του μικροβιολογικού κέντρου και της γιατρού.

Παράλληλα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός ευρύτερου κυκλώματος που τροφοδοτεί ενδιαφερόμενους με ψεύτικα πιστοποιητικά.

Για την πορεία των εμβολιασμών μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε επίσης στην αντίστοιχη εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα εκτιμήσει τι θα ισχύσει στο άμεσο μέλλον για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένους κλάδους.

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι το να ενημερώνει κάποιος τον εργοδότη του αν είναι εμβολιασμένος βοηθά στο να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Για άλλη μια φορά υπογράμμισε ότι λίγο παραπάνω από τους μισούς εργαζόμενους σε δομές υγείας είναι ακόμα ανεμβολίαστοι, ενώ οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι είναι εμβολιασμένοι σε μεγάλο ποσοστό που ξεπερνάει το 80%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Συνέλαβαν εκπαιδευτικούς μπροστά σε εκατοντάδες μαθητές και δεκάδες συναδέλφους

«Εγώ βλέπω τον εμβολιασμό ως ένα ανθρωπιστικό καθήκον, μια υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στον συνάνθρωπό μας με τον οποίο συμβιώνουμε μέσα στην κοινωνία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε να γίνει επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας πέρα από τις κατηγορίες που έχουν ήδη περιληφθεί στην τροπολογία, απάντησε καταφατικά και εξήγησε: «Ποιο είναι το πρωταρχικό αγαθό που πρέπει να προστατέψουμε, η υγεία, αλλά για να υπάρχει ζωή και υγεία, πρέπει να δουλέψει και η οικονομία, αλλιώς με τι χρήματα θα στηριχθεί η υγεία;».

Οι δάσκαλοι, τα παιδιά, οι φοιτητές, οι φαντάροι, οι ναύτες είναι μερικές ομάδες ακόμα που ανέφερε ο κ. Πικραμμένος, στους οποίους θα μπορούσε να επεκταθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο εμβολιασμός «είναι μια απόδειξη ότι αποδεχόμαστε τους κανόνες της συμβίωσης εν κοινωνία και κατά κάποιο τρόπο δεν δεχόμαστε να θέσουμε την ζωή του συνανθρώπου μας σε διακινδύνευση. Για όσους δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, γιατί αυτό δεν είναι μόνο ένα νομικό, συνταγματικό καθήκον, εγώ το βλέπω ως μια ηθική επιταγή του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, θρησκευτική επιταγή αν θέλετε για ορισμένους από τους συνανθρώπους μας, μια άγραφη επιταγή για όσους ανθρώπους ζουν μέσα σε μια κοινωνία, είναι αναγκασμένη η κοινωνία, να προχωρήσει σε μέτρα».

Πρόσθεσε δε: «Εγώ θυμάμαι όταν πήγα να καταταγώ στο Ναυτικό, σήκωσα το μανίκι μου, μου έκαναν εμβόλιο, ούτε με ρώτησε κανένας, ούτε υπήρχε καμιά αμφισβήτηση, μας έβαζαν στην σειρά και μας έκαναν εμβόλιο».

Περί υποχρεωτικότητας

«Κατά πόσο είναι συνταγματικώς ορθό, θα το κρίνουν εν τέλει τα δικαστήρια, υπάρχει μια αρχή κρίσεως με την απόφαση που έγινε για την ΕΜΑΚ, όπου εκεί αναφέρεται ότι πρέπει να υποχωρήσει το ατομικό δικαίωμα προ των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος για λόγους προστασίας της υγείας, που προστατεύεται από το άρθρο 21 του Συντάγματος», είπε, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν σχετικές προσφυγές στην δικαιοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τέλος του μήνα θα φανεί το "αποτύπωμα" του ανοίγματος των σχολείων στην αύξηση των κρουσμάτων.

«Δεν θέλω να παρεξηγηθώ και να θεωρηθεί ότι προκαταλαμβάνω ή ότι ξέρω κάτι παραπάνω, απλώς εκφράζω την νομική μου άποψη, ότι είναι προφανές ότι ένα πρώτο δείγμα μας δίνει η απόφαση για την ΕΜΑΚ, από κει και πέρα είναι θέμα εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας και το δικαστήριο θα κρίνει σε κάθε περίπτωση αν το μέτρο είναι ανάλογο, δεν είναι ανάλογο και τα λοιπά», υπογράμμισε.

Όπως είπε, «δεν πρέπει να μπερδεύουμε δύο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά, είναι άλλο πράγμα η υποχρεωτικότητα και είναι άλλο πράγμα ο εξαναγκασμός. Η υποχρεωτικότητα είναι ότι σου επιβάλλει η κρατική εξουσία να κάνεις κάτι, αλλά είναι όπως λέμε στα λατινικά «lex minus quam perfecta», δηλαδή δεν σου ασκεί κάποιος σωματική βία, έχεις άλλες συνέπειες δευτερευούσης μορφής, άρα δεν μιλάμε για εξαναγκασμό, έμμεση ψυχολογική βία υπάρχει, αλίμονο. Μα προς όλες τις κατευθύνσεις υπάρχει, για εμένα που έχω εμβολιαστεί, ο ανεμβολίαστος δεν μου ασκεί ψυχολογική βία; Δεν πρέπει να το βλέπουμε μονομερώς».

Για το μέτρο της αναστολής εργασίας, «εκφράζοντας πάντα την προσωπική μου άποψη, θα τασσόμουν ότι είναι συνταγματικώς ανεκτό», σημείωσε ο κ. Πικραμμένος.

«Για να ισοδυναμεί με απόλυση θα πρέπει να εκτείνεται σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενη. Δεν θέλω να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη, γιατί θα κριθεί επανειλημμένως. Δεν έχω προλάβει να δω την τροπολογία αλλά κατά την προσωπική μου γνώμη, μια αναστολή που εκτείνεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι ανεκτή, μια αναστολή η οποία υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα κριθεί πάλι από το δικαστήριο, ενδεχομένως δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας. Θα το δούμε στην πράξη», συμπλήρωσε.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ