Στη “γωνία” οι τράπεζες για επιτόκια δανείων, προμήθειες και επιτόκια καταθέσεων. Λύση έως τις 20/12 θέλει η κυβέρνηση

16
0
(0)

Νέες ισορροπίες στην πολυτάραχη σχέση τραπεζών – κυβέρνησης φέρνει η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που από την μία επικρότησε στο ακέραιο τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και από την άλλη ζήτησε με απόλυτα σαφή τρόπο οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τα τελευταία δύο 24ωρα υπήρξε έντονο παρασκήνιο, με τις τράπεζες να προσπαθούν να περάσουν γραμμή περί δήθεν συμφωνίας για την στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών που έχουν στεγαστικό δάνειο, με το κόστος να αναλαμβάνουν από κοινού τράπεζες και δημόσιο.

Ωστόσο τέτοια συμφωνία, όπως από την πρώτη στιγμή έγραψε το newsit ποτέ δεν υπήρξε.

Το αντίθετο μάλιστα, η συνάντηση έληξε άδοξα με τον υπουργό Οικονομικών να στέλνει τελεσίγραφο δύο εβδομάδων προκειμένου να φέρουν προτάσεις συμβατές με την γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

Μία γραμμή που κινείται στον άξονα, για την μεγαλύτερη δυνατή περίμετρο, δηλαδή να περιλαμβάνει η όποια παρέμβαση, όσο περισσότερους δανειολήπτες και όχι βέβαια μόνο τους ευάλωτους. Επίσης η δεύτερη γραμμή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως προϋπόθεση να μην προκύπτει δημοσιονομικό κόστος.

Με λίγα λόγια απορρίπτει ασυζητητί το ενδεχόμενο αναβίωσης, στην όποια μορφή του, το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, που είχε υπάρξει στην περίοδο της πανδημίας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν, απαντώντας στην θέση των τραπεζών ότι «το ισπανικό μοντέλο είναι νεκρό», πως ποτέ δεν τέθηκε ως προϋπόθεση ή ως οδηγία κάτι τέτοιο. Σημειώνουν επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών, σε απόλυτη ταύτιση με τον πρωθυπουργό είχε ζητήσει να υπάρξει μία πρόταση στήριξης των συνεπών δανειοληπτών
χωρίς να υπάρχει δημοσιονομικό κόστος.

Αυτό δεν συνέβη, ενώ και στα άλλα τρία, εξίσου σοβαρά ζητήματα που είχε θέσει η κυβέρνηση δεν προέκυψε πρόοδος. Το μόνο ίσως που έγινε και αυτό σε επίπεδο προθέσεων είναι η υπόσχεση να τρέξουν ρυθμίσεις δανείων μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Από εκεί και πέρα δεν υπήρξε κάποια κίνηση ή έστω κάποια γνωστοποίηση προθέσεων είτε για την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, είτε για την μείωση των προμηθειών σε συνήθεις τραπεζικές εργασίες, όπως είχε ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών.

Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για την πορεία των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων τον Οκτώβριο, έδειξαν ότι το spread ανοίγει ακόμη περισσότερο. Η δεινή θέση των τραπεζών φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν έχουν συμμάχους στο πολιτικό σκηνικό, αφού κανένα από τα πολιτικά κόμματα δεν τάχθηκε υπέρ των τραπεζών σε αυτή την διαμάχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα προτείνει την φορολόγηση των κερδών των τραπεζών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα στήριξης των δανειοληπτών. Και μπορεί μεν αυτό να προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ωστόσο δείχνει ότι οι διοικήσεις των τραπεζών στην παρούσα φάση δείχνουν απομονωμένες.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος πλέον μία λύση πακέτο. Δηλαδή να δίνονται πειστικές απαντήσεις σε όλα τα θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι, έστω και αν δεν υιοθετηθούν στην έπακρο οι θέσεις της κυβέρνησης.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα υπάρξει λύση, συμβατή με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Aυστηρό μήνυμα στις συστημικές τράπεζες να αυξήσουν «άμεσα και γενναία» τα επιτόκια καταθέσεων, και να μειώσουν τα επιτόκια των νέων δανείων, έστειλε σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Mιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε μάλιστα ως απαράδεκτο το 4,86% του Οκτωβρίου στο επιτόκιο των νέων δανείων. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες.

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός δήλωσε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στη συνάντηση που είχαν. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων» διεμήνυσε.

Δεύτερο κεφάλαιο, πολύ σημαντικό, είναι οι προμήθειες σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες». «Η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» επισήμανε.

Η κυβέρνηση, σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και κατάθετες. «Εξυγιάναμε το ενεργητικό των τραπεζών, και επέστρεψαν 45 δισ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες την τελευταία τριετία εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης».

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ακόμα ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Όπως ανέφερε, έχουν μειωθεί τα επιτόκια του εξωδικαστικού ενώ αποσαφήνισε ότι όλα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο γίνονται δεκτά στον μηχανισμό.

Πρόσθεσε επίσης ότι συζητείται με τους διαχειριστές δάνειων και τις τράπεζες να αξιολογηθεί η δυνατότητα και ενήμεροι δανειολήπτες να μπορούν να μπουν στον μηχανισμό.

Για τα «κόκκινα δάνεια» διευκρίνισε ότι αναμένει πρόταση από τις τράπεζες σε δυο εβδομάδες που θα αφορά τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες. Επισήμανε παράλληλα ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι χωρις δημοσιονομικό κόστος και να σέβονται τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες. «Θέλουμε πρόταση που το κόστος να το επωμιστούν οι τράπεζες» ανέφερε ο υπουργός.

Νέα μέτρα για τους πολίτες

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα, και έχει αποδειχθεί ότι το επιτυγχάνουμε αυτό, να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το 2023 έχει και μόνιμες μειώσεις φόρων και μόνιμη αύξηση συντάξεων και παροχές σε πολίτες μέσω επιδοτήσεων υπενθύμισε:

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφορά εκατομμύρια συμπατριώτες μας. Πρόκειται για ποσό 1,24 δισεκ. ευρώ με το οποίο οι πολίτες θα καλύψουν μέρος των αυξημένων αναγκών που πρόεκυψαν από τον πληθωρισμό.

Μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% στοιχίζει άλλα 800 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει μόνιμες μειώσεις φόρων το 2023

Αυξάνονται μόνιμα οι συντάξεις κατά 7,75% σε κάποιους συνταξιούχους και κάποιοι θα πάρουν και τα 250 ευρώ της επιταγής.

Μόνιμη παρέμβαση στους δημόσιους υπαλλήλους με κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και του 1%.

Συνέχιση βοήθειας στους λογαριασμούς ρεύματος έως τον Αύγουστο με τον τρέχοντα μηχανισμό και ό,τι άλλο προκύψει από τον δημοσιονομικό χώρο του 2023.

Επιταγή ακρίβειας 500 εκατ. ευρώ – θα την πιστωθούν σε πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη

Επίδομα θέρμανσης 500 εκατ. ευρώ. Όσοι έλαβαν πέρυσι δικαιούνται να πάρουν όλο το ποσό εμπροσθοβαρώς.

Γεωργιάδης

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητάει από τις τράπεζες να στηρίξουν τους ευάλωτους και συνεπείς δανειολήπτες, ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να παρέμβει νομοθετικά στα επιτόκια…

Μιλώντας στο MEGA, το πρωί του Σαββάτου, είπε: «Νόμος δε μπορεί να υπάρξει. Υπάρχει και μπορεί να υπάρξει μία καλόπιστη συνεργασία… Οι τράπεζες έχουν ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές πλήρως ανεξάρτητες από τις κυβερνήσεις, με αδυναμία επεμβάσεων νομοθετικής στη λειτουργία τους, δια ροπάλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει μία παρέμβαση, χωρίς να παραβιάσουμε τις τραπεζικές αρχές της Ευρώπης…

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα, οι τράπεζες να βάλουν κι αυτές πλάτη» ξεκαθάρισε ο κύριος Γεωργιάδης.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ