Στην ίδια αίθουσα εναλλάξ οι δίκες της Χρυσής Αυγής και της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

10
0
()

Μετά τις επικρίσεις και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της δίκης για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναζήτησε λύση σε συνεννόηση με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο, όπου παραβρέθηκαν οι προϊστάμενοι του Εφετείου και του Πρωτοδικείου της Αθήνας Δημήτρης Οικονόμου και Χριστόφορος Λινός, αλλά και ο προϊστάμενος τη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος και αποφασίστηκε η διεξαγωγή της δίκης για το Μάτι στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, εκεί που τώρα διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.

Η διεξαγωγή των δύο δικών θα γίνεται παράλληλα, σε μέρες που το δικαστήριο για τη μία δεν θα συνεδριάζει και θα διεξάγεται η άλλη, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις ότι η δίκη για την εγκληματική δράση της ΧΑ δεν θα καθυστερήσει και σε σύντομο σχετικά χρόνο θα ολοκληρωθεί.

Για τις εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, λόγω της αίθουσας που επελέγη για να εκδικαστεί η υπόθεση, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στο κεντρικό μαγκαζίνο του Realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη και την Ελισάβετ Σαλαμάρα.

«Νιώθω πραγματικά οργή και αγανάκτηση διότι βάζω τον εαυτό μου -όσο μπορώ να το κάνω – στη θέση ειδικά των συγγενών όλων αυτών των αδικοχαμένων ανθρώπων που είδαν την πρώτη μέρα να εκτυλίσσονται σκηνές που δεν συνάδουν με την αξιοπρέπεια και με τη γενικότερη σωστή λειτουργία της Δικαιοσύνης, και εν γένει της Πολιτείας», είπε ο κ. Τσιάρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μία έντονα συναισθηματικά ημέρα στην Ελευσίνα. Άνοιξαν πάλι τα ναυπηγεία για το πρώτο εμπορικό πλοίο.

Ερωτηθείς γιατί η δίκη έγινε σε μια τόσο μικρή αίθουσα, σημείωσε: «Η ευθύνη για την επιλογή του χώρου της δίκης βαρύνει τις διοικήσεις των δικαστηρίων. Όταν η διοίκηση του δικαστηρίου βλέπει ότι για κάποιον λόγο, π.χ. ότι μια πολυπρόσωπη πολύκροτη δίκη χρειάζεται να μεταφερθεί σε έναν άλλον χώρο, κάνει ένα αίτημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και αναλόγως εκείνος εγκρίνει τέτοια αιτήματα».

«Η συγκεκριμένη υπόθεση σε μένα ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου. Τέθηκε υπόψη μου έπειτα από μια δική μας αναζήτηση για το πώς και πότε προσδιορίζεται αυτή η μεγάλη δίκη, για την οποία όντως η προανακριτική διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην ακροαματική διαδικασία διήρκησε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε, βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τα εξής γεγονότα. Η δυνατότητα ήταν να μεταφερθεί η δίκη κατά βάση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου που είναι η μοναδική μεγάλη αίθουσα που διαθέτει ο χώρος της Δικαιοσύνης και υπήρχε ακόμη ένα ζήτημα, το γεγονός ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία των κλητεύσεων 200 και πλέον ανθρώπων με επιβεβαίωση της κλήτευσης. Αν αλλάζαμε τον χώρο στον οποίο θα γινόταν η δίκη σε σχέση με τον χρόνο που διαθέταμε για να γίνει σωστά η διαδικασία, αυτό ενείχε πιθανότητα ακυρώσεως, θα περιόριζε ακόμη περισσότερο τον χρόνο που έχουμε μέχρι να φτάσουμε στον χρόνο της παραγραφής και θα δημιουργούνταν πολλά άλλα ζητήματα. Η πρώτη επικοινωνία που έγινε με τη διοίκηση του Εφετείου έδειχνε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα χρήσης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων διότι είχαν ήδη προσδιοριστεί οι δικάσιμοι που αφορούν στη Χρυσή Αυγή», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Νέα NAVTEX για τις έρευνες στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες. Βγάζει πάλι γεωτρύπανα στη Μεσόγειο ο Ερντογάν.

Επίσης, δεν ήταν λύση το αμφιθέατρο στην Ευελπίδων, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Τσιάρας, «χωρά μόλις 100 άτομα, όταν σε αυτή τη δίκη μόνο οι κληθέντες μάρτυρες, οι κατηγορούμενοι, αυτοί που δηλώνουν ενδιαφέρον, οι δικηγόροι μπορεί να υπερβαίνουν τα 400 άτομα.

«Σήμερα το μεσημέρι είχαμε μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική σύσκεψη με τους προϊσταμένους των δικαστηρίων, του Πρωτοδικείου και του Εφετείου και καταλήξαμε στη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί τελικά η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου για τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδες, δηλαδή για 12 συνεδριάσεις τον μήνα.

Θα γίνεται εναλλάξ με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτό θα μπορέσει να τακτοποιηθεί μέσα από κάποιες διευκολύνσεις που θα υπάρξουν. Υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων», υπογράμμισε ο κ .Τσιάρας.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ