Σταθεροποίηση κρουσμάτων COVID στην Ελλάδα. Αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία. 20 τα κρούσματα Ευλογιάς των Πιθήκων

25
0
(0)

Σε φάση σταθεροποίησης βρίσκεται πλέον και στη χώρα μας το κύμα της επιδημίας που οδηγούν οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Omicron.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει υποχωρήσει σημαντικά στις «κόκκινες» περιοχές όπου το κύμα είχε σηκωθεί από τις αρχές Ιουνίου, δηλαδή στην Αττική, την Κρήτη, τα Επτάνησα, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Οι αρμόδιες, επιστημονικές και υγειονομικές, αρχές αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες αυτό να αρχίσει να αποτυπώνεται και στις εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία, όπου τώρα συνεχίζονται με αμείωτη και υψηλή ροή.

Το θετικό αυτού του κύματος σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς είναι ότι αφήνει πίσω του ασθενείς με ήπια συμπτώματα, εφόσον έχουν εμβολιαστεί.

Τα περιστατικά που νοσηλεύονται είναι κυρίως ηλικιωμένοι και ευάλωτοι με σοβαρές νόσους, όμως και σε αυτά τα περιστατικά δεν είναι καθόλου συχνές οι πνευμονίες και γενικά οι πνευμονολογικές επιπτώσεις που χαρακτήριζαν τη νόσηση με την προηγούμενη μετάλλαξη Delta.

Γι αυτό, άλλωστε, όπως επισημαίνουν, είναι πολύ αχνό το αποτύπωμα του επιδημικού κύματος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ενδεικτικά, χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 119, αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός αν αναλογιστούμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα που δηλώνονται σε ημερήσια βάση.

Τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα άτομα με ενεργή λοίμωξη covid-19 υπολογίζονται στις 300.000.

Πάνω από 2.000 οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες του ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 451 νέες εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία της χώρας. Σχεδόν οι μισές έγιναν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, ιδίως σε εκείνα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κάτι που θεωρείται αναμενόμενο με βάση τον πληθυσμό του λεκανοπεδίου. Άλλες 105 εισαγωγές καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι πολλά περιστατικά διαγιγνώσκονται τυχαία με κορωνοϊό στον σχετικό έλεγχο πριν από την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση ή εξέταση ή άλλη ιατρική πράξη. Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης ανέφερε πρόσφατα ότι έως και το 35% των νοσηλευομένων με κορωνοϊό εντοπίζονται όταν επισκέπτονται νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Συνολικά οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες χθες ξεπέρασαν και πάλι το «φράγμα» των 2.000, επιστρέφοντας στα επίπεδα της περασμένης άνοιξης. Συγκεκριμένα, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 2.014 ασθενείς, με τους ειδικούς όμως να επισημαίνουν ότι πρόκειται για νοσηλείες που δεν έχουν μεγάλη διάρκεια και επιτρέπουν ευελιξία στο σύστημα υγείας.

Στις Μονάδες οι ασθενείς αγγίζουν τους 500 – ειδικότερα, είναι 490. Από αυτούς, οι 119 είναι διασωληνωμένοι.

Πάντως, η μεγάλη αποσύζευξη κρουσμάτων και νοσηλειών φαίνεται στη νησιωτική χώρα. Παρότι το επιδημικό κύμα βρίσκεται ψηλά τις τελευταίες εβδομάδες σε όλα σχεδόν τα νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου και την Κρήτη, κάτι που αποτυπώνεται στο ιικό φορτίο τους, οι ασθενείς με σοβαρή νόσο κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, στην Κρήτη νοσηλεύονται 107 ασθενείς σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία του νησιού. Στα νοσοκομεία Κέρκυρας, Λευκάδας και Κεφαλλονιάς νοσηλεύονται 36 ασθενείς.

Αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μια άλλη υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ανιχνευθεί από τότε που εντοπίστηκε στην Ινδία.

Ο «Κένταυρος» είναι η τελευταία υποπαραλλαγή της νόσου και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες.

Γνωστή και ως παραλλαγή Όμικρον BA.2.75, είναι στενά συνδεδεμένη με τις παραλλαγές BA.5 και BA.2, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη πιο γρήγορα από τα «ξαδέλφια» της, όπως γράφει η «Mirror».

Επιστημονικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν χαρακτηρίσει τον «Κένταυρο» ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», ενώ η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να προσδιοριστεί πόσο θανατηφόρος είναι.

Παραλλαγή υπό παρακολούθηση

Όπως πάντα, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η κατανόηση των συμπτωμάτων μπορεί μόνο να βοηθήσει την κατάσταση. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τον BA.2.75 ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου. Αυτό υποδηλώνει ότι η παραλλαγή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη, αν και τα δεδομένα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται.

Τα συμπτώματα του «Κένταυρου» πιστεύεται ότι είναι παρόμοια με τις προηγούμενες παραλλαγές της ‘Ομικρον. Ωστόσο, καθώς η νέα υπο-παραλλαγή βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη, είναι σημαντικό να κατανοήσετε όλα τα πιθανά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.

Το NHS έχει απαριθμήσει όλα τα σημεία και τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι άνθρωποι με Covid-19:

  • Υψηλή θερμοκρασία ή ρίγος (ρίγος).
  • Νέος, συνεχής βήχας. Αυτό σημαίνει ότι βήχετε πολύ, για περισσότερο από μία ώρα ή τρία ή περισσότερα επεισόδια βήχα σε 24 ώρες.
  • Απώλεια ή αλλαγή της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης
  • Δύσπνοια
  • Αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης
  • Πόνος στο σώμα
  • Πονοκέφαλος
  • Πονόλαιμος
  • Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
  • Απώλεια όρεξης
  • Διάρροια
  • Αίσθημα αδιαθεσίας ή αδιαθεσία

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) αποκάλυψαν ότι οι περιπτώσεις αυξήθηκαν κατά 29% την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουλίου. Επί του παρόντος, τα θετικά κρούσματα του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε περίπου ένα στα 19 άτομα στην Αγγλία, ένα στα 16 στη Σκωτία, ένα στα 17 στη Βόρεια Ιρλανδία και ένα στα 17 στην Ουαλία.

Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για τον «Κένταυρο», αν και μελετάται από επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Από τότε που ανακαλύφθηκε στην Ινδία, έχει εντοπιστεί σε άλλα 10 έθνη, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Ευλογιά των Πιθήκων

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 20, όλοι άνδρες, με διάμεση ηλικία 40 έτη (24-59), εκ των οποίων 11 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (55%), σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 19 Ιουλίου 2022 καταγράφηκαν 10.604 κρούσματα της νόσου σε 36 διαφορετικές χώρες.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ