Σοβαρότατες καταγγελίες για σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία από 22 αθλητές και αθλήτριες ενόργανης γυμναστικής

52
0
()

Οι καταγγελίες των αθλητών περί άγριας σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, καθώς και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμα και σε μικρά παιδιά από προπονητές, μπαίνουν στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο»

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας αποτελούν πλέον τα όσα αναφέρουν στην επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους οι 22 αθλητές και αθλήτριες ενόργανης γυμναστικής.

Οι καταγγελίες των αθλητών που είδαν το φως της δημοσιότητας περί άγριας σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας καθώς και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμα και σε μικρά παιδιά από προπονητές, μπαίνουν στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο», κατόπιν σχετικής εντολής της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας που τώρα ξεκινάει και η οποία θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Απόστολο Ανδρέου, είναι η διερεύνηση τυχών τέλεσης αξιόποινων πράξεων όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές βλάβες.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους οι 22 αθλητές και αθλήτριες, καταγγέλλουν πως προπονητές τους πετούσαν αντικείμενα, όπως καρέκλες και παπούτσια την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις και τους ανάγκαζαν ακόμη και να χτυπούν συναθλητές τους.

«Πολλοί από εμάς φτάσαμε στο σημείο να εκτελούμε ασκήσεις ακόμα και με σπασμένα πόδια και χέρια, γεγονός που μας οδήγησε σε μεγαλύτερους τραυματισμούς και πολύ σοβαρά προβλήματα» αναφέρουν, καταγγέλλοντας παράλληλα ακόμη και περαστικά σεξουαλικής παρενόχλησης:

«Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο, ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν πώς να κάνουν σωστά την άσκηση. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι τα ανήλικα παιδιά βρισκόταν μόνα μακριά από τα σπίτια τους (περίοδοι αγώνων και προετοιμασιών) τα παρενοχλούσαν σεξουαλικά και κατόπιν τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό».

Οι αθλητές με ανοιχτή τους επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας και τονίζουν ότι είναι στη διάθεση των αρμόδιων φορέων.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, τραβούσαν μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν «πως να κάνουν σωστά την άσκηση», άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν ενώ εκείνες έκλαιγαν ασταμάτητα, υπάρχουν καταγγελίες για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, σωματική βία με κλωτσιές και σφαλιάρες στο πρόσωπο, ενώ αφαιρούσαν ακόμη και τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής.

Η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρονται οι καταγγέλλοντες ξεκινά το 1985 και καλύπτει διαφορετικές εποχές, ωστόσο οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό «κοινό μυστικό» τις προπονητικές μεθόδους που «έφτασαν στο όριο του βασανισμού, με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ίσως το πλέον σοκαριστικό είναι πως οι αθλητές κάνουν λόγο όχι μόνο για πρακτικές που ακολουθούσε «μεγάλη μερίδα προπονητών», αλλά για «σύστημα», όπου «οι μέθοδοι δεν εφαρμόζονται μόνο στις ομάδες και τους αθλητές που κάνουν υψηλό πρωταθλητισμό αλλά και σε αρχικά στάδια εκμάθησης του αθλήματος σε συλλόγους, γεγονός που αποδεικνύει πως ουδεμία σχέση έχει η κακοποίηση με τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  6 μήνες ανοσία προσφέρει το εμβόλιο της Moderna. Σοκ με το εμβόλιο της J&J. Καλά νέα από την Pfizer

Βασιλειάδης: «Τίποτα να μη μείνει κρυφό, όλα στο φως»

Μετά τις συνταρακτικές καταγγελίες, το Διοικητική Συμβούλιο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας έχει προγραμματίσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για σήμερα το απόγευμα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Θανάσης Σταθόπουλος δήλωσε στο kathimerini.gr ότι βρίσκεται στο πλευρό των αθλητών και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδία θα κινηθεί με πλήρη εχεμύθεια.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της ΕΓΟ Θανάσης Βασιλειάδης, και εκπρόσωπος του αθλήματος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε επίσης στο kathimerini.gr ότι πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα το θέμα και τίποτα να μην μείνει κρυφό.

«Παρακολουθώ με ενδιαφέρον όσα καταγγέλλονται. Η Ομοσπονδία πρέπει να καλέσει τα παιδιά να αποκαλυφθούν τα ονόματα των ενόχων ώστε, εάν υπάρχουν ακόμη στη γυμναστική, να απομακρυνθούν από τον χώρο για να μην έχουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Για εμένα πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και ύστερα το άθλημα. Το θέμα πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα. Τίποτα να μη μείνει κρυφό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τις σοβαρότατες καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης πρώην αθλητών-αθλητριών της γυμναστικής από τους προπονητές τους, ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Σταθόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι συγκάλεσε ήδη έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας, θα ζητήσει συνάντηση με τους καταγγέλλοντες και θα προχωρήσει στην πλήρη διαλεύκανση όσων αναφέρουν, ενώ τονίζει ότι θα σταθεί στο πλευρό των αθλητών-αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρει με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Η δήλωση του κ. Σταθόπουλου:

«Έλαβα γνώση της επιστολής πρώην αθλητών-αθλητριών της Γυμναστικής, στην οποία καταγγέλλονται περιστατικά απολύτως καταδικαστέα και πρακτικές που δεν έχουν θέση στο άθλημά μας.

Λόγω της σπουδαιότητας των καταγγελλομένων, έχω συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ο., σήμερα (Τετάρτη 07/04) στις 18:00, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειές μας.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, θα ζητήσω από όλους τους καταγγέλλοντες συνάντηση, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι καταγγελίες, τόσο χρονικά όσο και ονομαστικά για τους προπονητές που τυχόν εμπλέκονται στα καταγγελλόμενα περιστατικά, με δεδομένο ότι τα αναγραφόμενα στην καταγγελία είναι αόριστα.

Επιθυμώ να δηλώσω ότι θα προχωρήσουμε στην πλήρη διαλεύκανση των καταγγελλομένων, ώστε τα αθλήματα της Γυμναστικής να παραμείνουν “καθαρά”, μακριά από οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να στιγματιστούν συλλήβδην η ελληνική Γυμναστική και οι Έλληνες προπονητές, οι οποίοι έχουν χαρίσει στη χώρα μας Ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ακόμη επιτυχίες, ανεβάζοντας τα αθλήματά μας και τους εκπροσώπους τους στην υψηλότερη βαθμίδα εκτίμησης και αναγνώρισης από τους Έλληνες φιλάθλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Όχι των ειδικών για μεγάλη έξοδο το Πάσχα, αύξηση πιστών στους ναούς, άνοιγμα Εμπορικών Κέντρων. Ναι στις σχολές οδηγών

Η Ε.Γ.Ο. αποτελεί, άλλωστε, την πρώτη αθλητική Ομοσπονδία στην Ελλάδα, η οποία ήδη από το περασμένο έτος υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Sport HALT, με αντικείμενο την “ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της παρενόχλησης και της κακοποίησης στον αθλητισμό”, γεγονός που καταδεικνύει τη μέριμνά μας ώστε να προλαμβάνεται, να καταγγέλλεται και να εξαλείφεται κάθε τυχόν μορφή κακοποίησης στους αθλητικούς χώρους.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητών-αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια».

Σύγκλιση έκτακτου Δ.Σ.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, όσον αφορά τις καταγγελίες 22 αθλητών και αθλητριών για τη συστηματική τους σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας τους που υπέστησαν από προπονητές από το 1985 και ύστερα.

Σήμερα το απόγευμα στις 6 η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Θανάση Σταθόπουλου συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε: «Σήμερα το πρωί μας ήρθε η επιστολή και πρωτοκολλήθηκε. Μοιράστηκε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με την παράκληση να μην ανακοινωθεί κανένα όνομα αθλητή και αθλήτριας. Στις 6 το απόγευμα έχουμε σύγκληση του ΔΣ για αυτό το θέμα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σταθόπουλος λόγω του ότι οι αθλητές και αθλήτριες δεν είναι εν ενεργεία αυτή τη στιγμή, η Ομοσπονδία θα έρθει σε επαφή μαζί τους και θα εξετάσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ενώ εξήγησε πως και στην επιστολή, η οποία έχει φτάσει και στο γραφείο του πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπάρχουν αναφορές για συγκεκριμένους προπονητές με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει η Ομοσπονδία μέχρι στιγμής εάν είναι εν ενεργεία αυτοί οι προπονητές ή όχι.

«Η σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνει, πρώτον για να κανονίσουμε τα επόμενα βήματά μας και να έρθουμε σε επαφή με τους αθλητές και αθλήτριες, γιατί η επιστολή περιέχει κάποια πράγματα τα οποία είναι απαράδεκτα. Επίσης στην επιστολή δεν γίνεται συγκεκριμενοποίηση χρόνου αλλά λέει γενικά από το 1985 και μετά. Αλλά ούτε συγκεκριμένους ανθρώπους αναφέρει. Δεν ξέρουμε αν οι προπονητές αυτοί είναι εν ενεργεία ή δεν είναι. Εμείς θα έρθουμε σε επαφή να συζητήσουμε μαζί με τους αθλητές να δούμε τις καταγγελίες και μετά θα κινηθούμε σε όλα τα επίπεδα και για την κατάσταση κάθε αθλητή. Επίσης, αυτοί οι αθλητές έχουν αποσυρθεί εδώ και πολύ καιρό δεν είναι εν ενεργεία και για το λόγο αυτό επειδή έχουν οικογένειες δεν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε ονόματα για να τους προστατέψουμε».

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ