Σε 2 “βάρκες” πάλι η Τουρκία. Καταδικάζει τη Ρωσία αλλά δεν θέλει κυρώσεις. Διάλογο θέλει ο Λαβρόφ μετά τα τετελεσμένα

46
0
(0)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν από τους αρχηγούς κρατών που έσπευσαν να καταδικάσουν την αναγνώριση του Ντονμπάς από τη Ρωσία. Στα λόγια. Γιατί φαίνεται πως στο θέμα των κυρώσεων, ίσως έχει δεύτερες σκέψεις.

Αρχικά ο Ερντογάν στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στη Σενεγάλη, είπε: «Θεωρούμε αυτή την απόφαση (σσ του Βλαντιμίρ Πούτιν) απαράδεκτη. Καλούμε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν σύνεση και να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια σε συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόφαση πλήττει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Όμως όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να ανακοινώσουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, κάτι που ήδη ανακοίνωσε η Βρετανία και ο Μπόρις Τζόνσον, η Τουρκία, που έχει θαλάσσια σύνορα τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, αντιτίθεται κατ’ αρχήν στις κυρώσεις.

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία ανέφερε απλώς ότι ο Ερντογάν επανέλαβε στον Ζελένσκι ότι η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της Ρωσίας, και ζήτησε «να χρησιμοποιηθούν όλα τα διπλωματικά μέσα» για την επίλυση της κρίσης.

Δεν διευκρινίστηκε αν ο Ερντογάν συζήτησε το θέμα των κυρώσεων με τον Ζελένσκι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε άδεια από την άνω αίθουσα του ρωσικού Κοινοβουλίου να χρησιμοποιήσει τον στρατό στο εξωτερικό, δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι το Σώμα θα ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του, σύμφωνα με το RT.com

Το αίτημα ήδη έχει εξεταστεί από τις επιτροπές της Γερουσίας, τόνισε η πρόεδρος του ρωσικού ομοσπονδιακού συμβουλίου, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Δύση, αλλά δεν θα τον κάνει, εάν θα προσπαθούν να την μειώνουν και να θεωρούν ότι ευθύνεται για τα πάντα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24». Οι δηλώσεις του αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πάντα εξακολουθούμε να είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Θέλουμε να καταλάβουμε, για ποιο πράγμα θα γίνει αυτός διάλογος. Εάν αποσκοπεί στο να μειώνει την Ρωσία και να την καθιστά υπεύθυνη για τα πάντα, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για τέτοιου είδους διάλογο», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Εάν οι εταίροι μας έχουν εισακούσει τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας, τις οποίες ανακοινώσαμε από τον Δεκέμβριο ακόμη του 2021, αναφορικά με το πρόβλημα των δεσμευτικών από νομικής απόψεως εγγυήσεων για την ασφάλεια στην Ευρώπη, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο, εντίμως, στην βάση της ισοτιμίας, του σεβασμού και της ισορροπίας των αμοιβαίων συμφερόντων», επισήμανε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Λαβρόφ ένας τέτοιος διάλογος πρέπει να οικοδομηθεί με βάση την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων, που έχουν αναλάβει οι χώρες για την διασφάλιση ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας για όλους στην κοινή περιοχή.

Θα “πετάξει” το φυσικό αέριο

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά την απόφαση της Γερμανίας να παγώσει την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 , προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σ’ έναν νέο κόσμο, στον οποίο θα πληρώνει 2.000 ευρώ για τα χίλια κυβικά μέτρα αερίου.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε εντολή να παγώσει η πιστοποίηση του Nord-Stream-2. «Τι να πούμε λοιπόν. Καλωσορίσατε στον νέο κόσμο, στον οποίο ήδη σύντομα οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2.000 ευρώ τα χίλια κυβικά φυσικού αερίου!» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα σήμερα ο Σολτς είχε δηλώσει ότι η γερμανική κυβέρνηση παγώνει την πιστοποίηση του αγωγού Nord-Stream-2 μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ