Σε ποιες περιοχές και Δήμους κλείνουν τα Λύκεια και άλλες βαθμίδες. Που επιβάλλεται σκληρό lockdown και περιορισμός κυκλοφορίας

920
0
()

Νέα μέτρα για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι από αύριο, Σάββατο, εντάσσονται στις “κόκκινες” περιοχές οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής λαμβάνονται από αύριο 6 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα παρακάτω μέτρα:

– Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

– Λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με τη μέθοδο του click away.

-Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

-Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

-Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

-Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σκληρό lockdown επιβάλλεται από το πρωί του Σαββάτου σε πέντε δήμους της Επικράτειας.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στους Δήμους Πατρέων, Χαλκιδέων, Θήρας, Μυκόνου, Αγίου Νικολάου από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί αναστέλλεται το λιανεμπόριο, η λειτουργία κομμωτηρίων, ΚΤΕΟ και ΟΠΑΠ και μένουν ανοικτά μόνο σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Ταυτόχρονα στους Δήμους Πατρέων, Χαλκιδέων και Αγίου Νικολάου κλείνουν και πάλι τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ωστόσο, στον Δήμο Θήρας και Μυκόνου θα λειτουργού τα δημοτικά και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα η είσοδος και η έξοδος απ’ αυτούς τους δήμους θα γίνεται μόνο για λόγους εργασίας, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Αναλυτικά τα μέτρα:

– Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κατατέθηκε η τροπολογία για 50 δωρεάν Gb σε μαθητές και νέους ηλικίας 15-26 ετών. Επέκταση του Freedom pass

– Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

– Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

– Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

– Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

– Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζεται ότι από αύριο και για επτά ημέρες είναι και οι παρακάτω:

– Ο δήμος Εορδαίας,

– ο δήμος Θηβαίων,

– ο δήμος Τανάγρας,

– ο δήμος Σπάρτης,

– ο δήμος Ζακύνθου,

– η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,

– ο δήμος Ρεθύμνης

– ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού

– ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

– ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και

– ο δήμος Τεμπών

Μόνο με click away θα λειτουργούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, όπου ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα, έγινε γνωστό ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 μπαίνει σε ισχύ αύριο Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου και θα ισχύει για το Σαββατοκύριακο.

Έτσι, αύριο ανοιχτά θα είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα.

Η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα είναι αυξημένη σήμερα, όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώνοντας πως παρατηρείται επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου και ότι ο χάρτης “κοκκίνισε ξανά”.

Την απόφαση να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έλαβε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κάλεσε δε τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν εθελοντικά στα τεστ εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους στην πλατφόρμα edu.testing.gov.gr.

Παράλληλα, έκρουσε καμπανάκι για την αύξηση τόσο των ενεργών κρουσμάτων όσο και του αριθμού των νοσηελευομένων.

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση σήμερα και η χώρα μας θα μπει στο “κόκκινο”, προειδοποίησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην ενημέρωση της Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για το παράνομο ψάρεμα εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων

Όπως είπε, το τελευταίο 24ωρο υπήρξε ρεκόρ στα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, καθώς έγιναν 46.000 και ο μέσος όρος θετικότητας αυξήθηκε στο 2,3%. Τα ενεργά κρούσματα εκτιμώνται στα 8.500, ενώ στην Αττική περίπου 4.400 και καταγράφηκε 60% αύξηση στην πρώτη εβδομάδα του μερικού lockdown.

Η ίδια έκανε λόγο για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, σε Πάτρα και Χαλκίδα, τονίζοντας πως φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο, όπως είπε, είναι ότι πλέον τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στα 43 έτη, κάτι που “έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά. Οι γονείς μεταδίδουν τον ιό στα παιδιά και τους ηλικιωμένους γονείς”, είπε, ενώ υποστήριξε πως σημαντικό ρόλο παίζουν και “οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια”, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνεται επίσημη ιχνηλάτηση.

“Μας ανησυχεί η Αττική”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για γενικευμένη αύξηση κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, ενώ υπογράμμισε και την αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι “είναι έκπληξη που τα κρούσματα αυξήθηκαν μόνο λίγες εβδομάδες αφού η περιοχή πήρε μία ανάσα”.

Η ίδια έκανε λόγο για αύξηση των νοσηλευομένων σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Αττική, όπου ημερησίως γίνονται 70 με 80 νέες εισαγωγές. Η πληρότητα στις απλές κλίνες της Αττικής φτάνει το 52% και στις ΜΕΘ covid στο 73%.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε για την τήρηση των μέτρων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στην τήρηση του μέτρου της εξ αποστάσεως εργασίας.

“Δεν επιτρέπεται αδιαφορία ή άγνοια”, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως “αποδείχτηκε ότι ζούμε μαραθώνιο, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μπροστά μας ανηφόρα” και έκανε έκκληση “ο καθένας να θυμηθεί τη φούσκα του”.

Αναφερόμενη στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, είπε πως εξέτασε επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας. Στόχος, περιέγραψε, είναι να περιοριστεί η κινητικότητα τα Σαββατοκύριακα που έχει σχέση και με το λιανεμπόριο, ενώ υπογράμμισε ότι οι εισηγήσεις των ειδικών είναι υπέρ της λειτουργίας της Πρωτοβάθιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε “τα παιδιά παρακολουθούν την επιδημία, δεν την οδηγούν”.

“Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως “η συμπεριφορά καθενός μας είναι η λύση”.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ