Σε καλύτερη κατάσταση η Ελλάδα με 5400 κρούσματα σε 7 ημέρες. Κoντά σε νέα τοπικά lockdown. Βουλευτής της Ν.Δ. θετικός

76
0
()

Σε καλύτερη κατάσταση η Ελλάδα με 5400 κρούσματα σε 7 ημέρες.

Κoντά σε νέα τοπικά lockdown.

Βουλευτής της Ν.Δ. θετικός

Σε καλή επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μίλησε εκτενώς για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του ευρωπαϊκού κέντρου (ECDC), οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, ωστόσο η Ελλάδα εξαιρείται από αυτές μέχρι στιγμής.

Στον δείκτη θετικότητας των τεστ η Ελλάδα είναι στο 3,6 δηλαδή στο πράσινο την ώρα που οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στο πορτοκαλί.

Στον χάρτη θνησιμότητας η χώρα είναι η καλύτερη από χώρες που κινούνται στον αντίστοιχο δείκτη, ενώ χειρότερη είναι το Βέλγιο.

Σε καλή κατάσταση η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη παρά την έξαρση

Ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Πέτσας παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων και στη χώρα μας και γι΄αυτό τέθηκαν σε εφαρμογή δύο νέα μέτρα.

«Διαπιστώνεται πως η εξάπλωση του ιού εντοπίζονται μεταξύ των νέων γι΄αυτό απευθύνεται έκκληση στους νεότεροι να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα, την ίδια ώρα οργανώνονται συγκεκριμένες δραστηριότητες με στόχο την διασπορά του ιού.

Για τον λόγο αυτό εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα τις επόμενες μέρες.

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο – Θα κινηθούμε με ασφάλεια μέχρι το εμβόλιο

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο, οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στον ορίζοντα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο θα έχουμε στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας πως «θα κάνουμε ότι χρειάζεται για  να φτάσουμε μέχρι το εμβόλιο με ασφάλεια».

Οι επόμενες 48 ώρες είναι πολύ σημαντικές για την Βόρεια Ελλάδα

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως τα θετικά νέα είναι πως σε περιοχές όπως στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση.

Ωστόσο στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει μία πηγή ανησυχίας, όπως στα Ιωάννινα, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη.

«Οι επόμενες 48 ώρες είναι πολύ σημαντικές ώστε να δούμε αν κάποιες περιφέρειες θα ανέβουν στο επίπεδο επικινδυνότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Οι πιστοί να εφαρμόζουν τα μέτρα

Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού των πιστών κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημήτριου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτσας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα.

«Γίνεται μία διαρκής προσπάθεια πειθούς στους πολίτες για την τήρηση των μέτρων. Από την άλλη η στάση της εκκλησίας είναι πολύ υπεύθυνη μέχρι στιγμής», είπε χαρακτηριστικά.

Βουλευτής της Ν.Δ. θετικός

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης. Είναι ασυμπτωματικός, ενώ χθες δεν ήταν στην Ολομέλεια και ψήφισε μέσω επιστολικής ψήφου, ωστόσο σε καραντίνα έχουν τεθεί υπάλληλοι συγκεκριμένης διεύθυνσης της βουλής, στην οποία ο βουλευτής βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες.

“Μετά την εκδήλωση κρούσματος κορονοϊού στο γραφείο μου στην Αλεξανδρούπολη (που συνδέεται με ήδη καταγεγραμμένο κρούσμα στο Πειραματικό Σχολείο της πόλης) υποβλήθηκα κι εγώ σε τεστ μοριακού ελέγχου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής και τον ΕΟΔΥ το οποίο υπήρξε θετικό, χωρίς να έχω καθόλου συμπτώματα. Αυτονόητα ακολουθώ τις οδηγίες των ειδικών και τέθηκα σε καραντίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μειώθηκε κατά 30% το ιικό φορτίο στα λύματα Θεσσαλονίκης. Τα ενεργά κρούσματα σε 7 κόκκινες περιοχές

Με την βοήθεια του Θεού, τις προσευχές σας και την αγάπη σας είμαι βέβαιος πως θα κερδίσω κι αυτή τη μάχη. Ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών” έγραψε ο κ. Κελέτσης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Με το βλέμμα στραμμένο στα καθημερινά στοιχεία βρίσκονται οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας αλλά και οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά τα 5.418 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες.

Η προσοχή σε πρώτη φάση είναι επικεντρωμένη σε 16 συνολικά περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και στο «κόκκινο» σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας με τον Στέλιο Πέτσα να χαρακτηρίζει «πηγές ανησυχίας» τα Ιωάννινα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη «καθώς προσπαθούμε με συνεχή τεστ να βρούμε τον συγκεκριμένο ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τις επόμενες 48 ώρες» προκειμένου να διαπιστωθεί «αν χρειάζεται να έχουμε μετακίνηση περιοχών σε άλλη επιδημιολογική κατάσταση ή αν θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε».

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι μια «έκρηξη» του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία με τα πρώτα μηνύματα να μην είναι ευοίωνα καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 118 νέες εισαγωγές.

Τα συνολικά στοιχεία της Κυριακής δείχνουν επίσης 666 νοσηλευομένους σε απλές κλινικές, 243 σε όλες τις μονάδες, 110 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 86 διασωληνωμένοι.

Μπορεί αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της προσπάθειας αναχαίτισης του ιού να βρίσκονται οι νέοι, σε επόμενη φάση όμως είναι πιθανόν να πρέπει να προστατευτούν στοχευμένα οι ηλικιωμένοι, εάν δεν ανακοπεί το κύμα στο οποίο είναι επικεφαλής τώρα οι νεότεροι, ώστε να μη δημιουργηθεί κύμα διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στις επιβαρυμένες περιοχές, και ανάλογα πάντοτε με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, τρία ακόμη μέτρα:

α) την απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό -σημειωτέον ότι για τις δύο περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς σε αυτές-,
β) την περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, και
γ) τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.

Ειδικά για τους νέους ο Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι της Δεύτερας έκανε λόγο για «εξάπλωση του ιού που υπάρχει στους νέους» απευθύνοντας «έκκληση στους νεώτερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις».

«Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωποε κάνοντας λόγο για ένα «δύσκολο τρίμηνο» που έχουμε μπροστά μας.

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο, επίσης, για «μεμονωμένες συνειδητά οργανωμένες περιπτώσεις απείθειας» γα τις οποίες είπε οτι αστυνομία, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και Γενική Γραμματεία Πολιτίκης Προστασίας έκαναν πιο εντατικούς ελέγχους».

Ηλικίες και επαγγέλματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, εκτός από τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των θετικών στον κορωνοϊό, και τα επαγγελματικά. Στη Θεσσαλονίκη τα ηλικιακά και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά φαίνεται να συμπίπτουν κατά πολύ. Το 26% των κρουσμάτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης αφορούν σε φοιτητές και μαθητές (γυμνασίου – λυκείου) και μόλις το 10% σε συνταξιούχους, οι οποίοι αποδεικνύεται πια ξεκάθαρα ότι επιχειρούν να προφυλαχθούν όσο γίνεται περισσότερο από τη λαίλαπα του κορωνοϊού.

Μεγάλη είναι η διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την επίπτωση του κορωνοϊού μεταξύ των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα: τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τους θετικούς στον κορωνοϊό το 58% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και μόλις το 10% δημόσιοι υπάλληλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  "Κάηκε" η Νάπολη για τον Μαραντόνα. Δείτε εντυπωσιακό βίντεο. Τριήμερο εθνικό πένθος στην Αργεντινή

Η εφαρμογή της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα είναι μια εξήγηση γι’ αυτό, καθώς ανάλογο χαμηλό ποσοστό είναι οι θετικοί στον κορωνοϊό δημόσιοι υπάλληλοι και στην Αττική (10%). Βέβαια η λειτουργία των χώρων διασκέδασης και των χώρων με αθλητικές δραστηριότητες που κατατάσσονται στον ιδιωτικό τομέα εξηγεί την επιβάρυνση των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αττική.

Στο Λεκανοπέδιο, 6 στα 10 ενεργά κρούσματα είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Στην Αττική το ποσοστό των φοιτητών που νοσούν από κορωνοϊό είναι μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη: 12% έναντι 26% θετικών. Αντίθετα διαμορφώνεται η εικόνα αναφορικά με τους συνταξιούχους στις δύο μεγάλες περιφερειακές ενότητες της χώρας: το ποσοστό των συνταξιούχων που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Αττική είναι 19%, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με εκείνο της Θεσσαλονίκης.

O νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Εντωμεταξύ νέος χάρτης υγειονομικής ασφαλείας για τον κορωνοϊό ισχύει από σήμερα το πρωί στην επικράτεια βάσει των όσων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα:

– Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2-Επιτήρησης (κίτρινο) από το επίπεδο 1-Ετοιμότητας (πράσινο). Στην περίπτωση των Σποράδων, δε, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.

– Παράλληλα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, κατεβαίνουν βαθμό συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.

– Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο. Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.

– Στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2, κατεβαίνουν και περνούν οι- Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.

– Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται από τη Δευτέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.

Δείτε τον χάρτη:

xartis-covid

Συνολικά το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με 13 Περιφερειακές Ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 Περιφερειακές Ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Από σήμερα λοιπόν, η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

– 25 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 1-Ετοιμότητας – πριν από 14 ημέρες ήταν 26.
– 33 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 2-Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 25.
– 14 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 23.
– Και 2 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου. Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν από 14 ημέρες

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ