Σε δύσκολη θέση η Τράπεζα Πειραιώς μετά τη χθεσινή πτώση της μετοχής της κατά 24,26%. Χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου

113
0
()

Σε δύσκολη θέση η Τράπεζα Πειραιώς

μετά τη χθεσινή πτώση της μετοχής της κατά 24,26%.

Χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου

Προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους, μετά το χθεσινό -24,26%, καταβάλλει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία διανύει φάση αβεβαιότητας, παρά τις διαβεβαιώσεις περί μη αναγκαιότητας άμεσης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτή την ώρα (13.20) η μετοχή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ενισχύεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 1,25% και διαμορφώνεται στο 0,7356 ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να καθορίζεται στα 2,04 εκατομμύρια τεμάχια και τον τζίρο στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

«Η εταιρεία δείχνει ότι χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου. Αυτό είναι το δεδομένο και γι’ αυτό είχε χθες αυτή την πτώση. Η σημερινή διακύμανση δεν λέει κάτι. Ακόμη και στο +10% να βρισκόταν σήμερα, δεν αλλάζει κάτι. Είναι μια πτωτική μετοχή και οι επενδυτές ψάχνουν να δουν αν θα γίνει ΑΜΚ» δηλώνει, μεταξύ άλλων, στο kathimerini.gr ο Ηλίας Ζαχαράκης από τη Fast Finance.

«Για την ώρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι συμβαίνει με την τράπεζα, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, επιδεινώνει και την τραπεζική κατάσταση. Ωστόσο είναι κρίσιμο να κάνουμε μια γενικότερη επισήμανση. Ο τραπεζικός κλάδος της Ελλάδας και της Ευρώπης, έχουν σοβαρό πρόβλημα. Εκτός από τους κατεστραμμένους ισολογισμούς, τόσο τα χαμηλά επιτόκια όσο και η μηδενική πιστωτική ανάπτυξη έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει φως στον ορίζοντα» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, από την XSpot Wealth Management.

Τη Δευτέρα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατακρημνίστηκε στο -24,26% και το 0,7180 ευρώ, με τις ενδοσυνεδριακές απώλειες να προσεγγίζουν ακόμη και το 30%. Μάλιστα, η «βουτιά» πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός αυξημένου όγκου συναλλαγών, καθώς διακινήθηκαν πάνω από 11 εκατομμύρια τεμάχια.

Το «όχι» του ΤΧΣ

Ο κυκεώνας εξελίξεων είχε ως απαρχή τις πληροφορίες περί πρότασης τριών μετόχων της τράπεζας -του Τζον Πόλσον, του Αριστοτέλη Μυστακίδη και του fund Bienville- για Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος ήταν η αύξηση του ποσοστού των μετοχών που διακρατούν οι τρεις μέτοχοι (σ.σ. αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στο 20%), μέσω της μετατροπής των CoCos (σ.σ. μετατρέψιμα ομόλογα ) του ΤΧΣ σε μετοχές και της μη συμμετοχής των παλαιών μετόχων στη νέα ΑΜΚ.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση έτυχε της αρνητικής αντίδρασης του ΤΧΣ, το οποίο τάχθηκε εναντίον της επίμαχης πρωτοβουλίας, καθώς δίχως συμμετοχή του ίδιου στην ΑΜΚ, το ποσοστό του θα υποχωρούσε κάτω του 20% (σ.σ. από 26,5% σήμερα).

«Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα» ανέφερε λίγο αργότερα η διοίκηση της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γιατί το 95% αποτελεσματικότητας που δηλώνουν οι εταιρείες για τα εμβόλια, δεν θα το δούμε στον γενικό πληθυσμό

Δεν χρειάζεται ΑΜΚ  2 δισ. ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε σήμερα και νέα ανακοίνωση, με αφορμή δημοσίευμα, το οποίο υποστήριζε την ανάγκη νέας ΑΜΚ, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω της προβληματικής επίδοσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

«Η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, μετά από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πως δεν υπάρχει καμιά εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ). Η Τράπεζα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25%. Δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά ότι απαιτείται ΑΜΚ €2 δις είναι απολύτως ψευδή, όπως μας ενημέρωσε σχετικά το Ταμείο», επεσήμανε χαρακτηριστικά η διοίκηση.

Σε ιστορικό χαμηλό ο τραπεζικός κλάδος

Όπως είναι φυσικό, οι συγκεκριμένες εξελίξεις έχουν αποτύπωμα και στον ευρύτερο κλάδο των τραπεζών, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.«Όλες οι τράπεζες έχουν προβλήματα. Απλώς η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση. Έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων, λόγω των απορροφήσεων άλλων τραπεζών. Οι άλλες τράπεζες είναι κάπως πιο νοικοκυρεμένες» εξηγεί ο κ. Ζαχαράκης.

«Κατά την άποψή μου, τα υψηλά κόστη των τραπεζών για υπηρεσίες τραπεζικής και επενδυτικής, θα οδηγήσουν σταδιακά εκτός από έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε έλλειψη πελατειακού ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αλλάζουν ήδη το επιχειρηματικό τους μοντέλο» προσθέτει επικουρικά ο κ. Αλωνιστιώτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε τη Δευτέρα στο -8,32% και διαμορφώθηκε στις 251,78 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 244,37 μονάδες, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας και να μπει «κόφτης» στις ακραίες μεταβολές.

Σήμερα, στο ίδιο μήκος κύματος με την Τράπεζα Πειραιώς, ο κλάδος παρουσιάζει μη πειστική αντίδραση, καθώς ενισχύεται στο +1,03% και τις 254,37 μονάδες, παραμένοντας, όπως είναι πρόδηλο, κοντά στο ιστορικό χαμηλό και επηρεάζοντας δραματικά το ευρύτερο κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης, αυτή τη στιγμή, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδες, καθώς κινείται στις 594 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0,21%. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,7 εκατομμύρια ευρώ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να κυμαίνεται στο -0,26% και τις 1.399 μονάδες.

Τα δύο σενάρια για την σωτηρία της

Στην Κυβέρνηση έχει περάσει πλέον το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς και της πληρωμής των Cocos, μετά τη χθεσινή απόρριψη από το ΤΧΣ της πρότασης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς κατά 800 εκατ. 

Η πρόταση που κατέθεσαν οι Πόλσον, Μυστακίδης και Bienville δεν είχε πολλές ελπίδες να προχωρήσει. Η ουσιαστική αιτία είναι ότι απαιτούσε πριν την αύξηση κεφαλαίου τη μετατροπή των cocos σε μετοχές, γεγονός που εκτόξευε το ποσοστό του Δημοσίου από το 26,5% στο 61%.

Στη συνέχεια και αφού το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα είχε διαγράψει τα 2 δισ. Cocos (τα οποία το ΤΧΣ έχει στα βιβλία του σε αποτίμηση 1,6 δισ.) το ποσοστό του Δημοσίου στην τράπεζα Πειραιώς από 61% θα μειωνόταν στο 10% λόγω της αύξησης των 800 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αποφυλακίστηκε ο Αρτέμης Σώρρας που είχε καταδικαστεί για απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου

Αν αφήσουμε κατά μέρος την αυστηρά οικονομική προσέγγιση του ζητήματος, πολιτικά αλλά και νομικά δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί γιατί τα 2 δισ. ευρώ των Cocos και το επιπλέον υπάρχον ποσοστό του 26,5% που έχει σήμερα το Δημόσιο θα εξαϋλώνονταν και θα κατέληγαν σε ένα ποσοστό 10%.

Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα και είναι πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν αλλαγές στην αρχιτεκτονική των συστημικών τραπεζών, στο Μαξίμου θα περιμένουν ως τις 12 Νοεμβρίου, ημέρα που ο SSM θα λάβει απόφαση σε σχέση με την πληρωμή ή μη των Cocos. Όποια και να είναι η απόφαση, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προτεραιότητα και διασφαλίζεται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό είναι πέραν πάσης συζήτησης η οργανική αυτοτέλεια της τράπεζας με τη σημερινή της μορφή ενώ παράλληλα υποστηρίζεται και η διοίκηση της.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει ζητήσει από τον SSM να πληρώσει με μετρητά το κουπόνι, ύψους 165 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 2 Δεκεμβρίου 2020 για τα Cocos. Η έγκριση του επόπτη ζητείται από την Πειραιώς κάθε χρόνο, αλλά φέτος η κατάσταση είναι περιπεπλεγμένη καθώς λόγω της υγειονομικής κρίσης η ΕΚΤ έχει απαγορεύσει συνολικά στις ευρωπαικές τράπεζες την καταβολή μερισμάτων, την επαναγορά μετοχών και εν γένει πληρωμών που έχουν επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια. Στο πλαίσιο αυτό ο SSM θα αποφασίσει και ταυτόχρονα θα διευκρινίσει αν η πληρωμή του τόκου των Cocos εντάσσεται στις κατηγορίες των πληρωμών που ζητήθηκε η αναστολή τους. Αν ο SSM αρνηθεί την πληρωμή τα Cocos θα μετατραπούν σε μετοχές και το Δημόσιο αποκτά το 61% της Πειραιώς.

Το δεύτερο σενάριο για τις εξελίξεις είναι η σύμπραξη των Πόλσον, Μυστακίδη και Bienville να επανέλθουν με μια βελτιωμένη πρόταση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η πρόταση που απέρριψε χθες το ΔΣ του ΤΧΣ είναι η δεύτερη κατά σειρά που ήρθε από την πλευρά τους. Αν ισχύει αυτό, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες και μια τρίτη πρόταση. Πηγές πάντως της αγοράς υποστήριζαν ότι μετά την χθεσινή απόρριψη από το ΤΧΣ, το σενάριο της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς ναυάγησε οριστικά και είναι μάλλον απίθανο να εκδηλωθεί μια νέα ανάλογη πρωτοβουλία. Άλλωστε το ΤΧΣ αν απέρριψε μια πρόταση που περιόριζε το ποσοστό του στο 10%, γιατί να δεχθεί μια άλλη πρόταση που μπορεί για παράδειγμα να περιορίζει το ποσοστό του Ταμείου στο 15%;

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ