Σε αυστηρό lockdown μπαίνει Αχαΐα και Εύβοια. Αυξημένη επιτήρηση για Θεσσαλονίκη. Μόνο 48 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική

422
0
()

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown μπαίνει η Αχαΐα και η Εύβοια σύμφωνα με την εισήγηση των επιτροπής των ειδικών.

Την ίδια ώρα σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης μπαίνει η Θεσσαλονίκη με την επιτροπή των ειδικών να μην εισηγείται την λήψη επιπλέον μέτρων και να αποφεύγετε προσώρας το σκληρό lockdown.

Καπραβέλος: Καλό θα ήταν να παραταθεί το lockdown για μία εβδομάδα

Ο διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στις κλίνες του νοσοκομείου υπογραμμίζοντας την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα υγείας της χώρας λόγω της πανδημίας του κορoναϊού ενώ το ιικό φορτίο των λυμάτων είναι αυτό που ανησυχεί κυρίως τους τους επιστήμονες.

Ο κ. Καπραβέλος ζήτησε άμεση λήψη μέτρων και όχι αυστηριοποίηση των ελέγχων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικά ατόμων μικρότερης ηλικίας.

«Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε το ιικό φορτίο. Τα όρια της αντοχής μας δεν είναι μεγάλα. Αν κάτι συμβεί, η κατάρρευση του συστήματος θα είναι μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο». Όσον αφορά το ενδεχόμενο να επιβληθεί καθολικό lockdown και στη Θεσσαλονίκη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «αν καθυστερήσουν τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ολέθρια αποτελέσματα».

Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς αλλά και τον αριθμό ατόμων στις τάξεις.

«Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης» επανέλαβε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Οpen και επισημαίνοντας ότι η «κατάσταση θα ξέφευγε 100%» αν δεν λάμβανε η κυβέρνηση την απόφαση για νέα μέτρα με καθολική καραντίνα μετά την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.

«Θα έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αν δεν παρθούν μέτρα. Τα περιθώρια στην Αττική είναι πολύ μικρά. Καλό θα ήταν να παραταθεί το lockdown για μία εβδομάδα» υπογράμμισε, ενώ όσον αφορά τη χρήση διπλής μάσκας σημείωσε ότι θα βοηθήσει στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εξαδάκτυλος : Μην προεξοφλούμε παράταση του lockdown

Να μην προεξοφλούμε ότι δεν θα δούμε αποτελέσματα από το σκληρό lockdown στην Αττική έως τις 28 Φεβρουαρίου, ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ενώ αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα των ημερών που αφορά στη χρήση διπλής μάσκας για καλύτερη προστασία.

Θύμισε ότι κατά το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου που έγινε τμηματικά και ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, σε τέσσερις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη άρση περιορισμών.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι σε σχέση με το lockdown του Νοεμβρίου η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από πλευράς ιικού φορτίου αλλά είναι χειρότερη από πλευράς επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο επιβαρυντικό στοιχείο, το οποίο είναι οι μεταλλάξεις.

Τι πρέπει να γίνει στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να αποτελεί «το πολύ μεγάλο πρόβλημα», χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ενδεχόμενο σκληρού lockdown. Πρόσθεσε ότι όχι ειδικά για τη Θεσσαλονίκη αλλά γενικώς είναι της άποψης ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα καθώς έχουν μικρότερο κόστος τόσο υγειονομικό όσο και οικονομικό και διαρκούν λιγότερο.

Οι συζητήσεις για διπλή μάσκα

Για τη χρήση διπλής μάσκας είπε ότι δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση για να γίνει υποχρεωτική, αλλά την επιτροπή έχει απασχολήσει το γεγονός ότι ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τις μάσκες και ότι είναι τελείως ακατάλληλες όσες έχουν μόνο ένα στρώμα από απλό πανί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  ΥΠ.ΕΣ. - Σε δύο εβδομάδες η επανεξέταση της επανέναρξης λειτουργίας παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Επίσης υπάρχει προβληματισμός αν πλένονται επαρκώς οι υφασμάτινες μάσκες ή γίνεται πολλαπλή χρήση μασκών που δεν είναι προορισμένη για τέτοια χρήση. Αν είναι χειρουργικό τύπου πρέπει να αλλαχθεί αν είναι υφασμάτινη πρέπει να πλυθεί και να σιδερωθεί σημείωσε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι δύο μάσκες παρέχουν ασφαλώς μεγαλύτερη προστασία από μια υφασμάτινη διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η προστασία των υφασμάτινων μασκών θεωρείται επαρκής. Μεγαλύτερη προστασία παρέχει η χειρουργική μάσκα και ακόμα μεγαλύτερη η FFP2, ενώ υπάρχει και μια ακόμη πιο ενισχυμένη για νοσοκομειακή χρήση. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες με βαλβίδες εκπνοής.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το υπουργείο Υγείας για την Αττική, στην οποία η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ έχει φτάσει πλέον πάνω από το 80%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες μόλις 48 κλίνες ΜΕΘ Covid-19. Στη στη Θεσσαλονίκη οι διαθέσιμες ΜΕΘ είναι σήμερα 78.

Η Αττική παραμένει για μια ακόμη μέρα «πρωταγωνίστρια» στο σκηνικό της επιδημίας στη χώρα μας, συγκεντρώνοντας τα μισά νέα κρούσματα κορωνοϊού της επικράτειας, καθώς και τους μισούς ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της.

Από χθες άρχισε να μετρά το 15νθήμερο του σκληρού «απαγορευτικού» (lockdown) στο λεκανοπέδιο, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτό θα αποδώσει ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας συρρικνώνοντας τον αριθμό των νέων μεταδόσεων της λοίμωξης.

Σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και του Ρεθύμνου, με ζητούμενο αν θα πρέπει να επιβληθούν στις περιοχές μέτρα ανάλογα με εκείνα της Αττικής, όπως επίσης και για το αν θα πρέπει να επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα στο σύνολο του νομού της Αχαΐας.

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 1.327, ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όπως ελαφρώς χαμηλότερος ήταν και ο αριθμός των τεστ (έγιναν 50.879 έλεγχοι, στην πλειονότητα τους rapid test).

Η Αττική συγκέντρωσε τα 676 από τα 1.327 θετικά κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που προβληματίζει αλλά δεν ξενίζει καθώς η δυναμική της επιδημίας στο λεκανοπέδιο μαζί με την επίπτωση στο ΕΣΥ οδήγησαν και στην απόφαση για τον κλοιό των περιοριστικών μέτρων.

Οι αυξομειώσεις αυτές βέβαια δεν αλλάξουν την κακή εξέλιξη της μεγάλης περιφερειακής ενότητας, η οποία βάφτηκε «βαθύ πορτοκαλί» στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και τα ανανεωμένα στοιχεία του για την πορεία της πανδημίας.

Περίπου το 1/3 των κρουσμάτων του λεκανοπεδίου εντοπίζονται στον κεντρικό τομέα της Περιφέρειας, με τον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους να μετρούν χθες 195 νέες μολύνσεις. Ο δυτικός τομέας Αθηνών κατέγραψε 124 μολύνσεις, ενώ τις τελευταίες τρεις ημέρες μεγαλώνει η επιβάρυνση της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής. Χθες κατέγραψαν 26 κρούσματα – μόλις μια εβδομάδα πριν ανέφεραν 2-3 κρούσματα.

Ήδη οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής ανέρχονται σε 988. Οι 802 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι 186 σε ΜΕΘ. Από την 1η Φεβρουαρίου οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αυξηθεί κατά 307.

Πριν από 12 ημέρες στις απλές κλίνες νοσηλεύονταν 534 ασθενείς και στις ΜΕΘ 147. Στο πλαίσιο αυτό, οι 281 διασωληνωμένοι που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες αντανακλούν την αναπόφευκτη επερχόμενη πίεση, η οποία έχει φέρει στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας και την ενδεχόμενη ενεργοποίηση των ιδιωτικών κλινικών για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Ωστόσο, και η κατανομή των υπολοίπων κρουσμάτων σε άλλες 54 Περιφερειακές ενότητες της χώρας, δείχνει την ένταση και την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, πυροδοτώντας παράλληλα και την επιστημονική συζήτηση για τον ρόλο των μεταλλαγμένων στελεχών που εντοπίζονται πια ευρέως στη χώρα μας στη μετάδοση του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  10 χρόνια χωρίς τον "καλό μας άνθρωπο". Αυτή είναι η ιστορία του Θανάση Βέγγου (φωτογραφίες, βίντεο)

Ενδεικτικά, 129 κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, 94 στην Αχαΐα, 13 στην Αιτωλοακαρνανία, 13 στην Ηλεία, 23 στη Χαλκιδική, 16 στην Πιερία, 12 στη Μαγνησία, 35 στην Εύβοια, 25 κρούσματα στη Λάρισα, 16 στην Πιερία, 23 στη Βοιωτία, 15 στα Ιωάννινα, 24 στο Ηράκλειο, 12 στο Ρέθυμνο, 18 στην Κάλυμνο.

Η πίεση στο ΕΣΥ προς το παρόν αντανακλάται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, στα οποία καταγράφεται κάθε ημέρα μια μικρή αύξηση στον αριθμό των νοσηλευομένων.

Σταθερά δε η Αττική διατηρεί τη… μερίδα του λέοντος στις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 σε σχέση με εκείνες στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας – μια κατάσταση η οποία διαμορφωνόταν διαφορετικά το προηγούμενο τρίμηνο με τις εισαγωγές να γίνονται κυρίως στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Χθες από τις 220 εισαγωγές στην επικράτεια, οι 117 έγιναν στην Αττική.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκονται 380 ασθενείς, με τους 62 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας νοσηλεύονται άλλοι 307 ασθενείς, εκ των οποίων οι 40 διασωληνωμένοι.

Σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου του Υπουργείου Υγείας

Επιτελική σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας Sars-Cov-2 υπό τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιοπούλο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.
GOTOS

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός, ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος και η Υπεύθυνη Συντονίστρια της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ Αναστασία Ζυγούρα. Δεδομένου ότι το ΕΚΑΒ αποτελεί τον βασικό επιχειρησιακό αλλά και συντονιστικό βραχίονα του Υπουργείου Υγείας, κάθε εβδομάδα θα πραγματοποιούνται ανάλογες συσκέψεις στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί (εν όψει του 3ου κύματος) η αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στο πλαίσια του απαιτούμενου συνεχούς ελέγχου της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας των τοπικών Υγειονομικών Σχηματισμών, μετά τη σύσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Δημήτρη Πύρρου θα μεταβούν εσπευσμένα στην Πάτρα.

Έλεγχος για τον SARS-CoV-2

Την ίδια ώρα και στη βόρεια Ελλάδα διενεργείται πλέον έλεγχος για τον SARS-CoV-2 με τη “σφραγίδα” του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Ο έλεγχος θα διενεργείται στο Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, κατόπιν υλοποίησης της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση ενός αναλυτή Cobas 8800 στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας δράσης του ιδρύματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η εγκατάσταση του δεύτερου Συστήματος Μοριακών Εξετάσεων (το πρώτο έχει ήδη εγκατασταθεί και λειτουργεί στο Ε.ΚΕ.Α. στην Αθήνα) αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την ημερήσια δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων για τη διάγνωση του COVID-19, καλύπτοντας τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, συνεχίζει πλέον τον μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό και στα δύο τμήματα προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας από τις συνέπειες της επιδημίας.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ