Σαρηγιάννης “έτσι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία”. Βασικό εργαλείο για το άνοιγμα των σχολείων το self test.

1493
0
()

Σαρηγιάννης

Πότε πρέπει να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο

Την άποψη ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου εξέφρασε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε, ενώ σχετικά με τα σχολεία πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα.

«Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο και πιο ασφαλές για όλους. Ώστε να μην πάμε σε άνοιγμα – κλείσιμο που κουράζει» συμπλήρωσε.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι πλέον ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) του ιού βρίσκεται στο 1, κάτι που αν συνεχιστεί προμηνύει σταθεροποίηση. «Είμαστε στη φάση της κορύφωσης του κύματος» εξήγησε.

Σε ότι αφορά στα self – τεστ έκανε λόγο για έναν «πολύ σημαντικό μηχανισμό για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Είναι όπλο άμεσης δράσης. Δεν είναι για επιδημιολογική επιτήρηση. Είναι για να σταματήσει η αλυσίδα διασποράς».

Εξαδάκτυλος

Για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας και τις σκέψεις των μελών της επιτροπής για το άνοιγμα της αγοράς ή των σχολείων στις 5 Απριλίου μίλησε στο MEGA, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Στο ενδιάμεσο βλέπουμε δέκα δύσκολες ημέρες μπροστά μας» σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, προσθέτοντας: «Δεν το λέω για να προσγειωθούμε απότομα, αλλά για να έχουμε επίγνωση του που βρισκόμαστε».

«Ελπίζουμε σε αυτές τις 10 ημέρες να δούμε τα σημάδια της σταθεροποίησης, δηλαδή χθες είχαμε ένα ευχάριστο σχετικά αριθμό ανθρώπων που εντοπίστηκαν θετικοί, οπότε περιμένουμε να δουμε αυτή τη σταθεροποίηση και με αυτή την προοπτική και με το εργαλείο των πάρα πολλών τεστ που προστίθονται πλέον θα μπορούσαμε να δούμε με ποιον τρόπο θα ήταν σχετικά ασφαλές κάποια στιγμή να λειτουργήσουν τα σχολεία μας» συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια εισήγηση της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν είναι σίγουρο ότι δεν θα ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες μαζί.

«Θα πρέπει όλοι όσοι συμμετέχουν στην όποια δραστηριότητα, να έχουν μια τακτική επανάληψη στα self tests» συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι το ένα τεστ ανά εβδομάδα είναι το ελάχιστο.

Τα σχέδια του Υπουργείου

Τα σενάρια για σχολεία και λιανεμπόριο

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα γίνει συζήτηση στην Επιτροπή των Ειδικών σχετικά με το λιανεμπόριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σχέδιο για επαναλειτουργία των καταστημάτων από τις 5 Απριλίου ή από τις 12 Απριλίου, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Το τεστινγκ θα είναι εκτεταμένο και μένει να φανεί αν τελικά τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τις μεθόδους click away ή  click in shop ή με τον λεγόμενο «κόφτη» των τριών ωρών με μήνυμα στο 13032.

Για τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στην επιτροπή σχέδιο για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων και στις «κόκκινες» και στις «βαθιά κόκκινες περιοχές», ενδεχομένως από την 5 Απριλίου.

Προϋπόθεση θα είναι αρνητικό τεστ μαθητών και καθηγητών που πιθανώς κάθε Δευτέρα.

Αναλυτικά η πληροφόρηση για το self test

Τα σχολεία μπήκαν ξαφνικά πρώτα στη λίστα για να ανοίξουν την 5η Απριλίου και το λιανεμπόριο εμφανίζεται οργισμένο. Οι πληροφορίες, που ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες, εμφανίζουν την κυβέρνηση να θέλει να πρώτα να ανοίξει το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία, αν δεν γίνεται να ανοίξουν και τα δύο μαζί.

Απόφαση δεν υπάρχει για την ώρα, παρά τα όσα γράφτηκαν χθες για εισήγηση της Επιτροπής. Οι λοιμωξιολόγοι δεν έκαναν καμία εισήγηση. Μόνο συζητήσεις. Την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτη συνεδρίαση θα αποφασίσουν για τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Για την κυβέρνηση τα ατομικά τεστ στα φαρμακεία θεωρούνται εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και εστίασης που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας που παραμένει διασωληνωμένη για διαδοχικούς μήνες.

Παράλληλα, βασικό εργαλείο θα είναι το τεστ για την άμεση επαναλειτουργία των σχολείων.

Οπως ανακοινώθηκε η διανομή των τεστ θα ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και θα ισχύει για 2 μήνες. Συγκεκριμένα ένα τεστ ανά εβδομάδα θα δίνεται από τα φαρμακεία σε όλους του πολίτες, οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι ο αριθμός του ΑΜΚΑ τους. Παράλληλα όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προτεραιότητα τον πρώτο καιρό θα δοθεί στις παραγωγικές ηλικίες, μέχρι 67 ετών που εργάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Σε δίκη για 12 θανάτους και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας ο Dr θάνατος (Κοντός). Μαζί και 16 συνεργοί

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εκφράσει το αίτημά του για άνοιγμα στις 5 Απριλίου, κάτι που θα γίνει πιθανότατα δεκτό κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής επιδημιολόγων την επόμενη εβδομάδα δεδομένου ότι ήδη ανακοινώθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα συνοδευτεί το άνοιγμά τους, δηλαδή η υποχρεωτική διεξαγωγή self testing σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η είδηση αυτή προκάλεσε ήδη τριγμούς στον κλάδο του λιανεμπορίου, ο οποίος ευελπιστούσε ότι σήμερα θα ανακοινωνόταν το άνοιγμα στις 5 Απριλίου, τουλάχιστον για τα μικρά καταστήματα. Πλέον οι έμποροι αναρωτιούνται αν η ημερομηνία αυτή βρίσκεται ακόμα στο σχεδιασμό ή ο κλάδος έχει …παρακαμφθεί από τα σχολεία.

Ηδη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης με δήλωσή του προειδοποιεί για αντιδράσεις του κλάδου στο προσεχές διάστημα εάν δεν ανοίξει η αγορά δίνοντας διορία στην κυβέρνηση έως τις 5 Απριλίου. «Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο» τονίζει ο κ. Καφούνης και συνεχίζει:

«Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία. Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτή την δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα. Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας».

Ο κλάδος της εστίασης που είναι κλειστός εδώ και μήνες, σχεδιαζόταν να ανοίξει στις 15 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα σίγουρο πλέον. Ενα από τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα της εστίασης είναι και η διενέργεια self tests στους εργαζομένους της εστίασης και του τουρισμού δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα πληθαίνουν και οι φωνές των επιδημιολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, καθώς θεωρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Τα self test επιστρατεύει η κυβέρνηση για μια μικρή επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς θα αποτελέσουν το «διαβατήριο» για να ανοίξουν τομείς όπως καταστήματα, σχολεία και διαδημοτικές μετακινήσεις. Ανοίγει η πλατφόρμα self-testing.gr.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, την επόμενη εβδομάδα θα παρθούν οι αποφάσεις, πάντα με όπλο τα self test. Το self test θα είναι υποχρεωτικό μία φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ναυτικούς, εστίαση και τουρισμό.

Με την διενέργεια ατομικών τεστ στο σπίτι από τους πολίτες μία φορά την εβδομάδα θα υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης ασυμπτωματικών και συμπτωτικών ασθενών δηλαδή ανθρώπων που πρόκεται να εμφανίσουν συμπτώματα μέσα σε 1-2 μέρες.

Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να απομονώσουν ανθρώπους και θα είναι πιο εύκολη η ιχνηλάτιση των επαφών για να προληφθεί η διασπορά του ιού. Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και συμπτωματικά τεστ. Ο πολίτης που έχει πυρετό και συμπτώματα κορονοϊού αλλά το self test είναι αρνητικό θα πρέπει να επαναλαμβάνει μοριακό.

Παράλληλα θα συνεχίσουν οι ελεγχοι του ΕΟΔΥ σε κλειστές δομές αλλά και «κόκκινες περιοχές». «Συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς, δείχνοντας πως το επόμενο διάστημα θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «όπλα» ώστε να έρθει το πολυπόθητο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Η σημασία που δίνει η κυβέρνηση – Το self test ως «συμπλήρωμα» του εμβολιασμού

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στα self test, τα οποία, επί της ουσίας θα λειτουργούν ως «συμπλήρωμα» του εμβολιασμού. Το πρώτο… όπλο για τη χαλάρωση του lockdown είναι ο εμβολιασμός.

Από την Πέμπτη, οι πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, με το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης να προσεγγίζει το 10%.

Στόχος είναι, μαζί με τους εμβολιασμούς και τα rapid test, τα self test να «καλύψουν» κάθε ανάγκη για το επόμενο διάστημα, ώστε η κυβέρνηση να αρχίσει να «ανοίγει» τις δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής.

Για ποιους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικό το self test

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  3 εκπαιδευτικοί σύρθηκαν στο τμήμα για να υποβληθούν μηνύσεις. Αρνητές γονείς αφήνουν παιδιά στην ίδια τάξη

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το άμεσο άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων βάζοντας στο τραπέζι διπλή μάσκα για κλειστούς χώρους (όπως τα σούπερ μάρκετ) και self testtest για εργαζόμενους σε καταστήματα, για τους οποίους δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά και για μαθητές και καθηγητές για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικό.

Υποχρεωτικό το self test για μαθητές και καθηγητές

Η διαδικασία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Όπως τόνισε και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, «κάνοντας τεστ μία φορά την εβδομάδα, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα self test θα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου με απλές οδηγίες χρήσης, ενώ η διάθεσή τους από τα φαρμακεία της χώρας θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. «Για να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό τις πρώτες ημέρες στα άτομα έως γιατί είναι εργασιακά ενεργοί».

«Η σταδιακή επανεκίννηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντοζαμάνης.

Τι πρέπει να κάνετε αν βγει θετικό το self test

Τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες, αν βγουν θετικοί στο self test, ανακοίνωσε επίσης ο κ. Κοντοζαμάνης.

Έτσι, εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο απο τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγειας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19.

Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Προς κόστος… 2 ευρώ το self test αν το κάνει ο φαρμακοποιός

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού. Εάν ο πολίτης χρειαστεί βοήθεια από τον φαρμακοποιό, σύμφωνα με πληροφορίες συζητιέται το αν θα πρέπει να πληρώσει ένα μικρό ποσό, που θα κυμαίνεται κοντά στα 2 ευρώ.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό καθώς και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται το αν θα υπάρχει μια μικρή αμοιβή ανά δειγματοληψία η οποία θα είναι περίπου κοντά 2 ευρώ.

Οι πολίτες δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή, ενώ δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Πότε ανοίγει το self-testing.gov.gr, με ΑΜΚΑ η είσοδος

Τον Απρίλιο θα ανοίξει η πλατφόρμα sel-testing.gov.gr, για να δηλώσουν οι πολίτες τα αποτελέσματα του self test εάν βγουν θετικά.

Οι πολίτες θα μπαίνουν στο self-testing.gov.gr για να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ, μόνο σε περίπτωση που είναι θετικό. Η είσοδος θα γίνεται με την χρήση ΑΜΚΑ και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νοσο COVID-19.

Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ