Σήμερα ανακοίνωση για κατάργηση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση κυκλοφορίας

15
0
()

Αίρονται και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα κατά του κοροναϊού καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή που συνεδριάζει εισηγείται άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας και μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή εισηγείται ακόμη να σταματήσουν τα self test σε εμβολιασμένους εργαζόμενους ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στο χώρο της εστίασης, όπου πλέον που θα μπορούν να είναι 10 άτομα ανά τραπέζι.

Αναφορικά με τις δεξιώσεις, θα μπορούν εφεξής να διοργανώνονται με έως και 300 άτομα, ενώ στις οργανωμένες παραλίες, θα μπορούν να βρίσκονται 120 άτομα ανά 1.000 Μ2 επιφάνεια παραλίας.

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις από τον Χαρδαλιά

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18:00 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και πλέον το ερώτημα είναι από πότε θα ξεκινήσει η άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων.

Αναφορικά με την κατάργηση των self test σε εμβολιασμένους εργαζόμενους, είναι πιθανό να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Το θέμα με τη μη χρήση μάσκας αναμένεται να ισχύσει από τις προσεχείς ημέρες και φαίνεται πως θα αφορά εμβολιασμένους και μη.

Όσο αφορά στην άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας (σ.σ σήμερα ισχύει έως τη 1.30 το βράδυ) έρχεται νωρίτερα του αναμενόμενου.

Το είχε προαναγγείλει η Πελώνη

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε προϊδεάσει για τις αλλαγές που θα έρθουν, εξαιτίας και της καλύτερης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα.

Η κ. Πελώνη εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι εντός της ημέρας θα ληφθεί απόφαση για την κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα.

Για την εφαρμογή της απόφασης, ωστόσο, τόνισε ότι θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Διευκρίνισε, δε, πως αφορά τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Στις 5/4/21, έχοντας εμβολιαστεί το 6,2% του πληθυσμού με τις δύο δόσεις, με 3.075 κρούσματα με βάση τον μέσο όρο 7 ημερών, το παρόν κύμα είχε φθάσει στην κορύφωσή του. Στις 20/6/21, δηλαδή περίπου 2,5 μήνες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και έχοντας εμβολιαστεί το 42,2% του πληθυσμού με μία δόση και το 29,6% με δύο δόσεις, έχει μειωθεί ο μέσος όρος των 7 ημερών στις παρακάτω παραμέτρους ως εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  25χρονος δημοσιοποίησε βίντεο ανήλικης σε πορνογραφικό site για να την εκδικηθεί

α) στα κρούσματα κατά -84% από την κορυφή τους,
β) στους θανάτους κατά -80% από την κορυφή τους,
γ) στους διασωληνωμένους κατά -63% από την κορυφή τους.

Τα άτομα μπορούν να γίνουν άνοσα είτε με ανάρρωση από προηγούμενη μόλυνση είτε με τον εμβολιασμό. Η ελπίδα για την περαιτέρω μείωση της εξάπλωσης του ιού είναι η συνέχιση των εμβολιασμών μέχρι να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, με αποτέλεσμα ο ιός να μη βρίσκει πλέον απροστάτευτα άτομα για να μεταδοθεί. Τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας. Τα μέχρι τώρα δεδομένα εμβολιασμού είναι αρκετά για να προβλέψουμε πώς θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.

kindynos-apo-tin-kampsi-toy-rythmoy-ton-emvoliasmon0

Το διάγραμμα παρουσιάζει τον αριθμό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί στη χώρα μας με μία δόση και προβλέπει τον αριθμό που θα εμβολιαστεί. Η κόκκινη γραμμή δείχνει τους ημερήσιους εμβολιασμούς από την εκκίνησή τους, από το τέλος Δεκεμβρίου 2020, μέχρι τις 20/6/21. Η μπλε καμπανοειδής καμπύλη απεικονίζει την πρόβλεψη της εξέλιξης των εμβολιασμών με βάση τον πληθυσμό που θα εμβολιάζεται ημερησίως με μία δόση.

Η καμπανοειδής καμπύλη δείχνει ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει αρχίσει να φθίνει περίπου από τις 25 Μαΐου 2021, όπου είχε εμβολιαστεί με μία δόση το 31% (3,281 εκατ.) του πληθυσμού και πλήρως εμβολιασμένο ήταν το 17% (1,836 εκατ.) του πληθυσμού.

Για να κτιστεί το τείχος ανοσίας θα πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να έχει εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού, όπως είχαμε προβλέψει στις 8/3/2021, όπου αναφέραμε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 35% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό επαληθεύεται καθώς τις επόμενες ημέρες, μέχρι το τέλος Ιουνίου, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων από 29,6% που είναι σήμερα θα φθάσει πράγματι στο 35%.

Η κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμένων με τη μία δόση επήλθε όταν οι εμβολιασμένοι έφθασαν στο 31%, ενώ το ιδανικό θα ήταν η κάμψη να συμβεί περίπου με εμβολιασμένο με μία δόση το 40% του πληθυσμού. Η κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών με μία δόση τόσο νωρίς στις 25 Μαΐου σημαίνει ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων. Η πρόβλεψή μας είναι ότι με βάση την κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών με μία δόση, οι εμβολιασμοί με δύο δόσεις (πλήρως εμβολιασμένοι) θα φθάσουν περίπου το 55%-58% του πληθυσμού. Αυτή η πρόβλεψη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική και απέχει πολύ από τον στόχο να εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 75% του συνολικού πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Δημοτική Αστυνομία συνεχίζει να "τιμωρεί" καστανά στη Θεσσαλονίκη. Του κατάσχεσε και το καρότσι

Θα πρέπει η πολιτεία να προβεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού ώστε να σπεύσει να εμβολιαστεί. Ο μη εμβολιασμός σημαντικών τμημάτων της κοινότητας θα δώσει τη δυνατότητα στον ιό να παραμείνει ή ακόμα και να επιστρέψει δυναμικά με μεταλλάξεις σε αυτές τις κοινότητες. Με βάση την εξέλιξη αυτή αναμένεται η ανάπτυξη ακόμα ενός κύματος προς το τέλος του καλοκαιριού, το οποίο θα αναπτυχθεί κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων.

Εξαιτίας της έναρξης του τουρισμού είναι πολύ σημαντικό να σπεύσουν κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν οι άνθρωποι του τουρισμού. Θα πρέπει να γίνει ειδική καμπάνια πληροφόρησης για τη σπουδαιότητα του καθολικού και έγκαιρου εμβολιασμού όλων των εμπλεκομένων εργαζομένων στον τουρισμό. Τα δεδομένα από τις Σεϋχέλλες, με εμβολιασμένο το 65% του πληθυσμού, μας δείχνουν ότι όταν άνοιξαν τις οικονομικές δραστηριότητες στο τέλος του περασμένου Απριλίου, τα κρούσματα από 50 την ημέρα σε διάστημα μίας εβδομάδας ξεπέρασαν τα 1.000. Τα 2/3 των κρουσμάτων εμφανίστηκαν μεταξύ των μη εμβολιασμένων. Δεδομένα από τις ΗΠΑ στις 30 Απριλίου δείχνουν ότι περίπου το 83% των νέων κρουσμάτων προερχόταν από τους μη εμβολιασμένους. Εξυπακούεται ότι κατά τη διάρκεια της ανοσοποίησης της κοινότητας τα βασικά μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

* Ο κ. Γιώργος Ατσαλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης.
** Ο κ. Βασίλης Τσούμπρης είναι ερευνητής, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ