Πότε θα έρθουν τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα. Το χρονοδιάγραμμα για τα F-35. Προκλητικός ο Τσαβούσογλου

20
0
()

Πότε θα έρθουν τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα. Το χρονοδιάγραμμα για τα F-35. Προκλητικός ο Τσαβούσογλου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, τα οποία θα της εξασφαλίσουν την κυριαρχία της στους αιθέρες για τις επόμενες δεκαετίες. 

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με τη Γαλλία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου 4 ‘Ελληνες πιλότοι θα μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να γίνουν οι εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους.

Τον Μάρτιο αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τα δύο πρώτα αεροσκάφη, ενώ τα υπόλοιπα θα μείνουν στη Γαλλία προκειμένου να γίνει η εκπαίδευση των πιλότων ώστε μέχρι τέλος του χρόνου 12 χειριστές να πιστοποιηθούν και συνολικά 12 αεροσκάφη να έρθουν στην Τανάγρα.

Πάντως, μέσα στο 2022 θα ολοκληρωθεί η προμήθεια και των υπόλοιπων αεροσκαφών. Το κόστος του προγράμματος θα αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ μαζί  με τα όπλα που θα φέρουν τα υπερσύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, η Ελλάδα εκδήλωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο τον ενδιαφέρον της για την αγορά 6 μεταχειρισμένων F-35 μέσα στο 2021. Συνολικά ενδιαφέρεται για την απόκτηση 18-24 αεροσκαφών F-35 ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος αναμένεται το 2027.

Στο μεταξύ, το ΓΕΕΘΑ τρέχει τις διαδικασίες ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να καταρτιστούν συμβάσεις για 1.600 επαγγελματίες οπλίτες και 1.000 οπλίτες βραχείας ανακατάταξης με στόχο μέσα στην επόμενη πενταετία να προσληφθούν 15.000 στελέχη, ενισχύοντας έτσι και το έμψυχο δυναμικό.

Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τα λάθη της», δήλωσε καλώντας την ΕΕ να «κατανοήσει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γενί Ακίτ, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια συζητώντας το διζωνικό, δικοινοτικό μοντέλο ομοσπονδίας του Κυπριακού».

Ανέφερε, επίσης, ότι εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες, είναι και η Τουρκία έτοιμη, ενώ υποστήριξε πως οι αντιρρήσεις της Ελλάδας για τις έρευνες του Oruc Reis δεν έχουν αξία.

Μάλιστα, είπε πως τυχόν αρνητική για την Άγκυρα απόφαση που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής θα βλάψει την ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε εκ νέου «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδας και τόνισε ότι οι τα τουρκικά ερευνητικά πλοία βρίσκονται σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Την ίδια στιγμή, ο τούρκος υπουργός προχώρησε σε νέο «άνοιγμα» προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Η Τουρκία θα καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να οδηγήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε θετική κατεύθυνση βάσει στρατηγικών συμφερόντων» είπε ο Τσαβούσογλου.

Με μία νέα προκλητική δήλωση, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δίνει συνέχεια στη νηοψία του τουρκικού πλοίου από τη γερμανική φρεγάτα ανοιχτάτης Λιβύης, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία «θα δώσει απάντηση στο πεδίο της δράσης» για το συγκεκριμένο επεισόδιο, και προσθέτοντας ότι η εντολή του Τούρκου Προέδρου είναι να γίνει ό,τι χρειάζεται.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε «θα δώσουμε απάντηση και στο πεδίο της δράσης, ενώ θα παρακολουθούμε και τις νομικές και πολιτικές διαδικασίες. Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Αυτή είναι η εντολή του Προέδρου μας».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, και εις απάντηση των τουρκικών ισχυρισμών για το χθεσινό περιστατικό στο πλαίσιο της επιχείρησης «Irini», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετήθηκε με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

Δεδομένης της πορείας του συγκεκριμένου πλοίου, αναφέρει στην γραπτή δήλωση ο κ. Στάνο, υπήρχαν «λογικές υποψίες ότι ενδεχομένως δρούσε κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ», το οποίο επιτηρεί η επιχείρηση «Irini». (Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ μιλούσε για «ασαφείς υποψίες».)

Πριν από την επιβίβαση, «όπως προβλέπεται από το ψήφισμα 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση «έκαναν καλόπιστες προσπάθειες» να αναζητήσουν τη συγκατάθεση της Τουρκίας, δίνοντας στο τουρκικό ΥΠΕΞ ειδοποίηση τεσσάρων ωρών «σύμφωνα με τη διεθνή ναυτιλιακή πρακτική».

H επιχείρηση «Irini», μάλιστα, «δέχθηκε να παρατείνει την προθεσμία αυτή κατά μία ώρα κατόπιν σχετικού αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη» (όπου βρίσκεται το αρχηγείο της επιχείρησης). «Μην έχοντας λάβει απάντηση από την Τουρκία σε αυτό το χρονικό διάστημα, η επιχείρηση “Irini” επιβιβάστηκε στο πλοίο και το επιθεώρησε σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων και διαδικασιών του ΝΑΤΟ. Η ομάδα επιβίβασης της επιχείρησης “Irini” έδρασε με τον ύψιστο βαθμό επαγγελματισμού και δεν κατεγράφη κανένα περιστατικό κατά τη διάρκεια της δράσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  2 εκατ. Ισραηλινοί έχουν εμβολιαστεί. 50% κάτω η μεταδοτικότητα του ιού και των συμπτωμάτων

Η επιθεώρηση, σημειώνει η δήλωση, «ανεστάλη αργότερα, όταν η Τουρκία επισήμως και με καθυστέρηση ειδοποίησε την επιχείρηση “Irini” ότι αρνείται την άδειά της για την επιθεώρηση του πλοίου. Έως τότε από τον έλεγχο δεν είχαν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία παράνομου υλικού και το πλοίο είχε λάβει το πράσινο φως για να συνεχίσει την πορεία του». Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το εμπάργκο όπλων, καταλήγει ο Πίτερ Στάνο με νόημα, είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Βέμπερ – Λάθος της Τουρκίας

Εσφαλμένα εμπόδισε η Τουρκία την επιθεώρηση ενός φορτηγού πλοίου από τη ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μεσόγειο (EUNNAVFOR MED), «Ειρήνη», αναφέρει στο Twitter ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ.

Οι επιθεωρήσεις αυτές έχουν λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση του εμπάργκο όπλων, σημείωνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

«Άλλη μια φορά ο Ερντογάν προκαλεί τους γείτονες και εταίρους του» τονίζει και διαμηνύει «η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σθεναρά», κλείνοντας την ανάρτησή του με hashtag «κυρώσεις στην Τουρκία».

Αστείοι οι μηχανισμοί ελέγχου του εμπάργκο όπλων

«Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ελέγχου του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη είναι αστείοι, σχολιάζει η εφημερίδα taz και παρατηρεί: « Όταν το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας Αμβούργο θέλησε να ελέγξει ύποπτο τουρκικό πλοίο, η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε και ο έλεγχος σταμάτησε πριν καν αρχίσει.

Δεν είναι μόνο όμως το γεγονός ότι η χώρα, στην οποία ανήκει το πλοίο, πρέπει να συναινέσει στον έλεγχο, αλλά και το ότι το μεγαλύτερο μέρος των όπλων για τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη δεν μεταφέρεται καν από τη θάλασσα.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις των Σαράντζ και Χαφτάρ συμφώνησαν χωρίς μεσολάβηση της ΕΕ σε εκεχειρία και μια νέα πολιτική αρχή. Δεν αποκλείεται ο ανεφοδιασμός με τουρκικά όπλα να καταστεί περιττός όταν οι δύο πλευρές υπογράψουν συμφωνία ειρήνευσης, μετά την οποία μισθοφόροι και κάθε λογής υποκινητές θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη το ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι δυσαρεστημένος με τις εξελίξεις, διότι αισθάνεται ότι δεν αποζημιώθηκε για τη στήριξή του στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

Σε γενικές γραμμές όμως η επιθετική εξωτερική πολιτική του ωφέλησε τον τούρκο πρόεδρο. Στον πόλεμο για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναδείχθηκε νικητής ο σύμμαχός του πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και στη Συρία η Τουρκία προσπαθεί επιτυχώς να προσαρτήσει εδάφη που έχουν καταλάβει τουρκικές δυνάμεις».

Τεχνάσματα Τουρκίας λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη

Η αναμενόμενη διακοπή των δραστηριοτήτων του «Ορούτς Ρέις» μετά την ολοκλήρωση της σάρωσης του συνόλου της περιοχής που είχε δεσμεύσει από τον περασμένο Αύγουστο και λήγει στις 29 Νοεμβρίου, χρησιμοποιείται από την Αγκυρα ως κίνηση καλής θελήσεως, λίγες ημέρες πριν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο της Ε.Ε. (10-11/12), όπου ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης είναι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ακριβώς για τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρακτικά, με βάση τον τουρκικό σχεδιασμό, στις 29 Νοεμβρίου λήγουν οι προγραμματισμένες έρευνες δύο διαστάσεων (σύμφωνα με την Τουρκία), ως εκ τούτου, η μη συνέχιση των ερευνών του «Ορούτς Ρέις» ήταν δεδομένη και αυτή η πραγματικότητα ήταν γνωστή και αναμενόμενη στην Αθήνα. Ολα αυτά συμπίπτουν και με τη «χείρα φιλίας» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρώπη, την οποία έτεινε εκ μέρους του Τούρκου προέδρου ο εκπρόσωπός του, Ιμπραήμ Καλίν, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες γι’ αυτόν τον σκοπό.

Σχετικά με τις επαφές του κ. Καλίν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πέτερ Στάνο, είπε ότι «η Ε.Ε. έχει υπάρξει σαφής σχετικά με τις προσδοκίες της, αυτό μεταφέρθηκε επίσης την Παρασκευή. Η προσδοκία είναι η αποκλιμάκωση. Οι ηγέτες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο, βασικά σε λίγες ημέρες, ώστε να εξετάσουν και να επαναξιολογήσουν τι έχει πράξει η Τουρκία ώστε η Ε.Ε. να μπορέσει να προχωρήσει στην οδό της θετικής ατζέντας και της εμπλοκής και της εκ νέου εμπλοκής σε εποικοδομητικό διάλογο, ή αν θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι άλλες επιλογές, όπως αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου την 1η Οκτωβρίου».

technasmata-tis-agkyras-ligo-prin-apo-ti-synodo-koryfis0Ο κ. Στάνο πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. έχει εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη της με την Κύπρο και την Ελλάδα πολλές φορές σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας». Απαντώντας σε ερώτημα περί πιθανότητας επανέναρξης των διερευνητικών, ο κ. Στάνο είπε ότι «κάνουμε τις αναγκαίες επαφές με τους Τούρκους εταίρους μας, μεταφέρουμε τις προσδοκίες μας… σε διμερή θέματα, πρέπει να ρωτήσετε τους δρώντες που εμπλέκονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  ΔΟΕ "με τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία αργά ή γρήγορα θα ξανακλείσουν". Σύψας "αν χρειαστεί θα ξανακλείσουν"

Ως προς το «άνοιγμα» του κ. Ερντογάν για το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη, ο κ. Στάνο επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να δείξει έμπρακτα τις προθέσεις της, «για το αν επιθυμεί την αποκλιμάκωση ή προτιμά να επιμείνει στην πορεία την οποία ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες».

Τον σκεπτικισμό του εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (RTL), ο κ. Λε Ντριάν επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Δεν αρκεί, το λέω με σαφήνεια και για τους Τούρκους ακροατές σας, το ότι εδώ και δυο-τρεις ημέρες υπάρχουν καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν. Χρειάζονται πράξεις. Αυτή είναι η θέση μου και, φυσικά, η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Θα κρίνουμε βάσει των πράξεων».

Είναι απολύτως προφανές ότι οι τουρκικοί ελιγμοί δεν προξενούν καμία εντύπωση στην Αθήνα, η οποία θα επιμείνει στη διακοπή οποιασδήποτε δραστηριότητας της ΤΡΑΟ και όχι απλή «αγρανάπαυση» του «Ορούτς Ρέις», μέχρι την επόμενη ημέρα του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με όσα κατήγγειλε χθες ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τμήμα της τελευταίας τουρκικής NAVTEX φθάνει μέχρι και 5,8 μίλια από το σύμπλεγμα της Μεγίστης. Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου έχει ως βάση και την πρόσφατη anti-NAVTEX της Ελλάδας 711/20, η οποία εκδόθηκε το Σάββατο και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η τουρκική NAVTEX εκτείνεται σε μια περιοχή «που περιλαμβάνει ελληνικά χωρικά ύδατα».

Επανάληψη της προ διμήνου τακτικής από Ερντογάν

technasmata-tis-agkyras-ligo-prin-apo-ti-synodo-koryfis1Η «ειδική αποστολή» του Ιμπραήμ Καλίν στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από την τελευταία ανανέωση του τελικού σκέλους των ερευνητικών δραστηριοτήτων του «Ορούτς Ρέις» και λίγες εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα λήψης κυρώσεων κατά της Τουρκίας, παρουσιάζει επικίνδυνες ομοιότητες με την ανάλογη κινητοποίηση της Αγκυρας προ διμήνου.

Στη Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο την Τουρκία την 1η Οκτωβρίου, δεν ελήφθησαν μέτρα κατά της Αγκυρας, μετά τις δεσμεύσεις της για διάλογο και έναρξη των διερευνητικών επαφών, κατόπιν και της μεσολαβητικής πρωτοβουλίας του Βερολίνου. Στις 12/9 το «Ορούτς Ρέις» διέκοψε τις έρευνες και επέστρεψε στην Αττάλεια. Τρεις ημέρες μετά, η «Κ» δημοσίευσε άρθρα των υπ. Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, όπου ο Νίκος Δένδιας εμφανίστηκε επιφυλακτικός αλλά θετικός, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφανδόν υπέρ «χωρίς προϋποθέσεις» διαλόγου.

Στο πνεύμα των εξελίξεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έλαβαν μέτρα και οι δύο πλευρές άρχισαν να αναζητούν ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Στις 6/10 ακολούθησε και τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Ερντογάν. Στις 8/10 οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου είχαν σύντομο τετ α τετ, μάταιο, όπως αποδείχθηκε, διότι λίγες ημέρες αργότερα, στις 12/10, το «Ορούτς Ρέις» επέστρεψε στα νότια του Καστελλόριζου, αυτή τη φορά σε απόσταση ακόμα και 6 ν.μ. από το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Έγιναν, λοιπόν, οι ελιγμοί της Αγκυρας αφορμή για προώθηση ακόμα πιο ακραίων διεκδικήσεων, μάλιστα θέτοντας την Ε.Ε. ενώπιον των ευθυνών της έναντι των «άτακτων» κρατών-μελών της, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και πολλών Ευρωπαίων, επιβεβαίωσε χθες ο υπ. Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση (12ο Halifax International Security Forum), ο κ. Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για «ακραίες και μονομερείς αξιώσεις στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, αναφέροντας τη διαφορά εναέριου χώρου και αιγιαλίτιδας ζώνης, της «υπερβολικής» επήρειας του Καστελλόριζου και της μη «αποστρατιωτικοποίησης» των νησιών.

«Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και ορισμένες χώρες παραδέχονται ότι η Ελλάδα έχει ενεργήσει με ασυνέπεια», είπε ο κ. Ακάρ και πρόσθεσε ότι «τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. έχουν δηλώσει ότι ο χάρτης στον οποίο η Ελλάδα βασίζει τις αξιώσεις της δεν έχει νομική ισχύ».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ