Πως τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Τέλος στους αιώνιους φοιτητές

66
0
()

Πως τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Η επιθυμία και  στόχευσή μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουάριου δήλωσε στον ΣΚΑΪ και τους Αταίριαστους,  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τόνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και την εισήγηση των ειδικών.

” Όσο καλύτερα τηρήσουμε τα μέτρα τις επόμενες 2 εβδομάδες τόσο διασφαλίζουμε την δια ζώσης λειτουργία των σχολείων” ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει απόφαση ακόμα  αν δώσουν το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι αν θα ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και μετά οι άλλες βαθμίδες ή συνολικά όλη η εκπαίδευση, ενω ανάφερε ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια κάνουν τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες αλλά και τα ΙΕΚ.

Για τους φοιτητές στην επαρχία που πληρώνουν ενοίκια, η κ Κεραμέως ανέφερε ότι εξαρχής είχε ανακοινωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο θα γίνει εξ αποστάσεως.

Για τους μαθητές της Γ’ λυκείου που δίνουν εξετάσεις, η υπουργός παιδείας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογής της εκπαιδευτικής ύλης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα.

Για το νέο σύστημα εισαγωγής, η κ. Κεραμέως είπε ότι αλλάζει η βάση εισαγωγής.

«Όπως είπε προβλέπεται ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία θα ορίζεται από το Πανεπιστήμιο και θα είναι ποσοστό επί της επίδοσης όλων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου. Έτσι όπως είπε η υπουργός παιδείας, μπορεί σε κάποια πανεπιστήμιά αυτή η ελάχιστη βάση εισαγωγής να είναι και πάνω από 10.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι οι υποψήφιοι πλέον δεν θα μπορούν να δηλώνουν όλα τα τμήματα του πεδίου αλλά μικρότερο αριθμό που θα ανακοινωθεί τις επόμενές ημέρες.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως δεν άλλαξε τίποτα με τους απόφοιτους κολεγίων. Δεν υπάρχει ακαδημαϊκή αναγνώριση, είπε, αλλά εξετάζεται αν θα δίνονται η όχι επαγγελματικά προσόντα, ενώ κρίνεται αν θα πρέπει κάποιος να δώσει εξετάσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια με επιπλέον μαθήματα.

Όπως είπε αυτό που άλλαξε  είναι ότι αυτή την διαδικασία δεν την κάνει ο επαγγελματικό σύλλογος δηλαδή τα επιμελητήρια, αλλά την κάνει μια υπηρεσία του υπουργείου.
Και αυτό έγινε γιατί όπως είπε υπήρχε χρόνια καθυστέρηση στην διαδικασία και μας εγκαλούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  3.164 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι, 347 διασωληνωμένοι (88,47% ανεμβολίαστοι). Η κατανομή

Τέλος η κ. Κεραμέως συνεχάρη την ηγεσία του υπουργείου πολιτικής προστασίας και την αστυνομία για την ταυτοποίηση των δραστών που επιτέθηκαν στον πρύτανη του Οικονομικού πανεπιστημίου.

Χωρίς «αιώνιους» φοιτητές είναι το ΑΕΙ στο οποίο στοχεύει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δηλαδή εκείνους που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής τους. Ετσι θα τους δοθεί χρόνος για να αποφοιτήσουν, αλλιώς θα διαγραφούν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Σεπτέμβριος 2020) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όσοι φοιτητές έχουν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα έτη σπουδών της σχολής τους είναι 235.406, περισσότεροι από τους φοιτητές εντός του ελάχιστου χρόνου, που είναι 190.652. Επίσης, από τους πρωτοετείς φοιτητές του επόμενου ακαδημαϊκού έτους θα υπάρχει ανώτατος χρόνος διάρκειας σπουδών, εντός του οποίου ο φοιτητής πρέπει να λάβει το πτυχίο του.
Αλλιώς θα διαγράφεται. Για τις σχολές και τα τμήματα τετραετούς φοίτησης το όριο θα είναι τα έξι έτη, για τις πενταετούς τα επτάμισι έτη και για τις εξαετούς φοίτησης τα εννέα.

Ανώτατο όριο φοίτησης

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, εκτός από τα ήδη γνωστά σχέδια για καθιέρωση βάσης εισαγωγής και ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ, ανακοίνωσε ότι θα οριστεί ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, προτείνεται όριο φοίτησης το Ν + ½Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών. Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι τέσσερα έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά δύο. Οπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι έξι έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά τρία. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές.

Για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις, και ο επιπλέον ανώτατος χρόνος που δοθεί για να αποφοιτήσουν θα συναρτάται με τον ελάχιστο χρόνο σπουδών κάθε τμήματος. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για περιπτώσεις εργασίας/μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους εξαιρετικούς λόγους. «Θωρακίζεται, έτσι, έτι περαιτέρω το κύρος και το επίπεδο των σπουδών, βελτιώνεται ο ρυθμός αποφοίτησης (που αυτή τη στιγμή είναι ο χαμηλότερος στην Ε.Ε.) και ενσωματώνεται γρηγορότερα το ανθρώπινο δυναμικό στην αγορά εργασίας», ανέφερε το υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Άγριος ξυλοδαρμός μαθητή με σιδηρογροθιά έξω από σχολείο. Δράστης εξωσχολικός πρώην μαθητής του σχολείου

telos-oi-aionioi-foitites-kathierosi-vasis-eisagogis0

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως παρουσίασε στο υπουργικό τα σχέδιά της για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, το νέο σύστημα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού και το σώμα φύλαξης των ιδρυμάτων.

Ως προς τη βάση εισαγωγής, θα ορίζεται αρχικά η γενική και κατόπιν η ειδική ανά τμήμα, ως εξής: Η γενική θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Κατόπιν, κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα μπορεί να αυξομειώσει τη γενική βάση – το εύρος της αυξομείωσης δεν θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, αλλά στον πρώτο σχεδιασμό το εύρος είναι από 0,65 έως 1,10.

Από την άλλη, πλέον η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη ο υποψήφιος θα δηλώνει περιορισμένο αριθμό σχολών, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα, που ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει έως και 260 σχολές.

Θα ακολουθεί η ανακοίνωση των επιτυχόντων της πρώτης φάσης και στη δεύτερη φάση θα συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την πρώτη φάση, και οι επιλογές τους θα περιορίζονται σε όσα τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την πρώτη φάση. Οι βάσεις εισαγωγής θα παραμένουν σταθερές, όπως θα διαμορφώνονται μετά την πρώτη φάση υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων.

Τέλος, στο υπουργικό παρουσιάστηκαν τα νέα μέτρα ασφαλείας στον χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, η ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου και η σύσταση ειδικής ομάδας προστασίας πανεπιστημιακού ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενη από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ