
Την αντίθεσή του στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Υπενθύμισε, δε, ότι η συγκεκριμένη επιτροπή καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη».
Συνεχίζοντας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προέρχεται από την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει μια προκλητική συμπεριφορά, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε, υπό αυτό το πρίσμα, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν την πίεση, προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο έχει αρθεί μερικώς. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ έκανε λόγο για μια αναχρονιστική πραγματικότητα, λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να έλθει η πλήρης άρση του εμπάργκο, η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να εκσυγχρονίσει την άμυνά της και να ενσωματωθεί περαιτέρω αμυντικά στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Σε σκληρή δήλωση κατά της Τουρκίας, που απειλεί διαρκώς την Ελλάδα, προχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα επέλεξε να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα χωρίς καν να δεχθεί σχετική ερώτηση. Όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Σύνοδο Κορυφής τις τουρκικές προκλήσεις και αξιώσεις, τονίζοντας πως ξεπερνούν κάθε λογική.
«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών-μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στο έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να επιβληθούν και πρόσθετες κυρώσεις στη Μόσχα εντός των επόμενων εβδομάδων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι ελπίζει πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Ρωσία για να προχωρήσουν οι εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων. Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας για το θέμα αυτό είναι μια «θετική ένδειξη».
Μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην ανακοίνωση του, οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή το ταχύτερο δυνατό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η συμφωνία αφορά αρχικά στην παραχώρηση στην Ουκρανία 100 BMP-1 με την άμεση αντικατάσταση τους από 100 Marder, με προαίρεση για αλλά 100.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μείνει μόνο… στα λόγια και δεν θα έχουμε θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία, εκτιμούν στο κυβερνητικό “στρατόπεδο”.
Όπως επισημαίνεται από πηγές, σε κάθε περίπτωση ακόμη και στο σενάριο νέας απόπειρας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού «η Ελλάδα είναι πολύ πιο έτοιμη».
Η Αθήνα εκτιμά παράλληλα ότι λεονταρισμοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν τον βοηθούν εντέλει ούτε στο εσωτερικό μέτωπο – παρότι εμμένει σε αυτή την τακτική για εσωτερική κατανάλωση, καθώς όσο κλιμακώνει τη ρητορική του, τόσο κατρακυλάει η τουρκική λίρα.
Τέλος, η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας αποδίδεται στο επιτυχημένο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και όσα ελέχθησαν εντός του Κογκρέσου, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός -χωρίς καν να την κατονομάσει- έθεσε όλο το φάσμα της προκλητικότητάς της και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για τη ΝΑ πτέρυγα ΝΑΤΟ.
Δραματική η οικονομική κατάσταση στη Τουρκία
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, οι οικογένειες που παίρνουν τον βασικό μισθό δυσκολεύονται να τα βάλουν πέρα και οι νέες εικόνες προκαλούν σοκ: σε σούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά λουκέτα σε μπουκάλια γάλα και συσκευασίες με τυρί!
Οι εικόνες με τα αντικλεπτικά σε μπουκάλια με γάλα σε σούπερ μάρκετ στην Τουρκία κάνουν τις τελευταίες ώρες το γύρο των social media.
Παλιότερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, αντικλεπτικά υπήρχαν στα αλκοολούχα ποτά και πρόσφατα στο βρεφικό γάλα.
«Ευτυχώς δεν έχω εγγόνια. Δεν τα βγάζουμε πέρα, ο άντρας μου παίρνει μια μικρή σύνταξη», λέει μια γυναίκα, ενώ δύο άλλες νεαρές μητέρες αναφέρουν ότι τα παιδιά έχουν πρόβλημα στην ανάπτυξή τους γιατί δεν επαρκεί το γάλα που πίνουν!
Ο βασικός μισθός στην Τουρκία αντιστοιχεί σε περίπου 215 ευρώ, ενώ το μπουκάλι γάλα υπολογίζεται στα περίπου 2 ευρώ.
Σε άλλα προϊόντα, το κόστος παρασκευής τους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να σκέφτονται να αλλάξουν τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούν, για παράδειγμα σκέφτονται να βάζουν στον μπακλαβά καρύδι αντί για φιστίκι, καθώς είναι πανάκριβο.
«Δεν θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, δηλαδή φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών και μια προβολή ισχύος που δεν ευθυγραμμίζεται με την διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του 27ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Σοκαριστήκαμε ανακαλύπτοντας τι σημαίνει να έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο και μάλιστα οι ιδρυτές αυτού του κόμματος καθώς και οι ιδρυτές της ΕΕ αγωνίστηκαν τόσο σκληρά ώστε να διασφαλίσουν και επιπλέον πολλοί πίστευαν πως ήταν περιχαρακωμένο και ότι η ακεραιότητα της Ευρώπης δεν θα παραβιαζόταν ποτέ από την ισχύ των όπλων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης πως: «Αυτός είναι ένας νέος κόσμος που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είναι σχετικά κοντά στο ρωσικό λαό εξαιτίας της γεωγραφίας μας και της παράδοσης της ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Για μένα όμως από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι έπρεπε να κάνουμε τη σωστή επιλογή κι αυτή ήταν να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την Ουκρανία.
Στείλαμε στρατιωτικό υλικό και εξηγήσαμε την απόφασή μας κάτι που κάναμε όχι μόνο γιατί ήταν θέμα αρχής να στηρίξουμε μια χώρα που δεχόταν επίθεση αλλά και για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς οποιονδήποτε μπορεί να ξανασκεφτεί πως τα σύνορα μπορεί να επαναχαράσσονται μέσω της βίας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια συντριπτική απάντηση.
Η δύναμή μας εδώ είναι η ενότητά μας κι έτσι πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί το κάνουμε αυτό επειδή αν δεν το κάνουμε, δηλαδή αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όλες οι αξίες για την υπεράσπιση των οποίων αγωνιστήκαμε στη διάρκεια της πολιτικής μας καριέρας θα δεχθούν ουσιαστική απειλή».