«Πρόσβαση με πάσο, 24ωρη φύλαξη και διαγραφές». Όλα τα νέα μέτρα στα ΑΕΙ. Που στρέφονται οι έρευνες

67
0
()

«Πρόσβαση με πάσο, 24ωρη φύλαξη και διαγραφές»

Όλα τα νέα μέτρα στα ΑΕΙ.

Που στρέφονται οι έρευνες

Tρεις βασικές παρεμβάσεις προωθεί ο Πρωθυπουργός, για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια μετά τον προπηλακισμό του πρύτανη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σημαντικότερη παρέμβαση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στους πρυτάνεις είναι η ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Επρόκειτο για μια πανεπιστημιακή αστυνομία που θα λάβει ειδική εκπαίδευση και θα δρα με συγκεκριμένο σχέδιο.

Το σώμα ασφαλείας του πανεπιστήμιου ενδεχομένως να φέρνει ελαφρύ οπλισμό όπως κλομπ και θα μπορεί να έχει κατασταλτικό χαρακτήρα.

Το σώμα αυτό θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στον χώρο των ΑΕΙ, ενώ όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Το δεύτερο μέτρο όπως ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός στους πρυτάνεις των ΑΕΙ σχετίζεται με τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις.

Μάλιστα οι φοιτητές θα εισέρχονται στο πανεπιστήμιο μόνο με ηλεκτρονική κάρτα εισόδου.

Όσον αφορά την τρίτη παρέμβαση, αυτή θα αφορά την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Εξετάζεται μάλιστα η διαγραφή ή η οριστική αποβολή των φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια και επιθέσεις μέσα στα ΑΕΙ.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα αναμένεται να συζητήσει σήμερα οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου τους, την οποία και συγκαλεί ο προεδρεύων πρύτανης του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

ΟΠΑ : Διακόπτει τη λειτουργία του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση στον πρύτανη
Διακόπτει όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από χθες Δευτέρα 2 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος:

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ευρισκόμενη σε συνεχή έκτακτη συνεδρίαση από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, εξέτασε διεξοδικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ίδρυμα μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:30 το πρωί, όταν ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων εισέβαλε με τρόπο βίαιο και τρομοκρατικό στο γραφείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, τον απείλησε και άσκησε πρωτόγνωρη λεκτική και σωματική βία σε βάρος του, προξενώντας ταυτόχρονα σοβαρές υλικές ζημιές στον χώρο της Πρυτανείας.

Η Σύγκλητος ομόφωνα αποφασίζει:

1. Να εκφράσει τον βαθύ αποτροπιασμό της για τις αντιδημοκρατικές και απάνθρωπες αυτές ενέργειες, που δεν έχουν θέση σε ένα ελεύθερο, ανοικτό και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Επιμόρφωση εκπαιδευτικών ΠΕ06 και ΠΕ60 για την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο (ΕΑΝ)

2. Να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή της στο πρόσωπο του Πρύτανη και στον θεσμό που αυτός εκπροσωπεί και να δηλώσει ότι τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες στρέφονται κατά του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. Να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά της να προβεί με τρόπο συντεταγμένο σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους παράνομης συμπεριφοράς, που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

4. Να καλέσει την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση συγκεκριμένων, αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων μέτρων για την προστασία της κοινότητας (φοιτητών-τριών, διδακτικού-ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού) και της περιουσίας του Ιδρύματος.

Τα γεγονότα της 29ης Οκτωβρίου κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι απροστάτευτο. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να μεταφέρει προς τα όργανα της πολιτείας συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων ζητημάτων.

5. Να διακόψει όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος από σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, ως πρώτη ελάχιστη αντίδραση της κοινότητάς του στην νέα αυτή βίαιη και έκνομη ενέργεια που τραυματίζει το κύρος του Ιδρύματος ως ελεύθερου, ανοικτού και δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση και αξιολογεί τα δεδομένα.

Έρευνες και επικήρυξη

Οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της πρωτοφανούς επίθεσης, κατά του πρύτανη του ΟΠΑ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη, επικήρυξε τους δράστες με το ποσό των 100.000 ευρώ. Θα δοθεί χρηματική αμοιβή «σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» την 29-10-2020 στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Σημειώνεται πάντως ότι η προκήρυξη των δραστών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έδειξε αντίστοιχη ευαισθησία ή αντανακλαστικά και δεν επικήρυξε επίσης τον υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, «Χρυσή Αυγή» που παραμένει άφαντος μετά την καταδίκη του από το δικαστήριο σε πολυετή φυλάκιση.

Οι έρευνες για την ταυτοποίηση των δραστών, κινούνται με άκρα μυστικότητα και επικεντρώνονται σε μια ομάδα 15 ατόμων, που είχαν ενεργό ρόλο σε υπό κατάληψη κτήρια που εκκένωσε η αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Υπουργείο Παιδείας σε Τσίπρα "αν θα κάνετε 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών γιατί καταψηφίσατε τους 16.200;"

Ατομα με συμμετοχή στις καταλήψεις αναρχικών που εκκενώθηκαν το προηγούμενο διάστημα εκτιμούν στην ΕΛ.ΑΣ. ότι συμμετείχαν στην επίθεση κατά του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) Δημήτρη Μπουραντώνη.

Τα στελέχη της ασφάλειας έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αντιεξουσιαστές με ενεργό ρόλο στις καταλήψεις «Βανκούβερ» (το κτίριο ανήκει στο ΟΠΑ), GARE καθώς και εκείνων στην περιοχή του Κουκακίου, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο επιχειρήσεων το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019. Υπολογίζεται ότι πήραν μέρος περίπου 15 άτομα.

Οι περισσότεροι πιθανολογείται ότι δεν είναι φοιτητές, ενώ είναι υπό διερεύνηση εάν χρησιμοποίησαν ή συντόνισαν τη δράση τους στο στέκι αναρχικών στο υπόγειο του κτιρίου.

Πρόκειται για τον χώρο που εκκενώθηκε τον Νοέμβριο του 2019, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να διευκρινίζουν ότι μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. ο χώρος έπαψε να χρησιμοποιείται ως ορμητήριο.

Ο κ. Δημήτρης Μπουραντώνης έχει κληθεί να καταθέσει στην κρατική ασφάλεια. Καθώς ένα-δύο από τα άτομα που πήραν μέρος στη διαπόμπευσή του δεν είχαν καλύψει τα χέρια τους με γάντια, το σακάκι και το πουκάμισο του πρύτανη θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για το ενδεχόμενο να βρεθεί DNA των δραστών.

Θα γίνει έρευνα και στο γραφείο του για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ έχει ζητηθεί η άρση τηλεφωνικού απορρήτου ώστε να διαπιστωθεί εάν πριν ή μετά το περιστατικό έχουν καταγραφεί στην περιοχή επικοινωνίες, που μπορούν να θεωρηθούν «ύποπτες».

Ακόμα, γίνεται προσπάθεια να συλλεγούν βίντεο από κάμερες ασφαλείας περιμετρικά του πανεπιστημίου για το ενδεχόμενο να έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των δραστών πριν καλύψουν με κουκούλες τα πρόσωπά τους.

Της επίθεσης στον πρύτανη του ΟΠΑ είχε προηγηθεί στις 9 Οκτωβρίου ο βανδαλισμός της Πρυτανείας του ΕΜΠ ως απάντηση στην εκκένωση του μέχρι πρότινος υπό κατάληψη κτιρίου «Γκίνη». Οι μισοί από τους δράστες εκτιμάται ότι ήταν κορίτσια.

Τέλος, η ΕΛ.ΑΣ. ελέγχει πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών που έφτασαν στην ασφάλεια μετά την ανακοίνωση της επικήρυξής τους για το ποσό των 100.000 ευρώ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ