Πρόεδρος Ιατρ. Συλλόγου Λάρισας “το άνοιγμα των δημοτικών δεν πρέπει να επισπευστεί”. Πως μεταδίδουν τα παιδιά

1803
5
(4)

Πρόεδρος Ιατρ. Συλλόγου Λάρισας “το άνοιγμα των δημοτικών δεν πρέπει να επισπευστεί”. Πως μεταδίδουν τα παιδιά

Ακόμη 160 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Π.Ε. της Λάρισας το τελευταίο 24ωρο, με τον υψηλό αυτό αριθμό να αποθαρρύνει τις ελπίδες για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, όπως λέει στο iEidiseis ο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης (ΙΣΛ) Κ. Γιαννακόπουλος, τονίζοντας, σε αυτό το πλαίσιο, πως το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων δεν πρέπει να επισπευστεί.

Την ίδια ώρα, οι Covid-ΜΕΘ των νοσοκομείων της πόλης είναι γεμάτες, παρά τις συνεχείς προσπάθειες να ανοίγουν νέες κλίνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πληρότητα αγγίζει το 100% τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης – δύναμης 27 κλινών εντατικής – όσο και στο Πανεπιστημιακό, το οποίο αριθμεί 18 κρεβάτια. Στο τελευταίο, μάλιστα, οι τέσσερις νέες κλίνες εντατικής καλύφθηκαν άμεσα, χθες, μόλις δημιουργήθηκαν, από διακομιδές από Γρεβενά και Φλώρινα, καθώς «πιέζεται το σύστημα από πάνω, τη Β. Ελλάδα, προς τα κάτω».

«Γεμάτες, επίσης, είναι οι ΜΕΘ σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία, στη Μαγνησία και την Χαλκίδα η οποία «πιάνει» την 5η ΥΠΕ», συμπληρώνει. Στη δε Χαλκίδα «ένα άδειο κρεβάτι ΜΕΘ γέμισε μετά από διακομιδή περιστατικού από τη Λάρισα», αν και, όπως σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος «οι διακομιδές δεν είναι άμοιρες επιπλοκών – μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές στους ασθενείς με κορονοϊό που δεν αντιμετωπίζονται μέσα στο ασθενοφόρο», ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται και λόγω των μεγάλων αποστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πως θα μεταμορφώσει η επένδυση της Microsoft το Λαύριο

Αναφορικά με την εικόνα των απλών κλινών του ΕΣΥ στη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΙΣΛ επισημαίνει πως «στο Γενικό Νοσοκομείο οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 ήταν 104 σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο Πανεπιστημιακό οι νοσηλευόμενοι σε απλά κρεβάτια και αρνητικούς θαλάμους έφτασαν τους 129».

Για τα σχολεία

Επιστρέφοντας στο υψηλό των θετικών διαγνώσεων στην ευρύτερη περιοχή ο Κ. Γιαννακόπουλος δηλώνει πως «τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν», καθώς εκτιμά ότι «οι μικροί μαθητές, ιδιαίτερα στα δημοτικά, δε μπορούν να τηρήσουν τα προστατευτικά μέτρα. Τις μάσκες λίγο – πολύ τις φοράνε, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους λοιπούς κανόνες υγιεινής και τις αποστάσεις».

Επιπλέον, θεωρεί ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον κορονοϊό προς τρεις κατευθύνσεις:

  • προς την εκπαιδευτική κοινότητα,
  • προς τους λοιπούς μαθητές και
  • προς το σπίτι τους, όπου μπορεί να υπάρχουν ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι κλπ.), κάτι που ισχύει και στις σχολικές μονάδες, ενώ εξηγεί πως δεν έχει πειστεί επιστημονικά ότι τα ανήλικα άτομα δε μεταδίδουν τον ιό ή ότι η μεταδοτικότητα από τις μικρές ηλικίες είναι πολύ χαμηλή.

Προς τούτο, επικαλείται τη διεθνή εμπειρία, λέγοντας, χαρακτηριστικά πως στη Μ. Βρετανία, η οποία είναι αραιοκατοικημένη, η διασπορά του κορονοϊού από τα παιδιά εμφανίζεται μικρή – δεν ισχύει, όμως, το ίδιο στη Σλοβενία, για παράδειγμα, η οποία «είναι πυκνοκατοικημένη και μόλις τα σχολεία ανοίγουν, τα κρούσματα φτάνουν στα ύψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ανοίγει τα στόματα και άλλων αθλητριών η εξομολόγηση Μπεκατώρου. Καταιγίδα καταγγελιών και αντιδράσεων

Στα επιχειρήματα υπέρ του μη βεβιασμένου ανοίγματος των σχολείων, ο πρόεδρος του ΙΣΛ προσθέτει και το γεγονός πως «με την αυστηροποίηση του lockdown, μέσω της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας κλπ., δεν άλλαξε ιδιαίτερα η συμπεριφορά των πολιτών. Αν έχουμε, λοιπόν, μία μικρή σταθεροποίηση ή και μείωση στα κρούσματα ανά ημέρα, αυτή σχετίζεται με το ότι έκλεισαν τα δημοτικά».

«Αυτά τα στοιχεία δε μπορούν να αγνοηθούν», συμπεραίνει, επαναλαμβάνοντας πως η επαναλειτουργία της εκπαίδευσης σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι «παρακινδυνευμένη».

Τέλος, ο κ. Γιαννακόπουλος υπογραμμίζει πως οι σχετικές αποφάσεις δεν μπορεί παρά να λαμβάνονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια – από την Επιτροπή των ειδικών, όπου «υπάρχει διάσταση απόψεων για το θέμα των σχολείων» – τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται με επιδιώξεις τρίτων για «γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα» ή οποιαδήποτε ανάλογη σκοπιμότητα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 4

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ