Προς παράταση για μία εβδομάδα πάει το lockdown. Απότομη αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα της Κρήτης

60
0
()

Οδηγός είναι η εβδομάδα που ξεκινά για τις επικείμενες αποφάσεις που αφορούν το σχέδιο αντιμετώπισης του τρίτου κύματος.

Τα σημάδια σταθεροποίησης στα μεγάλα αστικά κέντρα – με έμφαση την Αττική – έχουν ανοίξει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, οι ειδικοί εν τούτοις χαρακτηρίζουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας «εύθραυστη» και εύκολα ανατρέψιμη καθώς ο ιός κυκλοφορεί με ενισχυμένες, μεταδοτικές δυνάμεις.

Και με τεκμήριο την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι Εντατικές του ΕΣΥ – κυρίως στην πρωτεύουσα –, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συνιστούν υπομονή, δείχνοντας παράταση του lockdown διάρκειας τουλάχιστον μίας εβδομάδας, αλλά και σκληρές τοπικές παρεμβάσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο, με αποτέλεσμα να ισχύουν παράλληλες καραντίνες διαφορετικών ταχυτήτων.

Κορωνοϊός : Μια μάσκα (ή και δύο), μα ποια μάσκα;

Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Παρ’ όλα αυτά και σε ό,τι αφορά την πρωτεύουσα, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς τότε αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα, έχοντας ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων σκληρών περιοριστικών μέτρων.

Καθώς όμως η πανδημία ροκανίζει και τα θεμέλια της εξασθενημένης οικονομίας, η κυβέρνηση, σε ανοιχτή γραμμή με τους ειδικούς, αναζητεί στις… πτυχώσεις του ακορντεόν την υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου κλαδικών lockdown, ενεργοποιώντας σε πρώτη φάση εκείνους τους τομείς που είναι πιο ασφαλείς, με ορίζοντα τον Ιούνιο, όταν πλέον η χώρα θα πλέει σε «ήρεμα νερά» λόγω της αυξανόμενης εμβολιαστικής θωράκισης – που σημειωτέον έχει ξεπεράσει το 6% – και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Δεν αλλάζει το ωράριο του Σαββατοκύριακου

Υπό τα δεδομένα αυτά, η χαλάρωση σε κλάδους – όπως είναι για παράδειγμα το λιανεμπόριο – πιθανόν να προηγηθεί, χωρίς να συνοδεύεται από άρση της απογευματινής καραντίνας του Σαββατοκύριακου. Και αυτό διότι σε ό,τι αφορά το click away τα επιδημιολογικά δεδομένα βαθμολογούν τη δραστηριότητα αυτή ως «ασφαλή», ενώ αντιθέτως οι ενδοοικογενειακές μεταδόσεις που οφείλονται και σε φιλικές επισκέψεις φαίνεται να στρώνουν το χαλί στο τρίτο κύμα.

Παράλληλα, επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τηλεργασία (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) θα πρέπει να ενισχυθεί (ακόμη και στο 75%), ενώ πάγιο αίτημα των επιδημιολόγων είναι η διασφάλιση του testing και των μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας όπου κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία – όπως είναι, για παράδειγμα, οι εργοστασιακές μονάδες. Αντίστοιχα, και καθώς ο νέος κορωνοϊός χτυπά και την ευάλωτη υγειονομικά νησιωτική χώρα, είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται ότι όσοι μεταβαίνουν για εργασία (την περίοδο αυτή οι μετακινήσεις αφορούν κατά κανόνα οικοδομικές εργασίες) θα πρέπει να φέρνουν βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Τρικλοποδιά από τις μεταλλάξεις

Σε κάθε περίπτωση τρικλοποδιά στις επιδιωκόμενες ανάσες ελευθερίας βάζουν τα νέα στελέχη – πρωτίστως το βρετανικό B.1.1.7. και δευτερευόντως το στέλεχος της Νότιας Αφρικής –, καθώς κυκλοφορούν ακτινωτά στον ελλαδικό χάρτη, με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις να έχουν εντοπιστεί από την Αθήνα και την Αχαΐα έως την Κρήτη, τη Θάσο και τη Χαλκιδική. Τα ευρήματα αυτά αντιμετωπίζονται ως εστίες υψηλού κινδύνου.

Δεν είναι τυχαίο ότι υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει για τον Δήμο Εύοσμου-Κορδελιού, καθώς έχει χαρτογραφηθεί ως ο «πυρήνας» της κυκλοφορίας του στελέχους της Νότιας Αφρικής, ενώ η Αθήνα πολιορκείται από το βρετανικό στέλεχος, με τον Κεντρικό και τον Βόρειο Τομέα Αθηνών να βρίσκονται στο στόχαστρό του.

Προς το παρόν, τα νοσοκομεία της Α’ και της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας, με τα μέλη της Επιτροπής να προειδοποιούν ότι το κύμα των εισαγωγών και των διασωληνώσεων φτάνει στα νοσοκομεία με χρονοκαθυστέρηση. Συνεπώς, ακόμη κι αν επικρατήσει το καλό σενάριο περί σταδιακής μείωσης των κρουσμάτων από την ερχόμενη εβδομάδα, αυτή δεν θα συνοδευτεί με βελτίωση της εικόνας στο ΕΣΥ.

Αναζητούνται έγκαιρα εφεδρείες κρεβατιών

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» του υπουργείου Υγείας, αναζητώντας εφεδρείες κρεβατιών πριν «κοκκινίσουν» οι ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης αναπνοής ξεπέρασαν τους 325. Ηδη σε έξι μονάδες της Αττικής η πληρότητα αγγίζει το 100%, με αποτέλεσμα να ανοίγουν εσπευσμένα νέες κλίνες Εντατικής – με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αττικόν, όπου την περασμένη εβδομάδα λειτούργησαν δέκα επιπλέον κρεβάτια στην καρδιοχειρουργική μονάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Βιβλίο της Α γυμνασίου περιγράφει την σχέση 25χρονου με 15χρονη μαθήτρια. Έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο

Παράλληλα, για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων έχουν διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές 121 κλίνες Εντατικής (για την περίθαλψη περιστατικών non-COVID), ενώ στο πλαίσιο των σχετικών συζητήσεων υπάρχει πρόταση και για την παραχώρηση 300 απλών κλινών εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Τα σενάρια για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, το εμβόλιο της Johnson & Johnson (που σημειωτέον είναι το μοναδικό που χρειάζεται μία δόση για να δημιουργήσει ανοσία) να εκτελείται στα ιατρεία και στα φαρμακεία. Εν τούτοις, δεν λείπουν οι δεύτερες σκέψεις αλλά και οι αντιδράσεις από γιατρούς του ΕΣΥ καθώς το «άνοιγμα» των εμβολιασμών θα υπονόμευε την προτεραιοποίηση εν απουσία αφθονίας εμβολίων.

Αντιθέτως, αρκετοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το μονοδοσικό εμβόλιο ως σημαντικό «εργαλείο» με ενδεικτικό παράδειγμα τη θωράκιση της νησιωτικής χώρας, ελαχιστοποιώντας τα επιχειρησιακά προβλήματα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πυρηνικός γιατρός στον Ευαγγελισμό κ. Ι. Δατσέρης.

Tα εμβόλια μειώνουν δραστικά τις νοσηλείες

Οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού στη Σκωτία δείχνουν να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας, διαπίστωση που υποδηλώνει ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca/ Οξφόρδης είναι άκρως αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων, δείχνουν τα πορίσματα προκαταρκτικής έρευνας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού της Σκωτίας των 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, έδειξαν ότι από την τέταρτη εβδομάδα μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 85% και 94% αντίστοιχα.

«Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και μας δίδουν πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον» δήλωσε ο Αζίζ Σέικ, καθηγητής στο Usher Institute του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και συνεπικεφαλής της έρευνας.

Ο Σέικ προειδοποίησε ωστόσο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Πρόσθεσε όμως πως «τώρα έχουμε εθνικά στοιχεία (…) ότι ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία κατά των νοσηλειών για Covid-19.

Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη Σκωτία συγκεντρώθηκαν μεταξύ της 8ης Δεκεμβρίου και της 15ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής χορηγήθηκαν 1,14 εκατομμύρια δόσεις και το 21% του πληθυσμού είχε λάβει την πρώτη δόση.

Στις ηλικίες 80 ετών και άνω -μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά τον κοροναϊό -ο εμβολιασμός συνδέθηκε με μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας στην τέταρτη εβδομάδα, μετά τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων και από τα δύο εμβόλια.

Ο Τζιμ ΜακΜέναμιν, διευθυντής του τμήματος συμβάντων Covid-19 του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά «καθώς προχωράμε από την προσδοκία σε βάσιμες ενδείξεις του οφέλους από τα εμβόλια».

Μετρήσεις δειγμάτων από τη ΔΕΥΑΧ, στα Χανιά η μέση τιμή συγκέντρωσης γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 τις εβδομάδες 25-31 Ιανουαρίου και 1-7 Φεβρουαρίου ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

Την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου καταγράφηκε αύξηση, με μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα αυξημένη κατά 98% σε σχέση με τη μέση τιμή της εβδομάδας 1 – 7 Φεβρουαρίου. Από τις μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας (15-21 Φεβρουαρίου) η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου εμφανίζεται μειωμένη κατά 37% σε σύγκριση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου. Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στις 11 Φεβρουαρίου.

Από την περιοχή των Χανίων, λαμβάνονται επίσης δείγματα από τη ΔΕΥΑΒΑ (Βόρειος οδικός άξονας Χανίων) από τις 28 Ιανουαρίου. Παρ’ ότι στα αρχικά δείγματα το ιικό φορτίο ήταν σε χαμηλές συγκεντρώσεις, ακολούθησε μια απότομη αύξηση στις 11 Φεβρουαρίου (οπότε και καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή ιικού φορτίου έως σήμερα) για να ακολουθήσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Στο τελευταίο δείγμα στις 18 Φεβρουαρίου καταγράφηκε μείωση κατά 81% σε σχέση με αυτό της 11ης Φεβρουαρίου, όμως με την συγκέντρωση του ιικού φορτίου να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

ΡΕΘΥΜΝΟ-ΔΕΥΑΡ

Στο Ρέθυμνο, η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα εμφάνισε αύξηση την εβδομάδα 25-31 Ιανουαρίου. Η αυξητική τάση συνεχίστηκε, με απότομη άνοδο του ιικού φορτίου, την εβδομάδα, 8-14 Φεβρουαρίου. Η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου την εβδομάδα 8 έως 14 Φεβρουαρίου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, περίπου 20 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με την εβδομάδα 1-7 Φεβρουαρίου. Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στις 8 Φεβρουαρίου. Την τελευταία βδομάδα (15-21 Φεβρουαρίου) παρατηρείται αποκλιμάκωση, με τη μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου να είναι κατά 56% μειωμένη σε σχέση με τη μέση τιμή της εβδομάδας, 8-14 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μία εβδομάδα παράταση στο lockdown δεν φτάνει. Καλά τα νέα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και Pfizer

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ -ΔΕΥΑΓΝ

Στον Άγιο Νικόλαο, η συγκέντρωση γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στα λύματα εμφάνισε απότομη αύξηση στις 28/1/2021. Η αυξητική τάση συνεχίστηκε, με τη μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου την εβδομάδα από 8-14 Φεβρουαρίου περίπου 60% αυξημένη σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας, 1-7 Φεβρουαρίου. Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου. Την τελευταία βδομάδα (15-21 Φεβρουαρίου) παρατηρήθηκε μικρή αποκλιμάκωση, με μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου κατά 18% μειωμένη σε σύγκριση με τη μέση τιμή της εβδομάδας 8-14 Φεβρουαρίου.

ΣΗΤΕΙΑ-ΔΕΥΑΣ

Στη Σητεία, η συγκέντρωση γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στα λύματα κυμάνθηκε από την έναρξη της επιτήρησης (6/12/20) σε πολύ χαμηλά επίπεδα με μικρές διακυμάνσεις. Την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου καταγράφηκε αύξηση στην μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου για να ακολουθήσει μία μείωση κατά 96% την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου. Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στις 11 Φεβρουαρίου. Στα τελευταία δείγματα ανιχνεύθηκε ελάχιστο ιικό φορτίο.

Έκτακτες δειγματοληψίες από την περιοχή Σκοπή της Σητείας κατά το χρονικό διάστημα συρροής κρουσμάτων έδειξαν μια πολύ υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου στα λύματα στις 15/2, με τάση μείωσης στο τελευταίο δείγμα της προηγούμενης εβδομάδας.

ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ

Στο Παλαίκαστρο, η επιδημιολογική επιτήρηση μέσω των λυμάτων ξεκίνησε στις 8/1/2021, όταν ήδη είχε καταγραφεί η συρροή κρουσμάτων. Στις 8 Ιανουαρίου καταγράφηκε υψηλή συγκέντρωση γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στα λύματα με την αύξηση του ιικού (κατά 94.8%) να συνεχίζεται στο δείγμα που ελήφθη στις 11 Ιανουαρίου (οπότε καταγράφηκε και η υψηλότερη τιμή σε ημερήσια βάση). Στη συνέχεια, παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση του ιικού φορτίου και αποκλιμάκωση μέχρι την 21η Φεβρουαρίου, με μικρές διακυμάνσεις. Η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου ήταν κατά 37% μειωμένη σε σύγκριση με τη μέση τιμή της εβδομάδας, 18-24 Ιανουαρίου. Την τελευταία βδομάδα (15-21 Φεβρουαρίου), η συγκέντρωση γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στα λύματα είναι σε πολύ χαμηλά έως μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

Η μεθοδολογία της ανάλυσης

Στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης υλοποιείται ήδη από το Νοέμβριο 2020 πρόγραμμα για ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Κρήτης. Σε συνεργασία με τις ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Σητείας, παρακολουθείται το ιικό φορτίο του SARS– CoV-2 από τις 18 Νοεμβρίου 2020. Σε εβδομαδιαία βάση λαμβάνονται 2 δείγματα λυμάτων (στις περισσότερες ΔΕΥΑ λαμβάνεται με αυτόματο δειγματολήπτη σύνθετο δείγμα 24ωρου). Εκτός της σταθερής παρακολούθησης, πραγματοποιήθηκαν έκτακτες δειγματοληψίες και έλεγχοι από άλλες περιοχές της Κρήτης, όταν κρίθηκε απαραίτητο (Παλαίκαστρο Σητείας, ΔΕΥΑΒΑ Χανίων, κ.ά). Συνολικά, από τις 18/11/2020 έχουν ελεγχθεί 133 δείγματα από εννέα (9) ΔΕΥΑ και Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο εργαστηριακός έλεγχος γίνεται με βάση έγκυρα επιστημονικά πρωτόκολλα και επικυρωμένες μεθόδους, με συνεχή βελτιστοποίηση, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη δυνατή ανάκτηση και ποσοτικοποίηση του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2. Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η επικύρωση των εργαστηριακών πρωτοκόλλων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μεθοδολογία της κανονικοποίησης και εξορθολογισμού των εργαστηριακών αποτελεσμάτων σε σχέση με την εκάστοτε ποιότητα του λύματος, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή ακρίβεια στη μέτρηση της ποσότητας του ιικού RNA στα λύματα και να γίνεται με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη η αναγωγή των μετρήσεων σε τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Πηγή: cretalive.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ