Προς νέα επιδότηση καυσίμων για 2 μήνες κινείται η κυβέρνηση. Ανοίγει Πέμπτη η ψηφιακή πλατφόρμα Power Pass

30
0
(0)

Με τις τιµές στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση των μέτρων στήριξης στα νοικοκυριά αλλά και νέα μέτρα τα οποία θα ξεδιπλώνονται σταδιακά.

Η καλή πορεία των εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει την παράταση του μέτρου της επιδότησης στη βενζίνη με αύξηση του ποσού αλλά και του αριθμού των δικαιούχων του fuel pass, την επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία με αναπροσαρμογή του ύψους της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τα εξής:

• Επέκταση του επιδόματος στη βενζίνη για τουλάχιστον ακόμη ένα δίμηνο. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, από τα 30-50 ευρώ που είναι σήμερα η επιδότηση να φθάσει ενδεχομένως στα 40-60 ευρώ, ενώ το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει και για την επιδότηση ρεύματος. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία, αλλά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους δικαιούχους (περίπου οκτώ στους δέκα) προτίμησαν την κατάθεση της ενίσχυσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό αντί της ψηφιακής κάρτας βενζίνης που έδινε επιπροσθέτως 5 ευρώ. Προφανώς πολλοί κάλυψαν άλλες ανάγκες με το ποσό της ενίσχυσης.

• Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο. Η νέα επιδότηση του ντίζελ κίνησης θα είναι μεγαλύτερη από 15 λεπτά το λίτρο.

• Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ταυτόχρονα να ενισχύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά με επίδομα 200 ευρώ, αντίστοιχο με αυτό που δόθηκε το Πάσχα. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται στα 250-300 εκατ. ευρώ.

“Κλείδωσε” και επισήμως η ημερομηνία για το άνοιγμα της  για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με τη χορήγηση της αναδρομικής επιδότησης ηλεκτρικού  ρεύματος  από 18 έως 600 ευρώ (Power pass) στους δικαιούχους.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στον ΑΝΤ1 η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα.

 Eπιδότηση: Η ημερομηνία καταβολής 

Οι μηχανικοί του υπουργείου ξέρουν ότι ο κόσμος ανυπομονεί για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση  για  να μπορέσει να λάβει αυτά τα χρήματα, τόνισε. “Έτσι κι αλλιώς, οι δηλώσεις θα είναι από την επόμενη εβδομάδα έως τις 30 Ιουνίου. Και αμέσως μετά τις 30 Ιουνίου που θα έχουν γίνει όλες οι δηλώσεις, τον Ιούλιο θα μπουν τα χρήματα , συμπλήρωσε και τόνισε ότι οι δικαιούχοι της επιδότησης που έχουν οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό εισόδημα μετά φόρου  μέχρι 45 χιλ ευρώ είναι  το 98% των οικογενειών στην πατρίδα μας” σημείωσε

 Πλατφόρμα: Έτσι θα λειτουργήσει η πλατφόρμα 

Επίσης αναφέρθηκε στον τρόπο που θα λειτουργήσει η πλατφόρμα για την επιδότηση. “Eίναι λίγο σαν τον εθνικό εμβολιασμό αυτή πλατφόρμα… θα περάσει όλος ο πληθυσμός. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση τεχνικά σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες που είχαμε πριν. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δίνουμε τη μέγιστη δυνατή μέριμνα” είπε.

Εν συνεχεία εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διασταύρωση στοιχείων των πολιτών για την επιδότηση. “Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ  για να διαχειριστούμε την κίνηση. Θυμάστε ότι και στον εθνικό εμβολιασμό δεν άνοιξε η πλατφόρμα για όλους την ίδια ήμερα…. τις ανοίγουμε κάθε μέρα με κάποιο κριτήριο ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό στο ΑΦΜ μας.  Η τεχνική πρόκληση είναι ότι η πλατφόρμα θα αντλεί τα στοιχεία αυτόματα  των πολιτών από την ΑΑΔΕ. Άρα θα αντλεί και τα στοιχεία του εισοδήματος αλλά και τα στοιχεία που θα αφορούν τον μετρητή. Και μετά ο πολίτης θα πρέπει είτε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του  είτε να τα αλλάξει”, σημείωσε.

ρεύμα

Πλατφόρμα: Τι θα περιλαμβάνει 

Όσον αφορά στο τι θα περιλαμβάνει η εν λόγω πλατφόρμα είπε ότι αυτή θα έχει “την οικογενειακή δήλωση για το κομμάτι το οποίο θα αφορά στην αποζημίωση μιας οικογένειας αλλά θα έχει και ένα δεύτερο σκέλος “. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει και δεύτερη φόρμα για γονείς που πληρώνουν το ενοίκιο των παιδιών τους, ανέφερε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΑΝΤ1:

  Οι δικαιούχοι του Power Pass και οι  ποινές

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το Power Pass τα εξής:

Οι δικαιούχοι 

Οι  δικαιούχοι της επιδότησης είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που είχαν καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως τις 45.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος το 2020 και αυτή καλύπτει μέρος της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.

Η επιδότηση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων αλλά και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα πρόστιμα 

“Τσουχτερά” πρόστιμα έως 1.200 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι  δηλώσουν ψευδή στοιχεία στην πλατφόρμα για τη χορήγηση της αναδρομικής επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος ( Power Pass) από 18 ευρώ έως 600 ευρώ. Δηλαδή:

  • Εάν κάποιος λάβει αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος έως 18 ευρώ και δεν την δικαιούται, τότε το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι διπλάσιο της επιδότησης που καταβληθεί , δηλαδή 36 ευρώ.
  • Εάν κάποιος λάβει αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος έως 600 ευρώ και δεν την δικαιούται, τότε το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι διπλάσιο της επιδότησης που καταβληθεί, δηλαδή 1.200 ευρώ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ