Πριν την έναρξη των σχολείων οι αποφάσεις για μη υποχρεωτικό εμβολιασμό μαθητών 12-15 ετών. Διευρύνονται οι δικαιούχοι self test

359
0
()

Στο τέλος του καλοκαιριού θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό των μαθητών ηλικίας 12-15 ετών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Είναι ακόμα νωρίς να πάρουμε αποφάσεις για τον εμβολιασμό των εφήβων. Η κοινωνία έχει φοβηθεί με αυτό το ενδεχόμενο λόγω των συζητήσεων που έχουν γίνει για τα εμβόλια, όμως πρέπει να δούμε και τα θετικά. Αν τελικά προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς, θα βοηθήσει στο άνοιγμα της εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο. Στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας 12-16 ετών. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία για να μπορέσουμε να προτείνουμε τον εμβολιασμό τους», επισήμανε.

Πάντως, υπογράμμισε ότι η συζήτηση δε θα φτάσει στην υποχρεωτικότητα.

Johnson & Johnson:

Οι εμβολιασμοί για τους νέους κάτω των 30

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι μεγαλύτερη ανησυχία είναι να εμβολιαστούν οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σε ερώτηση για τους λόγους που οι νέοι κάτω των 30 ετών εμβολιάζονται με Johnson & Johnson δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά θρομβώσεων, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος απάντησε ότι ναι μεν είναι παρόμοιας τεχνολογίας εμβόλιο με αυτό της AstraZeneca κι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων με θρομβοπενία, αλλά έχει μια σημαντική διαφορά. «Τα περιστατικά με το Johnson & Johnson είναι δέκα φορές πιο σπάνια. Αν με το AstraZeneca τα περιστατικά είναι 1 στα 100.000, με το Johnson& Johnson είναι 1 στο 1.000.000», είπε.

Ανησυχία για τη σταθεροποίηση κρουσμάτων

Στο μεταξύ, καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημειώνοντας ότι από χθες καταγράφεται μικρή σταθεροποίηση των κρουσμάτων έναντι της πτώσης που σημειωνόταν τις προηγούμενες ημέρες.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι η σταθεροποίηση παρατηρείται και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει διασπορά σε διαφορετικές περιοχές και φαίνεται να υπάρχουν διακυμάνσεις», ανέφερε προσθέτοντας ότι τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων αναμένεται να δούμε μετά τα μέσα Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  14 δικαιολογητικά για ορκωμοσία - ανάληψη υπηρεσίας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.17-24/8 θα παρουσιαστούν στις διευθύνσεις

Διευρύνονται από σήμερα, Δευτέρα, οι δικαιούχοι δωρεάν self test.

Σύμφωνα με ΚΥΑ που εκδόθηκε την Κυριακή, οι κάτοχοι Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ή Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης ηλικίας 18 έως 30 ετών, δικαιούνται να λαμβάνουν δωρεάν μία φορά την εβδομάδα δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τον κορωνοϊό.

Η προμήθεια του self test γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Εφόσον οι δικαιούχοι δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα, η οποία υποχρεώνεται σε δήλωση του αποτελέσματος του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν σχετική δήλωση.

Όπως ανέφερε χθες, Κυριακή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του αυτήν την εβδομάδα, από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, δύο self tests από τα φαρμακεία:

οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων
οι πολίτες από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

Πώς να κάνετε τη δήλωση των αποτελεσμάτων

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει μεταβιβάσει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων ώστε να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί τους δικαιούχους. Αφού γίνει το self-test θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Να διευθυντής να μάλαμα.... Δεν πρόλαβε να ορκιστεί και τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία λόγω εισαγγελικής δίωξης

Στη συνέχεια, αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».

Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Εάν το self-test είναι θετικό

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ του εργαζομένου βγει θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Ακολούθως εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Σημειώνεται πως και το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self-test».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ